Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
TIPOLOGIA COSTURILOR DE PRODUCTIE


TIPOLOGIA COSTURILOR DE PRODUCTIE


TIPOLOGIA COSTURILOR DE PRODUCTIE

Teoria economica inregistreaza o diversitate de grupari a costurilor. Una din tipologiile cu care opereaza este urmatoarea:

a) Costul global al productiei (CG) este definit ca fiind suma costurilor ocazionate de obtinerea unui anumit volum de productie. In cadrul acestuia se disting urmatoarele categorii de costuri:

-costul fix total (CF) reprezinta acele cheltuieli ce sunt independente de evolutia volumului productiei (chirii, cheltuieli cu intretinerea, amortiza-rea capitalului fix, cheltuieli cu administrarea firmei, salariile TESA etc.);

-costul variabil total (CV) este constituit din acele cheltuieli care-si mo-difica dimensiunile, in functie de schimbarile in volumul productiei (materii prime, combustibil, energie, apa tehnologica, salariile persona-lului direct productiv etc);-costul global total (CGT) se obtine din insumarea costurilor fixe totale si a celor variabile totale pe o anumita perioada de timp. In acest cost global total se includ atat costurile de productie (P), cat si cele de desfa-cere (D). Acest cost se determina cu relatia:

b) Costul unitar sau mediu (CU) reprezinta costurile globale pe unitatea de produs. Corespunzator structurii anterioare a costurilor globale, costurile unitare se structureaza astfel:

-costul fix unitar (CFU) reprezinta costul fix ce revine pe fiecare unitate de produs si se determina cu relatia:

Prin cresterea productiei, costul fix unitar va inregistra o scadere continua si invers.

-costul variabil unitar (CVU) reflecta cheltuielile variabile ce revine pe o unitate de produs si se calculeaza cu relatia:

-costul total unitar (CTU) se determina ca raport intre costurile totale si productia obtinuta:

c) Costul marginal (Cmg) este considerat acel volum al costurilor totale necesare cresterii productiei cu o unitate si se stabileste cu relatia:

Costul marginal are o importanta deosebita in luarea deciziilor privind sporirea productiei de bunuri. Urmarind sporirea profitului, agentii economici vor fi stimulati in executarea de productii suplimentare, doar in situatia in care costul marginal este inferior costului total unitar.

Evolutia celor trei tipuri de costuri pe unitatea de produs este diferita, asa cum se poate observa din graficul din figura 7.5.

Fig. 7.5. Comportamentul costurilor unitare si marginale

Concluziile care se desprind din analiza evolutiilor costurilor respective sunt urmatoarele:

-curba costului fix unitar (CFU) este descrescatoare, deoarece pe masura ce creste cantitatea sau numarul de unitati produse, pe fiecare unitate revine un cost fix mai mic. Daca Q tinde catre infinit, costul fix tinde catre zero si invers;

-curba costului marginal (Cmg) evolueaza in forma de "U", cu o traiec-torie mai accentuata de scadere, in raport cu cea a costului mediu total (CTU);

-curba costului variabil unitar (CVU) este in forma de "U". Pe masura ce nivelul productiei creste, costul variabil mediu scade si apoi creste;

-costul variabil mediu este crescator atunci cand curba costului mediu este situata deasupra costului variabil mediu.

Concluzie: pentru acel nivel al productiei la care costul marginal este mai mic decat costul mediu, marirea productiei unei unitati suplimentare contribuie la scaderea costului mediu unitar; invers, pentru un cost marginal mai ridicat decat cel mediu, orice dezvoltare a productiei determina cresterea costului mediu. In aceste conditii, costul marginal trebuie sa treaca prin minimul costului mediu.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate