Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Evaluarea patrimoniala a intreprinderii


Evaluarea patrimoniala a intreprinderii


Evaluarea patrimoniala a intreprinderii

Valoarea patrimoniala

Evaluarea patrimoniala permite masurarea situatiei nete a intreprinderii, se stabileste valoarea globala tinand cont de bunurile din activ si de datoriile de pasiv. Aceasta valoare se numeste valoare matematica sau activ net.

Activul net contabil sau valoarea contabila a intreprinderii este data de valoarea totala a activelor mai putin valoarea datoriilor:unde:

= activul net contabil (valoarea patrimoniala neta/situatia neta);

= active totale;

= datorii totale.

Acest model se bazeaza pe analiza unor elemente incontestabile, urmarite si verificate de catre contabilitate: valoarea de origine a intreprinderii este echivalenta cu capitalul sau initial in numerar, iar valoarea actuala este reprezentata de activul rezultat din acest capital si din activitatea lui de exploatare, sub rezerva reevaluarilor necesare, deoarece contabilitatea lucreza cu costuri istorice.

Valoarea patrimoniala neta se mai poate detemina prin adaugarea la capitalul social a rezultatelor sau rezervelor ce revin actionarilor.

Astfel, se disting doua expresii ale valorii:

valoarea patrimoniala contabila direct reiesita din documentele contabile, care sunt surprinse in costuri istorice;

valoarea patrimoniala reevaluata - incorporeaza diferentele ce pot exista intre valorile contabile si valorile economice (supraevaluate sau subevaluate).

Valoarea patrimoniului net este recomandat a fi uilizat numai intr-o economie de relativa stabilitate, intrucat aceasta valoarea nu reflecta valoarea de piata a intreprinderii.

Activul net corectat al intreprinderii

Intrucat valoarea unei intreprinderi trebuie sa fie adusa cat mai aproape de valoarea de circulatie se recurge la corectarea valorii patrimoniale contabile. Aceasta operatiune ia in considerare toate elementele bilantiere si gradul de utilitate a acestora:

reevaluarea activelor necorporale consta in analizarea si evaluarea elementelor intangibile incluse in activul unei intreprinderi69:

licente, brevete, marci care pot fi evaluate in functie de redeventele care ar putea fi incasate din utilizarea acestora;

dreptul de leasing - se poate evalua in functie de chiria anuala multiplicata cu un coeficient de la 3 la 6;

cunostintele tehnologice se evalueaza la o rata de actualizare mai mare in raport de prima de risc care cuantifica volatilitatea acestor active necorporale;

clientela - se poate evalua tinand seama de costul de formare a retelei de distributie: cheltuieli de recrutare a agentilor economici, cheltuieli de pregatire si specializare, primele pentru ca acestia sa fie rentabili.

In literatura de specialitate exista si alte abordari ale activelor necorporale. Ele sunt tratate ca nonvalori si sunt ignorate atunci cand se determina activul net corectat, dar sunt incluse in calculul goodwill-ului intreprinderii care se adauga la activul net corectat pentru a da valoarea acestuia.

evaluarea activelor corporale se reevalueaza diferit in functie de componenta lor:

- terenuri;

- constructii;

- masini si utilaje, mijloace de transport

Avand in vedere cele patru momente specifice principiilor evaluarii elementelor patrimoniale, activele corporale, conform legislatiei in vigoare, se evalueaza la urmatoarele categorii de valori: valoarea de intrare in patrimoniu (valoarea contabila), valoarea de inventar, valoarea bilantiera sau de inchidere a exercitiului, valoarea de iesire din patrimoniu.

evaluarea activelor financiare - se evalueaza la media cursurilor bursiere a titlurilor de participatie, a valorilor mobiliare de plasament etc., in functie de pretul de revanzare, de valoarea actualizata a dividendelor sau a dobanzilor incasabile, de rata dobanzii etc.

evaluarea activelor circulante se evalueaza distinct in functie de specificitatea fiecarui element in parte (la nivelul costului de cumparare, la nivelul costurilor de productie, la nivelul preturilor de vanzare);

determinarea activului brut corectat prin insumarea tuturor elementelor de activ reevaluate;

evaluarea elementelor de pasiv - provizioane, datoriile intreprinderii;

determinarea activului net corectat (activul net corijat) ca diferenta intre activul net corectat si valoarea totala a datoriilor, astfel:

unde:

= activul net corectat;

= activul brut corectat;

= valoarea actuala a datoriilor.

sau

ANC = Capitaluri proprii + Plus valoare - Subvaloare -

- Elemente de activ care nu au valoare (cheltuieli si

obligatii).I. Stancu - Finante, Teoria pietelor financiare, Finantele intreprinderilor, Analiza si gestiunea financiara; Editura Economica, Bucuresti, 1997

V. Troaca - Management financiar bancar, Editura Academica Brancusi, Tg-Jiu, 2002

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate