Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» CONTROLUL CALITATII SI ASIGURAREA CALITATII


CONTROLUL CALITATII SI ASIGURAREA CALITATII


CONTROLUL CALITATII SI ASIGURAREA CALITATII

1 Controlul calitatii

Controlul calitatii inseamna tehnicile si activitatile cu caracter operational utilizate pentru indeplinirea conditiilor referitoare la calitate. El reprezinta gradul de supraveghere caruia ii este supus un produs pentru a fi siguri ca toata munca depusa pentru executarea acelui produs indeplineste nivelul de calitate cerut. Cu alte cuvinte, controlul calitatii este controlul exercitat de catre producator pentru a certifica faptul ca toate aspectele activitatii desfasurate in stadiile de proiectare, productie, montaj si service sunt la standardele cerute.

Controlul calitatii se exercita la toate nivelurile si, pentru ca intreg personalul este responsabil pentru activitatea desfasurata, toti angajatii sunt intr-o masura mai mare sau mai mica controlori ai calitatii. Sefii de sectii sau servicii, datorita pozitiei si responsabilitatii lor, exercita un mai mare control asupra calitatii finale, avand in subordine un anumit proces.2. Asigurarea calitatii

Asigurarea calitatii este definita ca ansamblul activitatilor planificate si sistematic implementate in cadrul unui SMC si demonstrate ca fiind necesare pentru a genera clientilor existenti sau potentiali, managerului si personalului, incredere suficienta in faptul ca organizatia va satisface conditiile referitoare la calitate.

Individualizam urmatoarele notiuni:

 • calitatea-aptitudinea pentru utilizare prevazuta;
 • asigurarea -declaratie data pentru a inspira incredere in capacitatea unei organizatii;
 • asigurarea calitatii-declaratie data pentru a inspira increderea ca o anumita organizatie e

capabila sa indeplineasca, in mod consecvent, obiectivele declarate, fiind in aceeasi masura si un proces de conducere care are scopul de a mari increderea.

Scopurile asigurarii calitatii sunt:

 • de a da siguranta unui client ca standardele de calitate in cadrul unei organizatii sunt la cel

mai inalt nivel si ca toate activitatile sunt peste un anumit nivel fixat de calitatea specificata;

 • de a asigura ca standardele de executie sunt uniforme in cadrul compartimentelor si ca

raman constante, chiar in situatia schimbarilor de personal.

In cateva cuvinte, asigurarea calitatii inseamna:

 • un nivel de calitate acceptat;
 • adecvarea ferma in cadrul unei organizatii la principiul fundamental al furnizarii

consecvente a unor produse de calitate;

 • asumarea de catre furnizor si/sau client a angajamentului privind respectarea principiilor

de baza ale asigurarii calitatii si ale controlului calitatii.

Principalele beneficii ale asigurarii calitatii sunt:

 • o capacitate crescuta de a executa produse care, in mod consecvent, sunt conforme cu o

specificatie acceptata;

 • o reducere a costurilor de productie datorata scaderii numarului de rebuturi si a reducerii

risipei;

 • o mai mare implicare si motivare a lucratorilor din cadrul organizatiei;
 • o relatie mai buna cu clientii prin scaderea numarului de reclamatii, deci un potential de

vanzari crescut.

Specificatiile

Fara specificatii corespunzatoare e imposibil ca un furnizor sa realizeze un produs care sa satisfaca in intregime cerintele cumparatorului. Daca furnizorul nu lucreaza in cadrul specificatiilor stabilite , nu va putea produce ceva care sa se situeze la nivelul cerut de client. Din aceste motive, atat furnizorul, cat si clientul trebuie sa acorde o mare importanta specificatiilor.

1. Importanta specificatiilor

Specificatiile stau intotdeauna la baza unui contract si, de aceea ele trebuie sa fie o descriere cuprinzatoare si precisa a cerintelor clientilor. Ele trebuie sa evite exprimarile ambigue si supraspecificarea -ca de exemplu: sa dea tolerante extrem de stranse cu privire la dimensiuni, culori, finisari-care pot mari, in mod inutil, costul produsului.

Specificatiile pot fi foarte simple, alcatuite doar din cateva cuvinte sau pot fi extrem de rigide cuprinzand mai multe volume; totul depinde de nivelul de precizie impus si de activitatile necesare pentru realizarea produsului.

2. Tipuri de specificatii

Exista trei moduri in care pot fi specificate cerintele clientului:

specificatii generale;

specificatii privind performantele de ansamblu ale produsului;

specificatii standard.

2.1. Specificatii generale

Intr-o specificatie generala clientul trebuie sa faca o descriere detaliata a produsului, precizand materialele ce trebuie utilizate si performantele impuse produsului. De obicei, specificatia generala este elaborata de un membru al echipei de proiectare si apoi este verificata si aprobata de un inginer cu experienta, independent de acea echipa de proiectare.

2.2. Specificatii privind performantele de ansamblu ale produsului.

O astfel de specificatie spune furnizorului in mod inteligibil, dar in termeni generali, ce

doreste clientul; dezavantajul evident al acestui tip de specificatie consta in faptul ca lasa proiectarea produsului complet in seama furnizorului. Aceasta poate conduce, mai tarziu la tot felul de probleme, cand clientul constata ca produsul nu are dimensiunile sau forma potrivita, parametrii nu sunt cei ceruti sau este mult mai scump decat se gandise clientul.

2. Specificatii standard

O specificatie standard este o lista care descrie in detaliu articolele sau materialele care trebuie utilizate in fabricarea unui produs. In mod evident, fara o experienta reala, unui client i-ar lua mult timp sa redacteze o asemenea lista sau chiar sa fie capabil sa descrie in termeni tehnici ce doreste exact. Pentru a depasi aceste probleme, organizatiile nationale de standardizare publica liste ale tuturor materialelor si subansamblurile utilizate in mod obisnuit de fabricanti, indicand numarul standardului.

Responsabilitatile fabricantului.

Prima responsabilitate a fabricantului este de a asigura ca toate produsele care parasesc fabrica corespund cerintelor specificate ale cumparatorului, in special sub aspectul calitatii. Cea mai simpla cale de indeplinire a acestor responsabilitati este ca fabricantul sa se asigure ca fiecare birou, atelier, sectie, respectiv fiecare produs corespund intru-totul cerintelor standardului ISO 9000.

Principalele aspecte pe care trebuie sa le urmareasca fabricantul sunt:

 • intregul personal cu functii de conducere trebuie sa creada cu fermitate in importanta

controlului si asigurarii calitatii si sa inteleaga cum sa le implementeze;

 • personalul cu functie de conducere trebuie sa creeze o atmosfera in care regulile de

asigurare a calitatii sa fie respectate si in nici un caz editate pe motiv ca sunt incomode, laborioase, consumatoare de timp sau plictisitoare;

 • trebuie sa existe un plan de instruire care sa dea certitudinea ca toti angajatii firmei sunt la

zi cu cerintele in vigoare vizand asigurarea calitatii;

 • trebuie sa existe o echipa de asigurare a calitatii care sa ia masurile necesare pentru ca

toate cerintele vizand controlul si asigurarea calitatii sa fie indeplinite la toate nivelurile.

In plus, fabricantul va trebui sa faca dovada ca furnizeaza un produs de calitate. Aceasta este, de fapt, o masura a controlului calitatii si, de obicei ia forma auditarilor interne de evaluare si de supraveghere a furnizorului.

4. Responsabilitatile cumparatorului.

Un numar mare de probleme vizand calitatea unui produs apar din vina cumparatorului. In mod evident, cumparatorul poate doar sa se astepte sa obtina doar ceea ce a comandat. De aceea, este extrem de important ca el sa trimita o comanda corecta si clara, care sa furnizeze fabricantului toate informatiile relevante necesare pentru a-si indeplini sarcinile. Subliniem faptul ca specificatia care se utilizeaza e foarte importanta, deoarece ea stabileste nivelul de calitate cerut, influentand direct pretul produsului. Daca specificatia e prea exigenta, costul final al produsului va fi ridicat, iar daca specificatia e ambigua sau confuza, fabricantul va avea dificultati la asamblarea produsului sau produsul nu va functiona corect.

La fel de importanta e si alegerea fabricantului. E o realitate nefericita faptul ca, de obicei, cumparatorii considera pretul produsului ca primul sau chiar singurul aspect de luat in considerare in alegerea fabricantului. Sa cumperi ieftin nu e evident raspunsul problemei, deoarece, daca un cumparator accepta cea mai scazuta oferta , poate descoperi ca termenele de livrare vor fi depasite sau ca produsul nu va satisface cerintele sale.

Daca fabricantul a obtinut certificarea SMC, atunci cumparatorul are o garantie rezonabila ca produsul va corespunde cerintelor sale.

4. Asigurarea calitatii pe parcursul ciclului de viata al unui produs.

Deoarece asigurarea calitatii influenteaza produsul pe toata durata ciclului sau de viata, este important sa se introduca proceduri de asigurare a calitatii pentru fiecare din stadiile de proiectare, fabricare, acceptare si utilizare.

4.1. Stadiul de proiectare.

In stadiul de proiectare al unui produs trebuie verificata cu regularitate calitatea proiectului. Trebuie sa fie planificate, scrise si implementate proceduri de asigurare a calitatii, astfel incat sa se poata prevedea si evalua gradul de incredere al proiectului.

Indiferent daca responsabilitatea proiectului revine furnizorului, cumparatorului sau este comuna, este important ca proiectantul sa cunoasca toate cerintele proiectului precizate in specificatii si sa posede o cunoastere profunda a standardelor relevante, a informatiilor si procedurilor ce vor fi adoptate pe parcursul stadiului de proiectare. Acest lucru este extrem de important, deoarece actiunile biroului de proiectare nu numai ca influenteaza mentinerea calitatii in timpul fabricarii, dar joaca un rol major in stabilirea nivelului de calitate al produsului.

ISO 9000 cere biroului de proiectare sa conceapa un manual de proceduri care sa permita transformarea unei idei generale intr-un set de desene functionale ; in plus, biroul de proiectare trebuie sa elaboreze o lista completa a componentelor relevante indicand disponibilitatea, acceptabilitatea si compatibilitatea lor. E imperativ necesar ca biroul de proiectare sa mentina o relatie stransa cu compartimentele de fabricatie in faza initiala a procesului de fabricare, astfel incat sa cunoasca exact nevoile si problemele lor, optiunea lor privind piesele, componentele si subansamblele si sa participe la analiza defectarilor. Pentru ca ponderea statistica a unei anumite defectari sa poata fi evaluata si sa se ia masuri corective adecvate este esential ca biroul de proiectare sa aiba acces la toate inregistrarile din rapoartele de defectare. Biroul de proiectare trebuie sa urmareasca produsul de-a lungul ciclului sau de fabricatie, a mai multor cicluri de mentenanta si sa tina cont de observatiile clientilor. Redactarea si inregistrarea datelor de fiabilitate la biroul de proiectare sunt esentiale pentru fiabilitatea produsului si pentru buna desfasurare a procesului de fabricatie.

4.2 .Stadiul de fabricatie.

Pe parcursul procesului de fabricatie, produsul trebuie supus procedurilor de control al calitatii si unor verificari in scopul evaluarii nivelului sau de calitate. Una dintre primele probleme care trebuie rezolvata vizeaza evaluarea indicatorilor de fiabilitate previzionala pe baza proiectului. Acest lucru presupune obtinerea unui volum suficient de date statistice pe baza carora sa se poata estima nivelul de fiabilitate inainte ca produsul sa fie fabricat. Trebuie examinate cu atentie toate datele constructive ale pieselor si componentelor utilizate, in special indicatorilor de fiabilitate a acestora. Pe baza acestor indicatori proiectantul evalueaza nivelul de fiabilitate previzionala.

In cadrul procesului de control al calitatii, pe parcursul stadiului de fabricatie pot fi descoperite:

 • deficiente de proiectare ;
 • muncitori neinstruiti;
 • factori motivationali sau de oboseala care impieteaza asupra calitatii;
 • defecte latente;
 • alegerea unor piese sau componente neadecvate.

4.3 .Stadiul de acceptare

In conformitate cu ISO 9000, calitatea unui produs trebuie sa fie dovedita inainte ca produsul sa fie acceptat. In timpul stadiului de acceptare, produsul va fi supus unei serii de teste concepute pentru a confirma ca executia produsului este pe deplin conforma cu nivelul de calitate cerut si ca produsul indeplineste corect functiile impuse. Testele vor merge de la incercari de mediu ale componentelor individuale pana la testarea pe teren a sistemelor complete.

Sub aspect fiabilistic, la nivelul pieselor, componentelor si al intregului sistem se vor evalua:

 • functia de probabilitate;
 • rata defectarilor;
 • timpul mediu de defectari.

4.4. Stadiul de utilizare in serviciu.

Pe parcursul acestui stadiu de exploatare utilizatorul produsului este interesat, in speta de fiabilitatea acestuia. Desi indicatorii de fiabilitate previzionala se bazeaza pe proiectul produsului si pot fi usor dovediti prin statistici, fiabilitatea operationala e adesea mult mai putin dependenta de proiect. Aceasta diferenta se poate datora unei fabricari gresite sau unei utilizari inadecvate (exemple: personal insuficient pregatit, durata de utilizare mai mare decat cea prevazuta in proiect). Compartimentul de mentenanta influenteaza hotarator fiabilitatea operationala a produsului. Daca personalul de intretinere este instruit necorespunzator, este slab motivat sau insuficient sustinut, atunci acest lucru se va reflecta asupra fiabilitatii operationale a produsului.

Un alt factor important care influenteaza fiabilitatea produsului este reprezentat de numarul de piese si componente care intra in structura produsului. Un numar mare de piese si componente conduce, de regula, la un nivel de fiabilitate mai redus, deoarece cele mai multe defectari ale produsului sunt datorate unei singure componente din acest motiv e esential ca fiecare piesa sau componenta in parte sa aiba un nivel de fiabilitate cat mai ridicat.

Informatiile obtinute din exploatarea produsului sunt extrem de utile pentru evaluarea performantei acelui produs, ele permitand stabilirea unor masuri corective care sa conduca la imbunatatirea produsului.

5. Costurile si beneficiile asigurarii calitatii.

Asigurarea calitatii implica costuri care depind, asa cum se observa in figura de mai jos,

de nivelul asigurarii calitatii.

Implementarea unui sistem de asigurare a calitatii poate conduce la costuri ridicate, mai ales daca, in prealabil au fost utilizate metode inadecvate de control si asigurare a calitatii.

Daca clientul impune un anumit nivel al calitatii trebuie sa plateasca corespunzator acestui lucru, indiferent de specificatia sau comanda acceptata de producator. Cheltuielile datorate implementarii sistemului de asigurare al calitatii vor fi, in mod obisnuit compensate de economiile realizate prin reducerea numarului de rebuturi, a deseurilor de material, a reprelucrarilor si a problemelor generale, datorate noncalitatii. Pentru un fabricant este o problema vitala sa obtina si sa mentina calitatea dorita la un cost optim.

Mentionam cateva cheltuieli suplimentare aparute ca urmare a implementarii sistemului de asigurare a calitatii:

 • salarii pentru echipa de asigurare a calitatii (manager,inspectori, planificatori);
 • instruire pentru echipa de asigurare a calitatii;
 • vizite ale personalului de asigurare a calitatii la alte companii, subcontractanti sau clienti

pentru evaluarea si auditarea facilitatilor si produselor acestora;

 • costuri pentru echipamente de testare(achizitie, intretinere, calibrare, etalonare);
 • facilitati de depozitare mai bune.

Fabricantii, furnizorii si comerciantii trebuie sa fie constienti de cerintele si nevoile privind

asigurarea calitatii. Ei trebuie sa demonstreze ca sunt capabili sa execute in mod constant produse de calitate, cel putin la fel de bune ca altele existente pe piata.

A insista pe asigurarea calitatii inseamna, pe termen lung, a economisi bani. In acest fel se asigura un produs mai fiabil si mai eficient, la un nivel calitativ superior, reducandu-se pierderile si crescand gradul de satisfacere al clientului.

6. Costurile noncalitatii

Pentru fabricant, deficientele vizand controlul si asigurarea calitatii pot conduce la o serie de probleme:

 • rebuturi sau reprelucrarea produselor neconforme;
 • reinspectarea si reprocesarea produselor returnate de cumparator;
 • cheltuieli pentru trimiterea la sediul cumparatorului a unor specialisti care sa sorteze

produsele, ca urmare a reclamatiilor primite, privind executia necorespunzatoare.

 • cheltuieli datorate opririi productiei, ca urmare a unor probleme majore de calitate;
 • cheltuieli suplimentare pentru reparatii, inlocuiri sau alte lucrari ce trebuie executate in

perioada de garantie;

 • cheltuieli necesare pentru a face investigatii privind reclamatiile clientilor;
 • cheltuieli pentru analiza unor variante alternative de fabricatie a produsului care sa

elimine problemele de calitate constatate;

 • alterarea imaginii sau a reputatiei firmei;
 • plata unor daune, pierderi de resurse umane si financiare.

Dar, mai presus de toate, noncalitatea va conduce, inevitabil, la pierderea pietei clientilor.

Daca cumparatorul nu insista ca fabricantul sa respecte un set de standarde de calitate

recunoscute, poate intampina dificultati vizand:

 • livrarea cu intarziere a produsului, ceea ce poate duce la pierderea de catre cumparator a

unor comenzi;

 • cresterea duratelor si a costurilor de mentenanta;
 • achizitionarea unor produse nesatisfacatoare,
 • lipsa de incredere in fabricant;
 • sanatatea si protectia mediului.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate