Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA FONDURILOR MUTUALE


ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA FONDURILOR MUTUALE


ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA FONDURILOR MUTUALE

Organismul principal de decizie al fondului este Adunarea Generala a Investitorilor, formata din toti detinatorii de titluri de participare. Acesta ia decizii cu privire la elemente importante din viata fondului: lichidarea sau fuziunea fondului, modificarea contractului de constituire (actul de constituire a fondului), etc.

Fondul incheie un contract de administrare cu o societate specializata, numita Societate de Administrare de Investitii, pentru realizarea scopului sau, respectiv investirea banilor investitorilor. Aceasta elaboreaza si duce la indeplinire politica de investitii a fondului, a carei obiectiv este sporirea randamentului capitalurilor investite. Societatea de administrare are deplina imputernicire pentru realizarea obiectului de activitate al fondului, inclusiv prin incheierea de contracte cu terte societati: societatea depozitara, societati de distributie, de consultanta, etc. Societatea depozitara este o banca autorizata de CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) sa certifice si sa verifice toate operatiunile derulate de fond si toate plasamentele acestuia. Banca depozitara reprezinta o garantie suplimentara cu privire la corectitudinea operatiunilor derulate de fond, soliditatea si prestigiul bancii avand un impact pozitiv asupra fondului. Societatile de distributie se ocupa de distribuirea titlurilor fondului in randul investitorilor. Acestea sunt tot banci, sau societati specializate de intermediere pe piata de capital (SSIF). Si societatea de administrare poate distribui unitati de fond.

Decizia de investire in fondurile mutuale trebuie sa urmeze unei documentari atente cu privire la fondul mutual cel mai adecvat fiecarui investitor. In acest sens trebuie urmarita evolutia valorii titlurilor de participare, publicata in ziarele de specialitate. De asemenea, trebuie consultata structura de plasament a fiecarui fond (structura activelor), publicata in aceleasi ziare. 

Retineti ca nu toate fondurile sunt la fel; acestea se impart in mai multe categorii in functie de strategia de investitii pe care o utilizeaza. Astfel. Fondurile mutuale ce-si plaseaza cu preponderenta resursele in depozite bancare si titluri de stat (fonduri monetare) sau in obligatiuni (fonduri de obligatiuni) ofera randamente mai reduse, dar o siguranta mai mare pentru investitor. Fondurile ce investesc cu preponderenta in actiuni listate la bursa ofera castiguri mult mai mari, dar au si riscuri pe masura. Intre cele doua categorii se afla fondurile diversificate, care investesc in toate instrumentele disponibile, oferind o imbinare perfecta intre castiguri mai mari decat la banca si un nivel de risc acceptabil.

Odata ales un fond se identifica bancile prin care se distribuie titlurilor acestuia (din reclame, prin contact telefonic cu societatea de administrare, etc.). Apoi, la sediul unei astfel de banci sau chiar la sediul societatii de administrare se completeaza o cerere si se cumpara numarul de titluri de participare dorit. Investitorul primeste o chitanta pentru banii depusi sau un alt act doveditor al numarului de titluri cumparate - carnet de investitor, extras de cont, etc. Investitorul poate consulta si prospectul de emisiune al fondului (materialul oficial de prezentare a acestuia) precum si alte materiale informative in care se specifica politica de investitii a fondului, societatile cu care acesta lucreaza (societatea de administrare, societatea de depozitare, etc.), comisioanele percepute, s.a.m.d.

Un avantaj important al investitiilor in fondurile mutuale este limita minima de investitie foarte mica, de multe ori mai redusa decat limita necesara constituirii unui depozit la banca. Un alt avantaj il reprezinta acela ca, spre deosebire de depozitele facute la bancile comerciale, plasarea banilor se poate face succesiv si astfel dupa fiecare depunere, noul sold existent beneficiaza de performanta de crestere a fondului, fapt care in cazul depozitelor la termen nu este posibil decat dupa expirarea termenului. Daca dorim sa retragem o suma oarecare din investitia facuta, acest lucru nu afecteaza cu nimic cresterea de care beneficiaza in continuare suma ramasa la fond. In cazul unui depozit la termen facut la o banca, retragerea partiala sau totala inainte de scadenta aduce prejudicii celui care retrage banii (pierderea dobanzii). 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate