Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Analiza diagnosticului economico-financiar a SC METAL PREST SRL


Analiza diagnosticului economico-financiar a SC METAL PREST SRL


Planul lucrarii

Cap. II Analiza diagnosticului economico-financiar a SC METAL PREST SRL

Prezentarea societatii

Analiza aspectelor comerciale ale firmeiAnaliza activitatii tehnico - operationale a firmei

Analiza managementului si resurselor umane ale firmei

Analiza economico - financiara a firmei

Concluziile analizei diagnostic. Analiza SWOT

Cap. III Studiu de fezabilitate privind oportunitatea extinderii capacitatii de productie a firmei prin constructia unei noi hale de productie si dotarea acesteia cu utilaje specifice

Prezentarea investitiei si analiza oportunitatii realizarii acesteia

Analiza regimului de eficienta al proiectului cu ajutorul indicatorului  venit net actualizat si randamentului economic

3.3. Analiza economica si financiara a proiectului de investitii pe baza RIR

3.4. Decizia de investitie

Concluzii

Anexe

Bibliografie

Cap. II Analiza diagnosticului economico-financiar a SC METAL PREST SRL

Prezentarea societatii

Denumire: SC METAL PREST SRL

Sediul: PITESTI, str. Tudor Vladimirescu nr.15, tel./fax0248124387

Nr. R.C.J./03/20/1999

Cod fiscal R 167484/1999

Obiectul de activitate : productia si comercializarea constructiilor metalice

Capital social : 849732,6 ron

Asociati : Vasile Ion ( 52,2% din capitalul social)

SC Intermodal SA ( 47, 8% din capitalul social).

SC METAL PREST SRL a fost infiintata in anul 1999, la initiativa d-lui Vasile Ion. Firma se inscrie in randul intreprinderilor mijlocii, are ca principal obiect de activitate productia si comercializarea confectiilor, constructiilor si structurilor metalice destinate transporturilor combinate. Firma produce in special pentru piata externa, principalii clienti fiind localizati in tari ale Uniunii Europene (Germania, Italia Franta, Cehia). Furnizori sunt localizati in tara. O analiza detaliata cu privire la activitatea si situatia firmei este prezentata in randurile de mai jos.

Analiza aspectelor juridice legate de activitatea firmei evidentiaza:

Societatea este legal infiintata in baza legii 31/1990 cu modificarile ulterioare. Este o societate cu raspundere limita, cu doi asociati : d-l Vasile Ion care detine 52,2% din capitalul social si SC INTERMODAL SA cu o pondere de 47,8% Statutul si actul constitutiv corespund prevederilor legale , prin acestea reglementandu-se : denumirea societatii, forma juridica, capitalul social, obiectul de activitate, cesiunea partilor sociale, gestionarea societatii.

Societatea detine este proprietara terenului si a constructiei de pe acesta, dupa cum rezulta din contractul de vanzare - cumparare pentru teren , autorizatia de constructie si certificatul de urbanism pentru constructie.

Pentru mijloacele fixe , obiectele de inventar si alte asemenea bunuri inregistrate in contabilitate, sunt eliberate facturi pe numele sau.

Societatea nu are achizitionate bunuri in leasing.

Toti salariatii au contracte de munca, cunosc si au semnat protectia muncii si ROI. Societatea a achitat contributiile la fondul de pensii si asigurari sociale. Plata salariilor cu o exceptie s-a realizat la termenele prevazute in contracte. Nu au fost inregistrate conflicte de munca.

Societatea are incheiate contracte cu principalii clienti si furnizori. Termenele contractuale au fost respectate.

Societatea este inregistrata la Registrul Comertului, la Directia Finantelor Publice. Ultimul control fiscal a avut loc in septembrie 2005. In urma controlului societatea a platit o amenda de 1000 ron ca urmare a constatarii unor diferente la impozitul pe profit.

Societatea detine certificat de calitate ISO 9001.

Societatea nu este implicata in litigii de nici o natura.

2.2. Analiza aspectelor comerciale ale firmei

Diagnosticul comercial are ca scop analiza performantelor si potentialului comercial al firmei. Aceasta analiza a presupus:

a)      analiza gamei de produse si a politicii de produs

b)      analiza furnizorilor

c)      analiza clientilor

d)     analiza politicii de pret, distributie si promovare

e)      analiza concurentei

Analiza gamei de produse si a politicii de produs

Principalele produse ale firmei au ca destinatie transportul intermodal, la care se adauga o serie de constructii si structuri metalice. Nomenclatorul de produse cuprinde :

 • containere metalice de diferite tipuri si dimensiuni destinate transportului feroviar, rutier, aerian si naval.
 • cutii metalice  destinate transportului de valori.
 • structuri metalice pentru camioane, camionete, TIR-uri.
 • constructii metalice ( hale, baraci etc.)

Politica de produs a firmei este orientata in special spre satisfacerea cerintelor clientilor. In general, clientii externi prezinta firmei machetele si dimensiunile corespunzatoare, dupa care comanda intra in executie. In ultimul an a crescut preocuparea pentru proiectarea unor cutii metalice destinate transportului de valori care sa permita o manipulare mai usoara, sa confere protectie sporita si sa faca fata unor eventuale incendii.

Analiza furnizorilor

Societatea are incheiate contracte pentru aprovizionarea cu materiale, piese de schimb si alte accesorii necesare desfasurarii activitatii cu numerosi furnizori. Cei mai importanti sunt:

Direct Autorom SA ( Stefanesti Arges );

Kober Romania SA ( Bucuresti );

Sidex ( Galati );

Cast Targoviste.

COMAT SA Arges;

Tehnisud SA Timisoara;

Weld Romania Bucuresti;

Wurth Romania Bucuresti.

Alro Slatina

Nici unul dintre furnizori nu este furnizor strategic, oricare dintre ei putand fi substituti. Acestia au respectat termenele contractuale, neinregistrandu-se intarzieri in livrari.

Analiza clientilor

Societatea are in derulare contracte in special cu clienti din afara tarii. Acestia provin din Germania si sunt reprezentati de firmele STADE GmbH, Reta Intermodal si STREIT & CO GmbH. Acestea preiau aproximativ 80% din productie. Ocazional, firma executa comenzi si pentru clienti din Anglia, Franta si Cehia. Pe piata romaneasca firma desface doar 20% din productie. In aceasta situatie, firma depinde in mare masura de clientii externi. O parte din clienti nu si-au onorat platile.

Politica de pret

Politica de pret a firmei este flexibila. Pretul de vanzare se formeaza dupa cum urmeaza :

Pv = ( cheltuieli directe + cheltuieli indirecte) + marja de profit

Firma isi acopera astfel toate cheltuielile( materii prime, materiale, combustibil, forta de munca etc.) la care adauga o marje de profit care se situeaza intre 20% - 30%. In functie de marimea comenzii se aplica discounturi din marja de profit. Preturile sunt competitive pe piata externa, dar si interna. Fata de preturile de pe piata externa, firma practica preturi cu pana la 20% mai mici. Comparativ cu piata interna, preturile sunt mai scazute cu 5%-7%.

Politica de distributie

Distributia produselor firmei se realizeaza in mod indirect pentru piata externa. Comenzile executate sunt expediate clientilor externi prin intermediul firmei de transport international LAZAR INTERNATIONAL TRANSPORT, cu care firma are incheiat contract de livrare. Pe piata interna, firma expediaza produsele in mod direct, fara sa apeleze la intermediari. Pe viitor firma si-a propus sa achizitioneze un TIR VOLVO cu care sa realizeze o parte a distributiei si pe piata externa.

Promovarea produselor

Analiza politicii de promovare scoate in evidenta preocuparile firmei pentru imbunatatirea imaginii acesteia atat pe piata interna cat si pe cea externa. Recent a participat la Hamburg un salon specializat unde a intrat in contact cu o serie de producatori si beneficiari. O parte din acestia si-au manifestat dorinta de colaborare. Pe site-ul propriu sunt informatii cu privire la produsele firmei. Promovarea firmei se realizeaza si prin mass-media locala. Cu toate acestea firma nu a dezvoltat o politica agresiva de promovare menita sa conduca la cresterea numarului de clienti.

Concurenta

Pe piata locala (jud. Arges), firma detine pozitia de lider, neexistand nici o alta firma strict specializata in acest domeniu. La nivel national principalii concurenti sunt dupa cum urmeaza :

SC AMPLAST SOLUTION Baia Mare

SC COND MARK SRL Ploiesti

SC ACTIV TREDING Bucuresti

SC BETA COM PRODACT Targoviste

SC HT CONSTRUCT Campia Turzii

Pe piata externa principalii concurenti provin din Republica Ceha. Produsele sunt de calitate, iar pretul competitiv ( ca si in Romania costurile cu forta de munca sunt mai reduse decat in celelalte tari ale UE.) Principalul atuu al concurentilor externi il reprezinta calitatea finisajelor.

Concurentii externi  cei mai importanti sunt:

PROVIO MET - Cehia

SMITZ GmbH. -Germania

LUBLY STM - Slovacia

RETA INTERMODAL - Germania

Ca presiune concurentiala, aceasta nu este foarte mare, ca in alte domenii de activitate, nici la nivel national, nici international.

2.3. Analiza activitatii tehnico - operationale

Diagnosticul operational are ca principal scop estimarea performantelor tehnice anterioare ale intreprinderii si posibilitatile de potentare pe viitor ale acestora.

Organizarea activitatii de exploatare

Activitatea productiva: este structurata pe principalele faze de productie descrise de graficul principal de productie.

Graficul 1

DIRECTIA

DEPOZIT

MATERIALE

PROIECTARE

PREGATIRE CERCETARE

COMPONENTE

ASAMBLARE

COMPONENTE

CIENTELA

CLIENTELA

MONTAJ FINAL

FINISAJ

SABLARE

VOPSITORIE DEPOZIT

PRODUSE

FINITE

SEMIFABRICATE

LEGENDA:

oferta pentru necesar de materiale

studiere comenzi

- comenzi cereri oferte

livrari produse

- oferta ferma

- lansare in productie

- semifabricate

materii prime

- semifabricate productie neterminate (materiale neutilizate)

- supravegere productie, urmarire proiect

- materiale consumabile

- materiale + semifabricate

materiale

Utilajele folosite sunt specifice procesului de productie: confectii metalice( strunguri), masini de taiat tabla, aparate de sudura etc. Utilajele sunt utilizate 8 ore pe zi, intr-un singur schimb. In cadrul firmei exista un plan de organizare a activitatii de productie pe 6 luni. Activitatile cuprinse in plan sunt astfel proiectate incat comanda sa fie executata cu 3 zile inainte de termen. In situatia in care apar comenzi ce trebuie executate rapid, programul de lucru se prelungeste cu 2-4 ore. Ciclul de productie, difera de la un produs la altul de la 4ore pentru realizarea unei cutii postale, la 30 de zile pentru realizarea unui container pentru transport intermodal .

Produsele agentului economic

Nomenclatorul de produse cuprinde :

 • containere metalice de diferite tipuri si dimensiuni destinate transportului feroviar, rutier, aerian si naval.
 • cutii metalice  destinate transportului de valori.
 • structuri metalice pentru camioane, camionete, TIR-uri.
 • Constructii metalice( hale, baraci etc.)

Gama este diversificata in functie de dimensiuni, natura materialui folosit( ex. tabla galvanizata, tabla zincata, securizata) si tratamentele termice specifice.

Tehnologiile de productie

Pe baza informatiilor bilantiere centralizate prezentate in anexa am identificat urmatoarea structura a imobilizarilor corporale ( tabel nr.1)

Tabelul nr. 1

Evolutia structurii imobilizarilor corporale in perioada 2003-2006

Nr.

crt

Categoria de imobilizari

corporale

Terenuri

Cladiri

Constructii speciale

Masini, utilaje, mijl.transport

Alte imobilizari corporale

Total

Din datele prezentate in tabelul de mai sus am constatat ca in cei 4 ani, structura imobilizarilor corporale s-a imbunatatit, astfel ponderea categoriei masinilor, utilajelor si mijloacelor de transport a crescut cu circa 30 % . In cadrul acestora 90% sunt mijloace direct productive ( strunguri, masini de taiat tabla, aparate de sudura, prese etc). Firma s-a preocupat in ultimii 2 ani sa achizitioneze tehnologie de productie performanta. Astfel a procurat in anul 2005 un strung de ultima generatie cu o capacitate de productie superioara ( cu peste 30% fata de celelalte strunguri existente in firma). Ca necesar de noi tehnologii, se impune achizitionarea unui aparat de sudura multipunct.

Prin inspectia patrimoniului nu au fost identificate active redundante.

Capacitatea de productie si gradul de utilizare a acesteia

Evolutia productiei fizice este pusa in evidenta in tabelul de mai jos :

Tabel nr.2

Productia fizica in perioada 2003-2006

Indicatori

Containere

feroviar

rutier

aerian

naval

Cutii valori

MB1

MB2

Structuri

metalice

Constructii metalice (hale)

Analiza indicatorilor scoate in evidenta cresterea productiei fizice la majoritatea reperelor. Productia de containere a crescut cu 9% in 2006 fata de 2005, cand s-a inregistrat o crestere de 62,9%.

Cresterea cea mai mare au inregistrat-o cutiile valorice (76%). Lucru explicabil deoarece firma a incheiat contracte cu societatile bancare din judetul Arges si cu o firma de transport valori mobiliare.

Scaderea productiei de structuri metalice se datoreaza, preferintei potentialilor clienti pentru prelate si bene din material plastic.

Eficienta utilizarii mijloacelor fixe mobile este pusa in evidenta in tabelul nr.3

Tabel nr.3

Evolutia principalilor indicatori de eficienta ai utilizarii mijloacelor

fixe in perioada 2003 - 2006

Nr.

crt

Indicatorul

economic

Venituri exploatare realizate cu 100 euro mijloace fixe

Profit brut ce revine la 100 euro mijloace fixe

Rezultat net la 100 euro mijloace fixe

Nota: datele din tabel sunt calculate pe baza informatiilor din bilantul contabil simplificat si contul de profit si pierdere prezentate in anexa.

Analiza evolutiei indicatorilor de mai sus, scoate in evidenta obtinerea unor randamente superioare pe ansamblu, in perioada 2003-2004, comparativ cu perioada 2005-2006. Acest aspect se datoreaza cresterii mai rapide a valorii mijloacelor fixe active comparativ cu veniturile obtinute. Utilajele sunt utilizate doar un singur schimb, suficient pentru a acoperii productia contractata. Randamentele diferite a noilor utilaje fata de vechile utilaje(productivitatea mai mare) conduce in anumite situatii la ambuteiaje intre posturile in lucru. Se impune o mai buna planificare a succesiunii si duratei fazelor de productie. De asemenea identificarea unor noi posibilitati de desfacere care sa valorifice superior capacitatea de productie(ex. dublarea numarului de schimburi)

Activitatea tehnica de intretinere si reparatii

Unitatea dispune de personal specializat in intretinerea si repararea utilajelor dupa cum urmeaza :

1 electrician;

1 mecanic;

1 lacatus-mecanic.

La nivelul unitatii exista intocmit un grafic privind planificarea reparatiilor, Astfel o data pe an fiecare masina de taiat tabla, strung, freza mecanica , burghiu intra in revizie generala. Activitatea de intretinere curenta vizeaza ungerea mecanismelor , verificarea uleiului etc. O activitate de intretinere si reparatie corespunzatoare are ca efect prelungirea duratei de viata a mijlocului fix mobil. O parte din mijloacele fixe sunt inca in garantie si beneficieaza de asistenta din partea producatorului sau importatorului.

Asigurarea calitatii produselor

La nivelul unitatii nu exista un compartiment distinct care sa se preocupe de asigurarea si controlul calitatii. O parte din aceste atributii sunt in sarcina compartimentului de proiectare. Pana in prezent, nici un beneficiar nu a reclamat calitatea precara a produselor. Cu toate acestea , desi detine un certificat de calitate, firma trebuie sa depuna toate diligentele pentru asigurarea unei mai bune finisari a produselor. Se impune acest lucru cu atat mai mult cu cat creste presiunea firmelor din Cehia care asigura o calitate mai buna.

Activitatea de cercetare-dezvoltare

In organigrama firmei figureaza compartimentul de cercetare - dezvoltare . Acesta are insa un rol formal, neavand nici o contributie proprie la imbunatatirea economico-functionala a produselor firmei. Pana in prezent s-a ocupat doar cu aplicarea in productie a cerintelor clientilor. De curand se incearca realizarea unui prototip de cutie de valori care sa permita o manipulare mai usoara si sa reziste la incendii.

Activitatea de aprovizionare

Aceasta activitate este indeplinita de 3 salariati coordonati de managerul general. Aici este inclus si gestionarul valorilor materiale.

Decizia aprovizionarii valorilor materiale revine directorului general care consulta in prealabil parerea compartimentului de proiectare-cercetare privind consumul specific de materiale. Inginerul de la compartimentul de aprovizionare primeste informatiile privind tipul productiei ce urmeaza a fi realizata si consumul specific corelat cu cantitatea ce va fi produsa. In functie de stocurile existente se determina necesarul de materiale.

Informatizarea societatii

Unitatea dispune de un numar de 7 computere legate in sistem intranet si conectate la internet, insa nu dispune de programe adaptate programarii si urmaririi productiei.

2.4. Analiza managementului si resurselor umane

Structura personalului corespunde indeplinirii functiilor de baza ale intreprinderii( manageriala, productiva si economica). In elaborarea actualei structuri s-au avut in vedere particularitatile tehnice si economice ale intreprinderii.

Conform tabelului de mai jos, se constata ca ponderea cea mai mare o detin salariatii de sex masculin. In ceea ce priveste structura salariatilor dupa studii constatam ca 14,70% au studii superioare, restul medii si profesionele. Un atuu il reprezinta ponderea ridicata, circa 73%, a personalului cu varsta pana in 40 de ani, fapt ce asigura, in corelare cu o politica salariala corespunzatoare, cu o stabilitate viitoare buna a personalului.

Tabel nr. 4

Structura personalului la data de 31. 12. 2006

Denumire

departament

Nr.

sal.

Sexul

Studii

Categorie varsta

B

F

Sup.

medii

profesionale

Pana-30

Peste

Director

Secretariat

contabilitate

Proiectare

Productie

Aprovizionare

Intretinere

Total

Sistemul de conducere este de tip mecanicist de linie cu o organigrama pe 3 nivele ierarhice. Pe termen mediu si lung, o data cu extinderea productiei firma isi propune sa selectioneze si sa angajeze noi salariati. O prioritate pe termen scurt, o reprezinta angajarea unui specialist pe probleme de calitate. In ceea ce priveste mobilitatea personalului, aceasta este scazuta, firma functionand in actuala componenta de 3 ani. Salariatii cu o singura exceptie ( salariile s-au primit cu o intarziere de 4 zile ca urmare a faptului ca un client a intarziat cu plata) si-au primit la timp drepturile banesti. Pe parcursul desfasurarii activitatii firmei nu s-au inregistrat conflicte de munca.

2.5. Analiza economico - financiara

Scopul analizei economico-financiar este acela de a analiza starea de sanatate financiara a intreprinderii , precum si capacitatea acesteia de a obtine profit.

Analiza potentialului financiar

Pentru caracterizarea echilibrului economico-financiar al SC METAL PREST SRL am utilizat datele din bilantul contabil ( anexa 2 ) si contul de profit si pierdere( anexa 3 ) .

Tabel nr.5

Analiza potentialului financiar 

Nr.crt.

Indicatori

Valori optime

Rai=AI/AT*100

%

Difera in functie de ramura

Raft=Kpr/kper*100  %

>50%

Lg=Ac/Dc*100  %

Cca200%

Lc=Ac-S/Dc*100  %

Sg=AT/DT*100  %

>200

Raim=Kpr/AI*100  %

>100

Eic=CA/AT  rotatii

2-3 rotatii

Rs=CA/S  rotatii

crescatoare

Rrc=CA/Cr Drc=360/Rrc zile

descrescatoare

Nota: Fondul de rulment si nevoia de fond de rulment ( inclusiv metodologia de calcul) se gasesc in anexa

Legenda:

Rai- rata activelor imobilizate(active imobilizate/active totale)

Raft - rata autonomiei financiare la termen(capital propriu/capital permanent)

Lg - lichiditatea generala(active curente/datorii curente)

Lc - lichiditatea curenta (active curente-stocuri/datorii curente)

Sg - solvabilitatea generala (active totale/datorii totale)

Raim - ponderea activelor imobilizate in capital permanent

Eic - rotatia activelor totale ( cifra de afaceri/active totale)

Rs - rotatia stocului (cifra de afaceri/stocuri)

Rrc - rotatia creantelor( cifra de afaceri/creante)

Analiza si interpretarea indicatorilor de mai sus scoate in evidenta urmatoarele aspecte :

Ponderea activelor imobilizate in total active cu o exceptie (anul 2004) se inscrie in parametrii in care firma isi desfasoara activitatea ( in ramura peste 60%)

Rata autonomiei financiare la termen depaseste 50%, valoarea optima stabilita conventional

Lichiditatea generala a firmei s-a imbunatatit in ultimii 2 ani, situandu-se peste nivelul minim de 200%. Acelasi lucru s-a petrecut si cu lichiditatea curenta.

Solvabilitatea generala in ultimii 3 ani de analiza a a crescut substantial, ajungand la 893% in 2005.

Rata de acoperire a activelor imobilizate din capitalul propriu in toti acesti ani s-a situat peste nivelul minim admis de 100%.

Vitaza de rotatie a activelor totale a scazut, ceea ce scoate in evidenta faptul ca au crescut mai repede activele decat cifra de afaceri.

Viteza de rotatie a stocurilor a avut o evolutie oscilanta, in primii trei ani crescand pana la 31 de rotatii dupa care a scazut la 21 de rotatii.

Analiza rentabilitatii

Analiza profitabilitatii am efectuat-o pe baza indicatorilor din contul de profit si pierdere si a bilantului contabil prezentate in anexa.

Tabel nr.6

INDICATORII RENTABILITATII

Nr

Crt.

DENUMIREA INDICATORILOR

SITUATIA LA DATA DE:

euro

Venituri totale

Cheltuieli totale

Cifra de afaceri

Profit brut

Profit net

Capital propriu

Capital social

Capital permanent

Activul total

Rre

=Pbrut/Kper*100

Rrf=pnet/Kpr*100

Rrc=pnet/CA*100

Rci=pnet/AT*100

Rresc

=pnet/CT*100

Legenda:

Rre - rata rentabilitatii economice(profit brut/capital permanent)

Rrf - rata rentabilitatii financiare(profit net/ capital propriu)

Rrc - rata rentabilitatii comerciale(profit net/cifra de afaceri)

Rci - rentabilitatea activului(profit net/activ total)

Rresc - rentabilitatea costurilor(profit net/cost total)

Pe ansamblu, analiza rentabilitatii scoate in evidenta urmatorul aspect: o evolutie sinuoasa a ratelor cu tendinte de ameliorare, astfel:

Rata rentabilitatii economice a fost foarte scazuta in primul an de analiza, dupa care are loc o crestere de cca.20%, pentru ca ulterior, sa coboare pana la 11,87% in anul 2005. Aceasta evolutie sinuoasa evidentiaza pe de o parte un randament diferit al capitalului , iar pe de alta parte o crestere mai rapida a acestuia comparativ cu cresterea profitului.

Rata rentabilitatii financiare are aceeasi evolutie ca si rata rentabilitatii economice, intarind afirmatiile precedente.

In ceea ce priveste rata rentabilitatii comerciale, aceasta creste de la un an la altul, aspect pizitiv.

O evolutie pozitiva o are si rate rentabilitatii comerciale, care a atins un nivel de 19,11% in anul 2006, situindu-se peste nivelul madiu al ramurii.

Rata rentabilitatii capitalului investit, are o evolutie sinuoasa, ce reliefeaza o utilizare necorespunzatoare a resurselor.

Referitor la eficienta cheltuielilor, constatam o crestere a acesteia in fiecare an de analiza.

2.6. Concluziile analizei diagnostic. Analiza SWOT

In urma analizei diagnostic, echipa de evaluare face urmatoarele referiri:

a)      Puncte tari:

Societatea este infiintata legal. Detine titluri de proprietate , facturi pentru toate bunurile din patrimoniu. Sunt incheiate contracte de munca cu toti salariiatii, acestia fiind calificati pentru operatiunile desfasurate in cadrul intreprinderii. Personalul se caracterizeaza prin stabilitate. Societatea are incheiate contracte cu furnizorii si clientii.

Politica de pret a firmei este flexibila.Nu depinde de un anumit furnizor. A crescut preocuparea firmei pentru noile tehnologii.

Lichiditatea si solvabilitatea firmei au crescut, situandu-se peste pragul minim acceptat. A crescut de asemenea rata de acoperire a activelor imobilizate si eficienta cheltuielilor.

b)      Puncte slabe :

Dependenta fata de clientii externi.Cresterea mai rapida a valorii activelor corporale , in special acelor direct productive comparativ cu veniturile. Lipsa unui cotrol al calitatii specializat. Ineficienta activitatii de cercetare-dezvoltare.

Recuperarea ineficienta a creantelor in anumite cazuri. Evolutia sinuoasa a ratelor de rentabilitate.

Scaderea ratei de rotatie a activelor. Evolutia sinuoasa a eficientei capitalului.

c)      Oportunitati:

Extinderea activitatii pe pietele externe si interna. Asigurarea activitatii de intretinere si reperatii a produselor fabricate. Valorificarea superioara a mijloacelor fixe active de care dispune firma.

Cresterea economica generala prognozata pentru urmatorii ani, poate conduce, daca este valorificata corespunzator de catre firma la cresterea vanzarilor.

d)     Amenintari :

Cresterea presiunii concurentiale din partea firmelor din Republica Ceha. Modificarea legislatiei in materie de calitatea si securitatea produselor. Aparitia unor concurenti interni.

Cap. III Studiu de fezabilitate privind oportunitatea extinderii capacitatii de productie a firmei prin constructia unei noi hale de productie si dotarea acesteia cu utilaje specifice

3.1. Prezentarea investitiei si analiza oportunitatii realizarii acesteia

Societatea, doreste sa-si mareasca capacitatea de productie datorita oportunitatilor oferite de piata externa si interna. Strategia investitionala presupune pe langa extinderea capacitatii de productie si implicit cresterea vanzarilor si contracararea concurentei provenite din partea firmelor localizate in Republica Cehia.

Extinderea productiei vizeaza domeniile principale de activitate ale firmei:

 • containere metalice de diferite tipuri si dimensiuni destinate transportului feroviar, rutier, aerian si naval.
 • cutii metalice  destinate transportului de valori.
 • structuri metalice pentru camioane, camionete, TIR-uri.
 • constructii metalice ( hale, baraci etc.)

In acest sens investitia presupune realizarea :

  1. unei hale de productie pe structura metalica, betonata avand urmatoarele dimensiuni: L=40 m, l=30m, h=4m.
  1. dotarea halei cu mijloacele fixe productive necesare masini taiat tabla, masini de ondulat tabla, strunguri, freze, slefuitoare, aparate cu aer comprimat pentru vopsit).

La baza realizarii acestei investitii, sta cresterea cererii pentru produsele oferite de firma. Studiile din domeniu preconizeaza o crestere medie anuala a cererii cu aproximativ 30% pe an in perioada 2008- 2012( plecand de la un volum suplimentar de 90000 tone in 2008). Din aceasta cerere potentiala, firma si-a propus sa absoarba aproximativ 25000 tone anual. In aceste conditii, capacitatea de productie este adaptata la cerere efectiva pe care o poate absorbii firma( 25000 tone) .

Realizarea investitiei si studiul de fezabilitate aferent presupune fundamentarea a doua scenerii: unul in care firma reuseste sa realizeze productia si desfacerea in conditiile previzionate, care stau practic la baza realizarii investitiei si unul pesimist in care conditiile economice se modifica substantial in defavoarea firmei.

 1. Scenariul optimist in care previziunile firmei se adeveresc
 • Rata impozitului pe profit 16%.
 • desfacere anuala 25000 tone

Cresterea anuala a preturilor de desfacere cu aproximativ 15%.

cresterea anuala costurilor materiilor prime cu 7%.

cresterea anuala a salariilor cu 10%.

 1. Scenariul pesimist
 • rata impozitului pe profit 16%
 • desfacere anuala 60% din ce si-a propus firma(15000 tone)
 • cresterea anuala a costurilor cu materiile prime 10%
 • cresterea anuala a salariilor 10%

Investitia se realizeaza din surse proprii, profit reinvestit si contributia actionarilor care nu pretind dobanzi pentru sumele avansate( actionarii imprumuta firma- este o practica in firmele romanesti)

Documentatia tehnico-economica a investitiei

Costul realizarii halei de productie

Firma realizeaza constructia halei pe un teren liber aflat in proprietatea sa. Terenul este situat langa spatiile de productie aflate deja in functiune. Suprafata terenului este de 1600 mp, are o deschidere la strada principala de 38 mp si o lungime de 42 mp. Toate utilitatile necesare se regasesc in spatiile de productie aflate in functiune. Apar doar cheltuieli de extindere a acestora.

Devizul de lucrari

Operatii

Costuri (euro)

Autorizatii constructii

Pregatire teren pentru platforma betonata

Necesar mc ciment pentru platforma betonata

Necesar fier beton pentru platforma betonata

Canalizari specifice

Stalpi si grinzi specifice din otel

Placi si corniere metalice

Instalatie energie electrica

Sisteme de ventilatie

Cabine vopsitorie

Apa curenta

Manopera

TOTAL

Nota: costul realizarii unei astfel de hale este de 110 euro/mp. In cazul acestei investitii este de 89,15 euro/mp datorita faptului ca se lucreaza in regie proprie.

Durata de viata normala a unei astfel de constructii este de 15 ani. Si in cazul nostru consideram aceeasi durata de viata. Hala va fi executata pana la data de 30.11.2007

Fundamentarea costurilor legate de ridicarea hale

autorizatii constructii - proiectul halei - 740 euro

- autorizatia de constructie - 510 euro

Prgatire teren pentru platforma betonata

- nivelare teren 420 euro

- delimitare si stabilire coordonate constructie 250 euro

Necesar ciment platforma betonata

- L(40M)*l(30m)*h(0,2m)=240mc( necesari halei)

- 200mp *0,2m=40 mc platforma betonata exterioara

- 260mc*80euro/mc=22400 euro

4. Necesar Fe beton - 1400mp*7kg/mp*1euro/kg=9800 euro

5. Canalizare

- sistemul de drenare- 780 euro

- tevi PVC- 560 euro

6. Stalpi si grinzi specifice

- necesari stalpi - 30*340euro/stalp=10200 euro

- necesar grinzi - 30*410euro/grinda=12300 euro

7. Placi si corniere

- suprafata metalica construita - 40*30*4=4800mp

- 4800*3=14400 euro

- corniere 1200 euro

8. Instalatie electrica

- realizare panou central - 1900 euro

- bransamente si distributie interioara- 1140

9. Sisteme de ventilatie Vacuum

- necesar - 1200mp:200mp/sup absorbtie/sistem=6 sisteme

- 6*704 euro=4220 euro

10. Cabina vopsitorie 2 bucati

- 2*1350=2700

11. Apa curenta

- bazin apa - 410 euro

- legaturi bransamente - 300 euro

- tevi - 330 euro

- contuare(apometre)- 300 euro

12. Manopera

- cost forta de munca 1,5euro/ora*8ore*25salariati*110zile=33000 euro

- contributia angajatorului la stat privind forta de munca 8300 euro

Costul dotarii halei cu mijloacele fixe productive necesare

Pentru dotarea cu mijloacele de productie necesare, inginerul de productie a facut o selectie a ofertelor in functie de randamentul acestora, fiabilitate, capacitate de productie si pret de achizitie.

Costul inzestrarii tehnice

Mijloc fix

Caracteristici

prelucrare

Necesar

Pret unitar

(euro)

Valoare totala

Masina taiat tabla Brungger

tone/an

2 bucati

Masina ondulat tabla Matox

10000 tone/an

3 bucati

Strunguri Beliani

5600 tone/an

5 bucati

Freze Tumstone

10 kw

4 bucati

Slefuitoare Tumstone

10 kw

4 bucati

Aparate vopsit PQT

Manopera montat

TOTAL

Nota: toate mijloacele fixe sunt in garantie 3 ani si au o durata normata de functionare de 7 ani. Montarea mijloacelor fixe si punerea lor in functiune este apreciata sa dureze aproximativ 28 de zile.

In aceste conditii, investitia totala realizata la 31.12.2007 este de 229.490 euro. Exploatarea se va realiza incepand cu 01.01.2008. Orizontul de previziune este de 5 ani, in actualele conditii economico-sociale. Actionarii doresc recuperarea investitiei in primul an de functionare.

Previziunea veniturilor si a cheltuielilor pentru perioada 2008-2012

scenariul optimist

Tabel nr.

Indicatori

Productia vanduta(tone)

Pret/tona(euro)

Venituri din productia vanduta

Cheltuieli materiale/tona(euro)

Cheltuieli salariale/tona(euro)

Cheltuieli desfacere/tona(euro)

Cheltuieli totale/tona(euro)

Cheltuieli expl.totale(euro)

Profit brut(euro)

Impozit(euro)

Profit net(euro)

Rata de actualizare este stabilita la 20%. In stabilirea s-a tinut cont de eficienta de ansamblu a ramurii din care firma face parte, dobanda de pe piata de monetara, riscul afacerii.

Previziunea veniturilor si a cheltuielilor pentru perioada 2008-2012

scenariul pesimist

Tabel nr.

Indicatori

Productia vanduta(tone)

Pret/tona(euro)

Venituri din productia vanduta

Cheltuieli materiale/tona(euro)

Cheltuieli salariale/tona(euro)

Cheltuieli desfacere/tona(euro)

Cheltuieli totale/tona(euro)

Cheltuieli expl.totale(euro)

Profit brut(euro)

Impozit(euro)

Profit net(euro)

Rata de actualizare este stabilita la 20%. In stabilirea s-a tinut cont de eficienta de ansamblu a ramurii din care firma face parte, dobanda de pe piata de monetara, riscul afacerii.

3.2. Analiza regimului de eficienta al proiectului cu ajutorul indicatorului venit net actualizat si a randamentului economic

Venitul net actualizat (VNA)

VNA exprima sintetic eficienta unei investitii in variantele analizate in studiile de fezabilitate, pentru o anumita perioada si o rata de actualizare fixata. Relatia de calcul este:

unde:

- venitul anual

- investitiile anuale

- cheltuielile anuale

d - durata de realizare a investitiei

E - durata de exploatare

Pentru alegerea ratei de actualizare "i" se va tine seama de:

- eficienta medie realizata de firmele care activeaza in sectorul respectiv;

- eficienta medie a fondurilor fixe din ultimii 3-5 ani de functionare a intreprinderii;

- rata dobanzii la creditele bancare;

- rata de risc.

Venitul net actualizat permite compararea diferitelor variante investitionale cu capacitati de productie similare. Indicatorul VNA se utilizeaza de regula in asociere cu rata de profitabilitate, deoarece pot exista situatii diferite, precum: obiective de valoare mica de investitie, dar cu VNA mare, sau obiective ce asigura un VNA comparabil, dar cu cheltuieli investitionale mai ridicate.

Tabel nr.

Calculul venitului actualizat

scenariul optimist

Ani

Investitie

Cheltuieli

exploatare

Venit total realizat

Flux de numerar

Rata de actualizare

Flux de numerar actualizat

Total

Rata de actualizare selectata(20%) presupune -dobanda medie la credite(app.9), prima de risc(app.5%) si ritmul cresterii economice(app.6,5%)

Constatam ca VNA este mai mare decat zero, deci proiectul este viabil din acest punct de vedere.

Tabel nr.

Calculul venitului actualizat

scenariul pesimist

AniInvestitie

Cheltuieli

exploatare

Venit total realizat

Flux de numerar

Rata de actualizare

Flux de numerar actualizat

Total

Rata de actualizare selectata(20%) presupune -dobanda medie la credite(app.9), prima de risc(app.5%) si ritmul cresterii economice(app.6,5%)

Constatam ca VNA este mai mare decat zero, deci proiectul este viabil din acest punct de vedere.

Randamentul economic al investitiei

Este un indicator semnificativ pentru aprecierea eficientei economice a strategiei investitionale si masoara profitul obtinut pentru fiecare leu investit. Relatia de calcul este:

in care:

- reprezinta randamentul economic

- profitul anual

- investitia anuala

Indicatorul se recomanda in mod deosebit unitatilor economice ce dispun de resurse substantiale si pot adopta solutii tehnice capabile sa conduca la profituri substantiale.

Tabel nr.

Calculul investitiei actualizate si a profitului actualizat

scenariul optimist

Ani

Investitie

Profit

Rata de actualizare

Investitie actualizata

Profit actualizat

Total

Se constata ca profitul actualizat depaseste de peste sase ori investitia actualizata in perioada de previziune, la fiecare euro investit se obtin 6,46 euro profit.

Tabel nr.

Calculul investitiei actualizate si a profitului actualizat

scenariul pesimist

Ani

Investitie

Profit

Rata de actualizare

Investitie actualizata

Profit actualizat

Total

Se constata ca profitul actualizat depaseste de peste doua ori investitia actualizata in perioada de previziune, la fiecare euro investit se obtin 2,9 euro profit.

Analiza economica si financiara a proiectului de investitii pe baza RIR si a duratei de recuperare a investitiei( Dr)

Rata interna de rentabilitate (RIR)

Este acea rata de actualizare pentru care se asigura egalitatea dintre valorile actualizate ale volumului productiei si efortul total cu investitia si cu productia. Pe masura ce rata de actualizare creste, se reduce atat venitul realizat din productie, cat si costurile totale, doar ca veniturile se reduc mai accelerat. In figura nr. 2 se prezinta rata interna de rentabilitate:

Figura nr. 2

Relatia dintre rata de actualizare, venitul net actualizat

Este necesara stabilirea unui venit net actualizat pozitiv (), venit care corespunde unei rate minime () si a unui venit net negativ (V), care corespunde unei rate de actualizare maxime ().

Unirea celor doua puncte care semnifica si cu abscisa se afla punctul care exprima rata interna de rentabilitate (RIR) a viitorului obiectiv.

Relatia de calcul este:

RIR-ul este un indicator esential la fundamentarea strategiei investitionale, intrucat indicatorul exprima "puterea economica" a viitorului obiectiv, profitul ce se va obtine la fiecare leu cheltuit cu investitia si cu productia.

Tabel nr.

Calculul RIR

scenariul optimist

Ani

Flux de numerar

Rata de actualizare

i=20%

Flux de numerar actualizat

i=20%

Rata de actualizare

i=100%

Flux de numerar actualizat

i=100%

Rata de actualizare

i=200%

Flux de numerar actualizat

i=200%

Total

*0,98=196,4%

Constatam ca RIR a este foarte ridicata de aproape 200%.

Firma se finanteaza di surse proprii, neapeland la alte forme de finantare(credit sau leasing).

Tabel nr.

Calculul RIR

scenariul pesimist

Ani

Flux de numerar

Rata de actualizare

i=20%

Flux de numerar actualizat

i=20%

Rata de actualizare

i=100%

Flux de numerar actualizat

i=100%

Total

*0,98=98,4%

Si in aceasta situatie, RIR este ridicata, fiind apropiata de 100%.

Durata de recuperare a investitiei

Actionariatul doreste ca investitia sa fie recuperata cat mai curand din profiturile nete realizate de firma in urma acestei investitii.

Dr

Scenariul optimist

Dr 1,18*365432,7 zile, deci un an si 68 zile

Scenariul pesimist

Dr 1,41*365515,75 zile, deci un an si 151 zile

In ambele cazuri se constata ca investitia se recupereaza in mai putin de doi ani.

3.4. Decizia investitionala

Consiliul de administratie a SC METAL PREST SRL, impreuna cu actionariatul a analizat oportunitatea investitiei descrise mai sus in cadrul sedinsei organizate in data de 30.05.2007 si a retinut urmatoarele aspecte:

A.        Asteptarile firmei in conditiile in care previziunile optimiste se adeveresc

 • profituri nete neactualizate - 2733150 euro
 • venituri actualizate - 1235710 euro
 • RIR -
 • randamentul economic - 6,46 euro/la un euro investit
 • durata de recuperare - 432,7 zile( un an si 68 zile)

B. Indicatorii specifici in situatia in care realitatea economica se aproprie de premisele scenariului pesimist

 • profituri nete neactualizate - 1412208 euro
 • venituri actualizate - 555642 euro
 • RIR -
 • randamentul economic - 2,9 euro/la un euro investit
 • durata de recuperare - 515,75 zile, ( un an si 151 zile)

In aceste conditii, actionarii sunt dispusi sa investeasca chiar daca previziunile economice se vor dovedii mai apropiate de cel de-al doilea scenariu. Pentru a duce la indeplinire acest proiect a fost desemnat directorul general si inginerul sef. Toate aspectele discutate in sedinta au fost consemnate in procesul verbal prin care au fost numiti responsabilii de proiect si stabilite perioadele de executie.

ANEXE

BILANT CONTABIL SIMPLIFICAT PE ANII 2003-2006

ANEXA 1

euro

A. ACTIVE IMOBILIZATE

Imobilizari necorporale

Imobilizari corporale

Terenuri

cladiri

constructii speciale

masini, utilaje,mijl.transport

alte imobilizari corporale

Imobilizari financiare

B. ACTIVE CIRCULANTE

I. Stocuri

materii prime,mat.consumabile,ob.inventar

produse finite

productie in curs de executie

II Creante

clienti si conturi asimilate

alte creante

III. Investitii pe termen scurt

IV.Casa si conturi la banci

conturi la banci in lei

casa in lei

alte valori

C. CHELTUIELI IN AVANS

TOTAL ACTIV

D.DATORII PANA LA 1 AN

imprumuturi si datorii pe termen scurt

furnizori si conturi asimilate

alte datorii

E.ACTIVE CIRCULANTE NETE

F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE

G.DATORII MAI MARI DE 1AN

imprumuturi si datorii pe termen mediu si lung

H. PROVIZIOANE

I. VENITURI IN AVANS

J.CAPITAL SI REZERVE

I. CAPITAL

II. PRIME DE CAPITAL

III.REZERVE DIN REEVALUARE

IV. REZERVE

V. PROFIT-PIERDERE REPORTATE

VI. PROFIT-PIERDERE EXERCITIU

Repartizarea profitului

CAPITALURI PROPRII - TOTAL

CAPITALURI - TOTAL

TOTAL PASIV

Anexa 2

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

euro

I. CIFRA DE AFACERI NETA

Productia vanduta

Venituri din vanzarea marfurilor

II. VARIATIA STOCURILOR DE PROD. FINITE

III. ALTE VENITURI DIN EXPLOATARE

VENITURI DIN EXPLOATARE TOTAL

CHELTUIELI EXPLOATARE TOTAL

REZULTAT DIN EXPLOATARE

VENITURI FINANCIARE

CHELTUIELI FINANCIARE

REZULTAT FINANCIAR

REZULTAT CURENT

VENITURI EXTRAORDINARE

CHELTUIELI EXTRAORDINARE

REZULTAT EXTRAORDINAR

VENITURITOTALE

CHELTUIELI TOTALE

REZULTAT BRUT EXERCITIU

IMPOZIT PROFIT

REZULTAT NET EXERCITIU

ANEXA 3

CALCULUL NEVOII DE FOND DE RULMENT

Nr

Crt.

DENUMIREA INDICATORILOR

SITUATIA LA DATA DE:

euro

Stocuri

Creante

Alte active circulante exclusiv disponibilitatile

Obligatii termen scurt-Total

NEVOIA DE FOND DE RULMENT

FOND DE RULMENT

Disponibilitatile banesti

Credite pe termen scurt

TREZORERIA NETA(= rd.6-5 sau 7-8 )

Gradul de finantare aNFR pe seama FR

ANEXA 4

CALCULUL FONDULUI DE RULMENT

Nr

Crt.

DENUMIREA INDICATORILOR

SITUATA LA DATA DE:

euro

Capital propriu

Inprumuturi sdi datorii termen lung

Prvizioane pentru riscuri si cheltuieli

Capital permanent ( rand 1+2+3 )

Active imobilizate

Active circulante

Alte active circulante

Active circulante recalculate (rd 6+7)

Stocuri

Obligatii pe termen scurt

Credite pe termen scurt

Venituri inregistrate in avans

Datorii pe termen scurt (rd13=10+11+12)

FOND DE RULMENT(rd 14=4-5sau 8-13)

Gradul de finantare al stocului pe seama FR

Gradul de finantare al activelor circulante pe seama FRPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate