Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» ANALIZA MIXULUI DE MARKETING AL GRUPULUI RENAULT IN ARGENTINA


ANALIZA MIXULUI DE MARKETING AL GRUPULUI RENAULT IN ARGENTINA


ANALIZA MIXULUI DE MARKETING AL GRUPULUI RENAULT IN ARGENTINA1. REZUMAT

Dacia, marca in jurul careia s-a creat si dezvoltat industria de automobile din Romania, a luat nastere in 1966, la Colibasi, judetul Arges. Inca de la inceput, legaturi stranse de colaborare au unit Dacia si Renault. In anul 1999, Renault achizitioneaza 51% din capitalul societatii in urma procesului de privatizare, iar in prezent detine 99,43% din capitalul Dacia. Compania a parcurs un amplu program de modernizare: refacerea instalatiilor industriale, reconstructia retelei comerciale, reorganizarea retelei de furnizori. Investitiile realizate de Renault la Dacia pana la sfarsitul anului 2006 s-au ridicat la 772 de milioane de Euro. Intinsa pe o suprafata de 2 900 000 m², platforma de la Mioveni produce modele Logan, Logan MCV si Logan VAN. Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2006 a fost de 1,55 miliarde de Euro.
Obiectivul Dacia este de a produce la standarde de calitate Renault si la costuri romanesti o gama de vehicule robuste, fiabile si accesibile ca pret pentru clientii romani si straini.Dacia este a doua marca a Grupului Renault, iar Romania reprezinta a sasea piata a Grupului. Dacia contribuie la modificarea imaginii Romaniei in lume

Dacia reprezinta polul de dezvoltare al Grupului Renault in Europa Centrala si Orientala. Misiunea sa este de a produce modele moderne, robuste si economice destinate noilor piete si adaptate asteptarilor, necesitatilor si resurselor noilor clienti. In centrul acestei strategii se afla proietul Logan, vehicul total nou care iese din tiparul automobilelor derivate din vechile modele Renault. Investitiile Renault au contribuit la instalarea unor linii noi de asamblare a motoarelor si a cutiilor de viteze Renault, la renovarea cladirilor si la innoirea echipamentului informatic. Dacia beneficiaza pe deplin de apartenenta la Grupul Renault, bazandu-se pe expertiza si organizarea companiei-mama atat la nivel industrial cat si la nivel comercial. Distributia vehiculelor si a pieselor de schimb Dacia va fi asigurata de reteaua comerciala Renault in majoritatea tarilor.

Proiectul Logan constituie o reala provocare nationala prin care Dacia isi materializeaza ambitiile de a deveni o marca cu vocatie internationala. Logan a fost lansat pentru a raspunde nevoii Grupului Renault de a dispune de o oferta de produs complementara celei din gama Renault actuala pentru a putea dezvolta volumele de vanzari in cele 47 de tari de comercializare pana la sfarsitul anului 2006..Reteaua comerciala numara astazi 88 agenti autorizati Dacia si 15 puncte service. La fabricarea, distributia si exportul vehiculelor isi dau concursul peste 12.400 de persoane, ceea ce reprezinta numarul total al efectivului Dacia. Pentru pregatirea personalului, Renault a investit 1 milion de ore de formare. Pana la jumatatea anului 2007, Dacia a vandut 111.834 vehicule, dintre care 60.522 la export.

ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING

2.1. ANALIZA MACROMEDIULUI

Argentina este o republica federala. Se invecineaza la nord cu Bolivia si Paraguay; la est cu Brazilia, Uruaguay si Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic si Chile; la vest cu Chile. Tara ocupa cea mai mare parte in sudul Americii de Sud si are forma unui triunghi cu baza la nord si varful la Punta Dungeness, extremitatea sudica a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar latimea maxima este de aproximativ 1384 km. Argentina include si Tara de Foc, care cuprinde jumatatea estica a Insulei Mari a Tarii de Foc si numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados. Suprafata tarii este de 2 780 400 km2; este ca marime a doua tara sud-americana (dupa Brazilia). Impreuna cu Insulele Falkland si celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafata totala de 2 808 602 400 km². Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Capitala este la Buenos Aires, cel mai mare oras argentinian.

Mediul geografic

Argentina cuprinde o diversitate de forme de relief: munti, podisuri si campii. Granita de vest traverseaza Anzii, cel mai mare lant muntos din America de Sud. Anzii patagonieni care formeaza granita naturala dintre Argentina si Chile, au inaltimi pana la 3600 m. In partea de nord, la granita cu Bolivia, Anzii Cordilieri au numeroase varfuri cu inaltimi de pana la 6400 m. Cel mai inalt varf este Aconcagua (6960 m). In centrul Argentinei se gaseste lantul muntos Sierra de Córdoba cu cel mai inalt varf Champaqui (2880m). La est de lantul Anzilor se gasesc suprafete aproape plane ale caror inaltimi variaza treptat de la 600 m pana la nivelul marii. In nord se intinde campia denumita Gran Chaco. Pampasul, campia lipsita de copaci, este cea mai productiva zona agricola a tarii, intinzandu-se pe aproximativ 1600 km in sudul lui Gran Chaco. In Patagonia, in sudul Pampasului, terenul este arid, de tip stepa. Clima este de tip temperat in cea mai mare parte a tarii exceptand o zona mica in partea de nord unde este de tip tropical si in Gran Chaco unde este de tip subtropical. In zonele muntoase temperaturile sunt mai scazute. Precipitatiile variaza datorita regiunilor diferite. In nord ploile sunt abundente in timp ce in sud climatul este arid.

Mediul sociodemografic

Populatia Argentinei era in iulie 2007 de aproximativ persoane cu o densitate medie de 13 persoane/km². Aproximativ 85% din populatie este de origine europeana.

Structura pe varste

0-14 ani: 24.9% (barbati 5,134,958/femei 4,905,181)
15-64 ani: 64.4% (barbati 12,979,588/femei12,967,507)

peste 65 ani: 10.7% (barbati 1,769,593/femei 2,545,100) (2007 est.)

Varsta medie:

total: 29.9 ani
barbati: 29 ani
femei: 31 ani (2007 est.)

O mica parte a populatiei este metisa. Datorita imigrarii masive, intre anii 1850-1940 au sosit in Argentina aproximativ 6.608.000 de imigranti spanioli, italieni dar si francezi, englezi, germani sau rusi. 89% din populatie traieste in zone urbane. Limba oficiala este spaniola. Deasemenea se vorbesc italiana si engleza. 90% din populatie este de religie catolica. Prin lege, presedintele si vicepresedintele trebuie sa fie de religie catolica.  

Argentina este formata din 23 de provincii, un district federal care cuprinde zona orasului Buenos Aires si cateva suburbii, un sector argentinian in Antartica si cateva insule in Oceanul Atlantic. Cel mai mare oras este capitala Buenos Aires cu o populatie de aproximativ de 12.000.000 locuitori. Alte orase importante sunt Cordoba, La Plata, Mar de Plata, orasul-port Rosario si Mendoza, un important centru agricol.

Mediul economic

Principalii indicatori economici ai economiei Argentinei sunt:

Produsul Intern Brut : 271 miliarde USD

PIB pe locuitor : 6.884 dolari / loc  ( octombrie 2007 ) Cresterea PIB : 8,7% ( estimare pentru anul 2007) 

Rata inflatiei :10,8% (2006)

Datoria publica federala : 136 dolari ( octombrie 2007 ) In afara de datoria publica federala, si provinciile au datorie ce poate fi considerata publica.

Datoria externa totala :   51,1% din PIB

Rezervele valutare : 43 miliarde USD ( octombrie 2007 )

Somajul: 8,5% ( octombrie 2007 ) Metodologia argentiniana de calcul a somajului mai presupune un numar de asistati social (cca. 1,6 milioane de persoane), care legislativ nu sunt someri, dar care nu dispun de loc de munca.

Forta de munca : 15.04 milioane de oameni (estimare 2004)

Populatia sub limita saraciei : 31.4% (estimare 2004)

Competitivitatea : locul 72 din 117 Comparativ cu alte state latino-americane, Argentina se situeaza dupa Brazilia (locul 65), Mexic (locul 55) si Chile (locul 23).

Rata de schimb fata de dolarul american: 1 USD = 3,15 pesos,  1 Euro = 4,48 pesos(octombrie 2007)

Consumul intern : 8,4% crestere anuala ( octombrie 2007 ) 76,6% din PIB

Ponderea intreprinderilor cu capital strain in economie: 21,8% din PIB ( octombrie 2007)

Economia  argentiniana se bazeaza in primul rand pe agricultura, dar in ultimele decenii s-a dezvoltat mult industria extractiva (datorita zacamintelor de carbune si petrol) si industria manufacturiera (prelucrarea produselor petroliere, textila, chimica, alimentara). Exportul Argentinei se bazeaza pe produsele agricole (carne, cereale, lana). Importurile constau in echipamente tehnologice, chimicale, metale, lubrifianti.

Argentina este membru MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay) din martie 1991, cand a fost semnat tratatul de la Asunción. In luna iulie 2006, Venezuela a fost primita ca membru cu drepturi depline in MERCOSUR. Va urma o perioada de patru ani in care noul stat membru trebuie sa-si modifice legislatia in conformitate cu normele organizatiei.

        Cu unele exceptii, schimbul de bunuri la nivel subregional este liber de taxe vabarbati si bariere netarifare. Sectorul auto si cel al productiei de zahar au regimuri speciale in cadrul comertului interzonal, urmand a fi complet liberalizate ulterior. Pentru a fi considerat produs national, valoarea materialelor, energiei si manoperei incorporate pe plan local trebuie sa fie de minim 60%.

        De asemenea, s-a stabilit o schema generala pentru liberalizarea comertului cu servicii intr-un termen maxim de 10 ani, iar pe termen mediu, se prevede eliminarea barierelor din calea mobilizarii fortei de munca si coordonarea politicilor macroeconomice intre statele membre.

           Din 1995, tarile MERCOSUR au stabilit o politica comerciala uniforma fata de terti, respectiv au adoptat Tariful Extern Comun (AEC) care acopera peste 85% din produsele comercializate de MERCOSUR, iar nivelul taxelor vabarbati variaza, astazi, intre 0 si 27% pentru intreg universul bunurilor. Sunt in curs negocieri pentru aplicarea in totalitate a AEC.

            Argentina participa in forma coordonata cu ceilalti membri Mercosur la negocierile privind crearea Zonei de Liber Comert a Americilor (ALCA), care reprezinta o viziune integrala, unde aspectele economice si comerciale se complementeaza cu cele politice, sociale, culturale si de mediu. Deocamdata, datorita atitudinii adoptate de tarile Mercosur, negocierile sunt blocate.

         MERCOSUR a semnat cu Uniunea Europeana  un Acord Cadru Interregional de Cooperare (15.12.1995, Madrid) avand ca obiectiv principal crearea cadrului necesar desfasurarii negocierilor in vederea incheierii unui Acord de Liber Comert. Cele doua parti (UE la 5 iunie 2001 si MERCOSUR la 29 octombrie 2001) au prezentat propuneri pentru liberalizarea comertului cu bunuri, servicii si achizitii guvernamentale. Obiectivul MERCOSUR este crearea unei zone de liber comert care sa includa toate produsele, sa elimine toate barierele tarifare si netarifare care impiedica sau distorsioneaza accesul deplin pe pietele bilaterale. In prezent cca 60% din exporturile de produse agricole si cca 53% din exporturile de produse industriale ale MERCOSUR, intra fara taxe vabarbati in UE. Statele MERCOSUR au asteptat finalizarea Rundei Doha de negocieri OMC, care sa vina in sprijinul exporturilor latino-americane de produse agricole si alimentare. Esecul rundei a dus la decizia de a relua negocierile cu UE fara a mai conta pe evolutiile pozitive pe care negocierile din OMC le-ar fi putut genera.

Mediul legislativ

Regimul  investitiilor straine in Argentina este reglementat prin Legea Nr. 21.382/1993 si Decretul Nr. 1853/1993. Investitorii straini pot efectua investitii in Argentina fara a fi nevoie de o aprobare prealabila si in conditii egale cu investitorii locali. Promovarea se face la nivel regional, pe sectoare de activitate si orizontal (beneficiile se aplica in orice regiune sau sector de activitate).Argentina este membra a Agentiei Multilaterale de Garantare a Investitiilor (MIGA), Organizatiei Investitiilor Private in Ultramar (OPIC) si a Centrului International de Solutionare a Diferendelor asupra Investitiilor (CISDI).

In Argentina, impozitele sunt incasate de guvernul national, provincii si autoritatile municipale. Impozite nationale :

Impozit pe profit:

          - Intreprinderi 35%

             - Persoanele fizice sunt supuse la taxe progresive care variaza de la 9% la 35%,  functie de nivelul profitului

Impozitul pe valoarea adaugata – IVA sau TVA. Coeficientul general este de 21%, dar unele servicii precum furnizarea energiei electrice, gazul natural, apa, in afara locuintelor, au o taxa de 27%. Vanzarile de bunuri de capital, transportul (exceptie face cel international), ziare, reviste, prospecte si publicatii periodice programele de asistenta medicala, dobanzile asupra imprumuturilor straine sau cele efectuate la banci locale, platesc 10,5%. Exporturile nu sunt grevate de IVA iar exportatorii pot solicita rambursarea acesteia.

Taxe de import. Nivelul taxelor de import variaza intre 0% si 35%, cu exceptia unor cazuri speciale cand se aplica taxe specifice minime sau care se refera la marfuri cu tratament impozitiv special. Alte impozite pe care importurile trebuie sa le plateasca sunt: taxa statistica (0,5% din CIF dar nu mai mult de 486 US$), taxa de confirmare a utilizarii produsului (2% din CIF, doar pentru anumite produse ), IVA ( 21% sau 10,5% in unele cazuri), o taxa aditionala la IVA (uzual 10%) si impozite pe venit (uzual 3%).

Alte impozite:

-    asupra debitelor si creditelor din conturile curente - 4 %;

-    asupra activelor - 1%;

-    asupra bunurilor personale: cele care au valori cuprinse intre 99.458 US$ si 194.444 US$ platesc 0,5% iar cele de valori superioare, 0,75%. Nu se platesc impozite pentru actiunile detinute in intreprinderi stabilite in Argentina;

-    asupra instrainarii imobilelor – 1,5% din valoare, in cazul persoanelor fizice.

Promovarea investitiilor in Argentina este o activitate desfasurata, in comun, de diferite agentii guvernamentale si initiative ale sectorului privat. Coordonarea acestei activitati este in sarcina urmatoarelor institutii:

              - Directia pentru Promovarea Comertului Exterior – DIPEX – din cadrul MRECIC

              - Agentia de Dezvoltare a Investitiilor – ADI

              - Fundatia  INVERTIR – Argentina              

cu urmatoarele atributii specifice:

Mediul politic

Conform Constitutiei din 1853, Argentina este o republica federala condusa de un presedinte asistat de un consiliu de ministri. Puterea legislativa este formata de un congres national constituit din Senat cu 72 de membrii alesi prin vot direct, si Camera Deputatilor cu 257 de membrii alesi prin vot direct

Ziua nationala: ziua revolutiei 25 mai (1810)

Ziua independentei ( fata de Spania): 9 iulie 1816

Prima constitutie a fost adoptata la 1 mai 1853 si a fost amendata de multe ori de atunci pana in ziua de azi.

2.2. ANALIZA MICROMEDIULUI

Analiza consumatorului potential

Clientii potentiali sunt clientii familiali apartind clase mijlocii,. Acesti noi cumparatori sunt foarte bine informati cu privire la oferta internationala de automobile, dar nu au intotdeauna capacitatea de a achizitiona o masina noua si moderna. Atunci cand cumpararea unui automobile este posibila, aceasta este considerate adesea si ca o investitie. Clientii potentiali urmaresc achizitionarea unui autoturism economic, dar fara sa renunte la calitate. Principalii clienti ai modelului vor fi atat companiile cat si persoanele cu venituri medii si reduse.

Concurenta

Piata automobilelor ‘low cost ‘sub 8000 € a inceput sa se dezvolte in ultimul timp, cand s-a observat ca pretul influenteaza foarte mult alegerea consumatorilor. In Argentina, concurentii directi ai Logan-ului ar fi: Ford Ka, Suzuki Fun Fiat Uno, Citroen C3, Peugeout 2006, Ford Fiesta, Renault Clio, Chevrolet Corsa, Fiat Siera, etc.

3. ANALIZA SWOT

Puncte tari

Principalele avantaje ale acestei industrii constau in

O forta de munca relativ bine calificata (personal de executie, cercetare-proiectare), cu potential mare de adaptabilitate;

Capacitate de aliniere rapida la cerinte tehnice, dintre cele mai diverse, datorita

Experientei, atat a sectoarelor de conceptie, cat si a celor de executie si autorizarilor obtinute conform codurilor de fabricatie de larga circulatie internationala, in livrarile pe diferite piete;

Normativelor, standardelor si codurilor de fabricatie aliniate la cerintele din legislatia tehnica si de calitate din UE, inclusiv in domeniul calitatii ;

Experientei capatate ca subcontractori pentru componente, utilaje si instalatii pentru firma Renault ;

Are in prezent la nivel International 60 522 vehicule vandute

Patrimoniu imobiliar capabil sa preia investitii majore in masini, utilaje si tehnologii.

Potential de asigurare a unui volum mare de export piese de schimb pentru instalatii exportate in anii anteriori.

Masina ofera un raport pret confort care nu are echivalent pe piata.

Loganul este aliniat normelor Uniunii Europene.

Puncte slabe

Lipsa de experienta in marketing.

Forta de munca calificata aflata intr-un proces rapid de imbatranire si o motivatie redusa a orientarii tinerilor pentru domeniile tehnice in formare.

Sustinere slaba din partea cercetarii proprii pentru dezvoltarea de produse noi.

Lipsa a capacitatilor de dezvoltare – inovare la nivel de componente auto.

Oportunitati

Raport favorabil calitate/prêt pentru Logan.

Politica guvernamentala care favorizeaza investitiile straine;

Amenintari

Piata auto italiana este o piata foarte aglomerata, cu foarte multi producatori de masini cu experienta si traditie in domeniu.

Companiile de autoturisme au inceput sa se alinieze la cerintele de pe piata, scazand pretul. Atat pe pietele Europei Centrale si de Est, firmele producatoare de masini iau in serios amenintarea Loganului 9la adresa propriilor produse si incearca, prin diverse metode, sa reduca preturile la propriile autovehicule. Opel a anuntat, recent, ca a redus pretul la Corsa pentru a contracara ofensiva Logan. O versiune a modelului Opel Corsa este comercializata, in Vest la un pret mai mic de 10.000 de euro, in scopul contracararii ofensivei lansate de mai multi concurenti ai sai, printre care Logan si Fox (care va fi produs in China de grupul Volkswagen). In Serbia va fi produs Fiat Punto, care va fi comercilizat la un pret de 8.000 de euro, cu doar 200 de euro peste pretul la care se vinde Loganul in tara vecina.

Productia interna de automobile de nivel mediu , asemenea Loganului

4. IPOTEZE

Piata de automobile a Argentinei

Argentina, cu o piata de peste 1,5 milioane de autovehicule cumparate pe an, reprezinta o oportunitate pentru producatorii de automobile pentru a revizita si utiliza piata de automobile din Argentina si oportunitatile oferite de regiunea Mercosur. Modificarile din pactul auto ofera multe oportunitati producatorilor locali si , de asemenea, se asteapta sa genereze semnale pozitive pentru investitiile straine pe piata de automobile argentiniana.

Pe piata auto din Argentina , 40% provin din productia interna de masini si 60% din import; 80%din importuri sunt din Brazilia. Importurile provin in general de la firme precum Ford, Pegeout- Citroen si Volksvagen.

Principalii competitori de pe piata de automobile argentiniana sunt Volksvagen si Chevrolet, care detin 45% din vanzari, urmate de Renault, Ford, Peugeot, Fiat, Citroen cu aproximativ 50% din vanzari (statistici realizate la ni8velul anului 2006).

In tabelul de mai jos sunt prezentate principalele firme dupa piata auto argentiniana, cu modelele cele mai vandute si preturile sugerate pentru vanzare.

In Argentina se va comercializa modelul ‘ low cost’ Logan.

Dacia Logan este o adevarata masina de familie, masurand 4.25 metri lungime, 1.70 latime, 1.525 metri inaltime, si avand un ampatament de 2.63 metri. Are un interior foarte generos, iar pasagerii din spate au loc suficient pentru genunchi. Fiind o masina de familie are un volum apreciabil, de 510 litri.

In ceea ce priveste tabloul de bord, acesta este imprumutat de la Renault Clio 2004, cu iluminare pe fond portocaliu. Sunt doua indicatoare analogice rotunde, intre care sunt plasate doua mici display-uri separate, unul pentru martori luminosi si altul pentru vizualizarea nivelului de combustibil si al temperaturii lichidului de racire. Volanul este aproape identic cu al modelului Solenza, oferindu-se in afara de airbag-ul soferului si airbag pentru pasager. Dupa cum se observa din schema treptelor de viteza inscriptionata pe levierul schimbatorului – marche arriere-ul este in stanga sus fata de dreapta spate, - cutia de viteze este alta decat cea folosita la Solenza. Versiunea de top dispune chiar si de reglaj lombar pentru scaunul soferului.

Dacia Logan – motor Pentru inceput exista doua motoare pe benzina de 1,6l (1.598 cmc) cu o putere axima de 90 CP la 5000 rpm, respectiv 1.4 litri/75 CP un turbodiesel dCi de 1.5 litri/65 CP si un motor pe benzina de 1.6 litri 16 supape/107 CP. Aceste motare respecta normele Euro 4. Pentru motorul de 1.4 litri este anuntat un consum mediu de 6.8 litri/100 km, 162 km/h viteza maxima si un sprint 0-100 km/h in 13 secunde. Propulsorul de 1.6 l/90 CP consuma in medie 7.3 litri/100 km, avand o viteza maxima de 175 km/h si 11.5 secunde pentru 0-100 km/h.

Transmisia: Ambele motoare utilizeaza cutia de viteze cu cinci trepte utilizata si la Renault Laguna II si Megane II.

Trenul de rulare: punte fata tip McPherson, spate - semirigida, frane discuri fata neventilate ( 238 mm fara ABS, 259 mm cu ABS ), spate - tamburi, pneuri 165/80 R14, jante 5.5 J14 sau pneuri 185/65 R14, jante 6 J15.

Sunt disponibile 4 niveluri de echipare: Ambiance, Preferance, Laureat, Ambition.

5. OBIECTIVELE PLANULUI DE MARKETING

Obiectivele programului de marketing pot fi de doua feluri : cantitative si calitative

Obiective cantitative

  1. Prin lansarea pe piata argentiniana, Dacia urmareste o cota de piata de 1,0%, adica un nr de aproximativ 2000 de autoturisme vandute , in primul an ;
  2. Cresterea numarului de autoturisme vandute pe plan international cu 10% fata de anul 2007, ajungand de la 89 000 la 100 000 de unitati vandute ;
    • Obiective calitative

Dacia doreste sa-si sporeasca notorietatea, sa-si imbunatateasca imaginea pe plan extern si sa intareasca increderea clientilor si potentialilor clienti in acest produs prin modernitatea si accesibilitatea produselor sale, Logan fiind prima etapa in construirea unei game complete.

Pentru verificarea atingerii obiectivelor propuse se vor folosi urmatorii indicatori :

Pentru obiectivele cantitative, cota de piata se va calcula prin impartirea volumul vanzarilor companiei la volumul total al vanzarilor de autoturisme din Argentina si compararea volumului vanzarilor in Argentina cu volumul vanzarilor la nivel international.

Pentru obiectivele calitative un operator va avea sarcina de a contacta cumparatorul la intervalle stabilite pentru a se asigura ca aceasta a satisfacut cerintele cumparatorului sau in caz contrar sa afle nemultumirile cumparatorului pentru a se incerca remedierea acestora pe viitor.

6. STRATEGIILE DE MARKETING

Cu 196 708 de vehicule Logan vandute in 2006, succesul comercial inregistrat de modelul Logan depaseste previziunile.

Modelul Logan se comercializeaza, pe plan international in 47 de tari, in total un numar de 88 931 unitati vandute in 2006. Principalele tari in care acesta se exporta sunt Franta, Algeria, Spania, Germania, Turcia, Polonia, Bulgaria, Serbia. In majoritatea tarilor, intretinerea si reparatiile vor fi efectuate in punctele de vanzare Renault – Dacia.

Pentru acest an, Dacia si-a propus sa patrunda pe piata auto din America Latina, adica in Argentina si Brazilia. Strategia de marketing ce va fi utilizata pe piata argentiniana va fi o strategie de crestere intensiva a activitatii, ce are in vedere penetrarea pietei auto din Argentina, dezvoltarea si ulterior, dezvoltarea sortimentala pe piata. Se vor folosi drept canale de distributie canalele Renault.

PROGRAMUL DE MARKETING

Simbolul

Activitatii

Continutul activitatii

Activitati

direct

precedente

Durata activitatii

(zile)

A

Adoptarea deciziei de intrare pe piata argentiniana de autoturisme

-

1

B

Analiza pietei auto din Argentina

A

30

C

Alegerea produsului comercializat si a clintilor tinta

B

3

D

Adoptarea deciziei de a promova produsul cu ajutorul mass-media

B,C

1

E

Alegerea postului cu cea mai mare audienta pentru difuzarea spotului publicitar

D

2

F

Alegerea spotului ce se va difuza, durata frecventa si acestuia

E

G

Construirea unei pagini WEB

D

5

H

Campanie prin intermediul internetului

F

15

I

Pregatirea Saptamanii Porti deschise

D

10

J

Stabilirea canalelor de distributie a Dacia-Logan

C

K

Derularea campaniei media prin TV premergatoare lansarii Dacia – Logan in Argentina

F

30

L

Lansarea Dacia –Logan in Argentina

K

1

M

Lansare “Saptamana Porti deschise “

L

5

- Durata programului va fi de 120 de zile

Promovarea modelului Logan pe piata Argentinei se va face prin :

Saptamana ‘Porti Deschise’: ce va avea loc imediat dupa lansarea oficiala a Dacia-Logan in Argentina ;

Reclame publicitare : Se va realiza doua reclame publicitare. Unul de 35-40 sec si al doilea de 20 sec. Primul se va difuza in primele saptamani de la lansare si va fi inlocuit treptat de al doilea (al doilea fiind un extras din primul). Reclamele vor fi difuzate pe 4 posturi nationale de televiziune in pauzele publicitare ale emisiunilor politice, economice si sport.

Mesaje publicitare difuzate pe principalele posturi de radio nationale ale Argentinei cat si articole si anunturi publicitare in revistele de afaceri, ziare.

Panouri publicitare 

BUGETUL PLANULUI DE MARKETING

Orice plan, orice proiect pe care si-l propune o companie are la baza stabilirea unui solid si bine intemeiat buget. Bugetul reflecta intr-o oarecare masura banii care sunt necesari realizarii proiectului (planului). Prin aceasta, planul de marketing are nevoie de un astfel de buget care sa se prezinte intr-un mod detaliat costurile care implica realizarea obiectivelor propuse. De aceea vom lua detaliat realizarea fiecarui obiectiv presupunand ca realizarea lui ridica anumite cheltuieli, dar nu numai, cat si obtinerea unor venituri si profituri asteptate.

Pentru lansarea pe piata Argentinei a modelului Logan s-au estimat urmatoarele cheltuieli :

cheltuieli pentru cercetari de piata – 50.000 EUR

cheltuielile cu distributia sunt reduse avand in vedere existenta retelei de distributie Renault

cheltuieli promovare – 2.900.000 EUR

o      saptamana ‘Porti deschise’ – 200.000 EUR

o      spoturi publicitare – 1.500.000 EUR

o      anunturi radio – 100.000 EUR

o      anunturi publicate in presa – 100.000 EUR

o      panouri publicitare – 500.000 EUR

alte cheltuieli – 500.000 EUR

SISTEMUL DE CONTROL

Controlul si evaluarea detaliaza modul in care rezultatele obtinute in urma implementarii planului vor fi masurate, ecarturile acceptate intre obiectivele si rezultatele, cat si actiuni corective ce pot fi luate in considerare.

Pornind de la ideea ca obiectivele sunt fezabile, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al perioadei de realizare, trebuie sa precizam ca, controlul se va face in mod sistematic cautandu-se a corecta orice abatere si de a preintampina neglijentele ce pot aparea ca urmare a unor neinteleger,i a implementarii gresite a metodelor si a tehnicilor de marketing. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca cei care sunt responsabili de control trebuie sa detina baze solide in cunoasterea a ceea ce presupune realizarea unui obiectiv de marketing si corelarea acestuia in timp si in spatiu. Evaluarea presupune un set de indicatori care in permanenta atentioneaza daca metoda este ce mai buna si cea mai eficace.

In concluzie, evaluarea ne permite sa observam micile erori ce se pot strecura in masurarea implementarii acestor obiective si sa ne permita totodata furnizarea de informatii necesare in elaborarea viitorului plan.

BIBLIOGRAFIE

1. Balaure,V. - Marketing , ed. a II-a, Editura Uranus, Bucuresti, 2002

Pop,Al. Nicolae, Dumitru ,I - Marketing International, Editura Uranus, Bucuresti, 2001

- acara.org.ar

-www.bussinesstandard.ro

- www.cia.gov

- www.dacia.ro

- www.daciagroup.com

- www.evz.ro

- www.wikipedia.com

- www.wall-street.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate