Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Analiza lichiditatii si solvabilitatii


Analiza lichiditatii si solvabilitatii
Analiza lichiditatii si solvabilitatii

Lichiditatea semnifica posibilitatea de a transforma elemente de activ in bani, iar solvabilitatea masoara capacitatea firmei de a-si onora la termen obligatiile de plata.

Pe baza faptului ca activele circulante contin trei elemente (stocuri, creante si disponibilitati banesti inclusiv investitii financiare pe termen scurt) se pot construi trei rate de lichiditate patrimoniala:

1. Lichiditatea generala (Lg) reprezinta raportul dintre activele circulante si datoriile financiare pe termen scurt si se calculeaza dupa relatia:
practic

unde: DTS – disponibilitati financiare pe termen scurt;

daca  , atunci exista o garantie fara probleme a obligatiilor curente; literatura de specialitate apreciaza ca normal raportul 2/1, respectiv Lg = 2;

daca , atunci inseamna ca activele circulante nu asigura lichiditatile necesare stingerii datoriilor pe termen scurt, practic firma se afla intr-o situatie financiara critica;

activele curente se stabilesc scazand din activele circulante stocurile nevalorificabile si creantele incerte; pasivele curente cuprind datoriile pe termen scurt (pana la 1 an), adica datoriile catre furnizori, creditele bancare pe termen scurt, ratele la creditele pe termen mediu si lung scadente in perioada analizata, impozitele si taxele de platit, alte cheltuieli platibile cum ar fi cheltuielile cu personalul.

O asemenea situatie poate avea o redresare probabila in conditiile:

reinnoirii scadentelor datoriilor;

asigurarii unui grad al lichiditatii activelor circulante care sa devanseze exigibilitatea datoriilor;

accelerarea rotatiei activelor circulante in speta stocurilor–ca de exemplu formarea optima a acestora, micsorarea celor greu vandabile eventual si pe calea soldarii etc.

2. Lichiditatea curenta sau intermediara (Lc) este intalnita si sub denumirea de rata testului acid si se calculeaza dupa relatia:

sauacesta se apreciaza ca o rata buna chiar daca ideal se considera ca valoarea coeficientului sa fie egala cu 1 ceea ce ar echivala cu faptul ca fondul de rulment acopera in intregime stocurile. Altfel spus la nici o parte a acestora nu concura datoriile pe termen scurt.

3. Lichiditatea la vedere (imediata) (Lv), numita si capacitate de plata, reflecta capacitatea firmei de a achita datoriile exigibile imediat, pe baza disponibilitatilor banesti (inclusiv a titlurilor de valoare):

in conditiile economiei romanesti cand titlurile de credit (cambia si biletul la ordin) nu au o extensie deplina ca in tarile cu o economie de piata functionala aceasta rata este utila, iar nivelul normal al ei este considerat a fi intre 0,2 si 0,3.

4. Solvabilitatea generala (Sg) se determina astfel:

acest indicator masoara securitatea de care se bucura firma fata de banca si de creditori; se considera o situatie normala atunci cand activele totale sunt de doua ori mai mari decat datoriile totale.

5. Solvabilitatea patrimoniala numita si autonomia financiara:

nivelul minim al acestei rate se considera a fi 30%, iar cel normal 50%.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate