Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» PROIECT MARKETING - 'GECI IMPERMEABILE DE IARNA'


PROIECT MARKETING - 'GECI IMPERMEABILE DE IARNA'
PROIECT MARKETING

'GECI IMPERMEABILE DE IARNA'

Rezumat introductiv  FARA REZUMAT

Firma S.C ExtremeSport SRL infiintata in 2008, este localizata in judetul Iasi, Romania si are ca domenii de activitate producerea si comercializarea de articole textile sport-casual sub brand-ul I'V'R. Pentru atragerea clientilor si cresterea vanzarilor, aceasta firma isi propune sa puna la dispozitia acestora toate sortimentele de produse in vederea satisfacerii gusturilor fiecarui client. Astfel, departamentul de marketing decide sa lanseze un nou produs pe piata si anume gecile impermeabile de iarna. Aceste produse sunt destinate tuturor categoriilor de varsta si pot fi folosite atat zi de zi cat si in practicarea de sporturi extreme cum ar fi: schi, snow-bording, alpinism, etc. Crearea produselor se face in functie de sezon. Pentru inceput, fiind in stadiu de lansare, ne vom adresa pietei judetului Iasi, urmand ca in viitorul apropiat sa ne extindem activitatea si in alte judete.
MICROMEDIU SI MACROMEDIU

Elementele cheie ale unui mix de marketing se evidentiaza in:

  • Produs

Adesea, oamenii au tendinta de a se imbraca cu multe haine groase in sezonul rece, ceea ce le da o senzatie de imobilizare, inconfort si de aceea noi dorim sa oferim clientilor un produs de o calitate superioara, in pas cu moda, care ofera libertate de miscare, protejandu-i in acelasi timp de temperaturile scazute, ploaie si vant.

  • Pret

Pretul reflecta valoarea baneasca a utilitatii produselor. Clientii nostri sunt in general persoane fizice cu un venit mediu lunar de 500-1000 RON si implicit, cu o putere de cumparare medie, oameni care tin la calitate si la eticheta, dar care nu sunt dispusi sa plateasca pentru aceasta oricat. De aceea, reputatia, diversitatea ofertei de produse, calitatea, dar in special preturile rezonabile in comparatie cu alte brand-uri internationale aparute pe piata romaneasca au atras aceasta categorie de clienti.

  • Promovare

Promovarea este o tehnica de comunicare, care are mai multe obiective: cresterea notorietatii (recunoasterea brandului), cresterea vanzarilor sau schimbarea imaginii unei companii. Departamentul de marketing aplica o strategie de promovare a produselor I'V'R cu ajutorul mass-mediei prin spoturi tv si radio, dar si prin afise, brosuri, pliante, facand publicitate la gama produselor noastre punand accent pe 'Noua geaca de iarna pentru temperaturi ridicole'.

  • Plasare

Aceasta geaca va fi distribuita in magazinele proprii, I'V'R ( S.C. ExtremeSport S.R.L ), avand 3 puncte de lucru, dintre care 2 sunt amplasate in interiorul unor complexuri comerciale, dar si in alte magazine cunoscute si vizitate de cumparatori.

Concurenta este amenintarea principala pentru noi. Adversarii nostri au un brand mai cunoscut si o gama mai variata de produse astfel atragand mai multi potentiali clienti deoarece le pot satisface mai multe nevoi cum ar fi cele estetice ( parfumuri, bijuterii ). O a doua posibila amenintare pentru acest produs este schimbarea climei, la nivel global, ce s-a facut simtita si in tara noastra in ultimii ani prin ierni mai scurte si mai putin geroase. A treia este reprezentata de numarul magazinelor axate pe aceeasi tendinta vestimentara 'geci impermeabile de iarna', cu cat este mai ridicata si pozitia acestora pe piata este mai puternica, cu atat scade profitabilitatea ce poate fi obtinuta in cadrul firmei noastre I'V'R.

Oportunitatea o reprezinta posibilitatea de a ne extinde in mai multe judete cu piata de desfacere in special in zonele montane concentrandu-ne pe echipamentele destinate sporturilor montane. O alta oportunitate pe care o vizam este extinderea retelei de distributie in mai multe magazine.

Cap. I ANALIZA PIETEI

I.1. PIATA PRODUSULUI

Piata catre care ne orientam este cea formata din utilizatorii acestui produs indiferent de originea sau marca acestora.

Piata gecilor impermeabile de iarna din Romania e formata din:

Cei care cumpara in mod frecvent acest tip ce produs

Cei care nu cumpara acest produs din diferite motive: nonconsumatorii relativi si nonconsumatorii absoluti.

Nonconsumatorii absoluti sunt cei care nu au nevoie de produs la modul absolut si nu-l vor cumpara si consuma niciodata

Nonconsumatorii relativi sunt cei care ar putea avea nevoie de produs sau marca dar nu cumpara si nu consuma inca, din diferite motive ( au venituri prea mici, nu stiu ca produsul exista, nu sunt convinsi de calitatea acestuia, etc. ) Reprezentativi pentru aceasta categorie de non-consumatori sunt persoanele care din motive medicale sunt imobilizati la domiciuliu, sau persoanele "bussiness" carora meseria nu le permite o oarecare libertate de alegere in ceea ce priveste vestimentatia ( tinute office, elegante).

I.2. SEGMENTAREA PIETEI

Segmentarea presupune analiza diversitatii cererii in interiorul unei anumite piete. Ea nu se confunda cu diferentierea produselor si serviciilor, ci priveste diversificarea ofertei intre concurenti sau intre produsele aceluiasi fabricant, tocmai pentru a fi destinate unui segment de piata distinct. Putine sunt produsele cu care firma se poate adresa unei piete globale, facand abstractie de structura consumatorilor, de deosebirile care exista intre acestia. In majoritatea situatiilor este necesara o impartire a consumatorilor in grupuri relativ omogene in raport cu anumite particularitati manifestate in comun si adaptarea ofertei la cerintele particulare fiecarui grup.

Utilizatorii gecilor impermeabile de iarna difera unii de altii. Chiar daca mai multe persoane achizitioneaza acelasi produs,acestia o pot face dupa criterii diferite in functie de importanta si preferintele acestora. Un marketer trebuie sa anticipe si sa ia in calcul aceste criterii la lansarea unui produs deoarece respectarea acestora va conduce la atragerea clientilor spre acel produs.

Marketingul segmentat are astazi cea mai larga utilizare in procesul orientarii firmelor spre piete. Variabile de segmentare ale pietei sunt:Socio-demografice: DOAR 4-5 CRITERII, SCURT SI LA OBIECT

Diferentele in profil socio-demografic se afla la originea diferentelor in consum si cumparare.

Sex : producerea unor modele pentru barbati,cat si pentru femei;

Varsta : produsul difera in functie de varsta;

Venituri: medii, 500-1000 RON;

Ocupatie: oricaror persoane care isi permit sa adopte acest tip de imbracaminte.

Psiho-grafice:

Personalitate;

Temperament;

Stil de viata;

Toate aceste criterii ii influenteaza deciziile consumatorului cu privire la produs, achizitionand ceea ce il reprezinta. In general, persoanele care sunt dinamice, sportive se vor orienta spre aceasta categorie de produse.

Geografice:

Regiunea: deoarece firma noastra activeaza doar in Iasi, nu putem lua in considerare sau nu-i putem acorda foarte multa importanta acestui citeriu decat atunci cand ne vom extinde si in alte judete;

Relieful : zona montana favorizeaza cumpararea acestui produs.

Comportamentale

Se bazeaza pe predictia comportamentului de consum si cumparare in raport cu preferintele si opiniile diferitilor consumatori.

Atitudinea consumatorului fata de produs: pozitiva, negativa, neutra;

Loialitate;

Rata de cumparare;

Avantaje cautate:

Se face prin raportare directa la produsul sau serviciul de referinta si la ceea ce asteapta consumatorul de la el.

Sanatate : protejeaza impotriva temperaturilor scazute, ploii, vantului, ninsorii;

Confort: libertate de miscare;Economic: pret accesibil.

Estetic: in tendinte, diferite culori si modele.

I.3. PIATA TINTA

Noul produs se adreseaza segmentului de varsta cuprins intre MAI EXACT : MAI MULTE SEGMENTE DE VARSTA 15-50 ani, indiferent de sex, care au o situatie financiara medie. Culorile si modelele gecii impermeabile de iarna variaza in functie de varsta clientilor deoarece persoanele tinere vor cauta modele mai sport, casual in culori vii, iar persoanele in varsta se orienteaza spre culori mai inchise si modele mai clasice. Firma noastra vine in ajutorul clientilor cu servicii de calitate superioara la un pret accesibil urmarind obtinerea unui profit substantial, renume si clienti fideli.

I.4. Concurenta

Concurenta este de doua feluri: directa si indirecta. In cazul nostru concurenta directa este reprezentata de urmatoarele firme Kenvelo si BeeYou. Aceste firme ne pot lua clientii oricand insa acest lucru poate fi valabil si invers. De aceea trebuie sa fim atenti la ceea ce se petrece pe piata concurenta, fie ca sunt progrese, fie ca nu.

Concurenta indirecta este formata din firmele producatoare de alte tipuri de geci.

Kenvelo, este o companie internationala, de origine ceha, cu o extindere rapida a tuturor brand-urilor sport-wear in Europa Centrala. Colectia Kenvelo reflecta ultimele tendinte in moda ale sezoanelor respective: colectia primavara / vara si toamna / iarna si este imbogatita de noi elemente, precum incaltaminte, lenjerie intima, ceasuri sau parfumuri, bijuterii. Diferenta dintre Kenvelo si I'V'R este reprezentata de notorietatea brandu-lui Kenvelo si produsele suplimentare pe care noi nu le comercializam (cele de mai sus). Intr-adevar Kenvelo este un brand foarte cunoscut insa unii clienti sunt foarte nemultumiti de produsele lor spunand ca sunt de calitate slaba la preturi incredibil de mari (informatii luate de pe forumul forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t44389.html). Spre deosebire de concurenta noastra, raportul calitate-pret stabilit de noi este unul real.

BeeYou este o firma ieseana, cu acelasi domeniu de activitate ca si al nostru. In plus fata de noi ei comercializeaza si curele, sepci, rucsacuri. De asemenea este un brand cu preturi accesibile si iubit in randul tinerilor.

I.5. TENDINTE ALE PIETII

Avand in vedere ca firma se va extinde, intervalul de varsta 15-50 ani catre care ne adresam se va modifica la toate cateoriile de varsta, gama de modele va fi mai variata ( geci cu gluga si maneci detasabil, geci impermeabile pentru anotimp ploios ), astfel cota de piata va suporta o crestere.

Concurenta puternica pe piata matura poate determina un declin in segmentul pietei gecilor impermeabile de iarna ambitionand producatorii sa creeze spre comercializare mai multe modele.

Clima este un factor important, necontrolabil, ce poate afecta piata gecilor impermeabile de iarna. Incalzirea globala s-a facut simtita si in tara noastra in ultimii ani prin ierni mai scurte si mai putin geroase, fapt ce poate provoca un declin in acest segment de piata implicit scaderea profitului firmei.

Desfasurarea activitatii si in alte tari conduce la sporirea castigurilor si la un brand cat mai cunoscut pe piata internationala.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate