Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Analiza mediului de marketing la Romtexim


Analiza mediului de marketing la Romtexim


Analiza mediului de marketing la Romtexim

Viziunea pe care o are ROMTEXIM asupra activitatii desfasurate este din exterior catre interior. Se porneste de la ideea ca in mediul in care actioneaza se ivesc mereu ocazii favorabile sau amenintari si de aceea societatea acorda o importanta vitala urmaririi permanente si adaptarii continue la schimbarile mediului economico-social.

Mediul extern in care actioneaza ROMTEXIM este un mediu dinamic si instabil, in care componentele mediului extern se afla intr-o continua miscare. Principalele componente ale mediului extern al firmei sunt: macromediul si micromediul.Activitatea de marketing este evaluata prin analize trimestriale si anuale asupra satisfactiei clientilor obtinute pe produsele si serviciile oferite.

Macromediul intreprinderii

Activitatea oricarei firme se afla sub influenta unor factori de mediu, factori ce sunt de ordin general, iar legatura ce se stabileste intre firme si acesti factori este, de regula, indirecta. Influenta lor exercitandu-se pe termen lung.

Ansamblul unor astfel de factori, pe care firma nu-i poate influenta, dar care actioneaza asupra ei ca si a agentilor economici cu care ea se afla in contact nemijlocit, formeaza macromediul firmei.

Componentele macromediului firmei se delimiteaza in urmatoarele grupe:

Mediul demografic se refera la populatia situata in zona de activitate a intreprinderii.

Mediul economic este alcatuit din ansamblul elementelor care compun viata economica a spatiului in care actioneaza intreprinderea.In caracterizarea lui intra in consideratie structura pe ramuri a activitatii economice,nivelul de dezvoltare pe ansamblu si pe fiecare ramura, gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiar-valutara.

Mediul tehnologic reprezinta cel mai puternic factor care influenteaza destinul actual al umanitatii.

Intreprinderea se implica in dinamica mediului tehnologic atat ca beneficiar cat si ca furnizor, in principal prin intermediul pietei.

Romtexim analizeaza tendintele tehnologice susceptibile de a-i afecta, pe termen scurt sau mediu, activitatea sa.

Analiza mediului tehnologic pune in evidenta accelerarea progresului tehnic (investitii si inovatii), marimea si orientarea fondurilor destinate cercetarii - dezvoltarii, "explozia" produselor noi si perfectionarea produselor traditionale.

Specialistii de marketing de la Romtexim urmaresc schimbarile tehnologice ce se produc fiind preocupati de achizitionarea celor mai performante echipamente de gravura,laser si mecanica 2D si 3D precum si imbunatatirea continua a performantelor procesului de serigrafie si tampografie.

Mediul cultural este constituit de ansamblul valorilor, normelor, credintelor, traditiilor si cutumelor la care se raporteaza membrii unei societati. Fiecare colectivitate se caracterizeaza printr-un anume sistem de valori, norme, credinte care determina si caracterul relatiilor interumane.

Mediul cultural contribuie in acelasi timp la exprimarea exigentei unei anumite piete, ceea ce conditioneaza atat felul produselor si maniera distribuirii lor, cat si continutul si forma comunicatiilor intreprinderii cu piata, ale mesajelor trasmise pietei.

Cultura reprezinta principalul factor de influenta a dorintelor si a comportamentului unei persoane. Pe masura ce creste, copilul insuseste un set de valori, perceptii, preferinte si modele de comportament cu ajutorul propriei familii si a altor institutii sociale, care au tendinta de a rezista in timp.

Mediul institutional cuprinde ansamblul reglementarilor de natura juridica prin care este vizata direct sau indirect activitatea de piata a intreprinderii.In acelasi cadru se inscriu si reglementarile elaborate de organisme interne si internationationale vizand armonizarea practicilor comerciale, facilitarea actelor de piata cum sunt:norme tehnice, recomandari, conventii , etc,.Pe o linie similara se inscriu si reglementarile privind protectia consumatorilor ori cele privind protectia intereselor societatii.

Romtexim este preocupata inca de la infiintare de elaborarea de norme si proceduri de lucru noi precum si cu necesitatile propriei activitati. Aceste norme privesc acoperirea unor domenii importante cum ar fi: probleme legate de personal, organizarea si functionarea unitatii , a tuturor compartimentelor functionale.

Mediul natural este o componenta extrem de importanta pentru proiectarea si realizarea activitatilor economice. Conditiile naturale (relief, clima) determina modul de localizare, de distributie in spatiu a activitatilor umane.

Micromediul intreprinderii

Componentele mediului extern al intreprinderii, cu care aceasta intra in relatii directe, dictate de necesitatea atingerii obiectivelor sale (prezente si de perspectiva), formeaza micromediul intreprinderii. Din micromediul societatii fac parte:

Furnizorii de mijloace materiale sunt reprezentati de diverse firme care asigura ROMTEXIM resursele necesare de materiale, echipamente, consumabile, masini si utilaje.

Prestatorii de servicii din randul acestora se evidentiaza: intermediarii, agentiile de publicitate, agentii de presa,servicii de telecomunicatii, servicii de internet, servicii de corespondenta.

Clientii - Romtexim isi presteaza serviciile ce deservesc o diversitate de clienti: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi mici si mijlocii si corporatii.

Concurentii formeaza o categorie aparte a micromediului intreprinderi. Concurentii se deosebesc intre ei prin rolul pe care-l joaca in raporturile cu clientii, atitudinea fata de noutati, formele de comunicare cu consumatorii, stilul de interventie pe piata.

Organismele publice sunt o componenta a micromediului numai in masura, in care influenteaza activitatea societatii

Relatiile intreprinderii cu mediul extern

Intreprinderea apartine mediului extern de marketing si astfel influenteaza si este influentata de componentele acestuia. Relatiile intreprinderii cu mediul extern pot fi relatii de piata sau relatii concurentiale.

Relatiile de piata sunt relatii bilaterale stabilite intre organizatie si agenti ai mediului extern. Astfel de relatii sunt cumpararea de bunuri sau servicii (consumabile, servicii de telecomunicatii), mijloace financiare si de personal de catre organizatie si vanzarea propriilor produse de tipografie clientilor potentiali.

Astfel Romtexim are relatii pe piata marfurilor, avand calitatea de cumparator, pe piata serviciilor, rolul de ofertant (tiparire imprimare ) fata de persoanele fizice, intreprinderile mici si mijlocii si corporatii, avand pachete speciale de servicii pentru fiecare categorie in parte, si pe piata muncii avand rolul de solicitant de forta de munca.

Cadrul economico-social are o influenta majora in raporturile cu ceilalti agenti, poate stimula sau limita interactiunea, poate crea o conjunctura favorabila sau nefavorabila pentru anumite relatii sau poate obliga organizatia sa se supuna anumitor reguli.

Relatiile concurentiale sunt relatii de confruntare in care organizatia cauta in permanenta sa obtina o pozitie mai buna in raport cu concurentii sai, sau chiar anihilarea acestora.

Romtexim se afla in concurenta directa cu celelalte tipografii din Bacau cum ar fi : Doell S.R.L ,Inter-Print S.R.L, Rowex S.R.L, Euro-Print, etc.De aceea la Romtexim, intocmirea ofertelor se realizeaza astfel incat sa se asigure ca produsele oferite indeplinesc cerintele clientului -aceasta se realizeaza prin discutii preliminare cu clientul pentru a se asigura ca cerintele lui au fost intelese si s-a convenit asupra lor si se incearca de asemenea sa se stabileasca preturi competitive cu ale concurentei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate