Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» O scurta prezentare istorica a conceptului de management


O scurta prezentare istorica a conceptului de management


O scurta prezentare istorica a conceptului de management

Preocuparile privind conducerea activitatilor umane au aparut odata cu primele forme de organizare sociala si s-au amplificat pe masura progresului material si spiritual al omenirii.

Elemente si concepte ale managementului empiric apar inca din antichitate, insa fundamentarea lor stiintifica este de data relativ recenta, daca privim formarea stiintei managementului din perspectiva istorica.

Managementul a aparut ca stiinta relativ recent, fiind considerat o creatie a secolului al XX-lea si impunandu-se ca o necesitate de ordin practic.

Dezvoltarea stiintei si tehnicii a accelerat si imbogatit gandirea umana in domeniul organizarii si conducerii activitatii economice si sociale. Managementul ca stiinta nu a aparut dintr-o data; pana la conceptele moderne din zilele noastre, stiinta managementului a parcurs un secol.Aparitia managementului ca stiinta a fost posibila datorita contributiei importante pe care au avut-o o serie de specialisti in domeniu care, prin activitatea lor sustinuta, au reusit sa impuna acest concept nou, astfel ca la acest inceput de secol conceptul de management se aplica in toate sferele de activitate: economic, social, politic, administrativ, etc.

Desi managementul ca stiinta este relativ nou, originea sa este mult mai veche, in stadiu embrionar el aparand inca din perioada oranduirilor sclavagista si feudala.

Etimologic vorbind, termenul de management are origine latina, provenind de la cuvantul manus, care inseamna "mana". O derivare a acestui termen se regaseste in cuvantul italian maneggiare, care inseamna a manevra, a manui, a prelucra cu mana. Un sens apropiat are si termenul din limba franceza manier, care are intelesul de a manui, a manipula, a fasona.

Evoluand in timp, acesti termeni au fost preluati de catre englezi, care au creat verbul to manage, care inseamna a conduce, a administra, a dirija, precum si, respectiv substantivul management, cu sensul de conducere, administrare.

Initial, in limba engleza verbul to manage a avut sensul de a manui, a struni caii. Mai tarziu, acest verb primeste si alt sens, si anume, acela de a gandi si a rationaliza diferitele relatii existente intre fiinte si obiecte, in vederea obtinerii unor rezultate scontate.

Ulterior, termenul de management s-a impus atat in Anglia, cat si in S.U.A., in majoritatea domeniilor de activitate: in economie, in politica, in administratie. O mare amploare a luat termenul in domeniul militar, unde era asimilat cu arta de a conduce o batalie, de a obtine victorii. In acest context, cu timpul s-au dezvoltat notiunile de strategie militara si logistica, foarte des intalnite in zilele noastre.In acceptiunea actuala, managementul este cunoscut de abia de la mijlocul secolului XX cand, datorita lucrarilor unor specialisti americani, dar si europeni, a reusit sa se impuna foarte rapid in majoritatea domeniilor de activitate.

Managementul a intrat in limbajul contemporan - cu larga raspandire - ca un efort de a organiza procesele de inovatie de tip uman si interuman, de a integra si sintetiza datele privind evolutia economica si sociala la niveluri micro si macro, de a construi un model de dezvoltare dinamic si eficient, elaborand o strategie a schimbarii.

Concomitent cu dezvoltarea conceptului de management pana in forma sa actuala, se dezvolta si notiunea de manager, in sensul de conducator.

O contributie importanta la aparitia termenului de manager o are economistul american James Burnham, care in anul 1941 a publicat lucrarea "The Managerial Revolution". In aceasta lucrare, autorul defineste un fenomen cu profunde radacini in era dezvoltarii industriale, si anume separarea conducerii si controlului intreprinderii de proprietarii capitalurilor intreprinderii. Expansiunea marilor companii pe pietele mapamondului, dezvoltarea productiei, necesitatile crescande de consum reprezentau, in opinia lui James Burnham, niste probleme fundamentale care nu puteau fi rezolvate decat prin aparitia unei clase aparte de specialisti, si anume managerii.

In aceasta perioada, definita ca "era a economiei manageriale", s-a impus ideea ca existenta acestei clase a managerilor este inevitabila, ei constituind deja o clasa importanta a economiei capitaliste, careia ii controleaza toate mecanismele.

In a doua jumatate a secolului al XX-lea s-a ajuns la concluzia ca, indiferent de nivelul cultural al societatii, de regimul politic sau de tipul de oranduire, rolul managerilor este vital, numai ei fiind in stare sa organizeze, sa coordoneze si sa conduca activitatile din societate inspre progres si dezvoltare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate