Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Interpretari Gestiunea Portofoliului de actiuni


Interpretari Gestiunea Portofoliului de actiuni
Interpretari Gestiunea Portofoliului de actiuni

In prima faza a analizei noastre am ales titlurile a 11 societati pe actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti in mod aleator.

Societatile sunt:

Siretul Pascani (SRT)

Amonil Slobozia (AMO)

Azomures Targu-Mures (AZO)
SIF Oltenia (SIF5)

Impact Bucuresti (IMP)

Vrancart Adjud (VNC)

Banca Comerciala Carpatica Sibiu (BCC)

Petrom (SNP)

Antibiotice Iasi (ATB)

Sicomed Bucuresti (SCD)

Banca Romana de Dezvoltare (BRD)

Am analizat evolutia cursurilor bursiere ale celor 11 titluri pe perioada 11.07.2005-04.05.2007. Cotatiile sunt aferente fiecarei zile in care bursa a lucrat, iar in cazul in care un titlu nu a fost cotat intr-una din zile, am preluat cursul de inchidere al zilei anterioare, pentru a avea o cat mai mare acuratete in analiza ce va urma.

Dupa ce am preluat cursurile bursiere ale societatilor enumerate mai sus am trecut la calcularea rentabilitatilor zilnice pentru fiecare titlu. Apoi am calculate rentabilitatea medie, riscul, volatilitatea, coeficientul de asimetrie, coeficientul de aplatizare pentru fiecare titlu, pe perioada analizata (11.07.2005-04.05.2007).

Am ales sa gestionam portofoliul de titluri prin gestiune statica, adik am considerat ca am format portofoliul de titluri, structura acestuia nemodificandu-se pe intreaga perioada de gestiune.

Dupa ce am calculat rentabilitatile tuturor titlurilor am remarcat ca toate au o rentabilitate pozitiva cu exceptia VNC, care are rentabilitate negativa. Titlul cu cea mai mare rentabilitate este BRD(0,46%), iar rentabilitatea cea mai mica o are VNC(-0,021%).

Dupa calculul riscului cuantificat ca abetere medie a rentabilitatii am costatat ca unele actiuni sunt mai riscante(AMO, IMP,ATB,BRD), si altele prezinta un risc mai mic (SRT,SIF5,VNC). Cea mai riscanta actiune este: BRD, iar cea mai sigura este:BCC.

Coeficientul de asimetrie trebuie sa ia valori in intervalul (-1,1), totusi asimetria titlurilor analizate nu se incadreaza in acest interval, cu exceptia VNC (cas= -0,2126).

Dupa calcularea coeficientului de aplatizare am remarcat ca nici un titlu nu se incadreaza in intervalul (-3;3), toate titlurile au o distributie ascutita.

Formarea portofoliului

Am ales urmatoarele titluri pentru formarea portofoliului Amonil (AMO), SIF Oltenia(SIF5), Sicomed Bucuresti (SCD), Banca Romana de Dezvoltare (BRD).

Am ales aceste titluri dupa rentabilitatea medie. Aceste 4 titluri sunt cele mai rentabile dintre cele 11 analizate, dar si riscul este pe masura castigurilor posibile. Am preferat sa alegem titluri care ne-ar putea asigura profituri mari, asumanandu-ne riscul ridicat, deci ne putem incadra in categoria investitorilor riscofili.

Am ales sa ne gestionam portofoliul prin gestiune statica adica sa achizitionam titlurile, si sa le pastram structura portofoliului de titluri pe toata perioada de gestiune.

Din analiza coeficientului de sensibilitate la piata Beta:

BETA AMO

BETA SIF5

BETA SCD

BETA BRD

Se observa o influenta foarte slaba a pietei asupra titlurilor noaste, cel mai slab afectat de modificarile pietei fiind titlul AMO, urmat de BRD. Din cele 4 titluri analizate de noi daor SIF5 si SCD au un grad de volatilitate mai mare insa care nu depaseste 1 ceea ce inseamna ca la modificarile pietei titlurile nu se modicifa cu mai mult de 1%.

Am ales modelul lui Markowitz pentru a afla ponderile titlurilor in portofoliu pentru ca ne intereseaza mai mult rentabilitatea pe care urmeaza s-o obtinem.

Conform datelor analizate (cotatiile zilnice din perioada 11.07.2005 -4.05.2007) au rezultat urmatoarele valori ale indicatorilor:

Amonil

SIF 5

Sicomed

BRD

Rentabilitate medie

Dispersia

Abaterea medie patratica

Coeficient de asimetrie

Coeficient de aplatizare

Portofoliul de actiuni ale are urmatoarea componenta:

Sicomed 73,2%

BRD 21,4%

Amonil 4%

SIF5 1,4%

Perioada analizata 23.04.2007 – 15.05.2007.Valoarea totala a investitiei 130 000 RON, avand urmatoarea structura

  • Titluri Sicomed 95.160 ron
  • Titluri BRD  27.820 ron
  • Titluri Amonil 5200 ron
  • Titluri SIF 5  1820 ron

La data formarii portofoliului 23. aprilie 2007 cursurile bursiere erau :

Nume titlu

Curs bursier 23.04

Nr titluri

Valoare titluri

Amonil

Sif 5

Sicomed

BRD

La data de 02. mai 2007 cursrile titlurilor amonil si sicomed inregistraza o usoara crestere, in timp ce cursurile titlurilor SIF5 si BRD scad.

Nume titlu

Curs bursier 02.05

Nr titluri

Valoare titluri actualizata

Amonil

Sif 5

Sicomed

BRD

La data de 04 mai 2007 cursurile tuturor actiunilor detinute in portofoliu au crescut cu exceptia cursului actiunilor sicomed care a ramas constant.

Nume titlu

Curs bursier 04.05

Nr titluri

Valoare titluri actualizata

Amonil

Sif 5

Sicomed
BRD

La data de 15 mai 2007 ultima zi, cand vindem toate actiunile din portofoliu se inregistreaza urmatoarele cursuri

Nume titlu

Curs bursier 04.05

Nr titluri

Valoare titluri actualizata

Amonil

Sif 5

Sicomed

BRD

Pe perioada in care am detinut portofoliul de titluri, cursurile actiunilor au crescut, cu exceptia cursului titlului SIF5 care a scazut de la 3,5600 la 3,4800.

Rentabilitatea medie in perioada in care am detinut portofoliul de titluri.

Rm AMO

Rm SIF5

RmSCD

Rm BRD

Analiza rezultatelor

Titlu

Valoare achizitie

Valoare vanzare

AMO

SIF 5

SCD

BRD

Din tabelul de mai sus reiese ca titlurile AMO, SCD, BRD detinute in portofoliul nostru si-au marit valoarea, in schimb valoarea titlurilor SIF 5 a scazut considerabil.

Valoare initiala a investitiei : 130 000 ron

Valoare finala a actiunilor : 134 517 ron

Comision cumparare 0,1% * 130 000=130

Comision vanzare 0,1% * 134 517 = 134,57

Rentabilitatea = 134 517 – 130 000 – 130 – 134,57 = 4 253,4

In analiza coeficientlor de corelatie am observat ca titlurile Amonil sunt corelate in sens negativ cu celelalte 3 titluri analizate de noi, in schimb titlurile SIF5 SCD si BRD sunt corelate in sens pozitiv, valoarea coeficientului de corelatie apropiindu-se de 1, ceea ce insemna ca sunt puternic corelate pozitiv, insemnand ca vor creste sau vor scadea cu o valoare protentuala foarte apropiata.

Piata celor 4 titluri analizate este eficienta in forma slaba deaorece in urma analizei grafice, punctele ce simbolizeaza rentab sunt distribuite uniform in cele 4 cadrane ceea ce insemana ca rentab au avut o distributie aleatoare si prin urmare nu este posibila identificarea unei legi de evolutie a cursurilor bursiere a titlurilor pe baza careia sa se poate estima un nou curs bursier sau rentab pentru a se utiliza in obtinerea de castiguri.

Din punct de vedere al lichiditatii, cel mai lichid titlu analizat de noi este SIF5 deoarece el este cel mai tranzactiionat din cele 4 urmat de Amo si BRD. Cel mai putin lichid titlu este SCD deoarece are perioade si de cateva saptamani in care nu este tranzactionat la bursa si deci transformarea sa in bani este mai grea ceea cel face cel mai putin lichid.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate