Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Profilul societatii comerciale


Profilul societatii comerciale
Profilul societatii comerciale

1.1. DATE GENERICE PRIVIND S.C DIP&GIP S.R.L. SI

SCURT ISTORIC AL FIRMEI

1.1.1. Sumara prezentare a organizatiei.

Conform actului constitutiv de societate, firma este societate comerciala cu raspundere limitata. In prezent, valoarea capitalului subscris si varsat se ridica la 261.420 RON. El a suferit o modificare conform actului aditional nr. 164/06.06.2006 astfel: asociatul Puchianu Ioan Dumitru cesioneaza d-nei Puchianu Cornelia un numar de 614 parti sociale a cate 10 RON fiecare , reprezentand 10% din capitalul social, in valoare totala de 26.140 RON.
Urmare a cesiunii, situatia capitalului social este urmatoarea:

-Asociatul Puchianu I.D. detine 23.528 parti siciale, in valoare de 235.280 RON, adica 90% din capitalul social;

-Asociatul Puchianu C. detine 614 parti sociale, in valoare de 26.140 RON, adica 10% din capitalul social.

Forma de proprietate este capital privat.

S.C DIP&GIP S.R.L. are sediul in Zarnesti – Brasov, Str. Dr. Ioan Senchea nr. 101. Societatea isi desfasoara activitatea atat la punctul de lucru din Zarnesti, str. Campului nr.3, unde societatea detine ofabrica de prelucrarea lemnului, cat si in str. Dr. Ioan Senchea nr101, unde detine un magazin cu materiale de constructii.

Conform statutului societatii, obiectul de activitate al firmei cuprinde :

activitatea principala autorizata:

- productia de blaturi – panouri masive de fag si impregnarea lemnului, cod  CAEN 2010,

- fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii (cod  CAEN 2030)’

- fabricarea altor produse din lemn (binale, panouri, etc.)/(cod CAEN)(2051);

activitati secundare autorizate:

- activitatea de comert cu materiale de constructii, cod CAEN 5212,

- hoteluri, cod CAEN 5510,

- restaurante, cod CAEN

- baruri, cod CAEN 5540,

- activitati de radio si televiziune, cod CAEN 9220,

- activitati ale agentiilor de presa, cod CAEN 9240.

1.1. Scurt istoric .

S.C. DIP&GIP S.R.L. a fost fondata in anul 1991 prin participarea integrala a capitalului privat. Activitatea a inceput cu un numar de 20 de angajati si se desfasura in doua depozite, unul in Zarnesti si unul in Brasov.

In 1992 numarul angajatilor creste si un al treilea depozit se deschide la Fagaras. In structura organizatorica a firmei apare derpartamentul de productie in 1994, odata cu cele doua gatere din Zarnesti, urmand ca anul urmator sa isi largeasca obiectul de activitate prin activitati de import – export, cu primii parteneri straini.

In luna august 1998 este inaugurata Fabrica de panouri masive, avand Germania ca partener si principal importator al produselor Dip&Gip. Organizatia numara atunci 150 de angajati. In anii urmatori isi largeste orizonul de exporturi, avand clienti ca Grecia si Suedia.

Anul 2002 este important pentru ca firma devine prima companie din Romania care obtine pentru produsele sale un certificat de calitate eliberat de Institutul de Baubiologie din Germania.

Incepand cu anul 2005 firma isi consolideaza pozitia pe piata germana si isi incearca onorarea comenzilor in plina crestere prin cresterea productivitatii.

In prezent, pe baza unei estimari anuale a cererii se panouri de fag a clientilor actuali ce activeaza pe piata germana se investeste in cresterea productiei prin achizitionarea unei noi linii de fabricatie.

1. PREZENTAREA PRODUSULUI PRINCIPAL

AL S.C. DIP&GIP S.R.L.

Produsul fabricii este panoul masiv de fag uscat la 8-10% si este destinat confectionarii de trepte, blaturi pentru mese, bancuri de lucru, garnituri de gospodarie si repere pentru mobila masiva. In Romania produsul nu este standardizat, utilizandu-se astfel standardul de calitate german.

Panoul este format din lamele alcatuite din frize de fag imbinate in dinti, incleiate pe lungime si taiate la dimensiunile cerute, conform specificatiei primita de la client.

In negocierile premergatoare relatiilor contractuale se stabilesc detaliat conditiile tehnice de livrare, respectiv materia prima, defectele naturale admise, latimea minima si maxima a sipcilor constitutive ale panoului, numarul de imbinari longitudinale admise, tipul de incleiere, eventualele prelucrari suplimentare, dimensiunile, tolerantele admisibile, modul de ambalare si marcare, etc.

Echipamentul tehnologic existent permite producerea de panouri avand:

lungimi intre 400 si 3000 mm (+1%)

latimi intre 400 si 1000 mm (+1%)

grosimi intre 18 si 45 mm (+2%).

Produsul se datoreaza in special producatorilor de mobila, constructorilor si magazinelor specializate in desfacerea produselor gen „do it yourself”.

Analiza mediului extern al S.C.DIP&GIP S.R.L.

Pentru a realiza analiza mediului extern al firmei „Dip&Gip” S.R.L am ales modelul lui Phillip Kotler , intrucat consider ca evidentiaza cel mai precis particularitatile mediului exterior al firmei.

Orice firma, fie ea mai mica sau mai mare, este influentata in oarecare masura de fluctutiile din afara. In acceptiunea majoritatii autorilor de literatura de specialitate mediul extern inseamna tot ceea ce se situeaza in afara firmei, tot ceea ce intra in contact cu ea influentand-o.1) Structura extrem de complexa a mediului extern al firmei conduce la necesitatea delimitarii lui in doua domenii: macromediul si micromediul.

In conturarea modelului propriu de analiza a mediului extern Phillip Kotler propune analizarea acestuia urmarind trei directii esentiale:

macromediul;

micromediul;

contextul de dezvoltarea a strategiei.

Doval, E., Analiza strategica a mediului concuretial,Ed.FRM , Bocuresti, 2003, p.53

In lucrarea „Marketing”, Phillip Kotler scria: „intre intreprindere si mediul sau extern se creaza un sistem permanent de relatii ce marcheaza , in ultima instanta intreaga sa activitate. Performantele intreprinderii depind pe de o parte de masura cunoasterii fizionomiei si mecanismului de functionare a tuturor componentelor mediului, iar pe de alta parte , de capacitatea si priceperea firmei de a fructifica oportunitatile si de a evita eventualele primejdii pe care acesta i le poate genera.”2)

1. MACROMEDIUL S.C. „Dip&Gip” S.R.L

Macromediul oricarei intreprinderi este format dintr-o mare diversitate de componente. Cele mai importante se refera la mediul demografic, mediul economic, tehnologic, cultural, politic, institutional si legislativ, natural.

1.1. Mediul demografic

Prin mediu demografic se intelege populatia aflata in zona de activitate a firmei. Mediul demografic nu reprezinta numai o sursa de forte de munca pentru intreprindere, ci el propune niste puncte de referinta in stabilirea cererii de produse ale firmei, in marimea ofertei, dar si in evaluarea pietei.

In zona orasului Zarnesti-Brasov situatia industriei locale este relativ precara. In afara Fabricii de Panouri masive din cadrul S.C. Dip&Gip S.R.L mai exista doua foste intreprinderi mari de stat, una din ele acum privatizata, iar cealalta in declin, care nu mai functioneaza nici macar la 1/3 din capacitatea initiala. Din cauza datoriilor extrem de mari, intreprinderile vechi de stat au fost obligate sa intreprinda restructurari masive de personal, creand astfel conditii firmei „Dip&Gip” de a-si alege forta de munca experimentata, calificata, dornica de a munci si de a castiga. In acceasta zona populatia activa este formata in proportie de aproximativ 55% barbati si 45% femei. Regiunea se confrunta cu problema migratiei fortei de munca , care prefera sa lucreze in zone mai puternic industrializate.

Kotler, P.,Marketing,Ed. FRM, Bucuresti 2003, p.43

La Fabrica de panouri masive din cadrul S.C.Dip&Gip S.R.L sunt incadrati in conditiile legii atat femei, cat si barbati, proportionali ca numar.

Desi tot mai multe intreprinderi mici si mijlocii din zona incearca sa razbeasca in valtoarea economiei de piata, forta de munca locala este nereceptiva. Sunt foarte numerosi aceia care prefera sa traiasca din salarii compensatorii de la intreprinderile de stat in loc sa munceasca pentru un patron; destui sunt care prefera sa practice doar agicultura pentru a subzista.

Se poate spune ca firma „Dip&Gip” a stiut sa fructifice oportunitatile: restructurarile de la fabricile de stat au avut loc aproximativ in perioada in care fabrica se extindea si cauta forta de munca. Majoritatea angajatilor curenti au deja vechime in cadrul fabricii si au beneficiat de recalificare sau reprofilare.

1. Mediul economic

Mediul economic reprezinta componenta esentiala a macromediului. Aici se inglobeaza totalitatea activitatilor firmelor din zona. Luat si analizat impreuna cu mediul demografic, mediul economic poate furniza informatii cu privire la potentialul de piata pe care firma se poate baza.

Traim intr-o era a schimbarilor, iar acestea au loc pe toate planurile si in toate domeniile, de aceea putem lesne observa ca schimbarile din planul economic sunt din cele mai ample, cu consecinte din cele mai variate, care nu pot fi intotdeauna previzionate. Ne confruntam cu o serie de fluctuatii masive ale factorilor care influenteaza mediul economic in general. Principalii factori economici care definesc starea economiei unei zone sunt instabili.

O veste buna vine din planul inflatiei, care este in scadere, lenta ce e drept, dar totusi scadere. Fluctuatia preturilor este alta problema cu care se confrunta economia locala, dar de importanta majora este instabilitatea cursului de schimb valutar, care influenteaza negativ ceilalti factori economici.

Situatia actuala este propice speculei, iar intreprinzatorii din zona Zarnesti-Brasov trebuie sa analizeze in permanenta mediul economic in scopul de a preveni eventualele dezechilibre si de a evita primejdiile care pot ameninta stabilitatea economica a firmelor. Un grad mai mare de adaptabilitate la capriciile economiei de piata il au firmele mai dezvoltate, micii intreprinzatori intampinand greutati si situatii nebenefice in manevrarea afacerilor proprii.

S.C.Dip&Gip S.R.L. rezista in fata mediului economic instabil adoptand o atitudine rezervata privind afacerile, nu promoveaza excesele de nici o natura si este adepta prudentei manageriale. Datorita administrarii prudente a afacerilor firma nu a intampinat dificultati majore de natura economica. Politica de gestionare a resurselor si de administrarea a afacerilor sustine ideea realizarii de provizioane pentru riscuri si de reinvestire a profitului tocmai pentru a preveni ipotetice incidente provocate de mediul economic instabil.

1.3. Mediul tehnologic.

Totalitatea procedeelor care conduc la transformarea materiei prime de la stadiul de bustean si pana la stadiul de panou masiv (semifabricat) tine de mediul tehnologic. Toate transformarile pe care le suporta materia prima impreuna cu forta de munca, cu utilajele necesare prelucrarii si cu modalitatea de prelucrare formeaza mediul tehnologic.

Mediul tehnologic este componenta dinamica a macromediului, el influenteaza toate celelalte componente ale macromediului.

Tehnologia detinuta de S.C Dip&Gip S.R.L este una avansata ceea ce ajuta la executarea unor produse la standarde internationale. Orice modificare a tehicii si tehnologiei atrage dupa sine consecinte mai mult sau mai putin favorabile privind calitate produselor, cresterea eficientei , cresterea productivitatii, sporirea sau diminuarea reputatiei sau credibilitatii mediului de afaceri al firmei.

Societatea dispune de echipamente moderne de prelucrare a lemnului, de la stadiul de cherestea (pe care o procura de la producatorii primari) si pana la stadiul de binale si panouri masive. Factorul uman este element adjuvant in procesul tehnologic , cel care supravegheaza tehnologia si procesul in sine. Cherersteaua este uscata in uscatorii speciale, tratata pentru sporirea rezistentei la uzura si in timp, din ea fiind confectionate frize de fag imbinate in dinti, care formeaza lamelele panoului masiv de fag. Echipamentele tehnologice detinute de prezenta societate permit producerea de panouri de urmatoarele dimensiuni:

- lungimi intre 400-3000 mm,

latimi intre 400-1000 mm,

grosimi intre 18-45 mm, fiecare cu o eroare medie de 1-2 %.

1.4. Mediul cultural

Mediul cultural este in directa legatura cu tot ceea ce tine de educatie, traditiie, sisteme de valori si in general de atitudinea oamenilor pe diferite planuri.

In zona de activitate a S.C. Dip&Gip S.R.L nivelul de cultura este ridicat, cu preponderenta in cadrul generatiilor tinere (20-40 ani). Acestea sunt deschise spre noutate in general, cred in recunoasterea profesionala prin munca si adopta o atitudine benefica dezvoltarii afacerilor. Exista o permanenta dorinta de afirmare, de aici si nevoia continua de perfectionare si continuitate in studii. Concurenta este acerba intre tinerii absolventi si profesionisti aspiranti la un loc de munca satisfacator.

Mediul cultural exprima totodata si exigenta unei anumite piete si nu in ultimul rand comportamentul cumparatorului.3) Deoarece S.C.Dip&Gip S.R.L produce mai mult pentru export, piata externa fiind o fina cunoscatoare a calitatii lemnului autohton. Politica de produs este ampla, strategiile fiind in general axate pe calitatea produselor si pe performanta managementului afacerilor. Sub nici o forma firma nu doreste dezamagirea partenerilor de afaceri si a clientilor.

1.5. Mediul politic

In prezent situatia politica din Romania este schimbatoare. Diversele forte politice care s-au perindat pe la guvernare au avut optici diferite privind industria lemnului in general.

Producerea de semifabricate din lemn pentru export international a fost privita in variate moduri. Exploatarea padurilor este reglementata drastic in legislatia romaneasca in vigoare, cu mentiuni speciale cu privire la conservarea ecosistemelor naturale si a protectiei mediului. Cu cat industria lemnului se dezvolta mai profund, cu atat creste si necesarul de materie prima. Cert este ca exportul de produse din lemn aduce beneficii considerabile atat statului roman, cat si firmelor din domeniu, de aceea activitatile respective se practica inca, dar cu anumite restrictii: taxe si impozite mari, politici vamale severe la export, necesitatea cumpatarii exploatarilor forestiere, costuri mari la achizitia materiei prime, ce atrage automat preturi mai mari la vanzarea produselor finite.

1.6. Mediul institutional - legislativ

Cu privire la aceasta componenta a macromediului ma voi referi Indeosebi la cadrul juridic cu care firma are intreactiuni. Cadrul juridic reflecta seturile de legi pe care firma trebuie sa le aiba in vedere in desfasurarea activitatilor sale. In mare, ele se refera la exploatarea lemnului, la protectia mediului si la necesitatea diminuarii nivelului poluarii industriale, la protectia muncii dar mai ales reglementeaza conditiile in care activitatile specifice trebuie sa se

Pistol, Gh. M., Marketing, Ed. FRM, Bucuresti 2003, p. 46

desfasoare. Cand spun mediu institutional – legislativ ma refer si la legislatia privind impozitele si taxele. Pentru a mentine deciziile manageriale la un nivel inalt si pentru ca firma sa aiba intotdeauna usurinta in existenta ei, managerul general este obligat sa cunoasca si sa se intereseze in permanenta de toate prevederile legislative ce vizeaza firma, cu preponderenta cele economice si financiare.4)

1.7. Mediul natural.

S.C.Dip&Gip S.R.L. isi desfasoara activitatea la poalele Masivului Piatra Craiului. Fiind zona montana nu exista dificultati in procurarea materiei prime. Clima din aceasta zona permite exploaterea padurii in conditii optime in medie 7-8 luni pe an. Mediul natural este de o

reala importanta pentru macromediul intreprinderii. El are legatura in general cu toate activitati-

le pe care firma le desfasoara. Mediul influenteaza firma prin relief, clima si temperaturi, dar si prin resursele naturale mai mult sau mai putin regenerabile. La randul sau societatea influenteaza mediul natural prin caracteristicile activitatii sale, prin gradul de poluare si modul de depozitare a deseurilor sau prin actiunile de conservare a mediului.

Intre societate si mediul inconjurator exista in permanenta un mecanism de feedback.

MICROMEDIUL S.C. Dip&Gip S.R.L

Micromediul firmei reuneste interactiunile acesteia cu diverse categorii de stakeholderi. Cu toti acestia intreprinderea intra in contact cu scopul de a stabili relatii care sa conduca la indeplinirea obiectivelor si la obtinerea de beneficii. Exista patru categorii de agenti de mediu cu care firma intra in contact.

1. Furnizorii de mijloace materiale si utilitati.

In alegerea furnizorilor firma analizeaza calitatea ofertei, preturile si tarifele practicate, reputatia, termenele de furnizare, cu scopul selectarii celor mai potriviti nevoilor.

S.C.Dip&Gip S.R.L are legatura in primul rand cu furnizorii de materii prime si materiale. Materia prima o reprezinta cheresteaua. Furnizorii sunt directi, care exploateaza

Doval, E., Analiza strategica a mediului concuretial, Ed. FRM, Bucuresti 2003, p.55

padurea, sau indirecti, care cumpara bustenii si produc cheresteaua. Dintre acestia amintim:

S.C. Antrax S.R.L Brasov,

S.C. Henkel Romania S.R.L,

S.C. Metabras S.R.L. Brasov,

S.C. Building Metalic Design S.R.L. Brasov,

S.C. Mini M&M S.R.L.,

S.C. Piscine Vidor S.R.L. Bucuresti

Furnizorii de cherestea sunt agenti economici autohtoni, chiar din zone apropiate firmei. Este avantajos pentru ambele parti pentru ca logistica este simpla si nu intampina piedici majore.

O alta categorie de furnizori o reprezinta furnizorii de utiltiati:

Romtelecom – telefonie fixa

Zapp – telefonie mobila

S.C.Electrica S.A – energie electrica

S.C Disrigaz S.A. – combustibil

Serviciul Public de Specialitate Zarnesti – apa

S.C. Morani Impex – salubritate si vidanjarea apelor reziduale.

Clientii.

Clientii „Fabricii de panouri masive” sunt atat interni, cat si externi. Pe piata interna cererea de panouri este crescanda , mai ales din partea fabricilor de mobila si binale, care, la randul lor isi adapteaza productia la cerintele exporturilor.

S.C.Dip&Gip S.R.L. merge pe principiul specializarii, recomandat de toate forurile economice de specialitate si anume: productia de prefabricate (deci si cea de panouri masive) se va realiza obligatoriu la furnizori specializati (detinatori ai materiei prime) si nu la fabricile de mobila.

Privind desfacerea productiei la export, cererea este doar in mica masura acoperita de oferta dar preturile de desfacere au suficienta stabilitate. S.C.Dip&Gip S.R.L. si-a concentrat eforturile pentru obtinerea unei bune pozitii pe piata externa, in special pe piata germana. In ultimii 3 ani , respectiv in anii 2004,2005,2006 evolutia vanzarilor se prezinta astfel:

ANUL

FIZIC-mc

VALORIC-euro

TOTAL

Tabelul nr. . Evolutia vanzarilor pe 2004, 2005, 2006

3. Concurentii.

In ultimii 10 ani in zona judetului Brasov au aparut o serie de intreprinderi cu obiect de activitate prelucrarea lemnului. Concurenta este mare pentru ca cererea este in continua crestere, iar multe dintre firmele concurente sunt cu capital strain si lucreaza numai pentru export in tarile de origine sau vecine.

S.C.”Dip&Gip” S.R.L. asigura aceeasi calitate atat la desfacerile interne, cat si externe. Bineinteles, concurenta nu este doar in zona Brasovului, in tara existand numeroase fabrici de prelucrare a lemnului cu renume, care intr-adevar se pot numi concurenti puternici. Avantajul lor consta mai ales in faptul ca sunt mai versati din punct de vedere al pietei.

Printe concurentii puternici se numara: - DOMEXIM GRUP, Miercurea Ciuc;

- NORIS, Oradea;

- PROLEMN S.A., Reghin.

4. Organismele publice.

Diversele organisme publice cu care firma intra in contact contribuie mai mult sau mai putin la atingerea scopurilor propuse.

Firma are contracte numeroase si in conditii optime cu Banca Comerciala RomanaSucursala Zarnesti. Faptul ca banca duce o politica de sprijin a intreprinderilor autohtone este unul din motivele pentru care firma a ales-o. Dobanzile la depozite sunt competitive, iar creditele sunt atractive prin faptul ca sistemul de calcul al ratelor este avantajos atat pentru banca – ca si furnizor de servicii- dar si pentru client.

S.C.Dip&Gip S.R.L. are contact si cu Directia Generala a Finantelor Publice Brasov, cu Directia de Finante Publice Zarnesti, cu Camera de Comert si Industie, cu Casa de Asigurari de Sanatate si Casa de Pensii, dar nu in ultimul rand si cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca.

Desigur, exista tangente cu presa scrisa si radio, cu scopul efectuarii de materiale publicitare si propaganda. Publicul insusi influenteaza mediul firmei prin imaginea pe care acesta si-o formeaza despre firma.

3. ANALIZA CONTEXTULUI DE DEZVOLTARE A STRATEGIEI

S.C.Dip & Gip S.R.L. se afla in plin avant economic. Recunoasterea acesteia se face tot mai des si in cele mai agreabile conditii. Pentru o si mai mare dezvoltare, conducerea a decis penetrarea pietelor de materiale de constructii in conditiile in care cererea de panouri masive si de binale este crescatoare.

Pentru aceasta, firma are nevoie de o crestere a volumului productiei pentru a acoperi cererea pe piata de materiale de constructii, dar fara a neglija vechii clienti din industria lemnului.

Amenintarile vin de la concurentii deja stabili pe piata materialelor de constructii, care ofera produse substituibile celor ale firmei si la preturi cu aproximativ 7-10% mai scazute. Societatea are inca un minus in faptul ca nu are capacitatea de a livra produsele direct la client, intrucat nu detine un parc auto propriu. Desi firma are un nume pe piata prefabricatelor din lemn, in ceea ce priveste comertul cu materialele de constructii, pe o scara de la 1 la 10 ar ocupa aproximativ locul 6.

Intreaga situatie este vasta si nu are doar minusuri. In dezvoltarea strategiei centrale firma a mizat pe faptul ca piata externa reprezinta rampa de lansare a afacerilor intrucat strainii agreaza constructiile din lemn, iar lemnul romanesc se gaseste inca la preturi avantajoase. Un avantaj esential pentru „Dip&Gip” S.R.L il constituie faptul ca materia prima nu se importa, asta inseamna costuri mai reduse de productie. Din aceasta cauza cand s-a conceput strategia s-a luat in calcul faptul ca preturile de vanzare se vor afla usor sub nivelul pietei, de aici rezultand un important avantaj competitiv. Pentru ca strategia manageriala sa poata fi implementata optim, salariatii sunt motivati corespunzator pentru a mentine nivelul productiei in baremele scontate. Cartea de vizita a firmei consta chiar in reputatia acesteia, reprezentand un avantaj in semnarea contractelor. Strategia are la baza principiul managementului participativ si comunicarea manageriala. Strategia de baza a firmei are in vedere si implementarea unui departament de marketing, care sa fie punctul de pornire a unei dezvoltari considerabile si a unei campanii de promovare a intregii societati.

3. Analiza mediului intern al S.C.Dip&Gip” S.R.L

Exista mai multe modele de analiza a mediului intern al oricarei organizatii. Am ales pentru S.C.Dip&Gip” S.R.L. metoda analizei diagnostic ca instrument de analiza a fenomenelor si proceselor economice deoarece aceasta permite stabilirea starii generale a firmei in contextul mediului dinamic unde isi desfasoara activitatea.

3.1. ANALIZA DIAGNOSTIC A S.C. DIP&GIP S.R.L.

Utilizand acest instrument de analiza investigatia se va realiza pe cinci domenii: juridic, comercial, tehnic, resurse umane si management, financiar-contabil.

3.1.1. Domeniul juridic.

S.C.Dip&Gip” S.R.L. a fost infiintata in 1991, de dl. Dumitru I. Puchianu in calitate de asociat unic si inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J08/2444/1991 si codul unic de inregistrare fiscala R1124350.

Firma are in proprietate un magazin – situat in orasul Zarnesti, str.Dr. I. Senchea Nr. 101 si o fabrica de prelucrare a lemnului , situata tot in Zarnesti, Str. Campului nr. 3. Forma juridica a societatii este de sociatate cu raspundere limitata.

Capitalul subscris si varsat este modificat conform actului aditional nr. 164/06.06.2006, astfel ca asociatul Puchianu I. Dumitru cesioneaza doamnei Puchianu Cornelia un numar de614 parti sociale, a 10 lei fiecare, reprezentand 10% din capitalul social, in valoare de 26.140 RON , el detinand 23.528 parti sociale , adica 90% din capitalul social.

Angajatii firmei lucreaza legal in baza unui contract colectiv de munca si a unor contracte individuale de munca.

Doval, E., Previziune economica in managementul firmei, Ed.FRM, Bucuresti 2003, p.4

3.1. Domeniul comercial.

Produsul principal al Fabricii de panouri masive il reprezinta panoul masiv de fag. El este confectionat din lemn de fag uscat la 8-10% si este destinat confectionarii de trepte, blaturi pentru mese, bancuri de lucru, garnituri de gospodarie si repere pentru mobila masiva. Productia se realizeaza pe clase diferite de calitate (A/B, B/B, C/C). In relatiile contractuale se utilizeaza standardul de calitate german, produsul nefiind standardizat in Romania.

Panoul este format din lamele alcatuite din frize de fag imbinate in dinti, incleiate pe lungime si taiate la dimensiunile cerute conform specificatiei primite de la client. Panourile se livreaza formatizate, calibrate, slefuite si ambalate in folie.

In ultimii 4 ani volumul vanzarilor a crescut vizibil gratie cererii tot mai mari de produse ale firmei. Trendul este in continuare crescator. Cifrele de afaceri din ultimii 4 ani dovedesc cele mentionate mai sus. Cifrele sunt de netagaduit, astfel ca cea mai relevanta este figura urmatoare.

Cifra de

afaceri

Anul

Tabelul nr. Evolutia cifrei de afaceri in per. 2002-2005

In ultimii 3 ani vanzarile la export au reprezentat majoritatea volumului vanzarilor , dupa cum se poate observa din urmatorul tabel:

Anul

Germania

(mii ron)

Grecia

(mii ron)

Bulgaria

(mii ron)

Turcia

(mii ron)

Intern

(mii.ron)

Total vanzari

(C.A., mii ron)

Tabelul nr. Evolutia vanzarilor in perioada 2004-2006

Avantajul competitiv vine din pretul de vanzare al produselor. Acest pret este situat cu aproximativ 3% sub nivelul pietei, firma permitandu-si acest lucru pentru ca nu inregistreaza costuri din importul de materie prima. Costurile de productie sunt medii, iar astfel firma poate oferii clientilor fideli ocazia participarii la promotii sau reduceri promotionale.

Aceste lucruri sus mentionate ar fi avantajele pe care le detine societatea; ca dezavantaje insa, cel major ar fi lipsa unei retele de distributie proprii si a unui parc auto propriu.

S.C.Dip&Gip S.R.L. este astfel obligata sa inchirieze autovehicule pentru livrarea comenzilor si implicit sa achite sumele percepute de detinatorii acestora, creandu-se un raport de dependenta intre firma si sistemul de logistica a marfii.

In ceea ce priveste marketingul intregii activitati de productie si comercializare, acesta se afla la un nivel sumar, produsul nu beneficiaza de niste programe de marketing, de o strategie de marketing care ar spori vanzarile si ar creste popularitatea produselor. Este imperios necesara o analiza a mix-ului de marketing, „Cei 4 P”(Price, product, place, promote).

1. Pretul – competitiv, accesibil si moderat.

Produsul – de importanta majora in industria de mobilier, produs la standarde de calitate germana, cu tehnologie avansata.

3. Promovare – nivelul de promovare al produsului este insuficient, o politica de promovare atent implementata cat si o strategie axata in general pe produs ar spori beneficiile.

4. Pozitia in lantul distributiei – exportul in Germania are cea mai mare pondere in totalul vanzarilor, urmand si alte tari din Europa, si nu in ultimul rand chiar vanzarile de pe piata interna.

Putem spune ca firma controleaza doua dintre variabile si anume produsul si promovarea.6) Celelalte doua insa, sunt influentate de mediul concurential si de fluctuatiile pietei. De multe ori pretul este influentat de concurenta, iar distributia, luand in considerare lipsa unui sistem propriu de livrare este lezata, astfel ca pot afirma faptul ca firma nu are capacitate de control asupra distributiei in sine. Livrarea se face pe baza de contract sau comanda, termenul de plata fiind de 30 de zile

Pistol, Gh. M.,Marketing, Ed. FRM, Bucuresti 2003,

3.1.3. Domeniul tehnic-tehnologic-productie.

Intreprinderea isi desfasoara activitatea in cadrul Fabricii de panouri masive din Zarnesti, Str.Campului nr.3, cat si in magazinul de materiale de constructii din Zarnesti, str. Dr.I. Senchea nr.101. S.C.Dip&Gip S.R.L. este posesoarea Fabricii de panouri, a sediului acesteia, dar si a imobilului aflat in Str.Dr.I.Senchea nr. 101, unde isi are si birourile.

Din punct de vedere al gradului de tehnologizare a firmei, societatea detine o tehnologie avansata, ceea ce ajuta la executarea unor produse calitative din punct de vedere al standardelor internationale. Este evident ca orice modificare adusa tehnologiei de fabricatie are ca urmare mutatii in calitatea produselor dar si modificarea indicelui de calitate normat. Totodata aduce modificari si in reputatia firmei. Echipamentele tehnologice aflate in posesia firmei fac posibila prelucrarea lemnului de la stadiul de cherestea provenita de la furnizori, la stadiul de binal si panou masiv de fag.

Exista echipamente pentru uscarea si aburirea lemnului, pentru asamblarea articolelor din lemn, prese pentru presarea placilor brute, pentru finisare si slefuire, pentru ambalare si verificarea calitatii.

Controlul calitatii se efectueaza de personal calificat, conorm standardului de calitate german folosit.

Aprovizionarea cu materie prima, precum si transportul marfii se face prin intermediul tertilor, cu care firma are contracte, nebeneficiind de un aparat propriu de distributie.

3.1.4. Managementul si resursele umane.

Dezvoltarea activitatii in cadrul S.C.Dip&Gip S.R.L. are la baza existenta unui management participativ si o comunicare manageriala deschisa, orientata spre produs.

Structura organizatorica a societatii este de tip arborescent, descendent, avand ca administrator general pe d-na Cornelia Puchianu. Ei i se subordoneaza serviciul de comercializare (magazinul), serviciul financiar-contabil, precum si directorul general al Fabricii de panouri masive.

La randul sau, directorul general al fabricii are in subordine Departamentul comercial, Departamentul „Panouri lemn masiv” si Departamentul Admistrativ.

Organigrama societatii Dip&Gip S.R.L. este prezentata in anexa nr. .

Administratorul general al firmei reprezinta persoana care coordoneaza toate celelalte departament subordonate. Administratorul este reprezentantul societatii in fata legii. In atributiile sale intra urmatoarele:

Conceperea si aplicarea strategiei generale de functionare a societatii, precum si politicile de dezvoltare a societatii;

Aplica ansamblul masurilor necesare realizarii contractelor, productiei, precum si ridicarea parametrilor intregii activitati;

Angajeaza, promoveaza si demite salariatii;

Negociaza contactele colective de munca si contractele individuale de munca ale salariatilor;

Stabileste atributiile pe trepte ierarhice si raspunde de realizarea acestora.

In prezent S.C.Dip&Gip S.R.L. numara 197 de angajati, conform urmatorului tabel:

Categoria de personal

Pondere (%)

Numar

Total, din care :Conducere

TESA total

Muncitori – total, din care:

- direct productivi

- indirect productivi

Tabelul nr. Numarul si structura personalului

In ultimii 3 ani numarul de personal a crescut cu 32,21% conform graficului:

Graficul nr. Evolutia personalului in ultimii 3 ani

Serviciul comercializare are in cadrul sau un lucrator comercial si un magazioner pentru magazinul din Str.Dr.I. Senchea.

Serviciul financiar-contabil se ocupa atat de magazinul de materiale de constructii cat si de Fabrica de panouri si are in componenta un functionar economic(contabil ) si un jurist.

Departamentul comercial are in atributiile sale tot ceea ce tine de imaginea si promovarea societatii, de pozitia pe piata si aspectele legale; se ocupa si de comercializarea produselor direct din fabrica precum si de ceea ce tine de relatiile cu publicul, clientii si partenerii de afaceri in general.

Departamentul administrativ are in subordinea sa compartimentele de protectia muncii, paza si PSI, precum si o femeie de serviciu si o secretara.

Departamentul productie se ocupa de tot ceea ce tine de tehnic si tehnologic de la aprovizionare si pana la iesirea produsului final. Dintre operatiile prestate mentionez:

- sortari materii prime;

- confectionare-asamblare articole din lemn;

- formare, imbinare, finisare placi;

- formare-presare placi brute;

- manipulare marfa;

- sortare produse.

Departamentul ambalare si mecano-energetic

- finisare si ambalare produse;

- operatiuni de tamplarie;

- operatiuni de mecanica, reparatii si intretinere.

Departamentul control tehnic de calitate se ocupa de verificarea produselor finite si sortarea pe categorii de calitate, precum si de mentinerea cat mai constanta a indicilor de calitate prin verificarea corespunzatoare a masinilor si utilajelor si prin instruirea si calificarea personalului.

3.1.5. Analiza economico-financiara.

Documentul care sta la baza analizei economico-financiare a unei unitati este bilantul contabil. Acesta este un document oficial de sinteza a unitatii patrimoniale care ofera cel putin teoretic o imagine fidela si completa a patrimoniului si a situatiei financiare conform art.10 din Legea Contabilitatii nr.82/1991.

Principalii indicatori de eficienta economica

In baza documentelor de sinteza la sfarsit de an (bilant si cont de profit si pierdere):

INDICATORII

(MII RON)

2006

2005

2004

Cifra de afaceri, din care:

Productia vanduta

Rezultatul din exploatare

Profit net

Active totale

Active circulante-total

Datorii pe termen scurt

Total datorii

Capital social

Productivitatea muncii – masoara gradul de utilizare a potentialului uman, calculata cu formula:

W = CA/Nm, unde: W = productivitatea muncii;

CA = cifra de afaceri;

Nm = numarul total de muncitori.

Anul

Productivitatea muncii

A. INDICATORII DE LICHIDITATE.

1) Rata lichiditatii patrimoniale.

Lichiditatea reprezinta proprietatea elementelor patrimoniale ale firmei de a se transforma in bani.

R.L.P. = (active circulante/datorii totale) x 100

Anul

R.L.P(%)

2) Rata lichiditatii intermediare.

Demonstreaza posibilitatea de acoperire imediata a obligatiilor pe termen scurt. Ea se calculeaza dupa formula:

R.L.I. = (active circulante-stocuri)/datorii pe termen scurt x 100

Anul

R.L.I.(%)

Rata lichiditatii intermediare exprima capacitatea societatii de a-si achita datoriile pe termen scurt din creante si disponibilitati. Valoarea limita minima trebuie sa fie mai mare sau egala cu 0,8.B. INDICATORII DE SOLVABILITATE.

1) Rata datoriilor.

Este un indicator general al indatorarii si se calculeaza astfel:

R.D. = toal datorii/total active

Anul

R.D.

Rata datoriilor trebuie sa fie mai mica sau egala cu 1, astfel situatia agentului economic este pozitiva.

2) Gradul de indatorare.

Arata limita pana la care agentul economic este finantat din alte surse decat fondurile proprii:

R.L. = total datorii/capital proprii

Anul

R.L.

3) Rata solvabilitatii.

Indica ponderea datoriilor in capitalul propriu, mai exact arata modul de finantare a capitalului permanent pus la dispozitia companiei.

R.P.N = (profit net/venituri totale) x 100

Anul

R.P.N.(%)

C. INDICATORII DE GESTIUNE.

Acesti indicatori masoara eficienta unei companii in administrarea resurselor stabilite si derularea activitatii.

1) Viteza de rotatie a activelor circulante.

Arata eficienta demersurilor conducerii pentru procurarea rezervelor necesare platii si pentru realizarea unei cifre de afaceri corespunzatoare , dimensionata in raport cu volumul activelor circulante antrenate in afacere.

R.A.C. = (active circulante/cifra de afaceri) x 365 zile

Anul

R.A.C.

2) Viteza de rotatie a creantelor.

Exprima viteza cu care o companie isi roteste creantele detinute pentru a realiza un anume volum al vanzarilor. Demonstreaza capacitatea conducerii de a determina clientii sa plateasca rapid pentru bunurile si serviciile deja livrate.

R.Cr. = (creante/cifra de afaceri) x 365 zile

Anul

R.Cr.

D. INDICATORII DE RENTABILITATE.

Profitul reprezinta punctul de interes maxim in majoritatea analizelor financiare. Toate celelalte rate servesc la luarea unor decizii care sa conduca la maximizarea profitului.

1) Marja profitului de exploatare.

Reflecta procentajul reprezentat de profitul activitatii de exploatare din volumul total al vanzarilor si se calculeaza pe baza raportului:

M.P.E. = (profit din exploatare/cifra de afaceri) x 100

Anul

M.P.E.(%)

2) Marja profitului net.

987

M.P.N. = (profit net/cifra de afaceri) x 100

Anul

M.P.N.(%)

3) Rentabilitatea capitalului propriu.

Reprezinta unul din cei mai importanti indicatori ai profitabilitatii, folosit in luarea deciziilor de investitii.

R.C.P. = (profit net/capital propriu) x 100

Anul

R.C.P.(%)

Evolutia descrescatoare a capitalului propriu nu trbuie vazuta negativ cu conditia sa nu fie sub limita minima admisa.

4. Concluzii – Analiza SWOT

STRNGHTS:

Unitatea situata in zona geografica de exploatare a fagului;

Nu este necesar importul de materie prima;

Costuri medii de productie;

Preturi cu 3% sub nivelul pietei;

Tehnologie avansata si personal calificat;

Penetrare pe piata europeana;

Standarde de calitate germane.

WEAKNESSES:

Lipsa unui departament de marketing si a unor politici de promovare;

Promovarea insuficienta a produsului si a firmei in general;

Adoptarea unei atitudini menite sa favorizeze clientii vechi in detrimentul celor noi;

Comunicare usor defectuoasa intre nivelurile ierarhice.

OPPORTUNITIES:

Penetrarea si mai adanca a pietei;

Sporirea continua a profitului prin cresterea volumului productivitatii muncii;

Furnizori de materie prima locali;

Forta de munca locala si motivata.

THREATS:

Amenintari din partea concurentilor mai bine promovati si mediatizati;

Pierderea clientilor noi din cauza favorizarii celor mai vechi;

Pierderea clientilor interni ca urmare a favorizarii exportului.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate