Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Notiuni generale privind cheltuielile firmei


Notiuni generale privind cheltuielile firmei
Notiuni generale privind cheltuielile firmei

Analiza cheltuielilor firmei este deosebit de importanta in activitatea de gestiune si control, deoarece evidentiaza modul in care sunt utilizate resursele materiale, umane si financiare si impactul alocarii acestora asupra performantelor firmei. Zona cheltuielilor firmei cuprinde o arie larga de fenomene economice legate in esenta de consumul si utilizarea factorilor productiei: natura, munca si capitalul. Aceasta trebuie sa ocupe un loc deosebit in managementul intern deoarece de utilizarea si consumul factorilor de productie depinde in mare masura capacitatea concurentiala a firmei, asigurarea unor premize de baza ale performantei economico-financiare.

Analiza cheltuielilor constituie un instrument important in multitudinea tehnicilor de diagnosticare si evaluare a performantelor firmei. Investigarea lor sistematica permite intelegerea mecanismului de formare a rezultatelor firmei in functie de volum, structura si tendintele diferitelor categorii de consumuri.
Conform reglementarilor in vigoare, cheltuielile reprezinta diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Definitia cheltuielilor include doua tipuri de cheltuieli:

1.cheltuieli aparute in cursul activitatii curente, precum costul vanzarilor, salariile, amortizarea, care corespund de obicei unor iesiri sau diminuari ale valorii activelor;

2. pierderi care reprezinta diminuari ale beneficiilor economice si pot fi:

realizate, rezultate din dezastre sau din iesirea activelor pe termen lung;

nerealizate, rezultate din deprecierea monedei nationale in cazul unor datorii in valuta.

Competitivitatea produselor si eficienta activitatii desfasurate depind de modul cum se consuma si cum se utilizeaza factorii de productie: natura, munca si capitalul. Reducerea costurilor de productie constituie un obiectiv prioritar al oricarei firme de aceea este necesara analiza detaliata a principalelor categorii de cheltuieli care contribuie la formarea costului.

Costul reprezinta totalitatea consumurilor de resurse pe care le efectueaza firma pentru realizarea unei unitati de produs sau unui serviciu in expresie monetara. Costul este un instrument important in gestiunea firmei, avand atat rol de informare a managerilor asupra activitatii desfasurate, cat si de identificare a unor directii strategice de actiune in activitatea viitoare.Referitor la costuri in practica mondiala se considera a fi costuri normale urmatoarele:

standardele de cheltuieli stabilite pe baza tehnologiilor de fabricatie care asigura obtinerea produselor la parametrii proiectati;

nivelul cel mai scazut de cheltuieli inregistrate in ramura de activitate respectiva;

costurile care asigura un profit net anual echivalent dobanzii aferente capitalului propriu. În legatura cu aceasta problema, in literatura de specialitate se dau anumite marimi, ca de exemplu 12% din capitalul propriu, nu mai putin de 13% din cifra de afaceri, 9-15% din costuri etc.
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate