Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Internetul - mediu de afaceri


Internetul - mediu de afaceri


Internetul - mediu de afaceri

Interfetele Internet-ului in diferite domenii de activitate sunt din ce in ce mai intense, oferind noi valente modului de desfasurare a afacerilor. Se poate aprecia in acest sens ca Internet-ul a devenit, in timp, atat de complex, incat este aproape indestructibil. Dezvoltarea actuala a afacerilor electronice revolutioneaza atat conduita afacerilor, cat si a comertului, care se vor globaliza din ce in ce mai mult. Internet-ul mareste campul de actiune a comerciantilor si inlatura barierele de intrare in acesta, chiar si pentru intreprinderile mici si mijlocii. Consumatorii au posibilitatea alegerii dintr-o gama din ce in ce mai variata de produse si servicii de pe piata globala si achizitionarii celor mai bune dintre acestea. Tehnologia Internet sustine pe cei ce doresc sa-si extinda sfera de actiune in afara granitelor, actionand intr-un mediu electronic si avand la dispozitie solutii rapide, care ii feresc de izolare nationala sau zonala. Abordarea Internet-ului ca mediu de afaceri reprezinta consecinta a numerosi factori, precum relatia calculatoare - telecomunicatii, implementarea tehnologiilor WWW, avantajele oferite de afacerile electronice in raport cu cele clasice, facilitatea modului de transmitere a informatiilor si avantajele pe care reteaua web le asigura participantilor la tranzactii.a) Legatura dintre telecomunicatii si calculatoare a determinat dezvoltarea exploziva a Internet-ului, iar existenta unor tehnologii specifice, cu sisteme de piata sigure, 1-au transformat intr-un mijloc permanent de afaceri. Atat producatorii, cat si consumatorii vor beneficia de pe urma acestei dezvoltari tehnologice, deoarece ea deschide drumul catre nou tip de concurenta intre organizatii. Internet-ul face posibil aparitia si mentinerea unor schimbari radicale in activitatea de comert, vanzari, marketing etc.

b) Tehnologia WWW ofera modalitati simple de acces la abundenta de informatii distribuite in toata lumea. Informatiile care pot fi consultate sunt de diverse tipuri: text, audio, video si pot proveni dintr-o varietate de surse. Motivele pentru care consumatorii cumpara de pe Web sunt numeroase: rapiditatea tranzactiei, competitivitatea preturilor, selectivitatea. Raspunsul la intrebari cum ar fi ,,De ce se conecteaza sute de milioane de persoane pe saptamana la Internet?', ,,De ce adresele Web apar aproape in fiecare spot publicitar din orice ziar sau din orice post TV?' este foarte simplu. De exemplu, in loc ca utilizatorul sa mearga la biblioteca sa caute o carte, el poate apasa un buton si, desi informatia se afla poate in Australia, aceasta este adusa pe ecranul calculatorului in cateva secunde. In acelasi mod, lumea devine din ce in ce mai mica, Internet-ul construind dinamic legaturi intre locuri, idei, biblioteci, companii, culturi etc. Folosind mouse-ul unui calculator, este posibila parcurgerea unor baze de date si informatii cu minimum de cunostinte in acest domeniu.

c) Afacerile electronice au multe avantaje fata de cele clasice: se reduc costurile
tranzactiilor, se ofera noi servicii pentru clienti, se imbunatateste mediul de afaceri etc.
Piata clasica, caracterizata de regula comerciala unu-la-unu, devine una globala -
multi-la-multi. Dar, in pofida avantajelor, afacerile electronice au si unele dezavantaje, care
tin de natura relatiilor umane, de nevoia si obisnuinta clientilor de a vedea, mirosi, gusta
sau pipai produsele pe care le achizitioneaza.

d) Popularitatea pe care reteaua Web o detine in prezent, ca mediu comercial, este datorata capacitatii sale de a facilita raspandirea informatiilor si de a oferi canale eficiente pentru reclame, marketing si chiar distribuirea directa a unor bunuri si servicii informationale. Categoriile de marfuri care atrag cei mai multi cumparatori si vanzatori pe Internet sunt produsele hardware si software. Daca ne referim doar la marketing, numeroase rapoarte apreciaza ca reclamele sunt mult mai eficiente pe Web, cheltuielile necesare pentru a face marketing prin Internet fiind cu 25% mai mici decat cele necesare pentru actiunile conventional. Organizatiile folosesc diferite mijloace de comunicare pentru a mentine legatura, atat cu clientii permanenti, cat si cu cei potentiali. Optiunea pentru o comunicare de tip clasic sau prin intermediul mediului virtual are la baza cele trei functii ale comunicarii: de informare, de amintire si de convingere. In timp ce primele doua pot fi realizate si de sistemele de comunicare traditionale, functia de convingere, necesara pentru a diferentia un produs sau o marca, este limitata in mass-media traditional. Internet-ul a revolutionat sistemul de distributie a informatiilor, alterand imaginea celorlalte mijloace de comunicare. Astfel, noul sistem de comunicatii in marketing (multi-la-multi) este acum un model definitoriu al retelei, oferind sansa desprinderii de mediile marketingului traditional.

a)     Ca mijloc comercial, reteaua Web ofera un numar important de avantaje care pot fi analizate din ambele puncte de vedere, cel al clientului si cel al vanzatorului. Avantajele cumparatorului sunt primele dintre caracteristicile structurale ale mediului, incluzand accesul la informatie, mecanisme de cautare si produse on-line care conduc, de fapt, la siguranta deciziei de cumparare. Utilizand Internet-ul, ca mediu al comunicarii in marketing, caracterizat printr-o intensa interactivitate, numerosi vanzatori reusesc sa atraga un numar mult mai ridicat de clienti potentiali, comparativ cu operarea in cadrul mediului clasic. Totodata, comunicarea directa vanzator - cumparator, reprezinta o premisa a cresterii profitabilitatii comerciantului.

Avantaje pentru consumatori:

Un avantaj important, legat de marketingul pe retea, consta in accesul la mari cantitati de informatii, care-1 ajuta pe cumparator sa ia decizii importante la cumpararea unui produs. Capacitatea retelei Web de a acumula, analiza si controla mari cantitati de date specializate in diferite domenii faciliteaza procesul gasirii produsului dorit. In acelasi timp, posibilitatea de a testa on-line unele produse poate facilita cumpararea.

Avantaje pentru producatori si vanzatori:

Reteaua Web ofera multor clase de producatori participarea cu costuri minime in cadrul unei piete de desfacere. Acest lucru este mai des intalnit la organizatiile din domeniul publicisticii, serviciilor informationale sau comercializarii produselor intangibile (in format ,,digital'). Din ce in ce mai multi utilizatori considera avantajos Internet-ul pentru ca vanzatorii si cumparatorii pot intra in contact direct, diminuand astfel costurile, economisind timp si facand tranzactiile mult mai eficiente. De asemenea, afacerile incheiate pe retea transfera mai multe functii clientului, inclusiv efectuarea comenzilor on-line.

Reteaua Internet ofera vanzatorului capacitatea de a culege si monitoriza informatii de la clienti, legate, in primul rand, de preferintele lor. Se constata insa si existenta multor probleme sociale, legale si tehnologice, care pot diminua aceste avantaje. In prezent, majoritatea vanzatorilor folosesc reteaua, in primul rand, pentru a transmite informatii despre organizatie, despre oferta si pentru comunicarea cu alte organizatii si consumatori.

Avantaje operationale

Printre beneficiile operationale, obtinute prin folosirea retelei Web,se pot enumera: procentajul mic de erori, economisirea timpului; reducerea costurilor datorita folosirii bazelor de date electronice, crearea unor noi piete si segmente de desfacere, marirea vanzarilor, intrarea mai rapida in cadrul unei piete de desfacere, rapiditatea crescuta a procesului de cumparare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate