Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Conceptul de rol al statului in economie


Conceptul de rol al statului in economie


Conceptul de rol al statului in economie


Considerat cheia inventiilor sociale, statul nu poate fi prezentat, din punct de vedere al evolutiei sale, decat in contextul schimbarilor sociale. Statul a determinat modul de organizare a societatilor de-a lungul istoriei, dar in acelasi timp a fost continuu remodelat, reconstituit, in functie de evolutia societatii omenesti.

Desi interpretarile cele mai largi fac din stat o necesitate indispensabila a omului ca fiinta sociala, fenomen comun tuturor societatilor, statul modern -anticipat de primele state europene centralizate aparute in secolele XVI - XVII si delimitat in epoca Revolutiei Franceze - este un concept nou.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul "stat" isi are originea in termenul latinesc "status" - vocabula fara sens precis.In acceptiunea sa actuala, termenul "stat" a fost introdus si consacrat de Niccolo Machiavelli al carui " tratat al puterii absolute" incepe cu expresia:

"Tutti gli Stati".

Probabil ca nu exista la ora actuala un alt spatiu teoretic comun atator stiinte cum este statul si probabil ca nici un alt subiect nu a generat atatea [1]dezbateri de idei, controverse, polemici sau conflicte. Esenta acestora consta, in general, in relatia individ-stat sau constrangere-libertate.


Statul este identificat cu mijloacele ce permit crearea si mentinerea ordinii sociale in limitele unui spatiu determinat. Definitiile cele mai comune caracterizeaza statul in raport cu trei aspecte esentiale:

Un cadru spatial, delimitat de granite (teritoriu);

Populatia, care traieste in granitele respective (natiunea);

Existenta unei structuri, care constituie baza unitatii politice (autoritatea politica sau autoritatea publica).

Astfel, statul este definit ca "un teritoriu delimitat, ocupat de o populatie stabila, condus de o organizatie politica cu rol de constrangere", sau dupa definitia complexa data de Max Weber1 statului modern, "institutie politica cu o constitutie rational intocmita, cu un sistem juridic rational intocmit si cu o administratie calauzita dupa reguli rational statuate - legi, aplicata de functionari profesionisti".

Din perspectiva teoriei economice, desi aceasta inregistreaza opinii, conceptii contradictorii cu privire la rolul statului in economie, se poate constata ca o tendinta de ansamblu, acceptarea statului ca subiect economic si acceptarea actiunilor sale in calitate de componente intrinseci ale sistemului economic. Studiul statului ca actor economic implica operarea cu o serie de notiuni generale, referitoare la acest camp de investigatie economica si la domeniile invecinate lui.

Distinctia sector public - sector privat in economie este in acord cu un larg curent de reflectie pe tema conceptelor public - privat existent in gandirea contemporana.

Sectorul privat asigura eficienta economica maxima, prin sistemul de alocare al pietei concurentiale.

Sectorul public asigura echitatea sau justitia sociala, prin sistemul de alocare bazat pe implicarea statului in economie.

Componentele principale ale sectorului public sunt:

1. Institutiile publice care opereaza cu venituri de la bugetul public si bugetele locale si cuprind:

Administratiile publice centrale si locale care produc bunuri cu caracter public, destinate intregii societati, respectiv colectivitatii locale. Pe ansamblu, bunurile colective furnizate de administratiile publice, pot fi grupate pe domenii in: aparare nationala; justitie; politie; securitate; urbanism si protectie a patrimoniului natural si al peisajelor; transporturi; intretinerea drumurilor, podurilor, porturilor, cailor de navigatie si canalelor; invatamant; pregatire profesionala; servicii culturale; protectia mediului inconjurator; planificare; dezvoltare economica; etc.

Organisme de protectie sociala direct subordonate puterii publice si in care prevaleaza acelasi sistem de decizii colective. Organizate initial sub forma unor societati mutuale muncitoresti, care pe baza cotizatiilor obligatorii realizau prestatii pentru membrii lor ( asigurari in caz de boala, asigurari de accidente de munca ), sistemul asigurarilor sociale s-a transformat profund in timp, capatand pe langa functia de asigurare si functia de compensare a inegalitatilor economice, de unde si denumirea actuala de organisme de protectie sociala. Acestea sunt insarcinate, la ora actuala, cu asigurari de boala accidente, somaj, pensii, ajutoare sociale pentru copii, familii, persoane cu handicap, batrani, apararea mamei si a copilului.

  1. Intreprinderile publice opereaza cu venituri obtinute din vanzarea pe piata a productiei proprii, cu subventii sau transferuri guvernamentale si cuprind:

Regii autonome de regula monopoluri naturale, ce nu sunt concurate de firmele private

Societati mixte cu capital de stat ( aflate in concurenta cu firmele private, fac parte din sectorul public, dar sunt mai apropiate ca mod de functionare de sectorul privat ) ;

Banci si societati de asigurare cu capital de stat
1Max Weber - Theory of Social and Economic Organization, Free Press, New York, !947

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate