Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Orientarea catre intreprinderile mici si mijlocii


Orientarea catre intreprinderile mici si mijlocii


Orientarea catre intreprinderile mici si mijlocii

In general, economia SUA este cunoscuta prin marile intreprinderi ca General Motors, IBM, Ford etc. care detin o putere economica foarte mare si, implicit, asigura o mare parte din locurile de munca pentru populatie. Dar, peste 95% dintre intreprinderile nord-americane sunt intreprinderi mici si mijlocii, cu un numar redus de salariati, peste jumatate dintre acestea avand sub 5 salariati. Daca adaugam faptul ca peste 99% din intreprinderile nou infiintate anual sunt intreprinderi mici devine evidenta orientarea americanilor catre acest tip de intreprindere.

Cu cativa ani in urma, Comitetul pentru Dezvoltare Economica din SUA definea intreprinderile mici ca avand cel putin doua dintre urmatoarele caracteristici:

independenta managementului intreprinderii, care in general este asigurat de catre proprietarii acesteia;

provenienta capitalului este de la un individ sau un grup mic de persoane;

activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii sunt de interes local, cu toate ca pietele deservite pot sa nu fie numai locale;

numarul de personal este relativ mic, in comparatie cu marile companii.Intreprinderile mici prezinta o serie de avantaje, intre care: flexibilitate ridicata, costuri constante mai reduse, apropierea mai mare de furnizori si beneficiari, receptivitate mai mare la nou. Ele raman primul exemplu al visului american de asumare de riscuri, din care au aparut intreprinderile mari cu o mare competitivitate, cum sunt Polaroid, Estman Kodak, McDonald's sau Apple Computer.

Micile intreprinderi se confrunta si cu o serie de probleme. Astfel, in multe cazuri, persoanele cu anumite calitati care le-au adus anumite reusite in activitatea desfasurata, dornice de a-si crea propria afacere, constata ca aceste abilitati nu mai sunt suficiente pentru a conduce propria intreprindere. Acestora le lipsesc adesea calitatile de manager, de coordonare a eforturilor angajatilor, de asigurare a resurselor financiare, de plata a taxelor etc. In cele mai multe cazuri asistenta in probleme de contabilitate, marketing etc., costa prea mult pentru micii intreprinzatori. Apoi, micii intreprinzatori nu pot dispune atat de usor, ca marile corporatii, de anumite fonduri financiare de care au nevoie. Cu toate dificultatile pe care le intampina, micile intreprinderi joaca un rol important in economia SUA.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate