Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Functiunea financiara a intreprinderii


Functiunea financiara a intreprinderii


Functiunea financiara a intreprinderii

In lucrarea sa ,, Administration industrielle et generale², H. Fayol, separa functiunea financiar - contabila ca functiune distincta a intreprinderii. Aceasta functiune s-a conturat odata cu formarea intreprinderii de tip capitalist si cu amplificarea efortului financiar pentru dotarea aparatului de productie5.

Inainte de anul 1950, rolul principal al functiunii financiare era de a cauta si de a obtine fonduri . Dupa anul 1950, atentia a fost orientata spre utilizarea eficienta a fondurilor.Functia financiara a intreprinderii poate fi definita ca ansamblul activitatilor de asigurare si repartizare si utilizare rationala a mijloacelor financiare necesare desfasurarii continue si rentabile a activitatii, precum si de analiza si control a rezultatelor obtinute. Aceasta functie asigura functionarea sistemului intreprinderii in conditii eficiente, controland intrarile si iesirile din sistem, precum si reglarea corespunzatoare a activitatii intreprinderii.

Se poate afirma ca functiunea financiara are un puternic caracter de sinteza, control si corectie.

Scopul functiunii financiare este de a apara si consolida patrimoniul si autonomia financiara a intreprinderii.

Functia financiara inseamna adoptarea celor mai importante decizii de catre managementul firmei (de resurse, de investitii, de creditare, de repartizare a profitului). Functia financiara presupune si gestionarea fluxurilor financiare si realizarea permanenta de fluxuri financiare cu mediul economic extern (atragerea de resurse, incasari si plati, emiterea de titluri financiare, impozite si taxe).

Functiunea financiara are rolul de a asigura in mod curent si la cele mai mici costuri fondurile intreprinderii si de a controla buna utilizare a fondurilor precum si rentabilitatea operatiunilor carora le sunt afectate resursele financiare6.

Pentru indeplinirea acestui rol, functiunea financiara trebuie sa realizeze, in conditii de echilibru, trei actiuni principale ale intreprinderii: investitiile, finantarea lor, repartizarea profitului. Este evident ca deciziile in acest domeniu apartin conducerii generale a intreprinderii, dar modalitatile de executie revin intru totul functiunii financiare pentru alegerea mijloacelor, pentru gestiunea activelor si pasivelor, pentru controlul realizarii acestor decizii si pentru analiza consecintelor lor .

Functiunea financiara furnizeaza si mentine resursele de capital sau banesti ale intreprinderii si ofera conducerii ei un sistem de indicatori financiari de urmarire si control, care contribuie la orientarea tuturor activitatilor din intreprindere.

Activitatile financiare din intreprindere pot fi clasificate astfel:

previziune si prognoza financiara (elaborarea studiilor si a bugetelor de venituri si cheltuieli pe termen scurt si mediu);

controlul financiar (organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv si a controlului gestionar de fond asupra gospodaririi mijloacelor materiale si banesti);

executia financiara (intocmirea documentelor necesare constituirii si cresterii capitalului social, calcularea si repartizarea profitului, fundamentarea preturilor, finantarea investitiilor.);

analiza financiara (elaborarea de studii si analize cu privire la potentialul financiar al intreprinderii, la eficienta utilizarii fondurilor financiare, la cresterea rentabilitatii si a altor indicatori financiari);

coordonarea financiara (activitatile prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului firmei si ale subsistemelor sale in cadrul strategiilor adoptate).

Totodata, functia financiara cuprinde activitati care intra in atributiile conducerii generale a intreprinderii (control, coordonare, prognoza, analiza), ce implica luarea unor decizii cu continut financiar, precum si activitati de executie (incasari, plati etc.).

Din cele prezentate, rezulta caracterul activ al functiei financiare, existenta in substanta sa a unui volum mare de actiuni de analiza si control.

Indiferent de dimensiune, intreprinderea trebuie sa ia decizii financiare.

Principiile financiare fundamentale sunt identice pentru toate intreprinderile.

Pierre Conso afirma ca ,, Functiunea financiara ocupa un loc, in acelasi timp esential si ambiguu. Misiunea sa principala este de a conduce poitica generala a firmei. De aceea directorul general nu deleaga niciodata in intregime aceasta functiune²

Insusi managerul se schimba, profilul sau este axat prin excelenta pe marketing si negociere, piata financiara ocupand o parte din ce in ce mai mare din timpul de lucru al acestuia.

Functiunea financiara a inregistrat evolutii semnificative, atat in plan cantitativ cat si in plan calitativ.

Managerului finaciar ii revine sarcina de a depasi statutul de cautator de fonduri si de a devini partener la conducerea efectiva a activitatii economice din intreprinderea in care activeaza.

De asemenea, pentru atingerea scopurilor, managerii compartimentelor financiare trebuie sa fie preocupati in mare masura de alocarea eficienta a fondurilor intre multitudinea de bunuri si strangerea de fonduri in termeni favorabili.P. Bran - Relatiile financiar bancare ale societatilor comerciale, Editor Tribuna Economica, Bucuresti, 1994;

G. Vintila - Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000

I. Stancu- Gestiunea financiara a agentilor economici; Editura Economica, Bucuresti, 1994

P. Conso- La gestion financiere de l`entreprise, Dunod, Paris

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate