Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Comertul electronic - realitate, tendinte, volum


Comertul electronic - realitate, tendinte, volum


Comertul electronic - realitate, tendinte, volum

Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor, reprezentat prin comert electronic.

Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata.

Cu toate acestea in anul 2004 magazinele virtuale inregistrau cifre de afaceri de 200.000 de euro, acestea dublandu-se in primul trimestru din 2005.In 2001 s-au inregistrat 193.413 pagini de comert electronic vizitate, vizualizate de 10.538 de persoane.
In 2005, luna mai, s-au afisat 4.184.094 de pagini de comert electronic vizitate de 491.817 persoane In total, in fiecare saptamana, aproape 400.000 de utilizatori romani de Internet viziteaza site-urile de comert electronic din Romania.

In 2007, valoarea totala a pietei de comert electronic cu plata online prin card a crescut cu 263% fata de anul 2006, atingand suma de 34,8 milioane euro si un numar de 449.000 de tranzactii. [1]

Figura 7. Valoarea pietei de comert electronic cu plata online in ultimii doi ani si valoarea la care se estimeaza ca va ajunge la finele anului 2008.

Cresterea concurentei pe piata, planurile de dezvoltare si schimbarea comportamentului consumatorului care devine din ce in ce mai pretentios, au determinat companiile sa caute noi metode si canale prin care sa isi poata creste vanzarile, iar mediul online ofera oportunitati interesante, sunt de parere oficiali ai companiei de plati online.

Figura 8. Valoarea pietei de comert electronic cu plata online

in ultimele doua luni din anii 2006-2007


Cea mai buna perioada a anului 2007 a fost ultimul trimestru. Astfel, in perioada octombrie-decembrie vanzarile au fost de 9,9 milioane de euro, o contributie importantaa avand-o pachetele turistice pentru luna decembrie care se vand inca din octombrie. In ultimele doua luni ale anului trecut, valoarea tranzactiilor a depasit 6,2 milioane de euro, in crestere cu 153% fata de aceeasi perioadaa a anului trecut.


Potrivit statisticilor ePayment, in perioada sarbatorilor, romanii au cumparat in special pachete turistice, produse IT&electrocasnice, jucarii si cadouri de pe site-urile specializate dar si produse si servicii de telecomunicatii.In ceea ce priveste evolutia pietei in 2008, pentru finalul anului se estimeaza o valoare totalaa de 70 de milioane euro si un numar de 780.000 de tranzactii. De asemenea, va creste si ponderea plattlor online din piata totala de comert electronic, de la 15-20% cat este in prezent, la 25.Sursa: compania autohtona de plati online ePayment.

Sursa: www.dailybusiness.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate