Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Riscul in comertul international


Riscul in comertul international
Riscul in comertul international

Complexitatea problemelor legate de circuitul economic mondial isi regaseste reflectarea in obiectivele organizarii si conducerii oricarei afaceri de comert exterior:

a)     delimitarea sferei importatorilor / exportatorilor potentiali (pietei potentiale); aici trebuie avute in vedere politicile si reglementarile comerciale, capacitatea de absortie a pietei, concurenta, reglementarile circulatiei monetare.

b)     stabilirea mobilurilor de import / export a partenerilor
c)     adaptarea ofertei la cerintele pietei, in conditiile in care piata internationala este caracterizata de un dinamism continuu

d)     realizarea si utilizarea unor retele optime de comercializare si de distributie, retele desfasurate intre cele doua limite: producatorul de export - consumatorul final; cele mai des intalnite retele de distributie cuprind unul sau mai multi intermediari specializati in acte de comert exterior

e)     asigurarea unei comunicarii permanente, exacte si in timp util intre producator si consumatorul final

f)      negocierea si contractarea afacerii

g)     indeplinirea obligatiilor contractuale

h)     asigurarea activitatii post-contractuale.

Realizarea acestor obiective prezinta o serie de riscuri care sunt mult mai pronuntate decat cele de pe piata interna. Riscurile in sfera internationala sunt date de faptul ca in afacerile externe partenerii sunt mai numerosi, diferiti ca putere de negociere, reglementarile legale sunt diferite de la tara la tara, obligatiile partenerilor se realizeaza in afara granitelor, preturile se stabilesc dupa alte criterii, decat cele interne si apar o serie de factori economici, comerciali, politici, valutari care pot influenta activitatea.

Putem defini riscul ca posibilitatea de a obtine rezultate favorabile sau nefavorabile intr-o actiune viitoare exprimata in termeni probabilistici. Trebuie precizat faptul ca riscul nu se confunda cu probabilitatea, intrucat tine atat de probabilitate, cat si de amploarea evenimentului. O alta definitie exprima riscul ca posibilitatea aparitiei unei pierderi in cadrul unei tranzactii economice ca rezultat al producerii unor evenimente sau fenomene imprevizibile[1].

In general, riscul in comertul international are un grad superior fata de acela din comertul intern. Riscurile in tranzactiile internationale pot fi clasificate, in primul rand, dupa natura lor, si anume: riscuri cu continut economic si riscuri cu continut neeconomic, care depind de o serie de factori care nu apartin de sfera economica.

Riscurile cu continut economic, care sunt preponderente in desfasurarea tranzactiilor internationale pot fi identificate dupa cauzele care le determina, si anume:

- riscuri contractuale (de neexecutare a obligatiilor contractuale)

- riscuri de pret

- riscuri financiar-monetare

- riscuri de management

- riscuri administrative.

Riscurile cu continut neeconomic pot fi clasificate in:

riscuri naturale, in care anumite cauze naturale (fenomene meteorologice, vulcanice, seismologice) impiedica respectarea obligatiilor contractuale

riscuri politice, adica schimbarea formei de guvernamant, lovituri de stat sau alte schimbari care aduc mutatii in politica comerciala si economica a unui stat.Toate aceste tipuri de riscuri pot fi intalnite, atat in sfera productiei pentru export si in sfera circulatiei marfurilor, cat si in domeniul cooperarii economice internationale. La fel ca in oricare alt domeniu, si in cel al riscurilor orice clasificare este discutabila, perfectibila si ca atare trebuie privita cu o anumita rezerva. In continuare vom prezenta principalele riscuri care pot sa apara, pornind de la criteriile de clasificare amintite anterior.

Riscul de neexecutare a obligatiilor contractuale (inadempienta) apare in situatiile in care una dintre partile contractante nu-si respecta obligatiile asumate prin contract; astfel, fie vanzatorul nu trimite (nu poate sa trimita) marfa sau o trimite cu intarziere, fie cumparatorul nu vrea (sau nu poate) sa ridice marfa contractata.

Riscul de insolvabilitate este o forma a riscului comercial, care apare in situatia in care cumparatorul, dupa primirea marfii nu achita marfa in conformitate cu prevederile contractuale.

Riscul de pret apare datorita neconcordantei in timp intre momentul incheierii contractului de export-import si momentul incasarii sau al platii in urmatoarele situatii:

pentru importator, cand pretul stabilit in momentul incheierii contractului este mai mare decat pretul mondial din momentul platii

pentru exportator, riscul ca pretul contractului sa fie sub nivelul celui mondial din momentul platii.

Aparitia acestui risc de pret poata fi determinata de o serie de factori comerciali sau monetari, avand un impact direct mai ales asupra celor care realizeaza productia pentru export. Astfel, pentru producatori acest risc se manifesta mai ales cand pretul extern ramane constant sau scade, iar pretul intern creste datorita cresterii preturilor materiilor prime, ale manoperei, etc. (scade puterea de cumparare). O alta situatie apare atunci cand, pretul extern creste in raport cu cel stabilit in contract, astfel ca firma de comert exterior pierde in cazul exportatorului si castiga in cel al importatorului.

Riscul valutar reprezinta posibilitatea aparitiei unei pierderi in cadrul unei afaceri datorita modificarii in sensul aprecierii sau deprecierii valutei de contract, in intervalul dintre momentul incheierii contractului si data efectuarii platii. Acest risc valutar apare pentru exportator atunci cand, la data incasarii creantei, valuta in care s-a efectuat tranzactia s-a depreciat. In aceasta situatie exportatorul inregistreaza o pierdere proportionala cu rata de depreciere a monedei platii. Pentru importator, acest risc se manifesta cand moneda de plata s-a apreciat in perioada dintre momentul incheierii contractului si efectuarea platii, deci el este obligat sa-si procure mai scump valuta respectiva, ceea ce necesita un efort financiar suplimentar. Acest risc este destul de frecvent intalnit datorita, in principal, fluctuatiilor pe care le inregistreaza cursurile diferitelor valute pe piata internationala.

Riscul de transfer valutar este o varianta a riscului valutar si apare atunci cand, datorita unor conditii cu caracter economic, financiar, administrativ, se impiedica, de catre anumite institutii financiare din tara debitorului, transferul valutei catre exportator/vanzator.

Riscul de management apare datorita unor erori care pot sa apara in sistemul managerial al firmei si care se pot manifesta in domeniul productiei, a tehnologiei, a sistemului informational, a factorului uman, etc. Principalele cauze ale acestui risc sunt, pe de o parte, cunostintele insuficiente pe care le poseda managerii firmei de comert exterior si pe de alta parte, necunoasterea caracteristicilor pietei externe pe care vrea sa patrunda firma.

Riscul administrativ apare atunci cand se inregistreaza schimbarea unor reglementari de comert exterior, ale competentelor si structurilor administrative ale aparatului central de comert exterior, determinand aparitia unui climat de neincredere si tendinta de reducere a afacerilor economice de durata.Verzariu P. Countertrade, Barter, Offset: New Strategies for Profit, McGraw-Hill Book Company N.Y. 1985, pag.101-102
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate