Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Performanta intreprinderii; formele de masura a acesteia


Performanta intreprinderii; formele de masura a acesteia
Performanta intreprinderii; formele de masura a acesteia

Performata intreprinderii exprima un anumit nivel al celor mai bune rezultate obtinute de aceasta.

Conform teoriei lui A.D.Little , modelul unei intreprinderi de inalta performanta se bazeaza pe patru factori esentiali.

- resursele de productie ale intreprinderii

- procesele intreprinderii

- latura organizatorica a intreprinderii

- beneficiarii afacerii.
Prin performantele realizate in activitatea sa, intreprinderea urmareste nu numai maximizarea rezultatelor de care beneficiaza proprietarii sau actionarii afacerii, si si stabilirea unor relatiireciproc avantajoase cutoti articipantii la derularea acesteia.

Obiectivul asigurarii unei performante inalte in functionarea intreprinderii aduce in discutie cerinta masurarii nivelului acesteia. Se pot folosi 2 specifice de masurare a performantei intreprinderii , bazate pe aplicarea unor modalitati corespunzatoare scopurilor urmarite.

-poate fi utilizata o forma de masurare autorelativa a performantei intreprinderii

-exista posibilitatea folosirii unei forme de masurare corelativa.

Nivelul de performanta se masoara cu ajutorul ritmurilor de evolutie . Nivelul de performanta se exprima prin intermediul indicatorilor de competitivitate.

2 Competitivitatea in productie a intreprinderii si modalitatile de realizare a acesteia

Competitivitatea intreprinderii consta in abilitatea ei de a participa cu succes la competitia economica si a aspira la ocuparea unor pozitii in cadrul acesteia. Nivelul de competitivitate a sistemului de productie din intreprindere este influientat hotarator de 2 factori principali ai mediului concurential : clientii si competitorii . 

Avantajul (atuul) concurential(competitiv) se concretizeaza in realizarea de catre intreprindere a unor produse superioare dintr-un punct de vedere semnificativ pentru clienti, care le influienteaza in mare masura decizia de cumparare, comparativ cu ofertele de produse similare ale concurentilor importanti dintr-un anumit domeniu de activitate.

Se impun doua caracteristici de baza ale avantajului concurential .

-se refera la unul sau mai multe atribute de importanta majora pentru clienti, care ii determina sa aleaga produsul respectiv din multimea produselor similare oferite pe piata.

-parametrii la care intreprinderea realizeaza atributul respectiv trebuie sa fie mai buni decat cei obtinuti de concurenti semnificativi, astfel incat produsul oferit de ea sa se situeze in partea superioara a ierarhiei produselor furnizate pe pietele domeniului respectiv.

Avantajul competitiv de cost poate fi asigurat prin producerea si distribuirea produselor cu cele mai mici costuri. El este detinut de ce mai ieftin producator dintr-un anumit domeniu de actvitate.

Avantajul competitiv de diferentiere poate fi asigurat prin producerea si comercializarea unor produse care sunt net diferite de cele oferite de concurentii sai dintr-un anumit domeniu de activitate.

Avantajul competitiv de flexibilitate exprima capacitatea intreprinderii de a se adapta operativ la nevoile concrete, cerintele si dorintele in continua diversificare si particularizare ale clientilor.

Avantajul competitiv al calitatii permite intreprinderii care il detine sa ofere produse mai bune, fara defecte, executate pe baza respectarii stricte a specificatiilor tehnologice si de proiectare constructiva.

Avantajul competitiv al tehnologiei defineste posibilitatea intreprinderii detinatoare de a executa si oferi pe piata produse cu caracteristici tehnologice deosebite .

Avantajul competitiv de promptitudine reflecta capacitatea intreprinderii de a onora comenzile primite repede si la timp.

Termenul de livrare – reprezinta intervalul de timp cuprins intre momentul semnarii unei comenzi sau a unui contract si momentul punerii la dispozitie a clientului a produselor care fac obiectul comenzii sau contractului.

O prima caracteristica se refera la capacitatea sistemului de a stabili termene de livrare rationale, caracterizate printr-un risc scazut de nerealizare.

A doua caracteristica se refera la capacitatea sistemului de a respecta cu strictete termenele de livrare stabilite

A treia caracteristica vizeaza capacitatea sistemului de a reduce termenele de livrare a comenzilor, prin diminuarea duratelor ciclurilor de productie si prin accelerarea proceselor de distributie a produselor.

Avantajul competitiv de solidaritate se bazeaza pe combinarea avantajului calitatii cu cel al tehnologiei.

Avantajul competitiv de sensibilitate rezulta din combinarea avantajelor de flexibilitate si de viteza.Avantajul competitiv al securitatii , numit si al dependentei , combina avantajele de calitate, de promptitudine si de cost.

3 Flexibilitatea in productie a intreprinderii; formele de prezentare a acesteia

Flexibilitatea in productie a intreprinderii exprima capacitatea sistemului de productie din cadrul acesteia de a reactiona la un eveniment neprevazut care impune modificarea produselor oferite pe piata, natura proceselor folosite si/sau volumul cererii .

In activitatile de productie ale intrepr caracterizate prin performante ridicate se pot manifesta doua categorii de flexibilitate : statica si dinamica

Flexibilitatea statica reflecta capacitatea sistemului de productie al intreprinderii de a reactiona la un eveniment previzibil, dar incert, care nu a fost luat in calcul pt fundamentarea prevederilor de productie.

Fexibilitatea dinamica exprima capacitatea sistemului de productie al intreprinderii de a reactiona la un eveniment neprevazut cu caracter imprevizibil.

Gradul de flexibilitate a sistemelor de productie se masoara in doua directii principale :

-prima directie evidentiaza viteza de reactie a sistemului , care exprima prin durata ciclului de raspuns la odificarea mediului.

-cea de-a dooua directie reflecta marimea cheltuielilor necesare pentru adaptarea sistemului la modificarea mediului, acre se exprima prin costul flexibilitatii.

Multidimensionalitatea flexibilitatii se concretizeaza in diversitatea tipurilor de schimbari care se impun in sistemul de productie al intreprinderii pentru adaptarea la modificarea mediului.

Gradul de risc afiliat flexibilitatii, mai mare ij cazul celei dinamice si mai mici in cea statica, este determinat de faptul ca evolutia in viitor a mediului nu poate fi stabilita cu certitudine, iar aparitia evenimentului care defineste flexibilitatea si actiunea lui au fost anticipate.

Flexibilitatea generala a sistemului de productie al intreprinderii este rezultatul combinarii in diverse proportii a mai multor tipuri de flexibilitati elementare. Aceste tipuri se individualizeaza in functie de corelatia dintre doua categorii de perturbatii ale mediului – cantitative sau calitative – si marimea acestor perturbatii mari, mijlocii sau mici

Cantitative – perturbatii mici  - flexibilitatea de volum

perturbatii mijlocii – flexibilitatea sortimentului

perturbatii mari – flexibilitatea de dezvoltare

Calitative - perturb mici – flexibilitatea de produs

perturb mijlocii – flexibilitatea productiei

perturb mari – flexibilitatea tehnologica

Flexibilitatea de volum rezulta din aparitia unor perturbatii cantitative de dimensiuni mici ale mediului

Flexibilitatea sortimentului – bazata pe perturbatii cantitative de dimensiuni mijlocii

Flexibilitatea de dezvoltare – are la baza perturbatii cantitative de dimensiuni mari .

Flexibilitatea de produs – este rezultatul unor perturbatii calitative de mica amploare. Reflecta capacitatea sistemului de a raspunde la cerinte asimilarii in productie si lansarii pe piata a unui produs.

Flexibilitatea productiei se manifesta atunci cand apar in mediul ambiant perturbatii calitative de dimensiuni mijlocii.

Flexibilitatea tehnologica – este cea mai complexa si exprima capacitatea sistemului de productie de a reactiona la cerinta modificarii tehnologiei folosite pt executarea produselor existente sau nou introduse in nomenclator.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate