Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Determinarea ratelor cinetice


Determinarea ratelor cinetice


DETERMINAREA RATELOR CINETICE


O rata cinetica poate fi definita ca un produs intre durata de rotatie a elementelor de activ circulant in raport cu cifra de afaceri si ponderea pe care fiecare element de activ circulant, in expresie valorica, o detine in cifra de afaceri totala. Pentru metoda sintetica, rata cinetica caracteristica pentru toate activele circulante se prezinta ca un raport dintre soldul mediu al activelor circulante din anul precedent si cifra de afaceri aferenta perioadei precedente, astfel:

Rc =

Sistemul de indicatori exprimati in numar zile (pe care il denumim sistem de rate cinetice) prezinta numeroase avantaje fata de indicatorii exprimati in marimi absolute sau marimi relative[1]:1)          Indicatorii financiari in marimi absolute au o putere informativa redusa, ca urmare a comparabilitatii restranse cu nivelurile realizate in perioadele anterioare sau cu cele realizate de alte intreprinderi. Comparatia dintre activele, datoriile sau cifra de afaceri ale unei intreprinderi alimentare cu cele ale uneia constructoare de masini nu serveste unei analize pertinente.

2)          Indicatorii financiari, in marimi relative (rata rentabilitatii, norma de amortizare etc.) au o putere informativa mai mare prin cresterea gradului de comparabilitate, dar in continut raman totusi niste marimi abstracte (coeficienti, procente), care nu pot fi redate in termeni concreti ai realitatii economice.

Ratele cinetice au o putere informativa superioara atat prin gradul ridicat de comparabilitate, precum si prin exprimarea lor sub forma de marimi concrete: durata amortizarii, durata recuperarii creantelor, durata platii furnizorilor etc. Ratele cinetice se obtin, deci, prin inmultirea duratei rotatiei fiecarui post de bilant cu coeficientul de pondere corespunzator.
[1] Dumitru, M. Finantele intreprinderii, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006, pag. 128

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate