Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
» Modelele de referinta ale sistemului de managemetul calitatii
Trimite pe WhatsApp


Modelele de referinta ale sistemului de managemetul calitatii
Modele de referinta


Modelele de referinta ale sistemului de managemetul calitatii(ISO 9001, 9002, 9003) trebuie private din unghiul beneficiarului, eventual din perspectiva unei situatii contractuale.Aceasta reiese de exemplu din faptul ca firma care urmareste implementarea unui sistem de managementul calitatii este denumita in standard furnizor.Relatia furnizor- client sta in prim-plan.

Modelele de referinta au scopul de a asigura increderea clientilor in sistemul de managementul calitatii al furnizorului. Ele servesc prezentarii externe si formeaza baza pentru certificare.Deosebirile de continut deriva din numarul etapelor procesului care sunt tratate in cadrul lor.


Diferente intre standardele ISO 9001, 9002,9003
Cel mai cuprinzator model il constituie ISO 9001:”Model pentru asigurarea calitatii in proiectare, dezvoltare, productie, montaj si service”.Acest standard prezinta un model de referinta care contine 20 de elemente de managementul calitatii (a se vedea tabelul 1).El cuprinde toate fazele crearii unui produs sau serviciu, de la proiectare si executie pana la utilizarea de catre client. Acest standard cuprinde in special specificatii pentru intreprinderile care proiecteaza, executa si distribuie un produs (serviciu) propriu sau onoreaza o comanda a clientilor.Faptul ca pentru prestatorii de servicii inovatia si extinderea permanenta a paletei ofertei este esentiala are drept consecinta utilizarea mai frecventa a acestui model in comparatie cu celelalte doua.Un criteriu hotarator petru alegerea acestui standard este dezvoltarea de produse destinate pietei- adica a acelor produse destinate obtinerii de profit prin inermediul schimbului comercial- si nu dezvoltarea de produse si/ sau procese destinate nevoilor proprii; de exemplu:

O universitate introduce un nou curs sau o noua specializare

Un arhitect proiecteaza o casa pentru a satisface nevoia de spatiu locativ a clientilor sai

Intr-o firma de software este scris un nou program pentru computer

Un consultant incepe un program pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta clientii sai

Un prestator de servicii in domeniul securitatii proiecteaza un nou concept de securitate pentru un aeroport

Din aceste exemple deducem ca firma poate: fie sa utilizeze produse- servicii conform anumitor specificatii ale clientilor, fie sa creeze produse pentru un consumator anonim.

ISO 9002 este un “Model pentru asigurarea calitatii in productte, montaj si service” si contine comparativ cu ISO 9001 numai 19 elemente de managementul calitatii.Elementul “controlul proiectarii” nu este luat in considerare. Acest standard este conceput pentru firmele care nu realizeaza proiectarea produselor lor, ca de exemplu- o firma de comert specializata in desfacerea produselor finite.

ISO 9003 “Model pentru asigurarea calitatii in inspectii si incercari finale” este destinat intreprinderilor care isi propun atestarea sistemului lor de managementul calitatii referitor numai la inspectiile si incercarile finale. El cuprinde 16 elemente de managementul calitatii, neluand in considerare elementele controlul proiectarii, aprovizionare, controlul proceselor si service. Acest model are o sfera de utilizare restransa si nu este recomandabil, unul dintre argumente fiind ca elemental “aprovizionare” nu este inclus.performantele unei intreprinderi sunt date tocmai de cea mai slaba veriga  a lantului de procese.

Cele trei modele ISO 9001, 9002, 9003 stabilesc ce se cere si va trebui demonstrat pentru fiecare dinte elementele de managementul calitatii.Intreprinderile care decid sa isi elaboreze sistemul de management al calitatii dupa unul dintre cele trei modele stabilesc cum vor indeplini aceste cerinte.


Comparatie intre modelele de referinta


In tabelul 1 este descrisa structura modelelor de referinta si sunt marcate diferentele dintre ele.


Tabelul 1 Comparate  intre modelele de referinta

Nr.

Denumirea elementelor de managementul calitatii

ISO 9001

ISO 9002

ISO 9003

4.1

Responsabilitatea managementului
4.2

Sistemul de managementul calitatii
4.3

Analiza contractului
4.4

Controlul proiectarii


0

0

4.5

Controlul documetelor si datelor
4.6

Aprovizionare0

4.7

Controlul produsului furnizat de client
4.8

Identificarea si transabilitatea produsului
4.9

Controlul proceselor0

4.10

Inspectii si incercari
4.11

Controlul echipamentelor de inspectie, masurare si incercare
4.12

Stadiul inspectiilor si incercarilor
4.13

Controlul produsului neconform
4.14

Actiuni preventive si corective
4.15

Manipulare, depozitare, ambalare, conservare si livrare4.16

Controlul inregistrarilor calitatii
4.17

Audituri interne ale calitatii
4.18

Instruire
4.19

Service0

4.20

Tehnici statistice

Semnificatia simbolurilor

+ cerinta stricta

cerinta mai putin stricta

0 element al managementului calitatii absent


 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate