Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Modelul Mundell - Fleming


Modelul Mundell - Fleming


Modelul Mundell - Fleming

CAZUL I : curs flotant, cont de capital restrictionat

Se considera o economie descrisa de urmatoarele relatii:

; ;; ; ;

unde reprezinta PIB, consumul, investitiile, cheltuielile guvernamentale (exogene), exportul net, consumul autonom, inclinatia marginala spre consum, taxele, rata fiscalitatii, investitiile autonome, rata de dobanda interna, senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda, exportul, exportul autonom, senzitivitatea exportului la cursul de schimb, cursul de schimb real, importul, importul autonom, inclinatia marginala spre import, senzitivitatea importului la cursul de schimb, cererea de bani, inversul vitezei de rotatie a banilor, senzitivitatea cererii de bani la rata de dobanda, contul de capital, senzitivitatea contului de capital la diferentialul de dobanda si rata de dobanda pe piata de capital internationala. Regimul valutar este cel al cursului de schimb liber, iar contul de capital este restrictionat.

(a) Sa se precizeze si sa se interpreteze semnul parametrilor si .

(b) Sa se scrie ecuatiile care dau echilibrul pe piata bunurilor si serviciilor, pe piata monetara si identitatea contabila reprezentand constrangerea externa.

(c) Sa se determine PIB, rata de dobanda si cursul de schimb de echilibru, cunoscand urmatoarele valori ale parametrilor: ; ; ;; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; P = 1; ; , , .

(d) Sa se compare senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata nationala cu senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata externa.

Rezolvare:

(a) Deoarece , . In schimb , .

Tema. Sa se explice economic semnele.

(b) +(c)

Relatia IS: ;

Relatia LM: ;

Relatia BP: .

Din relatia BP (1)

Introducem (1) in relatia IS:

(2)

Din relatia LM se obtine: si se introduce in (2)

Masa monetara se obtine din urmatoarea formula:

Inlocuind cu datele disponibile, se obtine:

, ,

d) Pornim de la ecuatia investitiilor:

- senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata nationala =

- senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata externa =

se obtine din ecuatia de echilibru pentru rata dobanzii:

se obtine din ecuatia de echilibru pentru PIB:

.

Investitiile de pe piata nationala sunt mai sensibile la rata dobanzii interne.

CAZUL II : curs flotant, cont de capital perfect liberalizat

Se considera urmatorul model de tip Mundell-Fleming:

;

; ;

;

; ; ; ;; ; ; ; , ; ; , ; , , ,

Contul de capital este perfect de liberalizat, iar cursul este flotant.

a)      Sa se calculeze PIB, cursul nominal, rata dobanzii, consumul, marimea investitiilor, ponderea deficitului bugetar in PIB, soldul contului curent si marimea investitiilor;

b)      Se estimeaza ca PIB potential este . Cum se poate utiliza politica fiscala sau politica monetara pentru a aduce economia la nivelul potential. Ce se intampla cu moneda nationala;

c)      Nivelul PIB global () creste cu 3%. Cu cat se modifica PIB, rata dobanzii, cursul de schimb. Explicati, folosind eventual o diagrama IS-LM, modificarile din economia nationala;

d)      Nivelul ratei de dobanda de pe piata internationala () creste cu 0,5 pp. Cu cat se modifica PIB, cursul de schimb si rata dobanzii. Explicati, folosind eventual o diagrama IS-LM, modificarile din economia nationala;

e)      Presupunem ca evolutia economiei globale se poate aproxima printr-un model IS-LM. Sa se arate ca socurile de politica bugetara la nivel global se transmit in mod pozitiv la nivel national (i.e. o crestere a cheltuielilor guvernamentale la nivel global genereaza o crestere a PIB intern), in timp ce socurile de politica monetara se transmit in mod negativ (i.e. o crestere a masei monetare la nivel global genereaza o scadere a PIB intern).

Pornim de la faptul ca in economie contul de capital este perfect liberalizat ceea ce inseamna ca rata dobanzii este egala cu rata de dobanda internationala.

Scriem ecuatia IS:

Scriem ecuatia LM:

Ce trebuia sa observam in ecuatia (2)? Ca nu mai exista decat o necunoscuta: PIB-ul! In modelul Mundell Fleming cu cont de capital liberalizat si curs flotant PIB-ul de echilibru se obtine din LM. Din IS se obtine cursul de schimb de echilibru.

Revenim la ecuatia 1:

2. pentru a aduce economia la potential trebuie ca PIB-ul trebuie sa se modifice cu

Pentru a determina ce tip de politica economica este eficienta ne uitam la formula PIB-ului de echilibru (3).. Poate fi utilizata politica fiscala in modificarea PIB-ului? NU! Pentru ca in formula PIB-ului de echilibru NU exista nici o variabila de politica fiscala.

De aceea doar politica monetara (modificarea masei monetare) poate fi utilizata.

Pentru a determina ceea ce se intampla cu moneda nationala ne uitam la punctul de echilibru al cursului de schimb formula (4).

3. Daca PIB-ul global creste cu 3%, modificarea lui va fi egala cu

Ce impact are aceasta modificare asupra PIB-ului de echilibru? Nici una pentru ca nu apare in formula PIB-ului de echilibru! De asemenea rata de dobanda este egala cu deci nu se va modifica!. impactul asupra cursului de schimb se calculeaza tot in punctul de echilibru.

4.

Modificarile se calculeaza, ca de obicei, in punctul de echilibru.

Ce se intampla in cadrul modelului IS LM daca cresc cheltuielile guvernamentale in economia globala? Creste PIB-ul extern si creste rata de dobanda din strainatate . Ne uitam in formula PIB-ului de echilibru pe piata nationala:

. Se observa ca daca creste atunci si PIB-ul intern creste!

Ce se intampla in cadrul modelului IS LM daca creste masa monetara in economia globala? Creste PIB-ul extern si scade rata de dobanda din strainatate . Din formula PIB-ului de echilibru pe piata nationala se observa ca daca scde atunci si PIB-ul intern scade!

Observatie: cum se modifica relatiile ce descriu echilibrul si senzitivitatile daca cursul de schimb nominal este fix si egal cu 3,5 unitati?

CAZUL III : curs fix, cont de capital restrictionat

Se considera urmatorul model Mundell-Fleming:

; ;

; ; ;

;

Cursul de schimb este fix, iar fluxurile de capital sunt restrictionate. Interventiile bancii centrale pentru sustinerea cursului fix sunt sterilizate. Se cunosc urmatoarele date: ; ; ; ;; ; ; ; ; , ,. Se stie ca rata fixa este , , ,

(a) Sa se determine venitul national si rata de dobanda interna

(b) Sa se calculeze si sa se explice impactul politicilor monetara si fiscala asupra venitului national si a ratei dobanzii.

Rezolvare:

(a) Pentru a determina venitul national si rata de dobanda, precum si soldul monetar al balantei de plati trebuie sa exprimam ecuatiile echilibrului pe piata bunurilor si a serviciilor si pe piata monetara, precum si identitatea contabila reprezentand constrangerea externa.

Echilibrul pe piata de bunuri si servicii:

.

Echilibrul pe piata monetara:

.

Identitatea contabila reprezentand constrangerea externa:

.

Venitul national de echilibru:

,

Unde .

Rata de dobanda interna de echilibru:

.

Inlocuind numeric obtinem k=1,2121; , .

(b) Politica fiscala

Multiplicatorii au formulele: si . Cresterea cheltuielilor guvernamentale va genera cresterea venitului national si a ratei de dobanda.

Politica monetara

Multiplicatorii au formulele: si . Cresterea ofertei de moneda induce cresterea venitului national si scaderea ratei de dobanda de echilibru, ceea ce determina cresterea importurilor si a iesirilor de capital, deteriorand echilibrul extern.

CAZUL IV : curs fix, cont de capital perfect liberalizat

Se dau urmatoarele ecuatii pentru modelul Mundell-Fleming:

;

; ;

;

.

Se cunosc urmatoarele date: ; ; ; ;; ; ; ; ; . Se stie ca rata fixa este , fluxurile de capital sunt libere si , ,

(a) Sa se determine nivelul venitului si al ratei de dobanda de echilibru (

(b) Stiind ca raportul si (N reprezinta numerarul in circulatie, R sunt rezervele bancilor la banca centrala, iar D reprezinta nivelul total al depozitelor), sa se precizeze in ce sens si cu ce valoare ar trebui sa se modfice baza monetara, astfel incat sa se mentina paritatea cursului de schimb;

(c) In cazul in care are loc o crestere a ratei de dobanda pe piata internationala cu 5 la suta, iar banca centrala doreste sa pastreze baza monetara constanta, cu va trebui devalorizata moneda nationala?

(d) Sa se compare senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata nationala cu senzitivitatea investitiilor la rata de dobanda de pe piata externa.

Rezolvare:

(a) Prima etapa in rezolvarea problemei este sa identificam la care din cele patru cazuri posibile se refera problema. Cursul de schimb este fix, iar capitalurile sunt perfect mobile. Putem concluziona ca .

Relatia IS - echilibrul pe piata bunurilor si serviciilor:

(1)

Se cunosc toate elementele, mai putin rata inflatiei. Dar

Inlocuind datele problemei in (1), se obtine urmatorul punct de echilibru:

(b) Se determina masa monetara care corespunde echilibrului. In cazul in care regimul de curs de schimb este fix, masa monetara este o variabila endogena.

Masa monetara reala trebuie sa scada cu: . Preturile interne sunt , deci . Pentru aceasta, banca centrala trebuie sa modifice baza monetara (), astfel:, unde este multiplicatorul monetar,

(c)

LM:

IS:

Devalorizarea monedei nationale =

Se considera urmatorul model de tip Mundell-Fleming:

;

; ;

;

; ; ; ;; ; ; ; , ; ; , ; , , ,

Contul de capital este perfect de liberalizat, iar cursul de schimb este fix, paritatea fiind stabilita la nivelul .

a)      Sa se calculeze PIB, cursul nominal, rata dobanzii, marimea masei monetare, consumul, marimea investitiilor, ponderea deficitului bugetar in PIB, soldul contului curent si marimea economiilor sectorului privat;

b)      Se estimeaza ca PIB potential este . Cum se poate utiliza politica fiscala sau politica monetara pentru a aduce economia la nivelul potential. Cum trebuie sa actioneze banca centrala pentru a pastra cursul fix?

c)      Nivelul PIB global () creste cu 3%. Cu cat se modifica PIB, cursul real si rata dobanzii. Cum trebuie sa actioneze banca centrala pentru a pastra cursul fix? Explicati, folosind eventual o diagrama IS-LM, modificarile din economia nationala;

d)      Nivelul ratei de dobanda de pe piata internationala () creste cu 0,5 pp. Cu cat se modifica PIB, cursul real. Explicati, folosind eventual o diagrama IS-LM, modificarile din economia nationala;

e)      Presupunem ca evolutia economiei globale se poate aproxima printr-un model IS-LM. Sa se arate ca socurile de politica monetara se transmit in mod pozitiv la nivel national (i.e. o crestere a masei monetare la nivel global genereaza o crestere a PIB intern). Dar socurile de politica bugetara?

2. Aplicatii propuse:

In cadrul modelului Mundell-Fleming (cont de capital liberalizat, curs flotant ) se cunosc: , , , G=3400, , c=78%, m=22%, P=1, M=2000, g=2000, r*=7%, , , a=20, b=18.

; ; ; ;

Se stie ca daca masa monetara se reduce cu 100 u.m., cursul de schimb se reduce cu 8.66316. Sa se calculeze:

a)      (Y*, r*), ponderea contului de capital, contului curent si a deficitului bugetar in PIB;

b)      Pe piata internationala rata dobanzii a urcat la 8%. Guvernul a hotarat sa ia masuri pentru ca cursul sa nu se modifice. Cu cat ar trebui modificate cheltuielile guvernamentale astfel incat cursul sa fie constant?

R:

a)

b)

Economia este descrisa de urmatoarele ecuatii: , ; ; este cursul de schimb valutar, ; , , , , , iar este rata dobanzii pe piata internationala.

(a) Sa se calculeze: Y, r, E si CC in punctul de echilibru;

(b) Se cunosc: p = 1; c = 80%; t = 30%; m = 0.22; ; g = 228.75; h = 10; ; ; ; ; H = 15; G = 450; M = 280.75. Sa se calculeze Y, r, S, E, I, d, CC, .

(c) Sa se calculeze , , , , unde k = 1 reprezinta variatia indicatorului in raport cu , iar k = 2 in raport cu , iar k = 3 in raport cu

(d) Sa se mentioneze cu cat e puncte procentuale se modifica r si cu cate procente se modifica E, CC si D in cazul in care rf creste de la 8% la 12 %.

a)

b)

c)

d)

Se considera urmatorul model Mundell-Fleming:

Unde

Se considera ponderea deficitului bugetar in PIB: . Se cunosc:

a) sa se calculeze

b) sa se calculeze in cazul in care

c) sa se calculeze in cazul in care .

R:

a)

b)

c)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate