Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Plan de afaceri


Plan de afaceri


Plan de afaceriIstoricul firmei și activitatea sa:


SC.VEGA SA s-a inființat in 15.03.1996, cu un capital social integral privat de 200.000.000 lei. Obiectul principal de activitate al societații il reprezinta "activitați specifice pentru restaurante și alimentație publica", conform codului CAEN 5530. pe parcursul activitații sale restaurantul deținut de societate și-a marit și consolidat nivelul de clienți, gradul de utilizare a capacitații sale de deservire evoluand de la 45% in anul 1996 la aprox. 75% in anul 2001.

In prezent valoarea lunara a cifrei de afaceri aste de aprox. 1.450.000 lei, 25% fiind asigurata de serviciile de catering. Cota de piața a restaurantului este de 5%, fiind susținuta de serviciile a 29 de salariați.
Descrierea serviciilor:

Restaurantul VEGA ofera un meniu cu mancaruri și bauturi deosebite, cu specific național sau aparținand bucatariei internaționale, clienții sai avand de ales dintr-o gama larga de preparate. Societatea este renumita pentru politica stricta de asigurare a calitații seviciilor sale, facand din aceasta un avantaj concurențial.


Piața:

Activitatea societații se incadreaza in sfera alimentației publice, focalizandu-se pe segmentul consumatorilor cu pretenții. Condiția esențiala de competitivitate intr-un astfel de sector o reprezinta satisfacerea exigențelor clienților printr-un meniu variat, de o calitate ireprosabile, asigurarea unui ambient placut in incita restaurantului precum și promptitudinea livrarilor pentru serviciile de catering.

Ce le mai mari riscuri provin din posibilitatea intrarii pe piața a unor reprezentanți ai lanțurilor internationale de restaurante și din eventualitatea unor presiuni din partea Patronatului Carnii.


Solicitarile financiare:

Ca urmare a creșterii continue a cererii pentru serviciile restaurantului in condițiile unei capacitați limitate, s-a hotarat deschiderea unui nou restaurant care vine in intampinarea tendințelor pieței.

Pentru dezvoltarea activitații societatea considera necesara deschiderea unui nou restaurant, investiție care necesita 300.000 USD. Pentru aceasta se urmarește contractarea unui credit pe trei ani cu dobanda de 12% pe an.

Imprumutul va fi garantat printr-un contrat de gaj și ipoteca asupra activelor societații.I.      Descrirea afacerii


1. Descrirea ideii de afaceri:

Prin intermediul restaurantului VEGA, SC VEGA SA presteaza servicii de alimentație publica de aprox. 6 ani. In acest interval de timp, ca urmare a calitații ireprosabile a serviciilor sale, restaurantul și-a castigat un renume binemeritat și o cota de piața confortabila. Calitatea ofertei și prețurile accesibile atrag totuși un numar important de consumatori din zona vestica a Bucureștiului. In prezent, capacitatea de deservire a restaurantului este utilizata in proporție de 75%.


Strategia afacerii:

Pe baza cunoștintelor dobandite, succeselor anterioare și tipul serviciilor oferite, strategia viitoare a afacerii va fi una de diferențiere calitativa fața de oferta concurenței.

Cu toate ca exista o serie de localuri in care se poate servii masa la prețuri mai mici,

special pentru atragerea și menținerea clienților-ținta vizați de societate, acest tip de strategii s-a dovedit a fi cel mai performant. Experiența și succesul celor 6 ani de activitate argurmenteaza foarte bine alegerea acestei strategii.


2. Descrierea societații:


Prezentatrea situației actuale:

In prezent societatea dispune de un capital social de 622.000 mii lei, reprezentat de un numar de 6.200 de acțiuni in valoare de 100 mii lei/ acțiune. Finanțarea activitații sale se face predominant din surse proprii, la data intocmirii planului de afaceri structura de finanțare a activitații cuprinzand in proporție de 80% capitaluri proprii și 20% datorii curente catre furnizori, acționari și instituții ale statului.

La aceasta data, SC Milenium SA și-a consolidat imaginea și poziția de piața-ținta, valoarea cifrei de afaceri a anului 2001 ajungand la nivelul record de aprox 610.000 USD (17.400 mil. lei).

Structura actuala a cifrei de afaceri lunare este urmatoarea:Structura lunara a

cifrei de afaceri

Procent

Valoare lunara

(mii lei)

Numar mediu de

clienți (zilnic)

Catering

25%

362.000

172

Servicii directe in in-

cinta restaurantului

75%

1.087.500

290

Total

1005

1.450.000

462


Cei 172 de clienți ce sunt deserviți zilnic de sectorul "Catering" sunt generați de comenzile a 15 companii, iar cei 290 de clienți direcți ai restaurantului se traduc intr-un numar mediu zilnic de 10 clienți/ masa (la o capacitate a restaurantului de 30 mese - aprox. 120 locuri).


3. Descrierea produselor și serviciilor:

Obiectivul unitații este de a satisface pe deplin exigențele gastronomice ale clienților, avand in vedere ca preocuparea oamenilor pentru o alimentație sanatoasa și hranitoare este in creștere in ultimii ani - conform studiilor de piața efectuate de Agenție de monitorizare a tendințelor de consum in anul 2001.Produse și servicii:

Restaurantul a reușit sa atraga și sa satisfaca pretențiile unor noi clienți prin varietatea produselor culinare și sortumentelor de bauturi disponibile. Actuala structura a ofertei poate fi urmarita in tabelul urmator:

TIP

Nr. aprox. de sortimente

Pondere in CA totala

Produse culinare tradiționale

150

50%

Specialitați ale bucatariei internaționale

70

30%

Buturi

70

20%


Se constata o creștere a interesului consumatorilor fața de specialitațile culinare aparținand bucatariei internaționale, in special fața de bucataria italieneasca, franțuzeasca și asiatica. Cu excepția bucatariei asiatice, firma dispune de ora actuala de personal specializat pentru a satisface pe deplin aceste tendințe de consum.


Servicii oferite:

Sunt doua feluri de deservire a consumatorilor:

in mod direct - la una din cele 30 de mese din cadrul restaurantului;

prin livrarea la domiciliu sau la biroul clientului a preparatelor comandate prin telefon sau fax.4. Localizarea restaurantelor:

Restaurantul Hedon dispune de un vad comercial deosebit, fiind amplasat in apropierea intersecției dintre strazile Semicercului și Arcurilor, la parterul unui bloc de locuințe de curand construite. Amplasamentul se afla visa-vis de Parcul Herastrau astfel incat Hedon beneficiaza atat de vecinatatea unui loc intens circulat, cat și de priveliștea oferita de vegetația parcului.

Amplasamentul viitorului restaurant va fi pe strada Orhideelor, nr 10 bis. Aceasta se afla intr-o zona ușor accesibila, in vecinatatea Business Town - un important centru de afaceri din jumatatea vestica a orașului.


5. Descrirea mediului in care evolueaza afacerea

Serviciile de alimentație publica au fost și vor fi intotdeauna o afacere permisiva și permeabila, deci ușor de imitat și deschisa competiției susținute. Prin urmare și riscul de faliment este destul de mare.

In acest gen de activitate influențele generate de sistemul politic, politicile macroeconomice și sistemul juridic nu au o importanța majora. Ceea ce conteaza cel mai mult sunt abilitațile managementului de a anticipa și percepe tendințele pieței, de a satisface dorințele clienților și de ai fideliza.

Dupa o buna perioada de timp in care a existat o preferința generala pentru restaurantele fast-food, se constata o tendința de reconsiderare a restaurantelor  clasice. Fast-food-urile raman insa preferatele tineretului și persoanelor cu venituri modeste, conform cererii de piața ocazionate de intocmirea prezentului studiu.


II. Planul de marketing


In concordanta cu rezultatele cercetarii de piata efectuate, clientii-tinta au din ce in ce mai putin timp si abilitati sa gateasca pentru ei, preocuparile lor indreptandu-se in general catre viata sociala si realizarea profesionala. Societatea Milenium isi propune sa raspunda eficace acestor tendinte ale persoanelor ce doresc sa serveasca mancaruri de calitate, sanatoase, la preturi accesibile.1.     Descrierea pietei:

In cadrul sectorului tertiar serviciile de alimentatie publica ocupa locul 14 la nivel national, vanzarile anuale fiind de aproximativ 950.000.000 mii lei (potrivit unui studiu publicat in Buletinul Static nr. 9/ 2001). In aceste conditii, activitatea restaurantelor private reprezinta cca. 90% din totalul activitații de alimentație publica. 

Conform cercetarii de piata comandate de societatea Milenium romanii cheltuiesc in medie 7% din venituri pentru a lua masa in oraș. Potrivit statisticilor oficiale, acest procent a inregistrat o evolutie fluctuanta in ultimii 4 ani. In anul 2001 veniturile din activitatea restaurantelor au crescut in termeni reali, ajungand la 3% din veniturile sectorului terțiar. Aceasta tendința este explicata de un raport intocmit de Agenția de monitorizare a tendințelor de consum ca fiind efectul schimbarii stilului de viața, climatului economic și creșterea varietații ofertei existente de piața.

Anual in București se deschid in medie de 15-20 restaurante, 90% fiind localizate in zone ușor accesibile ale municipiului. Aceste activitați se dezvolta in special in zone bune, in apropierea centrelor de afaceri/ spaților de birouri, calitatea ofertei scazand in general odata cu departarea de zona centrala.2. Segmentul de piața urmarit:

Servicile actuale ale firmei se adreseaza urmatorului tip de clienți:

-adulți peste 28 ani, persoane ocupate, cu un nivel al salariului de minimum 400 USD/lunar cu locuința sau biroul amplasat in zona de est a municipiului București.

Pentru restaurantul ce se intenționeaza a fi deschis segmentul-ținta va fi reprezentat de:

-adulți peste 28 ani, persoane ocupate, cu un nivel al salariului de  minimum 400 USD/lunar cu locuința sau biroul amplasat in zona de vest a municipiului București.


3. Trendul pieței:

Atat previziunile pe termen scurt, cat si cele pe termen lung indica un trend crescator al acestei activitați, in directa corelație cu evoluția previzionata a economiei naționale. Același studiu publicat de agenția de monitorizare a tendințelor de consum arata ca, persoanele au venit cel puțin mediu vor fi nevoite sa serveasca masa in oraș din ce in ce mai des.4. Concurența și alte influențe:

Concurența poate fi apreciata ca fiind foarte intensa in acest domeniu, la nivelul capitalei activand peste 100 unitați. Din acest motiv S.C. Milenium S.A. Incearca sa se diferențieze și vine cu o oferta cat mai variabila la prețuri accesibile, pastrand standardele de calitate cu care și-a caștigat un segment cu piața bine definita.Restaurantele ce sunt percepute in mod direct drept concurenți pentru vega sunt prezentate in tabelul de mai jos:


Concu

rent

Cpacit

ate (locuri

CA lunara estimata mii lei

Calitate

Prețuri

Amplasament

Distanța aproxim

mativ fața de amplasament (KM.)

Restaur

ant A

60

1.000.000

Similara

Similare

Similar

0.5

Restaur

ant B

100

1.700.000

Similara

Similare

Inferior

5

Restaur

ant C

40

1.200.000

Superioara

Superioare

Superior

2

Restaur

ant D

200

3.000.000

Inferioara

Inferioare

Inferior

2.5

Restau

rant E

80

1.400.000

Similara

Superioare

Similar

6Pentru noul restaurant ce se va deschide in zona de vest a Bucurestiului concurenții zonei sale de amplasare vor fi:


Concurent

Cpacitate (locuri)

CA lunara estimata mii lei

Calitate

Prețuri

Amplasament

Distanța aproximativ fața de Hedon (KM)

Restaurant F

80

1.200.000

Inferioara

Similare

Similar

2

Restaurant G

70

1.500.000

Similara

Superioare

Superior

1

Restaurant H

150

2.000.000

Inferioara

Inferioare

Similar

1

Restaurant I

60

900.000

Similara

Superioare

Inferior

3

Restaurant J

80

1.300.000

Similara

Similare

Superior

2Competitorii secundari ai societații se stratifica pe urmatoarele 3 categorii:

- restaurantele de clasa superioara și prețuri mari amplasate in zona-ținta (X1, Y1, Z1-in zona de vest și X2, Y2, Z2- in zona de vest).

- restaurantele similare, dar aflate la distanța considerabila de aceasta (M1,N1, P1- in zona de vest și M2, N2, P2- in zona de est).

- restaurantele cu prețuri și oferta inferioara amplasate in zona ținta (S1, T1, U1-in zona de vest și S2,T2,U2- in zona de est).

Migrarea cererii catre acești competitori se produce in genere ca urmare a fluctuațiilor veniturilor individuale.

Desi au o mare popularitate restaurantele tip MC Donald's, Pizza Hut, Sheriff's, Spring Time nu sunt considerate concurenți direcți sau secundari, ele adresandu-se altui segment de piața. Totusi aceasta exercita o anumita atracție asupra clienților-ținta.

Din punct de vedere al serviciilor oferite, o pondere tot mai mare in concurența o au firmele de catering specializate exclusiv pe servicii de livrare a comenzilor la domiciliu sau la birou. Acest tip de activitate a inregistrat in ultimii 2 ani o creștere de 20 , la ora actuala existand la ora actuala pe piața aproximativ 18- 20 concurenți direcți (cercetare efectuata de firma Quadrant și publica in revista Market Research).

Numarul care servesc masa in oraș este in creștere de la an la an. Pe aceasta piața factorii-cheie ii constituie amplasamentul, cantitatea produselor, servicilor și prețurilor practicate.


5. Strategia de marketing:


S.C. Milenium S.A. iși propune sa-și dubleze cota de piața deținuta, prin deschiderea unui nou restaurant in jumatatea vestica a Bucureștiului.

In plus conducerea, societații va adapta meniul la cerințele variate ce vin din partea consumatorilor straini. In prima faza sau ales produse specifice bucatariilor franțuzești, italienești și asiatice.Daca acest proiect va avea succesul scontat, se va lua in calcul deschiderea unui al treilea restaurant in zona rezidențiala Baneasa.


Politica de preț:


Politica de preț nu se va modifica, practicandu-se in continuare un adaos comercial acceptabil. Meniul pentru 2 persoane (incluzand felul 1, felul 2, desert și bautura) va costa, in medie 250.000 lei.

Costurile materiale corespondente vor fi de aproximativ 150.000 lei, avand urmatoarea structura:


Carne

27.000 lei

Paine

1.500 lei

Cartofi

7.500 lei

Bautura

75.000 lei

Zarzavat

15.000 lei

Desert

2.500 lei


- alte ingrediente ( ulei, sare, condimente, etc.) - 1.500

Pentru comenzile de livrare la domiciliu sau la birou, prețul unui meniu pentru o persoana se va menține in jur de 70.000 lei incluzand transportul. Costul unui astfel de meniu este de aproximativ 45.000 lei, din care costul alimentelor-15.000 lei (pentru o distanța medie de 5 km.)


Strategia de distribuție:


Se va menține strategia adoptata pana in prezent, ce și-a dovedit eficiența. In continuare se va acorda o importanța deosebita satisfacerii cu promptitudine a cererilor de livrare la domiciliu sau la birou a preparatelor solicitate.

Pentru noul restaurant se vor achiziționa 3 autovehicule. Se dorește ca durata maxima de distribuție a comenzii sa fie de 20 minute din momentul in care autoturismul pleaca de la restaurant. In cazul unor aglomerari se va recurge la folosirea mașinilor personale a doi angajați (picoli) ce vor avea aceasta sarcina complementara in situațiile de forța majora.


Promovarea și relațiile publice:


Bugetul previzionat ce va fi alocat promovarii in primul an de previziune este de fapt de aproximativ 900.000 mii lei și cuprinde:


Tip de promovare

Valoare

(mii lei)

Detalii


Apariții in reviste și publicații

de specialitate

400.000

-revistele R1, R2, R3

-periodic, pe toata durata anului

Radio


300.000

-posturile X,Y,Z

-in primele 3 luni dupa inaugurarea noului restaurant

Pliante cu oferta de produse; fluturași

200.000

-realizare la Tipografia A;

-livrate la domiciliu sau la birourilor firmelor


Compania de promovare și programul de relații publice vor fi conduse in mod direct de domnul Alex Voicu, ce a desfașurat timp de 5 ani o activitate similara pentru cunoscutul restaurant Select din capitala.

Cu ocazia deschiderii noului restaurant vor fi lansate comunicate de presa catre toate mass-media interesate de eveniment. S-au finalizat discuțiile privitoare la desfașurarea unor emisiuni pe teme gastronomice ale postului ALFA TV in spațiul viitorului restaurant (societatea ce deține acest post de televiziune este acționar al S.C. Milenium SA).

Se vor face oferte pentru gazduirea la preț de cost a unor intruniri, reuniuni, decernari de premii ale lumii artistice și de afaceri, evenimente la care va avea acces și presa.


Amenajarile necesare:


Noul restaurant va fi deschis in zona vestica a orașului, intr-un imobil pentru cares-a platit deja un avans de aproximativ 11% (14.000 USD). Amplasamentul viitorului restaurant va fi pe strada Orhideelor, nr. 10 bis. Acesta se afla intr-o zona ușor accesibila, in vecinitatea Business Town- un important centru de afaceri al orașului.

Imobilul in care se va materializa proiectul de invenție necesita unele renovari, imbunatațiri și amenajari. Pentru aceasta se vor efectua lucrari de consolidare a structurii de rezistența și se vor efectua reparațiile necesare. O atenție speciala va fi acordata utilitațiilor, finisajelor superioare și elementelor de decor- geam termopan, lambriuri din lemn prețios, iluminat indirect, instalație de climatizare, cascada artificiala interioara etc.

Incinta va cuprinde o sala de mese (27 mese), un spațiu pentru separeuri (3 mese), garderoba, vestiare pentru angajați, grupuri sanitare, bucatarie, depozit și biroul șefului de restaurant.

Restaurantul va beneficia de toate dotarile necesare: mobilier, utilaje de bucatarie, vesela.

Valoarea totala a amenajarilor și dotarilor va fi de 190.000 USD:

-amenajari- 100.000 USD (conform devizului de cheltuieli anticipate);

-dotari materiale- 80.000 USD (conform prețurilor pieței și selecțiilor de oferta).

Pentru realizarea amenajarilor vor fi necesare doua luni.


Cercetarea de piața:


S.C. Milenium SA a solicitat o cercetare de piața firmei IRECSON pentru a identifica imaginea restaurantului in piața și situația generala a pieței-ținta. Cercetarea s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de subiecți. Rezultatele acestui sondaj se prezinta astfel:

- 65% dintre subiecți iau masa cel putin de 4 ori/ saptamana la restaurante de clasa similara;

- 7% declara ca iau in mod frecvent masa la restaurantul Hendon;

- 15% prefera restaurantele luxoase;

- 25% prefera serviciile de livrare a produselor la domiciliu/ birou;

- 45% au auzit de restaurantul Hendon, dar nu au servit masa la aceasta (60% sunt din zona de vest a capitalei);

- 15% nu au auzit de restaurantul Hendon ( numai 40% din aceștia sunt din zona de vest a Bucureștiului);

- 40% declara ca au fost cel putin o data clienți ai restaurantului;

- 60% considera rezonabil sau atragator raportul calitate/ preț pe care operatorul de interviu l-a descris;

- conform declarațiilor lor, subiecții chestionați cheltuiesc in medie 7% din veniturile lunare pentru a lua masa in oraș;

- 75% cred ca vor apela mai des la serviciile restaurantelor in noul an.6. Identificarea și analiza riscurilor:


Elemente de risc ce ar putea afecta evoluția activitații societații sunt:


1. Calitatea conducerii- pentru aceasta se estimeaza un risc scazut.

Justificarea acestui nivel de risc este data de respectarea angajamentelor asumate pana in prezent, preocuparea permanenta pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor de afaceri și portofoliul de clienți, experiența profesionala, structura organizatorica buna și capacitatea mare de influențare.


2.Dinamica industriei- prezinta un risc mediu in lumina previziunilor favorabile la nivel macroeconomic, trendului crescator al pieței, poziției concurențiale avantajoase, strategiei realiste, corect dimensionate și direcționate. Un element de risc important il constituie totuși intenția unor lanțuri de restaurante de renume internațional de a-și extinde prezența in apropierea celor doua restaurante ale de S.C. Milenium S.A., precum și desele conflicte aparute in ultima vreme intre Patronul Carnii și Guvern (care ar putea afecta politica de preț a societații).


3.Situația financiara-prezinta de asemenea un risc moderat, fiind caracterizata de: dublarea cifrei de afaceri, lichiditatea imediata peste 0.26, indicatori de rentabilitate pozitivi și grad de indatorare previzionat in jurul valorii admisibile-50% (doar in anul N+1 atinge valoarea de 0.64), in proporție de aproximativ 80% datoriile curente ale firmei sunt catre acționarii sai, ca urmare a repartizarii profiturilor anilor de previziune. In cazul unor presiuni asupra trezoreriei se poate diminua programul de distribuire de dividende in anii de rambursare a imprumutului.


Puncte tari (Strenghts)

experiența in domeniu;

- imagine foarte buna pe piața;

- echipa de conducere experimentata și unita;

- amplasament favorabil al restaurantelor;

- strategie de marketing eficienta;

- servicii variate și de calitate;

- raport preț/ calitate favorabil;

- relații stranse cu un important post TV


Puncte slabe (Weaknesses)

-lipsa spațiilor de parcare proprii;

-suprasolicitarea personalului de deservire;

-imposibilitatea de a prelua comenzi mici de deservire la mai puțin de doua zile pana la data livrarii;

-capacitate insuficienta de deservire in orele de varf (pranz);

-distanța fața de centrul capitalei;

-traficul aglomerat al zonelor de amplasare;

-limitarea operațiunilor de amenajare datorita caracteristicilor constructive ale blocului (restaurantul Hedon).

Oportunitați (Opportunities)

posibilitați de obținere a unor granturi Phare;

-creștere macroeconomica prognozata;

- program de lucru incarcat pentru persoanele din segmentul ținta;

- cadrul legislativ favorabil pentru IMM;

- utilizarea la scara tot mai larga a internetului (comenzi pentru e-mail);

- construirea unui centru de afaceri in apropierea noului restaurant.

Amenintari (Thearts)

- extinderea unor lanțuri de restaurante cu renume internațional;

- deschiderea unor restaurante similare in cadrul centrelor de afaceri;

-conflictele dintre Patronatul Carnii și Guvern pe baza politicii guvernamentale cu privire la importurile de carne - ce ar putea influența prețul carnii și al produselor din carne;7. Analiza SWOT


III. Planul operațional


Etapele operaționale ce vor defini implementarea planului investițional sunt cuprinse in diafragma urmatoare:Anul 1

Operațiuni

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Proiecte, aprobari, avize

X

XAmenajare spațiu


X

X


Achiziție mobilier utilaje de bucatarie, autovehiculeX


Transportul, montarea și probele utilajelor
X

Recrutare și angajare personalx

X

Instruire și verificare personal

X
Inaugurarea restaurantului


X
Amenajarile necesare vor fi realizate de firma Gama Construct, conform devizului de cheltuieli antecalculat cu ocazia intocmirii planului de afaceri. Societatea dispune de o experiența de peste 8 ani in astfel de activitați.

Activitațile de marketing și promovare vor fi conduse de domnul Alex Voicus, actualul director al societații, care s-a ocupat și de lansarea primului restaurant. Raspandirea pliantelor și fluturașilor va incepe cu 2-3 saptamani inainte de deschiderea restaurantului, iar reclama in presa și radio va fi difuzata din saptamana inaugurarii.

Utilajele de bucatarie vor fi achiziționate de la furnizorul S.C. Onix S.R., care in urma unei selecții de oferta (5 ofertanți) a produs cel mai bun raport calitate/preț pentru dotarea restaurantului la capacitatile planificate.

Periodic se vor organiza tombole/ concursuri pentru clienții restaurantului, formularele completate cu acel prilej cuprinzand și o serie de intrebari prin care se va obține feedback din partea acestora.

Pentru comenzile primite, pentru servicii de catering, modul de derulare a procesului va fi:

Orele:

08.00 - 10.30 - primirea comenzilor pentru preparate primite in ziua respectiva

10.30 - 12.30 - pregatirea comenzilor primite

12.30 - 13.30 - distribuirea comenzilor ( la domiciliu/ birou)

Astfel, se va evita supraaglomerarea bucatariei in intervalul de varf (12.30 - 15.00) cand restaurantul va trebui sa faca fața consumatorilor direcți. Pentru livrarea comenzilor in afara restaurantului, serviciile acestora vor fi contractate in prealabil. In cazul unor solicitari neașteptate din partea unor clienți permanenți sau de volumi importanți vor fi disponibile 2 mașini ale angajaților in afara celor 3 autovehicule deja repartizate pentru distribuție și aprovizionare.

Programul de funcționare al restaurantului se va desfașura intre orele 10.00 - 22.00, comenzile pentru bucatari care vor lucra in 2 schimburi (3 bucatari pe schimb), cu program individual de 6 ore pe zi.

Structura personalului ce va deservii noul restaurant, precum și nivelul de salarizare aferent se prezinta astfel:Poziție

Numar


Salariul individual net

(USD)

Șef restaurant

1

290

Șef de sala

1

200

Bucatari

6

155

Gestionari

1

120

Chelneri5

100

Picoli/ Picolițe

5

100

Garderobier

1

94

Personal de curațenie

2

80

Șoferi-distribuitori

3

100


Pentru recrutarea și angajarea de personal ce dispune de abilitațile și experiența necesara atingerii parametrilor solicitați de conducere au fost cate 2 luni. In scopul limitarii riscurilor se va mai aloca o luna pentru acomodare și verificarea competenței personalului.

Se vor organiza schimburi de experiența și programe de pregatire comuna a angajaților celor doua restaurante, mai ales in perioada de acomodare și verificare a persoanelor nou angajate.

Imediat dupa finalizarea invenstiției vor fi facute toate demersurile necesare pentru extinderea poliției de asigurare incheiate de societate pentru restaurantul Hedon și asupra noului restaurant.IV. Managementul afacerii1.     Descrierea echipei manageriale:


Conducerea operativa a societații este asigurata de o echipa echilibrata și bine inchegata, cu experienta și succese inregistrate in activitatea anterioara. Singurul nou membru al echipei este doamna Elena Alexandrescu - ce va ocupa poziția de șef al noului restaurant. Componenta acestei echipe se prezinta astfel:

a). Alexandru Capatana - (28 ani)- director general ocupa  aceasta funcție inca din anul 1996. De profesie economist (absolvent al facultații de Management al ASE Bucuresti) are o experiența de aproximativ 20 ani in turism și alimentație publica. Inainte de a fi angajat pe acest post a lucrat 4 ani ca Director general al cazinoului Golden Look din Bucuresti și 6 ani ca director general al restaurantului Apolodor din Constanța. In trecut a lucrat timp de 2 ani și ca șef al restaurantului Steaua de Mare - Constanța.

Pentru al stimula și a-i rasplati eforturile depuse pana acum i-au fost atribuite 6% din acțiunile societații Milenium. Toate referințele de la locurile de munca anterioare sunt excelente.

b). Grigore Stamate - (38 ani)- director economic, ocupa de 2 ani aceasta poziție in cadrul societații. A absolvit Facultatea de Finanțe-Contabilitate din cadrul ASE București și este membru CECCAR de 10 ani. Dispune de o experiența de 15 ani in domeniul sau de activitate, din care 4 ani - șef contabil la S.C. Danubia SA și 4 ani Director economic la S.C. Best Food Company producția alimentara.

c). Irinel Iorga - (36 ani)- director de marketing, deținand aceasta funcție de la inființarea societații Absolvent al Facultații de Comerț din cadrul ASE Bucuresti, deține titlul de doctor in marcheting și are o experiența in domeniu de 12 ani. A lucrat ca Director Relații Publice al Balantine's Romania SRL și 5 ani ca Director de Marketing al Restaurantului Select din București.

d). Filote Adrian (37 ani)- șef restaurant Hedon, angajat pe aceasta poziție de aproape 2 ani. A absolvit Facultatea de Manageament și are o experiența profesionala de 14 ani. A lucrat timp de 3 ani ca șef de sala pe un vas de croaziera american și a ocupat timp de 3 ani poziția de șef al Restaurantului Caraibe din zona diplomatica a Bucureștiului. De curand a dobandit și titlul de contabil autorizat de CECCAR.

e). Emil Pohrib - (34 ani)- șef al viitorului restaurant, ce va fi angajata de societate imediat ce vor incepe lucrarile de investiție. Doamna Alexandrescu a terminat Liceul Economic nr.5 și e licențiata a Fcultații de Economie Generala din cadrul ASE. A lucrat timp de 5 ani ca administrator al unui bar renumit din centrul Bucureștiului și 4 ani ca Drector de Marketing al unui hotel de 3 stele din captala. Ca administrator de bar a reușit ca prin reorganizarea personalului o noua politica de marketing și reamenajarea incintei sa transforme barul intr-un club intens frecventat de oamenii de afaceri din București. Sub conducerea sa hotelul și-a dezvoltat o abordare de marketing mai bine focalizata pe clienții-ținta, reușind in primul an o creștere a cifrei de afaceri de 30% și menținerea unui trent fafavorabil in perioada urmatoare.


2.     Consultanții  - cheie


De-a lungul timpului S.C. Millenium SA și-a consolidat o serie de relații de consultanța cu persoane fizice care, prin experiența și specificul activitații lor, contribuie la buna desfașurare a afacerii. Printre cele mai importante persoane ce fac parte din aceasta categorie se numara:

C. Vsilache - expert contabil și inspector al Administrației financiare - consiliaza firma in interpretarea corecta a legilor financiar-contabile și in calcularea corecta a taxelor și impozitelor datorate instituțiilor statului;

A.    Dorobat- expert in Ministerul Agriculturii și Alimentației Publice - colaboreaza cu societatea pe domeniul obținerii/menținerii licențelor pentru preparatele din oferta 

F. Cruceanu - avocat, membru al Baroului București și component al Consiliului Uniunii Avocaților din Romania. Are o experiența de peste 15 ani in consilierea juridica a activitaților comerciale și colaboreaza cu societatea in rezolvarea tuturor problemelor juridice, intocmirea contractelor și reprezentarea eventuala in justiție.


3.     Propritarii afacerii:


Bazele acestei afaceri au fost puse in anul 1996 prin participarea egala la capitalul social al S.C. Millenium SA a domnilor Alexandru Popa și Nicolae Vasilescu. Structura și volumul capitalului social au variat in timp. La data intocmirii planului de afaceri structura capitalului social este urmatoarea:

Grigore Stamate - 32%

Filote Adrian 32%

SC VEGA TV SA- 30%

Alexandru Capatana  - 6%

Toate acțiunile societații confera drept de vot in AGA.


4.     Organizarea afacerii:


Organizarea afacerii este una mixa in care, plecand de la o organizare de responsabilitați, se ajunge la organizarea pe produs respectiv pe cele doua restaurante.

Conducerea operativa este asigurata de cei 4 membrii ai echipei manageriale ( Ion Marinescu, Alex Voicu, Narcis Donosie și Elena Alexandrescu) aflați in directa subordonare a directorului general (Ion Nastase).

Activitatea celor doua restaurante este direct supravegheata de cei doi șefi de restaurant care au in subordine cate 25 de angajați. Pentru noul restaurant se va recurge la aceeași structura a personalului, numarul salariaților și caracteristicile necesare angajarii permițand atingerea volumului de activitate previzionat.


5.     Politica de management a resurselor umane:


Programul de recrutare și verificare a personalului se va derula conform precizarilor din planul operațional. Recrutarea personalului se va executa prin colaborare cu firma de recrutare și plasare a forței de munca Zenith Recruitement.

Intregul personal va fi angajat cu carte de munca, remunerarea sa se face prin salariu fix și se vor acorda prime cu ocazia anumitor evenimente sau obținerii unor rezultate deosebite. Evoluția salariala și primele se vor corela cu rezultatele individuale ale fiecarui angajat.

Politica societații de management a resurselor umane presupune programe de pregatire comuna a angajaților celor doua restaurante, mai ales din perioada de acomodare și verificare a persoanelor nou angajate.V. Necesarul de finanțare


1.     Destinația fondurilor:


Pentru realizarea proiectului de investiții specificat societatea indentifica un necesar de finanțare de 300.000 USD, suma care se argumenteaza astfel:


Alocari fonduri

Suma

achiziție imobil cu destinația restaurant, din care:

-Teren (300 mp; 80 USD/mp)

-Construcție (250 mp; 400 USD/mp)

-amenajari

-utilaje de bucatarie și mobilier

-autoturisme pentru livrari (3)

124.000 USD

24.000 USD

100.000 USD

110.000 USD

55.000 USD

25.000 USD

Total necesar

314.000 USD

Acoperit de surse proprii

14.000 USD

Necesar de finanțare

300.000 USD


Pentru imobilul in care se va amenaja restaurantul, SC Milenium SA a platit deja un avans de 14.000 USD, aproximativ 11.3% din valoarea sa.

Valoarea amenajarilor rezulta dintr-un deviz antecalculat de societatea ce va efectua aceste lucrari. Sumele necesare achiziționarii utilajelor de bucatarie, autoturismelor și mobilierului sunt conforme cu rezultatul selecției de oferta și studiilor de piața efectuate.


2.     Modul de finanțare:


Se intenționeaza ca necesarul de finanŲare astfel obținut sa fie acoperit prin obținerea unui credit din partea unei instituții specializate. Previziunile financiare s-au facut sub premisele obținerii unui imprumut pe termen lung de 300.000 USD, a carui rambunsare se va face in 3 ani prin rate egale și dobanda calculata la sold. Rata dobanzii creditului in valuta ce a fost utilizata in proiecțiile financiare este de 12%.


3.     Momentul finanțarii:


Datorita timpului scurt in care se va efectua investiția, creditul se va trage intr-un singur an, mai exact in primul trimestru al anului N+l, dupa cum urmeaza;

a.     3.135.000 mii lei - in luna ianuarie

b.     3.135.000 mii lei - in luna februarie

c.      2.280.000 mii lei - in luna martie


4.     Beneficiului finanțatorului:


Pentru suma imprumutata (300.000 USD) instituția creditoare va primi o dobanda la sold de 12% pe an. Conform programului de rambursare a imprumutului, pana la momentul recuperarii totale a sumelor avansate, finanțatorul va incasa o dobanda totala de 1.761.300 mii lei (aproximativ 61.800 USD, pentru un curs al dolarului de 28.500 lei/$).

In plus, SC Milenium SA va garanta imprumutul primit printr-un contract de gaj și ipoteca asupra activelor societații. Evaluarea acestor active dovedește ca garanția constituita va fi suficient de acoperitoare.


VI. Planul financiar


1.     Diagnosticul financiar al perioadei anterioare prin sistemul ratelor:

In corcondanța cu studiile financiare ale intervalului N-2 - N, sinteza indicatorilor de apreciere a evoluției afacerii pe perioada anterioara este prezentata in tabelul urmator:Denumire indicator

N-2

N-1

N

 

INDICATORI DE LICHIDARE
 

Lichiditate globala (Active circulante/Pasive

curente)

0.48

0.64

1.47

 

Lichiditate imediata (Disponibilitați/Pasive

curente)

0.27

0.23

0.78

 

INDICATORI DE SOLVABILITATE
 

Rata datoriilor (Total datorii/Total active)

0.50

0.49

0.19

 

Rata de solvabilitate (datorii financiare/

Capital Propriu)
 

Rata de acoperire a capitalului propriu

(Total datorii/Capital Propriu)

0.98

0.96

0.23

 

Rata de acoperire a datoriilor

(Rezultat net+Amortizare+Dobanzi/Rata

de rambursare
 

INDICATORI DE GESTIUNE
 

Viteza de rotație a activelor circulante prin

cifra de afaceri (Active circulante x 365 zile/

Cifra de afaceri); zile 

27

38

34

 

Viteza de rotație a stocurilor

(Stocuri x 365 zile/Cifra de afaceri); zile

7

13

10

 

Viteza de rotație a creanțelor

(Creanțe x 365 zile/Cifra de afaceri din

vanzari fara iincasare inedita); zile

27

26

22

 

Viteza de rotație a furnizorilor (Furnizori

x 365 zile/Cumparari pe credit); zile

6.4

5.7

6.1

 

INDICATORI DE RENTABILITATE

N+2

N+1

N

Marjea profitului de exploatoare

(Rezultat de exploatoare x 100/ Cifra de

afaceri);%

22.96

26.25

22.84

Marjea profitului net

(Rezultat net x 100/ Cifra de afaceri);%

16.64

18.94

16.51

Rentabilitatea capitalului propriu

(Rezultat net x 100/Capital propriu);%

105.52

111.72

61.52Rentabilitatea activelor totale

(Rezultat brut + dobanzi) x 100/Total active; %

73.45

78.24

68.93O analiza a indicatorilor din tabelul de mai sus este prezentata in cele ce urmeaza:


- Indicatori de lichiditate calculați pun in evidența politica societații privind alocarea profiturilor anilor precedenți de catre acționarii sai. Avand in vedere ca in primii doi ani dividentele repartizate acționarilor constituie aprox. 80% din totalul datoriilor curente, iar in anul N lichiditatea generala este aprox. 1.5, se poate aprecia ca situația trezoreriei este perfect asiguratoare. In anul N remarca o imbunatațire a indicatorilor de lichiditate ca urmare a limitarii procentului de acordare a dividentului in scopul pregatirii investiției din anul N+1.


-Indicatori de solvabilitate exprima capacitatea companiei de a-și onora obligațiile fața de terții din activele sale. Rata datoriilor este favorabila (valori de sub 0.5, culminand cu 0.2 in N). Rata de acoperire a capitalului propriu arata un echilibru permanent intre Datoriile curente ale firmei și Capitalul propriu).


-Indicatori de gestiune demonstreaza eficacitatea administrarii resurselor stabile și derularii activitaților. In viteza de rotație a activelor circulante se observa o incetinire a acesteia de la 13.52 rotatii pe an in N-2 la aprox. 10.74 rotații in N, ca urmare a creșterii volumului activitații. Viteza de rotație a stocurilor prin cifra de afaceri este foarte buna (ajungand la 36 rotații pe an in N. Compania și-a pastrat o imagine buna in fața furnizorilor sai, eliberand viteza de rotație a furnizorilor la aprox. 60 rotații pe an.


-Indicatori de rentabilitate exprima reusita societații de a realiza vanzari care depașesc costurile implicate prin obținerea lor. Evoluția tuturor indicatorilor de rentabilitate se caracterizeaza printr-un trend crescator pe perioada studiata, dupa cum urmeaza:


Marjea profitului de exploatare se menține la un nivel de aprox. 23% dupa ce a avut un salt la 26% in anul N-1. Marja profitului net urmeaza trendul indicatorului anterior, crescand in anul N-1 la 18.9% pentru a reveni in anul N la valoarea de 16.5%. Aceasta evoluție pozitiva a anului N-1 este datorata unui salt al volumului cifrei de a facere dublat de o creștere temporara (permisa de situația concurențiala existența pe piața la momentul respectiv) a rentabilitații activitații. Rentabilitatea capitalului propriu se caracterizeaza printr-o evoluție crescatoare in N-1 (o creștere cu 6.2% ca urmare a creșterii volumului de activitate și a profitului), urmata de o diminuare cu 50 de procente (in urma dublarii capitalului propriu prin reținerea in rezerva a 75% din profitul anului N, fiind repartizat ca dividente doar restul de 25%). Și in cazul Rentabilitații activelor totale se observa aceeași evoluție pozitiva in anul N-1, valoarea medie a perioadei fiind foarte buna (aprox. 74%); descreșterea usoara din anul N se datoreaza creșterii importante a volumului activelor (la sfarșitul anului incepe deja programul investițional ce se va continua in anul N+1).


Sintetizand, analiza indicatorilor calculați prezinta o situație favorabila a evoluției activitații societații pe intervalul N-2-N, crescand premizele unei dezvoltari fara probleme și pe perioada N+1 - N+5. Exista o rezerva suficienta ce-i va permite societații sa faca fața cu succes datoriilor financiare din primii doi ani revizionați.


2.     Ipotezele previziunilor:


Volumul vanzarilor:

Privitor la acest element s-a estimat pentru anul N+1 o creștere de 38% al veniturilor din vanzari fața de anul N, ca urmare a deschiderii noului restaurant. In anul N+2 s-a previzionat o creștere a venituirilor de 100% fața de anul N ca efect al dublarii capacitații de deservire (restaurantul nou este exploatat pe toata durata anului N+2, fața de numai 6 luni in anul N+1). Pentru urmatorii doi ani (N+3 si N+4) s-a previzionat sporirea volumului activitații, anticipare bazata pe: exploatarea vadului comercial foarte bun, alocarea de sume suplimentare pentru reclama și publicitate, creșterea capacitații de deservire și a gradului de ocupare (de la 70% la 78%). Efectul este reprezentat de creșterea veniturilor cu 6% in N+3 fața de N+2 și cu 5% in N+4 fața de N+3.

Vanzarile de marfuri reprezinta 27% din cifra de afaceri totala (2%- provenit din activitațile de catering și 25%- din desfașurarea activitații in incintele restaurantelor). Datorita specificului  activitații, vanzarile cu incasare sub 30 zile reprezinta 100% din valoarea cifrei de afaceri.


Elemente de cost: 

Costul marfurilor vandute se mențin la aprox. 45% din vanzarile de marfuri și reprezinta cca. 15 % din volumul cheltuielilor de exploatare. Cheltuielile cu materiile prime anticipate pentru perioada de previziune constituie aprox. 57% din totalul cheltuielilor de exploatare. Nivelul costurilor indirecte ale societații se situeaza la aprox. 11% din totalul cheltuielilor de exploatare, iar cheltuielile cu amortizarile reprezinta aprox. 2.3% din aceasta din urma.

Cheltuielile cu dobanzi s-au dimensionat in raport de programul de rambursare a imprumutului la o rata a dobanzii de 12% pentru imprumuturile in valuta. Imprumutul solicitat va fi de 300.000 USD, cu rambursare in 3 ani prin rate egale și dobanda calculata la sold. S-a considerat o perioada de garanție de 6 luni.


Sinteza planului de rambursare anual este prezentata in tabelul de mai jos:

-Mii lei-

An N+1

explicație

Trim. I

Trim. II

Trim. III

Trim. IV

Total

Rambursare Dobanzi

Anuitați

0 

179.550

179.550

0

256.500

256.500

855.000

247.950

1.077.300

855.000

222.300

1.077.300

1.710.000

906.300

2.616.300


An N+2

An N+3

3.420.000

632.700

4.052.700

3.420.000

222.300

3.642.300Transformarea in USD a acestui program de rambursare s-a facut la un curs valutar de 28.500 lei pentru 1 USD si se prezinta dupa cum urmeaza:


-USD-

An N+1

Explicație

Trim.I

Trim. II

Trim. III

Trim. IV

Total

Rambursare

0

0

30.000

30.000

60.000

Dobanzi

6.300

9.000

8.700

7.800

31.800

Anuitați

6.300

9.000

38.700

37.800

91.800


An N+2


An N+3

120.000

120.000

22.200

7.800

142.200

127.800


Activele fixe și amortizarea lor:


Societatea deține la data intocmirii planului active fixe in valoare neta de 3,301.000 mil lei (imobilul restaurantului, trei autovehicule pentru livrarile de comenzi, dotarile bucatariei și mobilier). Prin efectuarea investițiilor planificate, valoarea mijloacelor fixe va crește cu 8,550.000 mii lei in anul N+1, cu 855.000 mii lei in anul N+2, cu 850.000 mii lei in anul N+4 și cu 500.000 mii lei in anul N+5. Sistemul de amortizare adaptat este cel liniar, cota de amortizare globala anuala fiind de aproximativ 4,6% din valoarea contabila.


Stocurile:


Valoarea stocurilor este mica, avand in vedere specificul activitații, determinand astfel o viteza de rotație a acestora foarte mare. Structura lor este reprezentata de marfuri (53%), materii prime (20%), produse finite (10%), ambalaje (10%) și produse consumabile (7%).

Urmare a sporirii controlului asupra calitații ingredientelor utilizate s-a anticipat o diminuare importanta a volumului stocului.


Creanțe:


Creanțele vor avea valori relativ mici și vor reprezenta in principal drepturi neincasate de la firmele catre care se presteaza servicii de catering. Specificul activitații permite recuperarea creanțelor de la clienți in marea majoritate a cazurilor la termene mai mici de 30 de zile de la data facturarii.Nivelul disponibilitaților banești:


Așa cum reiese din "calculul fluxurilor de lichiditați", acesta indica o situație echilibrata la nivelul trezoneriei fara descoperiri de cont și fara pericolul unor dezechilibre monetare pe perioada de previziune. Excedentul de trezorerie anual este repartizat catre dividențe.


Politica de obținere a creditului-furnizor:


Neachitarea imediata a datoriilor catre furnizori constituie o politica ce se va menține și pe viitor, avand in vedere faptul ca aceștia sunt in relație stransa cu firma.


Datoriile catre bugetul statului:


Acestea sunt reprezentate de contribuția firmei și reținerile din salariile angajaților pentru CAS, fond de sanatate, somaj, impozit pe salarii și alte contribuții.

Toate aceste contibuții ale firmei se ridica la aprox. 38% din Fondul de salarii, iar aportul salariaților la CAS, fonduri și impozite se ridica la aprox. 30% din fondul de salarii.


Impozitul pe profit:


Acest element s-a calculat utilizand o cota de impozitare de 25% pentru intreaga perioada de previziune.


Dividentele:


In urma politicii de alocare a excedentelor de numerar anticipate dividentele repartizate anual pe perioada de previziune au fost calculate la nivelul a 75% (in anul N+1), 60% (in anul N+2) și 100% (in ultimii 3 ani) din profitul net anticipat.


Capitalul social:


Valoarea capitalului social va ramane constanta pe parcursul celor 4 ani previzionați (620.000 mii lei).


3.     Pragramul de rentabilitate și analiza de senzitivitate:


Calculul cifrei de afaceri la prag:CFN+1       2.611.900

CAN+1 pr. = ----- = ---- = 9.055.480 mii lei,

MCFN+1% 28,8%


Unde:

Capr = cifra de afaceri la prag,

CF = cheltuieli fixe,

MCV%= rata marjei cifrei de afaceri asupra cheltuielilor variabile.


In condițiile volumului de activitate anticipat pentru exercitiu N+1, valoarea astfel obținuta se traduce printr-o cifra de afaceri la prag lunara de 754.623 mii lei.


Determinarea intervalului de siguranța:


N+1 = CAN+1p - CAN+1pr = 24.004.396 - 9.055.480 = 14.948.916 mii lei, unde: CAp = cifra de afaceri prognozata,

CApr = cifra de afaceri la prag.

Acest indicator exprima gradul de risc al exploatarii. Cu cat valoarea lui este mai mare cu atat riscul este mai mic sau cu alte cuvinte, activitatea de exploatare se situeaza mai departe de nivelul minim de profitabilitate (profit zero).

In cazul exercițiului N+1 indicatorul pune in evidența o situatie favorabila, cifra de afaceri prognozata depașind pragul de rentabilitate cu aprox. 165%

Pentru intreaga perioada de previziune evoluția intervalului de siguranța este prezentata in tabelul urmator:


Explicatii

N+1

N+2

N+3

N+4

N+5

Cifra de afa-ceri prognozata

24.004.396

38.810.000

36.898.600

38.743.530

38.743.530

Cifra de afa-ceri la prag

9.055.480

9.441.335

10.120.867

10.562.546

10.723.150

Interval de siguranța

14.948.916

25.368.665

26.777.733

26.180.984

28.020.380


Pentru analiza de sezitivitate am indentificat urmatoarele scenari:

1. Situația tensionata dintre Guvern și Patronatul Carnii poate produce o creștere cu 25%, a prețului carnii masura care genereaza o creștere a cheltuielilor variabile ale societații cu 15%.

In acest condiții CA la prag atinge nivelul de 14.374.947 mii lei, cu urmatoarele efecte:

- diminuarea marjei cifrei de afaceri asupra cheltuielilor variabile cu 2.562.110 mii lei;

- diminuarea intervalului de siguranța cu 5.319.467 mii lei, valoarea sa fiind in aceasta situație de 9.629.449 mii lei;

- scaderea Marjei profitului din exploatare (MPE) de la 17,96% la 9, 96% și a rentabilitații capitalului propriu (ROI) de la 48,12% la 11,92%.

In acesta varianta cifra de afaceri prognozata va depași pragul de rentabilitate cu doar 67%.


2. Conform tendințelor actuale, se anticipeaza introducerea unor taxe suplimentare pe proprietatea imobiliara, masura ce ar conduce la creșterea cheltuielilor fixe cu 15%.

In mod automat are loc o creștere a cifrei de afaceri la prag pana la valoarea de 10.413.802 mii lei. Intr-o asemenea ipoteza va crește și riscul exploatarii, insa cu un efect negativ mai scazut decat cel determinat de creșterea cheltuielilor variabile:

- reducerea intervalului de siguranța cu 1.358.322 mii lei, valoarea sa efectiva fiind de 13.590.594 mii lei

- scadera Marjei profitului din exploatare (MPE) de la 17,96% la 16,74% și a Rentabilitații capitalului propriu (ROI)de la 48,12% la 42,58%.

In aceasta ipostaza valoarea cifrei de afaceri prognozate depașește punctul critic cu 131%.

3.Pentru obținerea unui profit din exploatare cu 10% mai mare decat valoarea anticpata pentru anul N+1 este necesara stimularea unei cifre de afaceri crescute, situație definita de:

- creșterea intervalului de siguranța cu 1.494.891 mii lei, valoarea sa ajungand la 16.443.807 mii lei;

- creșterea Marjei profitului din exploatare (MPE) de la 17,96% la 18,1118% și a Rentabilitații capitalului propriu (ROI) de la 48,12% la 54,21%.

Pentru acest scenariu calculele ne conduc la o valoare a cifrei de afaceri de 25.499.287 mii lei, cu aprox. 6%mai mare decat cea prognozata.


4.     Indicatori de evaluare a proiectului de investiții:


a. Determinarea Ratei interne de rentabilitate financiara (RIR):          

Acest indicator a fost determinat considerand o perioada de funcționare a investiției de 10 ani, și reprezinta acea valoare a ratei de actualizare pentru care valuarea neta actualizata este nula.

In urma calculelor efectuate, rata de actualizare pentru care valuarea actualizata a venitului net este nula, se situeaza in intervalul 41% - 42%. Conform calculelor facute cea mai potrivita valuare a lui RIR este de 42%.


b. Determinarea valorii actualizate nete a proiectului:

Pentru calcularea acestui indicator pentru o perioada de viața economica a proiectului de 10 ani s-a utilizat o rata de actualizare de 19% (formata din 12% - rata medie a dobanzii la credițele in valuta și 7% - factor de risc pentru proiecțiile realizate).

Calculele ne conduc la un VAN de 9.168.106 mii lei prin actualizarea cashflow - urilornete ale proiectului de investiții cu rata de mai sus.

Menționam faptul ca proiecțile financiare se bazeaza pe o abordare a evoluției afacerii in prețuri constante (cele existente la data la care s-a intocmit prezentul plan de afaceri).d.     Termenul de recuperare a investiției:

Termenul de recuperare exprima intervalul de timp ncesar recuperarii capitalului investit prin intrarile nete de trezorerie medii anuale actualizate generate de proiect.

Rezultatele ne conduc la un termen de recuperare de aprox. 6,2 ani apreciat ca fiind bun, comparativ cu durata de viața a proiectului, ce este de cel puțin 10 ani.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate