Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Reproducerea albinelor


Reproducerea albinelor


REPRODUCEREA ALBINELOR 

Întelegerea modului in care se reproduc albinele;

Însusirea stadiilor de dezvoltare ale albinei.

Biologia reproducerii naturale a albinelor

Actul reproductiei

Împerecherea matcii

Albinele se reproduc atat pe cale sexuala, cat si prin partenogeneza. Prin prima cale din oua fecundate rezulta albinele lucratoare si matca, iar prin a doua cale, din oua nefecundate, rezulta trantorii. Etapele descrise sunt: gametogeneza, imperecherea, fecundatia si metamorfoza.

Gametogeneza are loc la nivelul gonadelor femele- ovogeneza si a celor masculine- spermatogeneza, in urma carora se formeaza gametii femeli- ovulele si gametii masculi- spermatozoizii. Maturitatea sexuala a matcilor apare la varsta de 6-10 zile, iar a trantorilor la 8-14 zile.

Imperecherea matcilor

Primele zboruri ale matcii virgine in vederea imperecherii sunt unele de orientare. Ea este urmarita de 100-300 trantori, roiul acestora avand forma unei piramide, cu varful indreptat catre matca. La un zbor, matca se poate imperechea cu 7-8 trantori. Pentru a-si asigura cantitatea de sperma necesara umplerii spermatecii, aprox. 50% din matci pot executa doua sau mai multe zboruri de imperechere, in aceeasi zi sau in zilele urmatoare.

Actul imperecherii consta in intromisiunea bulbului penisului in camera acului, unde are loc ejacularea spermei si apoi retragerea penisului. Totul dureaza 5 secunde, in medie, trantorul ne-supravietuind, datorita pierderii organelor. La 2-3 zile dupa imperechere, matca incepe sa depuna 1000-2500-3000 oua zilnic, iar intr-un an, intre 175.000-200.000 oua. Daca o matca nu se imperecheaza in timp util, adica in decursul primei luni de viata, ea devine trantorita si depune numai oua nefecundate.

Fecundatia reprezinta procesul de contopire intre elementele sexuale femele si masculine, rezultatul fiind oul sau zigotul. In cadrul familiei, albinele sunt doar 10% surori si 90% semisurori, deoarece matca se imperecheaza cu mai multi trantori. Matca depune diferentiat ouale, in functie de dimensiunea celulei: ea va depune oua fecundate in celulele mici de lucratoare si oua nefecundate in celulele mari de trantori, printr-un proces neclarificat inca.

In conditiile tarii noastre, este de dorit obtinerea unei prolificitati mari in luna aprilie, pentru a valorifica culesul de la salcam. Astfel, la inceputul lunii mai, familia va fi numeroasa si puternica. O matca neameliorata va depune maxim de oua in iunie-iulie, corespunzator infloririi speciilor florei spontane, familia devenind numeroasa catre sfarsitul verii, ea consumand rezervele de hrana realizate anterior de o familie slaba.

Un alt varf al prolificitatii se doreste in perioada 15 august-15 septembrie, pentru obtinerea unei populatii tinere si viguroase, apte pentru iernat. In acest scop, matcile de anul precedent se vor schimba in luna iulie, cele tinere fiind capabile sa depuna maxim de oua in august-septembrie.

Test de autoevaluare 1 Scrieti raspunsul in spatiul liber din chenar.

Care sunt etapele descrise de actul reproductiei la albine?

Raspunsul la test se gaseste la pagina 42.

 

2 Metamorfoza albinelor

Fazele metamorfozei

Stadiul de ou

Stadiul larvar

Stadiul de nimfa

Temperatura optima de dezvoltare a puietului:

C C

Metamorfoza reprezinta totalitatea transformarilor morfo-fiziologice ce au loc intr-un ciclu complet, de trecere prin fazele de ou, larva, nimfa si adult.

Stadiul de ou dureaza 3 zile, in acest timp avand loc intense procese de diviziune celulara. Daca observam un fagure cu oua recent depuse, acestea apar ca niste puncte albe. Lungimea oului poate fi cuprinsa intre 1,3-1,8 mm. Timp de trei zile oul se inclina din ce in ce mai mult, pana cand, din pozitie aproape verticala ajunge orizontal, pentru ca larva sa iasa din ou. A treia zi dupa ponta, are loc ecloziunea larvei. Inainte de aceasta, albinele doici depun in jurul oului laptisor, care va usura ecloziunea.

Ou A. mellifera la baza celulei

Larva are o pozitie incovoiata, cu partea concava catre peretii celulei; ea consuma treptat laptisorul si se misca circular in interiorul celulei. Hranirea este intensiva, astfel incat, de la aprox. 0,1 mg, ea ajunge in 3 zile la aprox. 5 mg. Din a patra zi, larva de matca este alimentata exclusiv cu laptisor, iar larvele de lucratoare si trantori, cu un amestec de miere, polen si apa.

In acest stadiu greutatea corporala a lucratoarelor creste de aprox. 1400 de ori, a trantorilor de 3300 ori, iar a matcii de 2700 ori in conditii optime de alimentatie. La o hranire deficitara, la sfarsitul etapie larvare corpul acestora poate cantari doar 60% din grutatea corporala normala. Stadiul larvar dureaza 5,5 zile la matca, 6 zile la lucratoare si 7 zile la trantor. Acum au loc 4 naparliri, cate una in primele patru zile ale stadiului. La sfarsitul acestui stadiu, albinele capacesc celula cu un capacel poros, format din ceara si polen, ce permite respiratia larvei. Masa corporala a lucratoarei a ajuns acum la 140 mg, a trantorului la 340 mg si a matcii de 250 mg.

In interiorul celulei, larvele incep sa isi teasa gogoasa, naparlesc a cincea oara si trec in faza de prenimfa si apoi de nimfa. In acest stadiu se pierde aprox. 50% din masa corporala larvara. Formarea gogosii dureaza 2 zile la lucratoare, 3,5 zile la trantor si 1,5 zile la matca.

Transformarea in nimfa are loc la 2 zile dupa capacirea celulei larvei. Stadiul dureaza 12 zile la lucratoare, 14 zile la trantor si 7,5 zile la matca. Nimfa prefigureaza albina adulta, dar este complet incolora si aripile sunt ca niste foite sifonate. În cursul acestor transformari apar ochii, zona toracica se inchide la culoare si, in fine, se formeaza partea dorsala. Dupa ultima naparlire, aripile se maresc. Albina definitiv formata penetreaza capacelul alveolar incepand din mijloc, in timp ce trantorii si matca, din margine. Învelisul nimfei ramane in alveola natala. Lucratoarele eclozionate vor consuma polen timp de 6-8 zile, timp in care se vor desavarsi d.p.d.v. fiziologic. Puietul de trantorii se poate recunoaste in stup dupa dimensiunea mai mare a celulelor si dupa capacelele bombate, cele ale lucratoarelor fiind plate.

Etapele dezvoltarii de la ou la insecta adulta sunt influentate de temperatura dominanta in fagurele de cuib, nefiind permise variatii mai mari de 1-2 C, peste temperatura optima de dezvoltare a puietului, de 34-36 C.

Test de autoevaluare 2 Scrieti raspunsul in spatiul liber din chenar.

1. Ce reprezinta metamorfoza?

Raspunsul la test se gaseste la pagina 42.

În loc de rezumat

Am ajuns la sfarsitul Unitatii de invatare Nr.

Va recomand sa faceti o recapitulare a principalelor subiecte prezentate in aceasta unitate si sa revizuiti obiectivele precizate la inceput.

Este timpul pentru intocmirea Lucrarii de verificare Unitate de invatare pe care urmeaza sa o transmiteti tutorelui.

Lucrare de verificare Unitate de invatare

Prezentati in maxim o pagina evolutia transformarilor morfo-fiziologice dintr-un ciclu complet al dezvoltarii albinei.

Raspunsurile si comentariile la testele de autoevaluare

Raspuns 1

Care sunt etapele descrise de actul reproductiei la albine?

*Etapele descrise sunt: gametogeneza, imperecherea, fecundatia si metamorfoza.

Raspuns 2

Ce reprezinta metamorfoza?

Metamorfoza reprezinta totalitatea transformarilor morfo-fiziologice ce au loc intr-un ciclu complet, de trecere prin fazele de ou, larva, nimfa si adult.

Bibliografie Unitate de invatare

Bura, M. si colab., Tehnologie apicola, Editura Solness, Timisoara, 2005;

Cirnu, L, Roman, Gh., Din viata albinelor, Editura Ceres, Bucuresti, 1986;

Marghitas, L.A., Albinele si produselelor, Editura Ceres, Bucuresti, 2005

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate