Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
TIPURILE, LEGITATILE DE FUNCTIONARE SI MECANISMELE ECONOMIE DE PIATA


TIPURILE, LEGITATILE DE FUNCTIONARE SI MECANISMELE ECONOMIE DE PIATA


TIPURILE, LEGITATILE DE FUNCTIONARE SI MECANISMELE ECONOMIE DE PIATA

Trasaturile sistemului economiei de piata fac acest sistem functionabil, cu un mecanism specific de functionare si reglare. In literatura de specialitate se apreciaza ca exista cinci tipuri ale economiei de piata:

a) Economia de piata a concurentei perfecte, caracteristica dezvoltarii societatii capitaliste pana la sfarsitul secolului al XIX-lea;

b) Economia de piata a concurentei imperfecte legata de aparitia corporatiilor in SUA si a monopolurilor in Europa;

c) Economia de piata dirijata de stat, aparuta in perioada de dupa anii '30 si pana la mijlocul anilor '70;d) Economia de piata planificata, ca urmare a introducerii si acceptarii unor planuri orientative, in care planificarea indicativa, elastica, se imbina cu evolutia mecanismelor de piata;

e) Economia de piata moderna ce se realizeaza in cadrul unui regim juridic-legislativ care exclude orice interventie restrictiva a statului in economie.

Realitatea economiei mondiale arata ca, potrivit statisticilor ONU, in lume exista doua tipuri fundamentale ale economiei de piata, si anume: economiile moderne de piata din tarile dezvoltate si economiile de piata din tarile in curs de dezvoltare. In general, economiile tarilor in curs de dezvoltare sunt eterogene ca structuri economice, sociale si politice si dependente de tarile dezvoltate.

Economia de piata, ca tip distinct de economie si implicit mecanismul sau de functionare, este guvernata de legi economice care asigura automiscarea si autoreglarea. Legile economiei de piata privesc fenomenele si procesele economice in esenta si dinamica lor, in amploarea si intensitatea lor, manifestate in viata economica. In conditiile economiei de piata contemporane, legile economice obiective au urmatoarele trasaturi specifice:

a) Se integreaza inevitabil in legile proprii productiei si circulatiei de marfuri;

b) Oglindesc si regleaza in principal procesele obiective proprii economiei de piata;

c) Esentializeaza atat procesele reale specifice acestui tip de economie, cat si fenomenele si procesele ce se interfereaza cu acestea intr-o viziune sistemica, corespunzatoare mecanismului de ansamblu al reproductiei sociale;

d) sunt specifice mecanismului pietei a carui miscare ii asigura o functionalitate fluenta, dar si o amplificare a valentelor reglatoare si operationale prin parghiile de interventie in cazul unor dezechilibre;

e) isi circumscriu actiunea lor cadrului national al economiei de piata, chiar daca ele se manifesta si in cadrul relatiilor economice internationale.

Legea cererii si ofertei asigura orientarea intregii vieti economice spre crearea bunurilor care satisfac in cel mai inalt grad si in mod eficient necesitatile oamenilor, colectivitatilor si ale societatii si manifestarea celorlalte componente ale mecanismului economiei de piata - concurenta, preturile, profiturile, etc.

Prin raportul dintre cerere si oferta se asigura alocarea si utilizarea eficienta a resurselor indiferent de natura lor. Stabilirea acestui raport atat pe piata factorilor de productie, cat si pe piata bunurilor destinate nevoilor individuale si sociale este una din cerintele de baza ale acestei legi.

Esenta legii consta, deci, in unitatea (concordanta) cererii si ofertei in asigurarea echilibrului dinamic, atat in cadrul fiecarui segment sau grup de marfuri cat si pe ansamblul economiei nationale.

Legea valorii si pretului are o importanta deosebita prin impactul asupra celorlalte componente ale sistemului de legitati. Schimburile de marfuri si servicii, circulatia monetara, preturile, veniturile, reproductia, protectia mediului, echilibrul si optimul economic sunt doar cateva din marile categorii de fenomene ce nu pot fi temeinic intelese, analizate si utilizate decat pornind de la valoare. Confruntarea dintre vanzatori si cumparatori va duce la cedarea si de o parte si de cealalta pana la nivelul pretului de echilibru si a cantitatii de echilibru care corespunde celui mai ridicat nivel de satisfacere si a unora si a altora.

Mecanismul de actiune a legii valorii si pretului in economia moderna de piata, presupune respectarea unor principii de baza, necesare si importante: principiul relativei echivalente a schimbului; principiul eficientei si rentabilitatii economice; principiul motivatiei economico-financiare, in orice activitate economica.

Legea circulatiei banesti, prin actiunea sa, reflecta dependenta masei monetare de suma preturilor marfurilor si de volumul platilor la scadenta. Pe langa determinarea cantitatii de bani necesara la un moment dat pentru circulatia marfurilor, legea circulatiei banesti face referiri si la domenii colaterale, cum ar fi: creditul si finantele, precum si la politicile corespunzatoare acestora.

Legea concurentei ocupa, intre legitatile obiective ale functionarii si evolutiei economiei de piata, un rol de forta propulsoare, de dinamizare a tuturor agentilor si activitatilor economice. Esenta legii consta in stabilirea acelor relatii care ii determina pe agentii economici sa se preocupe continuu de perfectionarea activitatii, sa promoveze tehnologiile si produsele care sa le asigure o pozitie favorabila fata de ceilalti competitori si deci de a obtine si o rentabilitate ridicata in conditiile unor cereri ridicate.

Mecanismele economiei moderne de piata si-au verificat viabilitatea in conditiile economiilor tarilor dezvoltate. Privita din perspectiva functionalitatii sale, economia de piata sugereaza si presupune existenta unui mecanism propriu, avand o structura interna adecvata, legitati specifice care ii guverneaza continutul si desfasurarea proceselor caracteristice, principii si norme dupa care se realizeaza automiscarea si autoreglarea sa.

Mecanismul de functionare a economiei exprima gradul de dezvoltare a fortelor de productie si a diviziunii sociale a muncii in tara, evolutia relatiilor de productie, a suprastructurii si a structurii sociale, contextul international in care se desfasoara viata economica, gradul de pregatire, cultura si experienta economica, masura cunoasterii si utilizarii legilor economice obiective. Mecanismul de functio-nare a economiei moderne de piata trebuie sa asigure o eficienta ridicata in utilizarea resurselor umane, naturale, financiare, tehnice, stiintifice in vederea satisfacerii la o cota ridicata a cererilor de consum ale societatii. Mecanismul economiei moderne de piata isi defineste continutul prin componentele sale:

a) Structurile de organizare pluralista a productiei sociale, respectiv intreaga retea de unitati, institutii si organizatii economice private, publice si mixte, aceasta constituind scheletul organizatoric in care se deruleaza viata economica;

b) Principiile, formele si modalitatile de conducere a activitatii economice, respectiv latura functionala a structurilor organizatorice, formele si modalitatile de realizare a conducerii, atributiile si competentele pe niveluri ierarhice, sistemul infor-mational cu componentele sale, sistemul de adoptare a deciziilor;

c) Sistemul si mecanismele prin care se realizeaza relatiile de schimb si cooperare intre diferite verigi ale economiei (firme, ramuri, subramuri), atat in ceea ce priveste asigurarea conditiilor necesare activitatii de productie, cat si in ceea ce priveste valorificarea productiei, realizarea acesteia;

d) Sistemul si mecanismul de reglare a activitatii economice, respectiv caile si modalitatile de desfasurare a procesului de reglare a reproductiei sociale;

e) Sistemul de remunerare a muncii, constand in ansamblul de metode si instrumente de masurare si fundamentare a salariului si formelor de salarizare;

f) Sistemul criteriilor de eficienta in diferitele sfere si la diferitele niveluri ale economiei nationale, precum si al parghiilor economico-financiare, care se utili-zeaza in conducerea, dirijarea si reglarea activitatii economice.

Aceste elemente se structureaza si autonomizeaza ca subsisteme ale meca-nismului economic general necesar functionarii economiei nationale.

Mecanismul de functionare a economiei moderne presupune respectarea unei serii de principii fundamentale: autonomia reala a agentilor economici; libera initiativa si concurenta; autoreglarea mecanismului economiei de piata prin raportul cerere-oferta; liberalizarea preturilor si tarifelor; interventia indirecta, prin mijloace si parghii economico-financiare a statului in mecanismul economiei moderne de piata.

Realizarea in tara noastra a unui mecanism economic, adecvat pentru o economie moderna de piata, presupune crearea unui cadru legislativ-institutional efectiv democratic si cu o inalta functionalitate, care sa asigure: a) realizarea inte-reselor tuturor cetatenilor conform Constitutiei Romaniei; b) imbinarea consecventa a initiativei si raspunderii in toate activitatile in care sunt implicati cetatenii; c) operativitate maxima in derularea proceselor si activitatilor economice etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate