Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Avantaje si dezavantaje ale Finantariilor- ca forma de finantare si respectiv de investitie


Avantaje si dezavantaje ale Finantariilor- ca forma de finantare si respectiv de investitie


Avantaje si dezavantaje ale Finantarii Proiectelor- ca forma de finantare si respectiv de investitie

Finantarea Proiectelor ca formǎ de finantare si respectiv de investitie, este de obicei aleasa de catre dezvoltatorii proiectelor, printre altele, pentru :

q         Eliminarea sau reducerea recursului creditorilor asupra sponsorilor;

q         Permite o tratare in afara bilantului sponsorului a finantarii;q         Maximizeaza gradul de indatorare al proiectului;

q         Restrange orice restrictii sau obligatii legate de sponsor;

q         Conditii mai bune de finantare , atunci cand riscul de credit al proiectului este mai mic decat cel al sponsorului;

q         Obtinerea unui tratament preferential privind taxele in beneficiul proiectului, al sponsorului sau amandoura;

q         Tratarea in afara bilantului sponsorului a proiectului ,sau crearea unei companii de proiect;

q         Permite creditorilor sa evalueze proiectul pe o baza individuala;

q         Reduce riscul politic asociat proiectului;

Orice combinatie a aspectelor redate mai sus este suficienta pentru sponsori in a considera tehnica FP drept potrivita pentru proiectul ales. Cele mai importante avantaje furnizate de FP privitǎ atat ca finantare cat si ca investitie sunt :

Ø       finantarea fara recurs sau cu recurs limitat;

Ø       tratarea proiectului in afara bilantului sau crearea unei companii de proiect

Finantarea fara recurs sau cu recurs limitat

Finantarea fara recurs sau cu recurs limitat reprezinta de obicei motivul principal pentru care dezvoltatorii unui proiect sunt interesati de tehnica FP. FP permite o structura financiara care ofera sponsorilor posibilitatea de a nu raspunzatori pentru datoria firmei proiect sau cel putin permite sponsorilor sa limiteze aceasta raspundere.

Finantarea fara recurs ofera o structura care exonereaza dezvoltatorii de orice obligatie de a suporta proiectul daca veniturile proiectului sunt insuficiente pentru a plati principalul si dobanda aferenta.

Finantarea cu recurs limitat limiteaza recursul creditorilor numai la anumite evenimente prestabilite.

Ø       tratarea proiectului in afara bilantului sau prin crearea unei companii de proiect este un alt avantaj important in FP.

In Finantarea Proiectelor, datoria unui proiect se regaseste doar in documentele financiare ale firmei proiect sau in posturi extrabilantiere si nu afecteaza prin urmare declaratiile financiare ale sponsorilor.

In general, pentru a obtine o tratare contabila in afara bilantului, nici unul dintre sponsori nu va detine mai mult de 50 % participatie in capitalul firmei proiect (deoarece in cazul filialei aceasta se consolideaza la intocmirea bilantului consolidat). Participatiile ce se afla sub acest procent se regasesc sub forma unui singur rand in declaratiile financiare ale fiecarui sponsor, sub forma de interese minoritare sau titluri de participare. Prin urmare, datoria proiectului nu este reflectata in declaratiile financiare ale fiecarui sponsor.

Contrar, o participatie de mai mult de 50 % necesita o consolidare linie-cu-linie, si prin urmare, datoria proiectului este reprezentata in declaratiile financiare ale sponsorilor, conform Standardelor Contabile privind consolidarea conturilor. Trebuie insa avut in vedere ca anumite acorduri pe termen lung, garantii si alte tipuri de suport al creditului acordate de dezvoltatorii proiectului necesita adaugarea drept o nota la declaratiile financiare consolidate ale sponsorului. Prin urmare, este de preferat ca auditorii sponsorilor sa revada documentele legale care reflecta asemenea obligatii sau garantii, pentru a determina in avans tratamentul contabil pe care acesti auditori il vor aplica acestor angajamente de garantare a creditului.

Ø       finantarea cu grad ridicat de indatorare

Alt avantaj al FP este ca permite o structura de capital cu grad mare de indatorare pentru finantarea unui proiect. Gradul de indatorare acceptabil pentru o structura de FP variaza de la proiect la proiect, dar raportul resurse imprumutate - capital propriu se poate situa si peste 70 %. Acest lucru constituie un avantaj clar pentru dezvoltatorii proiectului deoarece un grad mare de indatorare reduce contributia la capital necesara. Cu toate acestea, sponsorilor li se cere de obicei sa contribuie cu o suma rezonabila drept capital la proiect. Creditorii vor de regula sa se asigure ca sponsorii nu vor fi tentati sa abandoneze proiectul prematur la prima problema ce apare, iar un nivel rezonabil de capital propriu este cea mai buna cale de a reduce acest risc.

Ø       eliminarea clauzelor restrictive din contractul de imprumut

Folosind FP, sponsorii pot lucra la proiecte noi, capital - intensive, fara a incalca anumite clauze restrictive, de care ei pot fi legati. Acestea constau in restrictii asupra maririi gradului de indatorare, restrictii de acordare a garantiilor sau infiintarea unor gajuri, limitari asupra cheltuielilor de capital sau participarea in alte proiecte.

Ø       Izolarea proiectului

Folosind FP, ratingul de credit al sponsorilor (si prin urmare, costul imprumutului de pe piata financiara) nu este afectat negativ de catre riscurile diverse si mari asociate unei afaceri de FP. Sponsorii pot dezvolta mai multe proiecte largi, uneori deosebit de riscante, fara a pune in pericol propriul rating de credit.

Izolarea proiectului are si avantaje pentru creditori. Ea permite acestora sa evalueze un proiect pe o baza individuala si sa identifice, cuantifice si sa administreze toate riscurile asociate constructiei, demararii, managementului si exploatarii proiectului.

Ø       Tratamentul fiscal

Determinarea celei mai bune structuri legale pentru FP precum si folosirea diferitelor mijloace legale pentru dezvoltarea unui proiect sau organizarea finantarii sale sunt bazate pe ideea maximizarii beneficiilor fiscale ale firmei proiect, sponsorilor sau ambilor. Problemele referitoare la taxarea/impozitarea repatrierii castigurilor de capital si dividende ale sponsorilor si impozitarea platii privind rambursarea principalului, dobanzilor si comisioanelor creditorilor trebuie sa fie atent analizate inainte de a decide structura tranzactiei.

Ø       Reducerea riscului politic

Numarul si varietatea participantilor (locali si internationali, privati sau publici) in tranzactia de FP de obicei reduce riscul politic asociat proiectului, motivul fiind acela ca daca guvernul tarii gazda incearca sa afecteze negativ proiectul in orice maniera, va trebui sa faca fata presiunilor nu numai din partea sponsorilor, dar si din partea diversilor participanti interesati in succesul proiectului.

Dezavantajele FP

Folosirea tehnicii finantarii proiectelor implica un proces lung, complex, costuri mari de organizare a proiectului, un pachet scump si cuprinzator de asigurare, iar in unele cazuri, costuri financiare mai mari decat finantarea traditionala suportata de credit-standingul sponsorilor. Prin urmare, stabilirea unui acord de finantare a unui proiect va depinde de o analiza adecvata si atenta a avantajelor si dezavantajelor pe care o asemenea tranzactie le aduce, vis-a-vis de alte alternative de finantare. Pana acum, insǎ, multi dezvoltatori de proiecte au ales aceasta tehnica deoarece s-a dovedit de multe ori justificata de avantajele speciale enumerate mai sus.

Intr-o asemenea analiza, poate fi utila comparatia dintre finantarea proiectelor si finantarea prin credite corporative de catre sponsor, dupa cum se prezinta in tabloul urmator.

Tablou comparativ intre finantarea proiectelor si traditional (Ex: creditul corporativ angajat de entitatea "mama" pentru filiale)

CRITERII DE COMPARATIE

FINANTAREA PROIECTELOR

CREDITUL CORPORATIV

Din punct de vedere al entitatii debitoare (cea care se imprumuta)

Proiectele sunt de regula in sarcina unei companii proiect (corporate vehicle) constituite de sponsori.

Diferitele proiecte de investitii de capital sunt in sarcina companiei mama (Parent company) sau a subsidiarelor cu rol de companie mama, cu garantia totala de rambursare din partea acestora.

Din punct de vedere al analizei acordǎrii creditului

Creditorii (imprumutatorii /finantatorii) se bazeaza in analiza creditului pe cash flow-urile proiectului si pe valoarea activelor colaterale (puse drept garantie colaterala).

Finantatorii se bazeaza pe istoricul si proiectia situatiilor financiare consolidate ale debitorului.

Din punct de vedere al cash flow-urilor si activelor proiectului

Cash flow-urile si activele proiectului sunt separate de alte afaceri sau operatiuni ale sponsorului

Cash flow-urile si activele privind fiecare proiect de investitie de capital nu sunt separate de cash flow-urile si activele aferente altor afaceri sau operatiuni ale debitorului /imprumutatului.

Din punct de vedere al alocarii riscurilor

Finantatorii nu au recurs sau au recurs limitat asupra sponsorilor. Initial isi asuma un risc pur aferent proiectului care insa se poate diminua prin diferite mecanisme de reducere si distributie a riscurilor.

Finantatorii au recurs total asupra tuturor bunurilor/activelor debitorului. Fiecare proiect de investitii de capital diversifica portofoliul de investitii al debitorului.

Din punct de vedere al garantiilor colaterale

Garantiile colaterale constau din toate activele proiectului incluzand santierul, facilitatile proiectului (apa, energie, canalizare), proiectele de venituri si contracte, autorizatiile, permisele si conturile proiectului.

Creditele sunt in general remunerate (granted) pe baza graficelor de rambursare (credit standing) si in multe cazuri fara alte garantii.

Din punct de vedere al tratamentului contabil

Datorie financiara este exclusiv reflectata in situatiile financiare ale companiei proiect si nu este nevoie a fi consolidata in situatiile financiare ale sponsorilor.

Neindatorarea este reflectata in situatiile financiare consolidate ale companiei mama( a grupului )

Din punct de vedere al cash flow-ului degajat de proiect

Distributia cash flow-ului degajat de proiect catre sponsori sau utilizare in noi investitii de capital legate de proiect este strict limitata de cateva intelegeri negative.

Debitorii au de regula mai multa flexibilitate in a gestiona cash flow-ul degajat si a decide pentru utilizarea catre noi investitii de capital sau distribuirea ca dividende catre actionari.

Din punct de vedere al datoriei financiare (debt financing)

gradul de indatorare al proiectului este in primul rand bazat pe meritele sale si nu este limitata de graficul de rambursare al sponsorilor;

FP permite utilizarea unui grad mare de indatorare a companiei proiect prin datorii financiare;

datoriile financiare pot fii inregistrate in conturi distincte in asteptarea cash flow-urilor proiectului.

nivelul indatorarii este bazat pe graficul de rambursare al debitorului ;

nivelul gradului de indatorare este mai redus decat acelea acceptate sub o structura de finantare a proiectelor;

datoria financiara este structurata avand in vedere cash flow-ul estimat de debitor.

Din punct de vedere al controlului si al supravegherii

Finantatorii exercita un control activ si strict si o supraveghere asupra proiectului;

finantatorii impun companiei proiect o serie de contracte, conventii, restrictii privind proiectul.

Controlul si supravegherea finantatorilor este mai limitata. Conventiile si restrictiile sunt mult mai flexibile.

Din punct de vedere al structurii procesului de finantare

Procesul de structurare a finantarii este indelungat, scump si complicat.

Procesul de finantare este de obicei mai simplu, mai rapid si mai putin costisitor.

Din punct de vedere al falimentului

Un proiect poate fi izolat de problemele financiare ale sponsorilor inclusiv in ceea ce priveste limitarea falimentului lor.

Procedura de faliment a proiectului este mai simpla pentru ca se limiteaza la afacerile, activele si operatiunile proiectului.

Problemele in afacerile legate de grup ale  debitorului pot compromite intreaga situatie financiara a unui asemenea debitor (amintiti-va de notiunea de unic debitor = folosita de banci). Procedura este mai complicata pentru ca implica afacerile de grup ale debitorului.

Sursa: Project Finance in developing countries, International Finance Corporations Washington, D.C. 1999

Schema de evaluare a unui proiect de afaceri (productie) conform metolologiei IFC , este urmatoarea:

DESCRIEREA PROIECTULUI

Structura propusa a actionariatului si informatii despre sponsori;

Statutul legal al proiectului si statutul aprobarilor guvernamentale (inclusiv atitudinea guvernului si/sau a autoritatilor locale fata de proiect, scutiri/avantaje de care se bucura proiectul, licente, permisiuni necesare, masuri/actiuni propuse care ar putea afecta proiectul);

Produsele ce urmeaza a fi realizate (cantitate si alte specificatii, inclusiv proprietatile fizice si chimice atunci cand este necesar);

Avantajele comparative ale proiectului;

Contributiile economice anticipate ale proiectului (ex. In domeniul valutar, al ocuparii fortei de munca, transfer de tehnologie).

INVESTITIA DE CAPITAL

b.      Amplasamentul proiectului

marimea si locatia proiectului (in relatie cu accesul la materii prime, forta de munca, utilitati si accesul la pietele de desfacere)

utilizarea si valoarea curenta a terenului pentru locatia proiectului; valoarea estimata a noii utilizari

cerintele de infrastructura

conventii legale asupra drepturilor de utilizare a terenului

existenta obligatiilor referitoare la poluarea mediului

c.      Constructii civile si cladiri

d.      Echipamente de baza si auxiliare

cerintele proiectului si costurile  estimate (importuri in comparatie cu materiale locale si taxele aplicate)

potentialii furnizori/beneficiari

e.      Managementul proiectului (constructia uzinei/capacitatii de productie si servicii de management, inclusiv experienta directorului executiv)

f.        Cerintele preliminare exploatarii si costurile aferente

g.      Aspecte neprevazute (fizice) si depasiri ale prevederilor financiare

h.      Cerinte privind capitalul de lucru initial

i.        Procedurile de contractare si aprovizionare ale proiectului

GRAFICUL REALIZARII PROIECTULUI

Constructia, demararea proiectului

Cheltuieli

Finantarea (inclusiv programarea  fondurilor necesare pe parcursul realizarii proiectului)

Regulament de ordine interioara (regulatory compliance)

PROCESUL DE PRODUCTIE

Tehnologia aplicata in productie in raport cu tehnica de varf

Volumul si scopul productiei

Capacitatea de productie estimata fata de capacitatea optima

Eficienta de exploatare preconizata

Frecventa intreruperilor de productie si a restructurarilor

Experienta tehnica anterioara (inclusiv brevete, licente detinute)

Procesul de productie propriu-zis

Planificarea productiei si diagrama fluxurilor de productie

Operatiuni de baza si puncte critice

Optiuni privind extinderi si  modificari viitoare

Costurile de productie pe unitatea de produs

Materii prime (surse, calitate, contracte)

Materiale consumabile

Utilitati (surse si reputatia furnizorilor)

Forta de munca

Intretinerea

Comisioane si redevente

Schimbari preconizate in eficienta exploatarii

Investitii anuale de capital

Control de calitate

Contracte de asistenta tehnica

Statutul negocierilor (clauze propuse)

Brevete si tehnologia detinuta (proprietate)

Pregatire si sprijin  pentru personal

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

Descrierea impactului asupra mediului

Planuri de tratare si evacuare a reziduurilor

Probleme de sanatate la locul de munca si protectia muncii

Regulamente locale

MARKETING SI VANZARI

Definirea produselor

Statutul concurential al produsului/companiei (pozitia pe piata concurentei)

Avantajele produselor in raport cu concurenta (in prezent si in viitor - pret, calitate, etc.)

Pietele vizate (incluzand populatia si produsul intern brut pe cap de locuitor si cresterea lor viitoare)

Structura pietei

Cererea (volumul si valoarea consumului anual de produse realizate - in ultimii 5 ani, viitorii 5 ani)

Aprovizionarea (locala in raport cu cea straina, costuri, strategii)

Situatia preturilor si taxelor existente si extrapolate ce afecteaza produsele

Evolutia pietelor in viitor (produse noi, concurenta potentiala)

Segmente de piata proiectate

Studiul pietei, distributia si contractele de vanzari

MANAGEMENTUL PROIECTULUI SI  RESURSELE UMANE

Graficul de organizare si numarul necesar de personal

Personal de conducere (inclusiv trecutul profesional si experienta)

Personalul tehnic si de consultanta

Obiective de management si stimulente

Contracte de management

Practici de recrutare si angajare a personalului

FINANTAREA PROIECTULUI

Costul total al proiectului (inclusiv detalii privind mijloacele fixe si capitalul de lucru)

Declaratii privind trecutul profesiona/comercial al tuturor sponsorilor si participantilor cu aratarea intereselor financiare sau de alta natura in constructia, exploatarea si marketingul proiectului

Structura capitalului (sumele propuse si sursele)

Propuneri de finantare/structura capitalului propriu al proiectului

Capital propriu

- structura actionarilor

- planificarea varsamintelor de capital

- cvasi-capital (datorii subordonate)

Datorii

- datorii pe termen lung/capital de lucru

- datorii pe plan local/datorii pe plan extern

- clauze si conditii agreate

- surse de finantare deja identificate

Depasirea limitelor de finantare

Analiza profitului si a pragului de rentabilitate

- structura costului unitar ca procent din pretul unitar de vanzare

- fluxuri monetare si costuri maxime

- costuri fixe si variabile

Proiectii financiare

- situatii financiare extrapolate (declaratii de venituri, cash-flows, bilant, venituri - din vanzari, costuri de productie , deprecieri, impozite)

- declaratii asupra responsabilitatilor

- analize sub diferite scenarii

COPIILE DOCUMENTELOR LEGALE

Contracte de asociere (joint venture)

Conditii de asociere

Documente de aprobare guvernamentala/licente de afaceri

Titlul de proprietate asupra terenului

Ipoteci, daca este cazul

Contracte de credit

Contracte de exploatare a proiectului

contracte de preluare

contracte de aprovizionare

contract de asistenta tehnica

contract de managementCash flow-ul degajat de proiect include :

excedentul tuturor veniturilor proiectului pentru o perioada data,

suma cheltuielilor de depreciere si amortizare pe aceeasi perioada,

anumite impozite amanate la plata si

orice alte cheltuieli fara plati sau provizioane pentru riscuri si cheltuieli.

Suma agregata ce trebuie platita in acea perioada privind costurile de exploatare si financiare, taxele platite sau de plata si sumele necesare pentru reparatii si intretinere (pentru mentinerea facilitatilor de productie in  functiune) si orice alte obligatii de plata ale proiectului pentru respectiva perioada.

IFC ........

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate