Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
SEGMENTAREA PIETEI MUNCII


SEGMENTAREA PIETEI MUNCII


SEGMENTAREA PIETEI MUNCII

La nivelul economiei nationale nu exista o piata unica a muncii ci aceasta este segmentata. Teoria segmentarii pietei muncii sustine ca economiile dezvoltate se caracterizeaza prin 2 sau mai multe segmente ale pietei muncii, intre care se interpun bariere ce impiedica trecerea fortei de munca dintr-un segment intr-altul si nu permite omogenizarea conditiilor de angajare si remunerare. De aceea, mobilitatea fortei de munca se manifesta doar sau mult mai intens i cadrul fiecarui segmental pietei muncii, iar salariile se formeaza sub influenta unor factori specifici fiecarui segment.

Segmentarea pietei muncii se intemeiaza pe conditiile generale de existenta si manifestare a sistemelor economice reale contemporane. Astfel, sistemul de piata real, strucurat dual (privat + public), presupune si o piata a muncii duala, fiecare segment al acesteia avand anumite conditii pentru salariati in ceea ce priveste pe de-o parte conditiile de munca si pe de alta parte nivelurile salariilor.

Segmentarea pietei muncii se realizeaza folosind anumite criterii de grupare. Astfel:

-dupa forma de proprietate, exista: piata muncii sectorului privat si piata muncii sectorului public;

-dupa dimensiunile utilizatorului fortei de munca, avem: C de munca din partea marilor firme si piata muncii pt intreprinderile mici;-dupa gradul de organizare a O de munca, deosebim: piata nestructurata, a salariatilor liberi si piata salariatilor sindicalizati.

In SUA s-au conturat 3 segmente ale pietei muncii:

-economia de centru

-intreprinderile periferice

-economia clandestina.

Unitatile economiei de centru, fiind puternice din punct de vedere financiar si avand pozitie de monopol sau de ologopol pe piata, se caracterizeaza printr-un grad ridicat de sindicalizare, prin niveluri ale salariilor peste media nationala, corelate cu o W a muncii inalta.

Intreprinderile periferice sunt cele mici si mijlocii, cu produse ce incorporeaza multa munca si a caror W a muncii este scazuta, motiv pentru care si salariile sunt scazute, iar sindicalizarea este de asemenea foarte scazuta.

In economia clandestina, formele de salarizare nu sunt stabile, angajarile se fac de obicei fara contract de munca, insecuritatea salariatilor fiind totala.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate