Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul pozitiei financiare La S.C. FASHION GROUP S.R.L.


Managementul pozitiei financiare La S.C. FASHION GROUP S.R.L.


UNIVERSITATEA "LUCIAN BLAGA" DIN SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

MASTER M4Managementul pozitiei financiare

La S.C. FASHION GROUP S.R.L.

Conceptul de management financiar si rolul acestuia

Indiferent de domeniul, volumul si obiectivul de activitate, o entitate economica este intotdeauna formata din mijloace materiale, mijloace financiare si din resurse umane ce trebuie angrenate intr-o structura particulara in vederea realizarii scopurilor propuse. In sens foarte larg, rolul conducatorului entitatilor economice respective consta in realizarea angrenajului, in activitatea si orientarea acestui cumul de elemente materiale, financiare si umane in directia si cu viteza necesara astfel incat sa asigure realizarea obiectivului propus.

Obiectivul este intotdeauna obtinerea unui grad ridicat de profitabilitate in conditiile minimizarii riscului, iar stiinta ce studiaza rolul, functiile, principiile si mijloacele de a asigura conducerea unei societati in scopul realizarii obiectivelor este stiinta managementului.

Desi termenul de management este asimilat in Romania stiintei conducerii, trebuie facuta diferenta intre acesti termeni deoarece stiinta conducerii se refera in general la modalitatile de a conduce (oameni in principal), in vreme ce managementul se refera in mod implicit la conducerea entitatilor economice in scopul realizarii de profituri.

Managementul financiar reprezinta ansamblul corelat de activitati specifice, orientate catre alegerea, formarea, dezvoltarea si utilizarea optima a resurselor financiare, in scopul asigurarii mijloacelor necesare desfasurarii eficiente a unei activitati economice, in contextul influentelor exercitate de mediu, dar si de celelalte functiuni operante in cadrul organizatie.

Managementul financiar trebuie considerat a fi o componenta a managementului general al firmei. Din aceasta perspectiva, managementul financiar se poate defini ca fiind un subsistem al managementului general al firmei, avand ca scop asigurarea resurselor financiare necesare, alocarea si utilizarea lor profitabila, cresterea valorii firmei si a sigurantei patrimoniului acesteia, indeplinind un rol activ, pornind de la resursele financiare mobilizate in stabilirea obiectivelor strategice si tactice ale firmei si in controlul si evaluarea indeplinirii acestora.

Managementului financiar are urmatoarele sarcini:

urmarirea modului de utilizare a capitalului;

evaluarea efortului, a tuturor actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse intr-o perioada de gestiune data;

asigurarea capitalului la cel mai mic cost posibil in conditiile de calitate reclamate de nevoi;

urmarirea obtinerea rezultatului financiar scontat si de a-l repartiza pe destinatii.

Influentarea factorilor de decizie din fiecare centru de performanta in directia asigurarii unei utilizari eficiente a tuturor fondurilor atrase in circuit;

Asigurarea si mentinerea echilibrul financiar in concordanta cu nevoile firmei;

Deoarece majoritatea deciziilor manageriale sunt masurate in termeni financiari, managementul financiar joaca un rol determinant in cadrul firmei. Marimea si importanta managementului financiar depind de marimea firmei. In firmele mici si mijlocii, atributiile managementului financiar sunt, in general, indeplinite de catre departamentul contabil. Pe masura ce marimea firmei ia amploare, importanta managementului financiar se reflecta in aparitia unor departamente distincte, subordonate direct presedintelui firmei sau directorului executiv prin numirea unui vicepresedinte al finantelor denumit manager financiar.

De asemenea, managementul financiar ofera solutii pentru trei decizii majore ale firmei: decizia de investire, decizia de finantare, decizia de dividend. Presupunand ca obiectivul managerilor este de a maximiza valoarea firmei, managementul financiar trebuie sa gaseasca o combinatie optima intre cele trei decizii majore. Spre exemplu, decizia de a investi in noi active presupune gasirea unor surse de finantare. In schimb, adoptarea unei decizii de finantare influenteaza, si este influentata, de catre decizia de dividend deoarece castigurile retinute ca surse interne de finantare ar fi fost de fapt cuvenite actionarilor ca dividende. Sarcina managementului financiar este de a analiza efectele fiecarei decizii si de a gasi un punct optim care sa contribuie la atingerea obiectivului firmei.

Managementul pozitiei financiare la

S.C. FASHION GROUP S.R.L.

Scurt istoric

Societatea comerciala 'FASHION GROUP' S.R.L., a fost infiintata in februarie 2002, in conformitate cu legea nr. 31/1990. Capitalul social varsat si subscris este de 2.000.000 lei (200 RON), si se imparte in 20 parti sociale fiecare cu o valoare nominala de 100.000 lei (10 RON).

Sediul societatii este pe strada Bihorului nr. 4, ap 41, Sibiu. Sediul social al societatii poate fi mutat prin hotararea adunarii generale a asociatilor. Societatea poate deschide filiale si/sau sucursale sau alte sedii secundare (puncte de lucru) cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare si cu mentionarea acestora la Registrul Comertului Sibiu.

Principalul obiect de activitate al societatii este comertul cu amanuntul in magazinele specializate .

Activitatea principala a firmei este comertul cu amanuntul al textilelor.

Durata pentru care a fost constituita societatea este nelimitata.

Societatea si-a inceput activitatea in anul 2002 prin crearea unui atelier de confectii si inchirierea unui spatiu comercial, in vederea vanzarii produselor obtinute, la parterul magazinului Dumbrava din Sibiu. Marca ANKA'S se impune pe piata, cu colectii casual si de ocazie, adresandu-se unui public feminin cu varsta cuprinsa intre 15-40 ani. La inceput societatea a avut 4 angajati: 2 angajati la atelierul de productie si 2 angajati la magazin.

Veniturile obtinute in primele luni de activitate au facut posibila extinderea societatii si inchrierea celui de-al doilea spatiu comercial pe Bulevardul Mihai Viteazu, in luna august a anului 2003. Productia a fost diversificata iar numarul angajatilor a crescut, atat la atelier cat si la magazine.

Deoarece marfa produsa s-a bucurat de un real succes, firma si-a inceput colaborarea cu cateva societati din localitatile invecinate, propunandu-si ca in viitor sa intre pe pietele din intreaga tara.

Firma este proprietar al marcii inregistrate ANKA'S sub care isi comercializeaza prodesele, iar formalitatile pentru implementarea ISO sunt in curs de desfasurare.

Datorita cresterii cererii pe piata articolelor de confectii societatea mareste capacitatea de productie a atelierului si deschide un nou magazin in centrul orasului. Acesta este un magazin luxos adresandu-se atat adolescentelor cat si doamnelor.

Activitatea de distributie este extinsa in aproape toate regiunile tarii si de aceea apare necesitatea angajarii unui agent de vanzari care sa distribuie marfa si sa caute noi posibili clienti. Relatiile cu clientii si furnizorii s-au bazat intotdeauna pe respect, incredere si promptitudine. Datoriile catre furnizori au fost platite la scadenta, fara intarzieri, firma nefigurind cu incidente de plata iar livrarile au fost realizate la termenele stabilite in contracte. Distributia produselor ANKA's se face prin cele 3 magazine proprii si de asemenea prin magazine de profil din Arad, Alba Iulia, brasov, Bucuresti, Baia Mare, Bistrita, Craiova, Cluj, Constanta, Oradea, Piatra Neamt, Mures, Rm. Valcea, Suceava, Satu Mare, Ploiesti, Pitesti.Timisoara, Tulcea, etc

Pentru promovarea produselor, de doua ori pe an se demareaza o campanie de imagine prin lansari de colectie proprii insotite de prezentari de moda si diverse evenimente mondene la care firma este partener. Pe plan local firma asigura vestimentatia personalului si tinuta hostesei principale a unui club foarte cunoscut.

Pe tot parcursul activitatii, firma a facut importante investitii in achizitionarea utilajelor de productie si in reamenajarea si modernizarea tuturor punctelor de lucru si a cladirii in care se afla atelierul de productie.

Pe termen mediu aceasta isi propune sa continue porcesul de dezvoltare inceput, prin investitii in tehnologie moderna care sa sporeasca cantitatea si calitatea marfurilor.

Informatiile privind pozitia financiara a intreprinderii sunt furnizate de bilantul contabil si sunt concretizate prin resursele economice pe care le controleaza structura sa financiara, lichiditate si solvabilitate, capacitatea intreprinderii de a se adapta schimbarilor mediului economic in care isi desfasoara activitatea. Managementul pozitiei financiare elaboreaza pentru analiza urmatoarele categorii de rate:

  1. ratele privind structura activului;
  1. ratele privind structura elementelor de datorii si capitaluri proprii;
  1. ratele de finantare;
  1. ratele de indatorare;
  1. ratele lichiditatii si ratele solvabilitatii.

Ratele privind structura activelor. Aceste rate stabilesc ponderea fiecarui post sau grupe de posturi de activ bilantier in totalul activului, oferind posibilitatea exprimarii bilantului in procente. Importanta demersului consta in aceea ca permite identificarea caracteristicilor majore ale structurii bilantului si ofera date cu privire la evolutiile cele mai semnificative in timp.

a) rata activelor imobilizate - reflecta gradul de investire a capitalului in cadul firmei.Rata activelor imobilizate

Ai/At*100

Ai/At*100

Rata activelor imobilizate corporale

Aic/At*100

Aic/At*100

Rata activelor imobilizate necorporale

Ain/At*100=

Ain/At*100=

Rata activelor imobilizate financiare

Aif/At*100=

Aif/At*100=

In ceea ce priveste structura activelor se constata in perioada analizata o cretere a gradului de imobilizare al acestora. Ponderea activelor imobilizate a crescut de la 25,41% in anul 2005 la 39,63% in anul 2006, datorita achizitionarii de echipamente tehnologice necesare productiei cat de autovehicule necesare ditribuirii produselor. Se constata o crestere sensibila a activelor imobilizate necorporate de 1,73% datorita achizitionarii de programe informatice, brevete si licente.

b) rata activelor curente - Reflecta ponderea detinuta de activele curente in totalul activelor firmei.

Rata activelor curente

Ac/At*100

Ac/At*100

Rata creantelor

Creante/Ac*100

Creante/Ac*100

Rata stocurilor

Stocuri/Ac*100=

Stocuri/Ac*100=

Rata investitiilor financiare pe termen scurt si a disponibilitatilor banesti

Inv+disp/Ac*100=

Inv+disp/Ac*100=

Concomitent cu cresterea gradului de imobilizare a activelor se inregistreaza o scadere a ponderii activelor curente in total active de la 74,06% in 2005 la 60,37% in 2006. Din analiza structuri activelor curente se constata o pondere relativ ridica a stocurilor si o crestere a acestora de la 74,64% la 81,70% concomitent cu o scadere a creantelor de la 24,51% la 17,97%, ceea ce inseamna ca societatea detine importante stocuri ce nu au fost eliberate in consum sau valorificate.

2. Ratele privind structura datoriilor si a capitalurilor propri - Prin analiza structurii datoriilor si capitalurilor proprii, managementul activitatii financiar-contabile urmareste aprecierea principalelor strategii si politici financiare ale firmei, privind modul de formare a resurselor financiare pe categorii de surse (proprii, imprumutate si atrase) si pe termene de exigibilitate (scurt, mediu si lung).

Rata stabilitatii financiare

Cap. Angajat/Total resurse*100
Capital angajat=Capital permanent

Capital permanet=Cp+dat. pe t.lung

Cap. Angajat/Total resurse*100

Capital angajat=Capital permanent

Capital permanet=Cp+dat. pe t.lung

Rata resurselor curente

Res Curente/ res totale*100

Res Curente/ res totale*100

Ponderea resurselor curente in resursele stabile

Res curente/Capital angajat=

Res curente/Capital angajat=

Rata autonomiei financiare globale

Cp/Total Resurse*100=

Cp/Total Resurse*100=

Rata autonomiei financiare la termen

Cp/Resurse permanete=

Cp/Resurse permanete=

Rata de indatorare globala

Dat totale/Res totale*100=

Dat totale/Res totale*100=

In anul 2005 analiza societatii reda un nivel bun al indicatorilor ratei stabilitatii financiare capitalul angajat fiind de 58% in Total Resurse. In anul 2006 in urma achizitionarii de utilaje si mijloace fixe destinate productiei cu capital imprumutat de la banci duc la o deteriorare stabilitatii financiare. In acelasi timp incep sa creasca datoriile catre furnizori.

3. Ratele de finantare - Prin determinarea si analiza ratelor de finantare managementul activitatii financiar-contabile pune in evidenta modalitatile de finantare a investitiilor firmei, investitii care pot fi: strategice, de exploatare si de echilibru.

Rata fondului de rulment

Cap. perm/Ai net*100

Cap. perm/Ai net*100

Rata finantarii ciclice

Dat. curente/Active curente*100

Dat. curente/Active curente*100

Rata finantarii globale

FR/NFR

FR=Ac-dat curente=276024

TN=disponibilitati+credite de Trez=4974

TN=FR+NFR→

NFR=TN-FR= -271050

FR/NFR

FR=Ac-dat curente= -39351

TN=disponibilitati+credite de Trez=3705

TN=FR+NFR→

NFR=TN-FR= 100971

In anul 2005 activele stabile sunt finantate integral din surse stabile si exista un surplus de surse permanente care constituie FR. In anul 2006 activel stabile sunt finantate doar partial din surse permanente reyultand un FR negativ. In acest caz marja de siguranta a intreprinderii scade.4. Ratele de indatorare - Ratele de indatorare, dimensionate in optica analizei lichiditate-exigibilitate, evidentiaza importanta indatorarii asupra gestiunii financiare a firmei. Comparand finantarea externa prin capitaluri imprumutate, cu capitalurile proprii, prin intermediul acestor rate managementul activitatii financiar-contabile pune in evidenta componenta fondurilor imprumutate dar si repartitia capitalurilor permanente intre fondurile proprii si cele imprumutate pe termen lung.

Gradul de indatorare

Cap. Impr/Cp*100

Cap. Impr/Cp*100

Rata independentei financiare

Cp/Cap. imprumutat*100

Cp/Cap. imprumutat*100

Gradul de acoperire a dobanzilor

Profit Brut/Chelt cu dobanzile*100=

Profit Brut/Chelt cu dobanzile*100=

Ponderea creditelor in total imprumuturi

Impr Curente/Total Imprumuturi*100=

Impr Curente/Total Imprumuturi*100=

In anul 2005 capitalul imprumutat era mai mic decat capitalul propriu, firma finatandu-si nevoile in marea lor majoritate din surse propri. In anul 2006 in urma creditelor contractate atat pe termen lung cat si pe termen scurt gradul de folosire a capitalului imprumutat a crescut foarte mult. Aceata se datoreaza si faptului ca pe piata bancara datorita concurentei si a necesitatii bancilor de face plasamente se observa o lejeritate in acordarea creditelor, de la documentele necesare pana plafoanele de acordare.

In anul 2005 rata independentei finaciare era de 138,18% societatea avand o oarecare independenta fata de creditori iar in 2006 acest indicator a scazut sub 50% ajungand la valoare de 22,77%.

5. Ratele de lichiditate si solvabilitate

Lichiditatea caracterizeaza capacitatea firmei de a-si achita obligatiile la scadenta si de a face fata unor nevoi neprevazute de disponibilitati banesti, fiind considerat factorul care guverneaza supravietuirea. Indicatorii care se refera la acest obiectiv au legatura cu capitalul circulant (fondul de rulment) sau anumite parti ale acestuia, fiind semnificativi in cazul unei comparatii intre firmele din acelasi sector sau intre ratele cronologice realizate de aceeasi firma.

Solvabilitatea firmei, reprezinta capacitatea acesteia de a-si achita obligatiile totale din resursele totale. Pe baza solvabilitatii se poate evalua riscul incapacitatii totale de plata pe termen lung.

Rata lichiditatii curente

Active Curente/Datorii curente

Active Curente/Datorii curente

Rata lichiditati rapide

Active Curente - stocuri/ Datorii curente*100

Active Curente - stocuri/ Datorii curente*100

Rata solvabilitati generale

AT/Datorii Totale=

At/Datorii Totale=

In anul 2005 indicatorii de solvabilitate si lichiditate indicau valori bune. In anul 2006 rata solvabilitatii generale scade la o valoare de 1,24 o valoare care arata ca societatea este solvabila. Totusi rata lichiditatii curente este subunitara, valoarea acesteia in conditii normale trebuind sa se situeze intre 1,5 si 2.

Concluzii

Pentru remedierea situatiei si imbunatatirea pozitiei financiare societatea trebuie sa creasca valorificarea stocurilor si implicit crestera creantelor. Capitalurile proprii ar trebuii sa creasca prin reinvestirea profitului obtinut la sfarsitul perioadelor financiare. Investitile in utilaje si mijloace fixe facute in 2006 cu capital imprumutat de la banci trebuie valorificate printr-o crestere a calitatii produselor. Aceasta este necesara datorita noilor concurenti aparuti pe piata producerii de imbracaminte si a comercializarii acesteia. Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate