Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» O ABORDARE STRATEGICA A DEZVOLTARII DURABILE


O ABORDARE STRATEGICA A DEZVOLTARII DURABILE


O ABORDARE STRATEGICA A DEZVOLTARII DURABILE

Difuziunea conceptului de dezvoltare durabila a incitat numeroase intreprinderi sa structureze metode vechi de lucru și sa formalizeze practici moștenite din istoria lor. Este cazul grupului Caisse d'Epargne, care a inscris in cadrul politicii sale de dezvoltare durabila anumite obiective care il diferențiaza dintotdeauna de ceilalți actori din sectorul bancar francez. Povestea speciala a grupului Caisse d'Epargne, fondat in 1818 pentru a susține eforturile de economisire dintre cele mai timide, explica concret faptul ca am adoptat o abordare diferita a chestiunilor sociale și de mediu. Dar mișcarea care s-a angajat in cursul ultimilor ani, in special mulțumita angajarii de decizii politice și acțiunii agențiilor de notare sociala, privește sectorul bancar in ansamblul sau. Daca este adevarat ca o intreprindere care urmarește de la inființare obiective de natura sociala este prin natura ei mai sensibila la imperativele dezvoltarii durabile, nu putem decat sa constatam azi implicarea crescanda a tuturor instituțiilor financiare in acest domeniu.Totodata moștenitor al unei lungi istorii și sensibil la evoluțiile strategice ale bancii, Grupul Caisse d'Epargne abordeaza deci chestiunea dezvoltarii durabile din punct de vedere veritabil original. In timp ce majoritatea intreprinderilor se straduie sa concilieze acțiunile lor in favoarea mediului și a bunastarii sociale cu imperative economice, grupul nostru a urmat un drum diferit, pornind de la aspectul social pentru a aborda chestiunile economice și de mediu.

Aceasta particularitate ține mai ales la statutul Caselor de Economii franceze: legea din 25 iunie 1999 le atribuie drept misiune susținerea proiectelor de economie locala și sociala (PELS) destinate sa promoveze economia, sa intareasca legatura sociala și sa faciliteze bancarizarea. In 2006, 53,9 milioane de euro au fost altfel consacrate finanțarii de 2718 PELS. Membrii celor 28 de Case de Economii joaca un rol determinant in selectarea și acompaniamentul acestor proiecte. Prin intermediul Fundației Caselor de Economii pentru Solidaritate, grupul nostru duce de asemenea o lupta in favoarea persoanelor dependente, handicapate sau care se confrunta cu analfabetismul. Aceste acțiuni, desfașurate pe termen lung, intra pe deplin in cadrul politicilor de dezvoltare durabila angajate mai recent de catre ansamblul intreprinderilor europene și nord-americane.

In paralel cu aceste realizari, Grupul Caselor de Economii ințelege sa integreze dezvoltarea durabila in numarul parametrilor esențiali ai strategiei sale, ca și a metodelor sale de gestiune. Aceasta preocupare este cu atat mai importanta cu cat grupul nostru a devenit azi o adevarata banca universala. Inițiativele in favoarea dezvoltarii durabile trebuie deci sa țina cont de posibilitațile deschise de diferitele noastre meserii.

Astfel, alegerile strategice efectuate de catre Natixis, filiala comuna a Grupului Caisse d'Epargne și Grupului banque Populaire care intervine in domeniile finanțarii, gestiunii portofoliilor și a serviciilor financiare, țin cont de imperativele de mediu definite de protocolul de la Kyoto, mai ales pentru gestiunea <<fondurilor carbon>>. In aceasta calitate, Ixis Environment și Infrastructures au fost reținute in 2005 in cadrul European Carbon Fund ca administrator delegat pentru un proiect in derulare dezvoltat 40 de milioane. Natixis a angajat de asemenea resurse importante in favoarea energiilor regenerabile.

Investiția responsabila din punct de vedere social și susținerea financiara a structurilor economiei solidare constituie de altfel parametri importanți in alocarea activelor administrate de catre banca. Grupul Caisse d'Epargne a jucat in mod important un rol de pionierat participand, inca din 1994, la lansarea fondului comun de plasament (FCP) Insertion Emploi și creand fondurile Ecureuil 1,2,3 Futur, prima SICAV cu responsabilitate sociala propusa persoanelor private din Franța. Performanțele acestor fonduri, care depașesc 20%, constituie un stimul puternic in a impinge mai departe inițiativele in domeniul finanțelor mutuale.

Actor de proximitate, Grupul Caisse d'Epargne ințelege de asemenea sa promoveze dezvoltarea durabila in cadrul activitaților sale de banca de și de banca de dezvoltare regionala. Aceasta ambiție presupune totodata integrarea problematicii de dezvoltare durabila in metodele de gestiune folosite de catre Casele de Economii și de a profita de remarcabila lor locala pentru a promova practicile sociale și de mediu recomandate clienților și partenerilor grupului.

Angajamentul grupului este enunțat in fiecare dintre cele 28 de Case de Economii care constituie rețeaua noastra locala: fiecare dintre aceste entitați s-a dotat cu un plan de acțiune in favoarea dezvoltarii durabile și a definit indicatorii care realizeaza progrese deosebite in acest domeniu. Aspectele cele mai definitorii ale funcționarii acestor Case de Economii, ca de exemplu rolul membrilor in conducere, reprezinta obiectul unor masuratori particulare.

In cvasi totalitatea entitaților Grupului Caisse d'Epargne, "Responsabili cu dezvoltarea durabila" lucreaza pentru a mobiliza colaboratorii și directorii in jurul acestor chestiuni. La nivel de grup, raportul de stabilit de catre agenția Vigeo ține cont de aceste particularitați și acorda un loc preponderent performanțelor realizate de catre Casele de economii in materie de dezvoltare durabila.

In cele 4700 de agenții, Grupul Caisse d'Epargne dispune de un instrument de neinlocuit pentru promovarea practicilor recomandate. Din acest unghi, Grupul Caisse d'Epargne a conceput in parteneriat cu Vigeo un instrument de autodiagnosticare permițand intreprinderilor mici și mijlocii sa-și evalueze performanțele in materie de dezvoltare durabila. Sunt analizate șase domenii: calitatea politicii sociale, respectarea drepturilor omului, protejarea mediului inconjurator, relațiile cu diverșii parteneri ai intreprinderii, guvernanța, angajamentul social. Acest instrument, oferit in mod gratuit intreprinderilor Cliente ale Caselor de Economii, urmeaza a fi generalizat in cadrul grupului.

Grupul Caisse d'Epargne a reușit deci sa impace tradiționalele sale misiuni de interes general cu concepția cea mai moderna privind dezvoltarea durabila. Inițiativele noastre in acest domeniu pot deci aparea ca o reinterpretare contemporana a valorilor noastre. Ca intreprindere preocupata de problemele sociale și de mediu, ca membru al societații, Grupul Caisse d'Epargne ramane astfel fidel istoriei sale și demonstreaza ca preocuparea pentru dezvoltarea durabila poate intr-adevar sa devina elementul care influențeaza conducerea unui mare grup bancar.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate