Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Situatia neta a intreprinderii


Situatia neta a intreprinderii


Situatia neta a intreprinderii

Pornind de la abordarea juridica a bilantului, numerosi analisti financiari utilizeaza conceptul de situatie neta, estimand contabil valoarea drepturilor pe care le detin proprietarii aupra intreprinderii. Situatia neta a intreprinderii se determina pornind de la elementele componente ale activului (bunuri detinute de intreprindere si creante) si ale pasivului bilantier (capitaluri proprii si datorii).

SITUATIA NETA = ACTIV TOTAL - DATORII TOTALE

Situatia neta poate fi considerata un indicator primar sau preliminar efectuarii unei analize financiare, avand capacitatea de a reflecta modul de gestionare al intreprinderii.

Indicatorul situatie neta exprima valoarea activului realizabil la un moment dat. Proprietarii, actionarii si creditorii sunt interesati sa cunoasca situatia neta a unei intreprinderi. Pe de o parte actionarii si proprietarii intreprinderii vor sa cunoasca valoarea pe care o detin, iar pe de alta parte creditorii vor sa cunoasca activul realizabil care constituie gajul creantelor lor. Situatia neta ilustreaza sumele ce revin asociatilor sau actionarilor in caz de lichidare.Situatia neta pozitiva si crescatoare evidentiaza o gestiune economica sanatoasa ca rezultat al reinvestirii unei parti din profitul net si a altor elemente de capital. Cresterea situatiei nete evidentiaza realizarea unuia dintre obiectivele intreprinderii, si anume maximizarea valorii acesteia.

Situatia neta negativa reflecta o situatie prefalimentara, consecinta a incheierii cu pierderi a exercitiilor financiare precedente.

Fondul de rulment, necesarul de fond de rulment, trezoreria neta, situatia neta sunt elemente de management financiar minimale care trebuie sa faca parte din informatiile pe care managerii le primesc periodic, mai ales ca implicatiile acestor evolutii pot fi negative.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate