Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
FORMAREA SALARIULUI IN CONDITII DE CONCURENTA IMPERFECTA


FORMAREA SALARIULUI IN CONDITII DE CONCURENTA IMPERFECTA


FORMAREA SALARIULUI IN CONDITII DE CONCURENTA IMPERFECTA

In conditiile concurentei perfecte, pe piata bunurilor si serviciilor, echilibrul firmei (maximizarea profitului) se realizeaza atunci cand Vmg = Cmg, iar Vmg = incasarea medie (pretul de vanzare). In mod asemanator, pe piata muncii, echilibrul se realizeaza la acel nivel de ocupare la care salariul = VmgL, care, la randul sau, este egal cu Vm al muncii sau cu valoarea Wm a muncii.acest lucru inseamna ca toti lucratorii vor fi platiti la un salariu egal cu valoarea productiei ultimului lucrator angajat.

Cand firmele se afla in conditii de monopol, Vmg va fi mai mic decat incasarea medie. Drept urmare VmgL va fi mai mic decat productia medie a muncii sau, altfel spus, valoarea productivitatii medii a muncii, iar lucratorii vor fi platiti cu un salariu mai mic decat valoarea productiei medii a muncii.S

V mediu L

A

S

E CmgL

VmgL Vmediu L

O L1 L2

Firma de monopol nu foloseste cantitatea de munca L2, unde salariul = productia medie a muncii, deoarece firma va realiza doar profit normal. Pentru a obtine supraprofit si a-si maximiza profitul, firma de monopol va micsora cantitatea de munca la nivelul L1, unde salariul = VmgL dar inferior productiei medii a muncii, obtinand astfel un supraprofit reprezentat de dreptunghiul hasurat in graficul de mai sus.

In conditii de monopson, o anumita firma foloseste un tip particular de munca. In aceste conditii, firma care reprezinta singurul cumparator de forta de munca, fixeaza preturile de cumparare a factorului munca, iar numarul lucratorilor, deci a ofertei de munca, este suficient de mare pentru a nu putea contracara aceasta situatie. Curba O de munca este crescatoarein functie de salariu si este egala cu costul mediu al factorului munca. Curba CmgL este tot crescatoare, tocmai datorita faptului ca aceasta curba a O de munca este crescatoare si se situeaza deasupra curbei costului mediu al muncii.


S

CmgL

CmediuL=S

Pvz

S2

S1

VmgL

L

O L1 L2

Intrucat, in conditii de monopson, exista un singur cumparator, costul marginal al folosirii unui lucrator suplimentar va fi mai mare decat nivelul salariului (CmediuL). Acesta constituie motivul de a atrage noi muncitori, deci de crestere a O de munca, iar curba CmgL va reflecta noul salariu majorat platit noilor lucratori.

In conditiile concurentei perfecte, echilibrul firmei s-ar obtine atunci cand costul mediu al muncii s-ar egaliza cu VmgL, adica la nivelul de ocupare L2; in aceste conditii firma ra obtine doar profit normal, dar, dorind sa obtina supraprofituri si chiar sa le maximizeze, firma de monopson reduce nivelul de ocupare L1, fortand scaderea salariilorla nivelul S1 cand CmgL=VmgL. La nivelul de ocupare L1 si de salarizare S1, monopsonistul isi maximizeaza profitul, aria hasurata reprezentand profitul sau.

In conditii de monopol bilateral , care reprezinta forma de concurenta proprie pietei muncii a marilor firme private, supranumita "piata muncii in conditiile economiei de centru", se foloseste, ca instrument de analiza a functionarii pietei muncii, salariul negociat colectiv. Acesta joaca un rol mai mult sau mai putin important, functie de:

-gradul de sindicalizare a salariatilor

-puterea sindicatelor pe piata muncii

-gradul de incadrare a patronilor in organizatii patronale

-gradul de organizare a celor 2 forte de pe piata muncii.

Semnificatia salariului negociat colectiv este maxima atunci cand se situeaza la nivelul salariului de echilibru, dar acest lucru este aproape imposibil intrucat contravine realitatii segmentarii pietei muncii.

Daca salariul negociat ar fi mai mic decat salariul de echilibru, impus de cumparatorii de forta de munca, acesta ar fi un salariu de monopson. Daca salariul negociat este mai mare decat salariul de echilibru, atunci cererea de munca se va diminua si oferta de munca va creste. Astfel apare un excedent de oferta de munca, ceea ce inseamna somaj.

S OL

S E'

E"

S

E CL

Se

CL

O L Le L L

Daca Cde munca va creste (curba CL') iar salariatii sindicalizati raman aceeasi, deci O de munca este constanta, intersectia curbei C de munca cu cea a O de munca va avea loc in punctul E' iar salariul de monopol va fi S . Pentru salariatii ce nu sunt membrii de sindicat, echilibrul C si O de munca se realizeaza in punctul E"; S < S deoarece O de munca > C de munca.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate