Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Consideratii privind conceptul teoretic al riscului in activitatea de antreprenoriat


Consideratii privind conceptul teoretic al riscului in activitatea de antreprenoriat


Consideratii privind conceptul teoretic al riscului in activitatea de antreprenoriat

Pentru a intelege continutul riscului de antreprenor, este necesar sa se defineasca asemenea notiuni cum sunt "situatie de risc" si "nivelul riscului", deoarece ele, incontestabil, au legatura directa cu notiunea "risc". In majoritatea cazurilor termenul "situatie" se defineste ca o combinae, totalitate a diferitelor imprejurari si conditii care creeaza un anumit mediu de gestiune al intreprinderii sau un oarecare alt tip de activitate. Situatia poate favoriza realizarea anumitor activitati de gestiune. Pornind de la faptul ca situatia se caracterizeaza prin prezenta si derularea anumitor conditii, in care se constata influenta unui fenomen determinat si se evidentiaza cauzele aparitiei lui, devine clar ca din punct de vedere logic notiunea "situatie" este mai larga, decit un orice alt fenomen separat. Exista o multitudine de situatii cu care se intilnesc subiectii de gestiune, dar un loc aparte il ocupa situatiile de risc. Pentru desfasurarea activitatii de gestiunesunt specifice elemente de incertitudine, ce conditioneaza aparitia situatiilor, care nu au un rezultat identic.

Daca exista tentativa de a determina cantitativ si calitativ nivelul posibilitatii unei sau altei variante, aceasta va reprezenta o situatie de risc. De aici rezulta ca situatia de risc este legata de procesele statistice si ii corespund trei conditii interconexate: existenta incertitudinii, necesitatea de a alege o alternativa, posibilitatea de a evalua cantitativ si calitativ probabilitatea realizarii uneia sau altei variante.

Situatia de risc suporta citeva aspecte:

-> Subiectul, care face alegerea din citeva alternative posibile, are la dispozitie probabilitati obiective de obtinere a rezultatului scontat in baza cercetarilor statistice efectuate.

-> Probabilitatea obtinerii rezultatului asteptat poate fi constatata doar in baza evaluarilor subiective, adica subiectul opereaza cu probabilitati subiective.

-> Subiectul in procesul alegerii si realizarii alternativei are la dispozitie atit probabilitati obiective, cit si subiective.

Astfel, situatia de risc reprezinta o diversificare a incertitudinii, cind realizarea unor evenimente este posibila si poate fi determinata, adica in acest caz obiectiv exista posibilitatea de a determina probabilitatea evenimentelor, aparute in urma activitatii comune a partenerilor de productie, actiunilor concurentilor, influentei mediului asupra dezvoltarii economiei, implementarii rezultatelor tehnico-stiintifice in economia nationala etc.

In ceea ce priveste notiunea "nivelul riscului", putem afirma ca masura de evidenta calitativa si cantitativa a certitudinii isi gaseste reflectare anume in aceasta notiune.

Reprezentind o varietate a activitatii de antreprenoriat si indeplinind functii specifice, riscul, pe de o parte, este orientat spre obtinerea rezultatelor pozitive prin metode eficiente in conditii de incertitudine si situatii de alegere inevitabila, anticipind astfel manifestarea calitatilor personale si de afaceri ale subiectului gestiunii, prin recurgerea la perfectionarea lor si cautarea unor noi perspective de atingere a scopului preconizat. Aceasta caracteristica a riscului are urmari importante sub aspect social si economic.

Pe de alta parte, riscul de gestiune cauzeaza urmari nefavorabile din punct de vedere social si economic. De exemplu, este foarte dificil sa se respecte normele economice obiective de drept, care, desigur, vin in contradictie cu principiile de baza ale activitatii de antreprenoriat, atunci cind alegerea alternativei se bazeaza pe un suport informational insuficient si nesatisfacator.

Fiind examinat din punct de vedere al aspectului alternativ, riscul se manifesta ca o conditie obligatorie, o necesitate de alegere dintre citeva variante posibile de gestiune a activitatii de antreprenoriat. Cu toate acestea, in functie de situatia de risc, aspectul alternativ se caracterizeaza printr-un nivel distinct de dificultate, care poate fi rezolvat prin diferite modalitati.

O problema semnificativa pentru activitatea de antreprenoriat si business o constituie aspectul legal al riscului, deoarece el reprezinta un element indispensabil in activitatea de antreprenoriat si este obligatoriu ca la momentul aparitiei lui sa se respecte un anumit mechanism ce coordoneaza cu aspectul legal. Aspectul legal al riscului se defineste ca fiind o combinare optimala dintre normele legislative si de evaluare, care asigura si, in acelasi timp, reglementeaza posibilitatea de a recurge la un risc bine determinat. Criteriul acestei combinari este legea, care consolideaza statutul si politica de activitate a intreprinderii, stabileste functiile, drepturile, obligatiile acesteia, precum si totalitatea altor indicatori calitativi, cantitativi, social-economici, ecologici, politici etc.

Un aspect nu mai putin important este interconexiunea notiunilor "risc" si "incertitudine", care determina diferenta dintre rezultatul programat si cel real obtinut, fiind sursa de dezvoltare a activitatii intreprinderii. De regula, analiza riscului incepe cu conturarea termenului de incertitudine, de nesiguranta in viitor. O actiune economica este considerata nesigura atunci cind este posibila obtinerea mai multor rezultate, fara a se cunoaste probabilitatea aparitiei acestora.

Riscul, dimpotriva, se caracterizeaza prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate. In realitate cele doua notiuni "riscul" si "incertitudinea" se intilnesc combinate in diferite proportii. Incertitudinea devine o potentiala sursa de risc, in special, atunci cind decurge dintr-o afirmare incompleta sau cind se apeleaza la surse informationale incomparabile.Incertitudinea a fost si este utilizata pentru a descrie situatii sau evenimente carora nu le pot fi asociate probabilitati de o potentiala producere a lor. Incertitudinile nu sunt asigurabile, dat fiind faptul ca nu este posibil, din punct de vedere actuarial, sa se stabileasca nivelul primei necesare pentru a acoperi ceva, ceea ce este calificat ca fiind incert si indefinibil. Riscurile, prin urmare, tind sa fie asigurabile. Pornind de la aceasta, riscul asumat poate fi cuantificat dupa urmatoarea relatie:

Risk = pe_i . ap/c , (1.1)

unde pe_i reprezinta probabilitatea producerii evenimentului i;

ap/c amplitudinea pierderii sau cistigului asociat afacerii, in cazul producerii evenimentului i.

Asadar, in practica exista numeroase controverse privind aceasta distinctie, dat fiind faptul ca cea mai mare parte a deciziilor in afaceri se iau fara a dispune de date statistice si calculi matematice. Distinctia are, totusi, o oarecare valoare conceptuala. Incertitudinea asociata cu un impact ridicat reprezinta o necunoscuta mai mare decit riscul asociat aceluiasi eveniment. 

Antreprenorul este pregatit pentru a recurge la risc in conditii de incertitudine, deoarece, pe linga riscul de a suporta pierderi, exista posibilitatea de a obtine venituri suplimentare. Desi, este cert faptul ca obtinerea profitului nu este garantata, recompensa pentru timpul pierdut, efortul si aptitudinile depuse se poate realiza atit sub forma de profit, cit si sub forma de pierdere.

Pentru a obtine profit, antreprenorul trebuie sa-si asume constient riscurile aferente deciziei luate. Deopotriva cu caracteristica riscului ca o probabilitate de obtinere a unor rezultate pozitive sau negative, care pot surveni in urma alegerii si realizarii deciziei cu privire la extinderea activitatii de antreprenoriat, riscul poate fi examinat ca un element integrant al acestei activitati. Aici persista o dependenta nemijlocita: o data cu largirea (dezvoltarea) activitatii de antreprenoriat, formelor de parteneriat si a altor forme de gospodarire se va extinde si ambianta (sfera) riscului, va creste numarul situatiilor riscante. Riscul, interesul, intimplarea, concurenta sunt calauzele permanente ale businessului. Unii risca, investind bani intr-o activitate, altii - cu patrimoniul sau.

Un anumit nivel al riscului nu numai ca este acceptabil in astfel de situatii, ci si inevitabil. Persoanele care desfasoara activitate de antreprenoriat actioneaza obiectiv in conditii de risc economic si financiar inalt, deoarece ei sunt nevoiti sa suporte costuri si cheltuieli suplimentare pentru organizarea si desfasurarea procesului de producere si comercializare. Pe linga productivitatea inalta in activitatea de antreprenoriat, perfectionarea calitatii serviciilor, acordarea anumitor inlesniri clientilor, capacitatea de a onora cerintele consumatorilor pe care nu le poate satisface statul, ponderea mare a riscului poate fi examinata si analizata, ca fiind un argument important in folosul unui salariu inalt pentru muncitorii care activeaza nemijlocit aici, in comparatie cu domeniile similare de productie.

Generalizind cele expuse mai sus, putem concluziona ca manifestarea riscului in activitatea de antreprenoriat dezvaluie potentialul activitatii de antreprenoriat si, drept consecinta, evidentiaza acele neajunsuri care s-au manifestat in timpul luarii unei sau altei decizii. Dupa cum deja s-a mentionat, acesta reprezinta un fenomen multifactorial si multidimensional. In functie de cantitatea de manifestare a riscurilor respective, se poate judeca cit de eficient se va desfasura pe viitor activitatea economica a intreprinderii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate