Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
TRASATURILE DEFINITORII ALE ECONOMIEI DE PIATA


TRASATURILE DEFINITORII ALE ECONOMIEI DE PIATA


TRASATURILE DEFINITORII ALE ECONOMIEI DE PIATA

Economia de piata, o forma evoluata a economiei de schimb, este un sistem de organizare a economiei bazat pe preponderenta proprietatii private, in care agentii vietii economice actioneaza liber, autonom si eficient, iar pretul este stabilit pe baza raportului dintre cerere si oferta. Procesul de luare a deciziei este puternic descentralizat, resursele fiind alocate catre un numar mare de bunuri si servicii.

Adeptii economiei de piata sustin ca sistemul economic bazat pe o piata des-centralizata conduce la o eficienta sporita in alocarea resurselor, in concordanta cu cererea cumparatorilor si urmarind interese personale (de exemplu, costuri si preturi cat mai scazute), agentii economici realizeaza noi produse care sunt benefice atat individului cat si societatii, in ansamblu.

Fundamentarea teoretica a trasaturilor si componentelor sistemului economiei de piata isi are originea in filozofia liberalismului economic si al proprietatii private sintetizate in doctrina lui Adam Smith, care a intrat in istorie sub numele de doctrina "laissez-faire" (libera initiativa). Ea ramane o doctrina pe care o recomanda numeroase motive3. Modelul teoretic al economiei de piata clasic a fost dezvoltat, intregit si corectat de economisti contemporani, evidentiindu-se principalele elemente definitorii.Sistemul economiei de piata reprezinta acel tip de organizare a economiei in care raportul dintre cerere si oferta determina principiile de prioritate in producerea bunurilor, metodelor de organizare si combinare a factorilor de productie, iar persoanele si categoriile de persoane care au acces la aceste bunuri sunt stabilite de nivelul si dinamica preturilor.

Din cele mentionate putem concluziona ca economia de piata este o treapta superioara a economiei de schimb, in care are loc generalizarea productiei si circu-latiei de marfuri in economie, iar reglarea proceselor si fenomenelor economice se realizeaza cu mijloace preponderent economice. In cadrul acestui sistem economic de organizare si functionare a activitatii economice, mecanismele pietii sunt singurele care asigura echilibrul cerere-oferta.

Superioritatea sistemului economiei de piata fata de alte sisteme de organizare si functionare ale economiei se confirma prin urmatoarele trasaturi:

a) Tehnica si tehnologia reprezinta componenta de baza ce dinamizeaza activitatea agentilor economici;

b) Profitul este considerat mobilul principal al activitatii economice;

c) Pluralismul formelor de proprietate, cu rolul predominant a celei particulare;

d) Reglarea productiei se face pe piata prin mecanismele ei;

e) Statul democrat de drept apara proprietatea privata si reglementeaza ra-porturile dintre agentii economici;

f) Bancile si alte institutii financiare si de credit sunt agenti economici autonomi, independenti, indispensabili economiei de piata;

g) Deschidere catre exterior pe baza principiului avantajului relativ.

Multi economisti din zilele noastre cred ca pendulul s-a deplasat, in ultimii ani, prea departe de "libera initiativa". Ei au dezvoltat "economia de oferta" pentru a contracara aceasta tendinta. In ciuda acestui fapt, credinta generala in secolul XX a fost ca afacerile economice nu pot fi lasate complet liberei initiative; ele necesita aplicarea unei politici pozitive daca se doreste realizarea prosperitatii si bunastarii economice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate