Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Cuplarea masinilor agricole la tractor


Cuplarea masinilor agricole la tractor
Cuplarea masinilor agricole la tractor.

1 Cuplarea masinilor agricole purtate.

Masinile purtate nu au organe proprii de deplasare, iar cuplarea lor se face de regula pe mecanismul de suspendare, cu ajutorul caruia se realizeaza ridicarea, coborarea si mentinerea masinii in pozitie de lucru sau transport.

Majoritatea masinilor agricole se cupleaza pe dispozitivul de suspendare (ridicatorul hidraulic) intrei puncte, amplasat in spatele tractorului si actionat de instalatia hidraulica a acestuia.

Mecanismul de suspendare a masinilor agricole are un rol deosebit in prinderea corecta a masinilor la tractor si reglarea pozitiei acestora in lucru sau transport.
1.1 Cuplarea masinilor agricole purtate la tractorul U-650 M.

Acest tractor nu are sisteme automate de marire a aderentei, motiv pentru care cuplarea corecta a masinilor grele in principal a plugurilor prezinta o importanta deosebita. Plugurile trebuie echipate obligatoriu cu roata de copiere care obtine o incarcare suplimentara a rotilor tractorului si prin aceasta o imbunatatire a aderentei.

Cuplarea la mecanismul de suspendare al masinilor agricole purtate, tinand seama de particularitatile constructive ale masinii si de conditiile de lucru, se poate realiza in doua variante de montaj (fig. 1).

 
Astfel, tirantii laterali au doua pozitii de prindere pe placa suport, iar tirantul central trei pozitii de prindere. Pentru pluguri tirantii laterali se monteaza in pozitia superioara, iar tirantul central in orificiul din mijloc. Pentru masini de stropit, semanatori, cultivatoare etc, tirantii laterali zor fi montatii in pozitia inferioara si cel central in pozitia de mijloc.

Inaintea executarii reglajelor la montajul tirantilor se va regla ecartamentul rotilor tractorului, in functie de masinile agregate. In cazul semanatorilor tirantii verticali vor fi montatii in orificiile alungite, pentru ca sa permita cadrului semanatorii sa oscileze in plan transversal si sa poata astfel copia denivelarile solului.

Daca masinile agricole purtate necesita si actionare hidraulica separata a diferitelor organe, se va utiliza priza hidraulica suplimentara si tuburile flexibile prevazute cu supape hidraulice, care asigura a autodecuplare in caz accidental.

Transportul masinilor suspendate se va face numai cu mecanismul de suspendare blocat in pozitia dorita, cu ajutorul supapei de blocare a cilindrului de forta, pentru pozitia superioara maxima a tijei cilindrului de forta.

1.2 Cuplarea masinilor agricole la tractorul U-445.

Aceste tractoare sunt prevazute cu reglaje automate de control a pozitiei sau fortei de apasare a masini agricole. Astfel, o atentie deosebita trebuie acordata cuplarii tirantului centra in suportul sau, ce influenteaza sensibilitatea de interventie la ridicare, cand se lucreaza cu reglaj automat al fortei de tractiune.

La aceste tractoare sarcina maxima de ridicare este de 1200 daN, asigurandu-se si un coeficient de rezerva cu valoarea de 1,5-2,5, in functie de tipul masinii din agregat. Greutatea masinii agricole nu va putea depasii jumatate din sarcina maxima admisa.

 
Pentru a realiza o functionare corecta a ridicarii, masina agricola trebuie cuplata in functie de inaltimea masini si cursa de ridicare in diferite pozitii (fig. 2), putandu-se regla lungimea tijei 4 din stanga.

Fig. 7.2 Ridicatorul hidraulic U-445 tracto

 
Pentru masini care necesita o libertate de miscare in plan transversal (grape, semanatori, etc), se scoate boltul 2 pentru ce tija reglabila sa devina flotanta.

Alegerea sistemului de functionare (pozitia controlata sau efort controlat) se va face in functie de tipul masinii agricole folosite.

Reglajul de pozitie folosit la agregarea semanatorii purtate, greble, masini de administrat ingrasaminte sau stropit impune urmatoarele conditii:

Mecanismul de suspendare in pozitie superioara;

Maneta de selectie in pozitie inferioara;

Tirantul central se monteaza in orificiile inferioare ale suportului sau;

Se blocheaza palpatorul cu ajutorul penei de blocare.

Reglajul cu efort controlat este folosit al agregarea tractorului cu plugul, grapa cu discuri, cultivatorul sau scarificatorul si presupune:

Mecanismul de suspendare in pozitia superioara;

Maneta de selectie in pozitie superioara;

Tirantul central se monteaza in orificiile 1 sau 2 pentru sol afanat, respectiv 3 pentru sol mediu si in orificiul 4 pentru sol greu.

Se deblocheaza palpatorul de forta;

Maneta de sensibilitate in pozitie medie.

2 Agregarea tractoarelor cu masini agricole tractate.

Masinile agricole tractate se pot agrega la tractor prin bara de tractiune, montata pe ridicatorul hidraulic.

Masinile agricole simetrice (grape cu discuri, semanatori, sape rotative etc.) se cupleaza intodeauna la centrul barei de tractiune, respectiv in planul longitudinal de simetrie al tractorului, iar masinile nesimetrice se cupleaza dezaxat, in pozitia care sa asigure latimea de lucru optima a organului activ al masinii si stabilitatea optima a agregatului in lucru.

La tractoarele U-650M, bara de tractiune se va monta la capetele tirantilor laterali, iar acestia se vor monta pe suporti in orificiile inferioare. Dupa blocarea in pozitia dorita se face rigidizarea mecanismului, regland tensionarea intinzatorilor.

Tractoarele din seria U-445 pot fi echipate cu o gama variata de dispozitive de tractiune si remorcare, folosirea lor depinde de remorca sau masina tractata ce se ataseaza la tractor:

dispozitiv de tractiune cu bara oscilanta se foloseste pentru utilaje, masini agricole si remorci cu doua osii. Oscilatiile barei pot fi limitate sau anulate, dupa necesitatii cu ajutorul a doua bolturi;

dispozitiv de tractiune pentru remorcii monoax;

dispozitiv de rigidizare cu bara de tractiune (bara cu orificii), se monteaza in cazul agregarii cu utilaje remorcate si antrenate de la priza de putere.

Reglarea dispozitivelor de remorcare este o operatiune care reclama atentie, de un reglaj corect depinde manevrabilitatea tractorului si in plus securitatea si stabilitatea in timpul deplasarii:

reglajul transversal asigura evitarea tendintei de deviere a tractorului de la linia de inaintare, prin deplasarea transversala a punctului de remorcare pe sectorul de suport al barei oscilante;

reglajul in inaltime asigura imbunatatirea aderentei la sol, cu cat dispozitivul de remorcare este situat mai sus, creste capacitatea de tractiune.

Agregarea tractorului cu masini agricole tractate actionate de la priza de putere, se face prin dispozitivul de remorcare, antrenarea de la priza de putere se face cu ajutorul cuplajelor cardanice.

La tractoarele U-650M, bara de tractiune se va monta pe tirantii laterali in pozitia D, utilizarea prizei de putere se face cu respectarea ordinii de cuplare a manetelor in functie de regimul sincron sau independent al prizei.

La tractoarele U-445 in plus se va apasa pedala ambreiajului pana la capatul cursei. Se vor evita virajele pe loc pentru a proteja transmisia cardanica.

3 Agregarea tractorului cu remorci agricole.

Prezinta particularitati datorita vitezei mari de deplasare (25-30 km/h), deplasarea se face pe drumuri publice, fiind necesare verificari si reglari atat la tractor, cat si la remorca.

Pentru agregarea cu diferite remorci agricole, tractoarele pe roti utilizate la transporturi, sunt prevazute cu doua tipuri de dispozitive de tractiune:

cupla automata la tractorul U-650M;

cupla pentru remorci monoax la tractorul U-445.

Ambele dispozitive permit cuplarea usoara si sigura a remorcilor la tractor.

3.1 Cupla automata (fig. 3) se cupleaza remorci cu doua axe, care nu au sarcina pe protap, agregarea remorcii se face in felul urmator:

se actioneaza asupra manerului cuplei, care ridica boltul de cuplare si se blocheaza in pozitia superioara;

se aseaza pe cupla ochiul protapului sarcinii;

se manevreaza usor tractorul cu spatele, boltul se deblocheaza automat;

se verifica cuplarea corecta si sigura a remorcii.

Fig. 7.3 Cupla automata U-650M:

1-suport de fixare pe tractor;

2-mecanismul amortizor;

3-dispoziv de cuplare cu furca si bolt

 

Decuplarea remorcii se face manual, prin ridicarea manerului cuplei. Dupa cuplarea remorcii se cupleaza tuburile flexibile ale instalatiei de franare si ale instalatiei hidraulice pentru bascularea remorcii, precum si cablurile electrice la priza electrica a tractorului.

3.2 Cupla pentru remorci monoax (fig. 4) necesita executarea urmatoarelor operatiuni:

 
se coboara mecanismul de suspendare in pozitie inferioara;

se trage tija de comanda care blocheaza bara cuplei si o lasa sa cada;

Fig. 7.4 Cupla pentru remorci monoax.

 
se deplaseaza tractorul in fata remorcii si se aseaza ochiul protapului in carligul barei;

se recomanda ridicarea mecanismului de suspendare, care ridica bara cuplei si o fixeaza in pozitia cuplata;

se verifica cuplarea corecta si sigura a remorcii.

Pentru decuplarea remorcii se manevreaza mai intai ridicarea mecanismului de suspendare, dupa care se decupleaza bara cuplei cu ajutorul tijei de actionare si se lasa protapul remorcii pe sol, prin coborarea mecanismului de suspendare.

Dupa cuplarea remorcii monoax se efectueaza cuplarile instalatiilor hidraulice si electrice ale remorcii cu tractorul.

La cuplarea remorcilor se vor avea in vedere:

corelarea sistemului de franare al remorcilor cu al tractorului;

nu este permisa cuplarea la tractor a altor remorci decat cele destinate sa lucreze in agregat cu tipul de tractor folosit;

operatiunile de basculare se vor efectua in ordinea precizata, asigurandu-se stabilitatea agregatului.

4 Posibilitati de reducere a consumului de combustibil si lubrifianti in exploatarea agregatelor agricole.

4.1 Folosirea rationala a puterii motorului

Motoarele de tractor sunt echipate cu regulatoare de turatie pentru toate regimurile de functionare, consumul specific de combustibil are valori minime in regimul nominal de functionare al motorului.

Masinile agricole trebuie sa asigure incarcarea motorului la valori cat mai apropiate de incarcarea nominala (85-90%), asigurand astfel un regim economic de functionare.

In cazul agregatelor care nu incarca suficient motorul, iar vitezele de lucru sunt limitate tehnologic, reducerea consumului de combustibil se obtine prin folosirea regimurilor intermediare de turatie a motorului. De exemplu in cazul tractorului U-650M + semanatoarea SUP-29, in loc de a se folosi treapta a II-a rapida, la turatia nominala a motorului (1800 rot/min), se recomanda deplasarea agregatului in treapta a III-a rapida, insa la turatia 1400-1500 rot/min, cu o reducere a consumului de combustibil cu 10-12%.

4.2 Formarea rationala a agregatelor.

La formarea agregatelor se impune alegerea tractorului in concordanta cu forta de rezistenta a masinilor agricole la lucrarea executata. Folosirea unor agregate care folosesc partial capacitatea de tractiune a tractorului sau incarca motorul pana la regimul de suprasarcina, conduce la cresterea consumului de combustibil.

Din cercetarile efectuate rezulta ca unele agregate formate cu tractorul U-650M nu folosesc intreaga capacitate de tractiune a tractorului (tabelul 1), prin inlocuirea acestuia cu tractorul U-445 obtinandu-se o importanta reducere de combustibil.

Tabelul 1

Denumirea lucrari

Tractorul U-650M

Tractorul U-445

Agregatul

Gradul de incarcare al motorului

Agregatul

Reducerea consumului de combus-tibil fata de U-650M (%)

Semanat cereale paioase

U-650M+SUP-29

U-445+SUP-29

Semanat prasitoare

U-650M+SPC-6+EE

U-445+SPC-6+EE

Grapat ogor

U-650M+6GCR-1,7

U-445+6GCR-1,7

Tavalugit aratura

U-650M+3TN-1,7

U-445+3TN-1,7

Balotat paie

U-650M+PPF

U-445+PPF

Sfaramat ingra-saminte chimice

U-650M+MSIC

U-445+MSIC

O alta masura importanta pentru cresterea gradului de folosire a capacitatii de tractiune este utilizare agregatelor cu latime mare de lucru, prin montarea de sectii de lucru suplimentare sau prin executarea mai multor lucrari la o singura trecere, cu ajutorul agregatelor combinate sau complexe.

Optimizarea metodelor de deplasare a agregatelor in functie de lucrarea executata, de dimensiunile parcelelor, contribuie de asemeni la scaderea consumului de combustibil.

4.3 Optimizarea aderentei tractorului

Respectarea perioadei optime de executare a lucrarilor, consumul este influentat de rezistenta specifica a solului, care este minima in perioada de umiditate optima.

Patinarea rotilor este influentata de asemeni de incarcarea rotilor motoare, de constructia si starea anvelopelor, de presiunea aerului din pneuri, tractorul U-445 dispune de reglaj automat de forta care contribuie la cresterea aderentei rotilor de tractiune ceea ce duce la un consum de combustibil cu 13% mai redus fata de regimul flotant de functionare a mecanismului de suspendare.

4.4 Deservirea tehnica a agregatelor.

Asigurarea unei stari tehnice corespunzatoare a agregatelor asigura a reducere considerabila a consumului de carburanti.

Starea tehnica necorespunzatoare a motorului, caracterizata prin uzuri accentuate si reglaje gresite ale diferitelor sisteme si echipamente ale tractorului, contribuie la micsorarea performantelor de tractiune si implicit duce la un consum mai mare de carburanti cu 30-45%.

Reglarea corecta si intretinerea corespunzatoare a organelor de lucru ale masinilor din agregat poate influenta un consum mai redus cu 15% de combustibil. De exemplu cand taisul brazdarului la pluguri depaseste grosimea de 1 mm, forta de rezistenta se mareste cu 20-25%, iar consumul de combustibil creste cu 10-20%

Organizarea corespunzatoare a lucrarilor agricole, evitandu-se deplasarile in gol, operatiile auxiliare cum ar fi alimentarea masinilor cu diferite materiale (ingrasaminte, seminte, solutie), duc la cresterea consumului prin functionare in gol a motorului.

8. Intretinerile tehnice ale tractoarelor, reguli de protectie, securitate a muncii si P.S.I. la lucrul cu tractoarele

Prin uzura intelegem modificarile care apar in timpul functionarii la diferitele piese dintr-un subansamblu, in ceea ce priveste dimensiunile, calitatea suprafetelor, a formei geometrice si structurii materialului de baza.

Tractoarele, prin specificul lor, sunt exploatate in conditii nefavorabile: praf, variatie mare de temperatura, umiditate etc, motiv pentru care apar uzuri normale mai ales la piesele imbinate, care duc la reducerea indicilor de exploatare a subansamblului respectiv.

Datorita acestor motive, un rol determinant in marirea fiabilitatii tractoarelor il au intretinerile tehnice. Sistemul de intretineri tehnice, reprezinta un ansamblu de operatii obligatorii, care se executa zilnic si periodic, ce contribuie la asigurarea functionarii tractoarelor la parametrii optimi pe intreaga durata de folosinta.

In functie de complexitate, de timpul de imobilizare pe perioada interventiei, intretinerile tehnice se impart in:

Intretineri tehnice zilnice Iz;

Intretineri periodice Ip1 si Ip2;

Revizii tehnice Rt.

8.1 Intretinerea tehnica zilnica

Se executa inainte, in timpul si dupa terminarea schimbului. Operatiile ce se efectueaza inainte sau dupa terminarea schimbului sunt:

se spala tractorul cu jet de apa rece sau calda pentru indepartarea prafului, noroiului si eventualelor resturi vegetale;

se completeaza sistemul de racire a motorului pana la nivel, cu apa dedurizata;

se controleaza si la nevoie se completeaza nivelul uleiului din carterul motorului pana la semnele prevazute;

se verifica nivelul combustibilului din rezervor si se determina cantitatea de combustibil pentru alimentare;

se controleaza vizual presiunea aerului din pneuri si in caz de necesitate se restabileste la valorile prescrise pentru fiecare tip de tractor in parte;

la tractoarele pe senile se controleaza intinderea senilei a carei sageata trebuie sa fie de 40-50 mm la tractoarele de 45 CP si 15-20 mm la tractoarele de 65 CP;

se controleaza si la nevoie se efectueaza intinderea curelei de ventilator, care la o apasare cu o forta de 5-7 daN, trebuie sa fie de 10-20 mm;

se verifica nivelul electrolitului din bateria de acumulatoare, la nevoie se completeaza cu apa distilata, astfel ca in fiecare celula acesta sa fie cu 10-15 mm deasupra placilor;

se executa gresarea tractorului in locurile de ungere, pana ce lubrifiantul uzat este eliminat in afara locurilor de ungere;

se curata filtrul de aer si se schimba uleiul din baia de ulei a filtrului;

se porneste motorul si se urmareste ca mersul acestuia sa fie uniform in orice regim de turatie, iar gazele de ardere sa nu contina fum;

se verifica vizual functionarea aparaturii de bord, astfel ca aceasta sa se incadreze cerintelor corespunzatoare regimului de functionare respectiv;

se verifica functionarea corecta a instalatiei electrice de iluminare si semnalizare, a stergatoarelor de parbriz etc;

se verifica vizual etanseitatea sistemelor de alimentare, racire, ungere si a instalatiei hidraulice, iar in caz de nevoie se stang imbinarile slabite;

se verifica functionarea in bune conditiuni a comenzilor tractorului, directiei, mecanismului de franare si a modului de schimbare a treptelor de viteza;

se verifica functionarea corecta a instalatiei hidraulice.

In timpul lucrului se executa urmatoarele verificari:

se urmareste functionarea normala a motorului;

se urmareste vizual functionarea aparaturii de bord;
se urmareste functionarea instalatiei electrice;

se urmareste vizual etanseitatea instalatiilor de alimentare, racire, ungere si hidraulica;

se urmareste functionarea corespunzatoare a comenzilor tractorului.

8.2 Intretinerea periodica -Ip-1.

Se executa la perioadele exprimate in litri de motorina consumata, prevazute in tabelul 8.1 si cuprinde toate lucrarile si operatiile prevazute la intretinerea tehnica zilnica, in plus efectuandu-se urmatoarele:

se evacueaza sedimentele din sistemul de alimentare si curatire a filtrelor de combustibil prin scurgerea a circa 2 litri de combustibil din rezervor prin dopul de golire si demontarea si spalarea filtrului de decantare;

la tractoarele prevazute cu pompa de alimentare cu membrana se desface capacul pompei si se curata sita din interior;

se curata si se spala filtrele metalice de la transmisie si instalatia hidraulica;

se curata sistemul pneumatic de franare (U-650M), prin eliminarea apei si uleiului din instalatia pneumatica;

la tractoarele pe senile se verifica si in caz de nevoie se restabileste jocul butucilor rotilor stelate motoare, astfel ca acesta masurat sa nu depaseasca 1 mm;

se controleaza starea bateriei de acumulatori, a bornelor si densitatea electrolitului din bateria de acumulatori, care in cazul unei baterii incarcate 100% trebuie sa fie 1,28 g/dm;

se controleaza angrenarea completa a pinionului electromotorului de pornire cu coroana dintata, precum si a distantei dintre pinion si volant, care trebuie sa fie de 2-4 mm.

8.3 Intretinerea periodica - Ip-2.

Se executa periodic, conform tabelului 8.1 si cuprinde toate operatiile prevazute la intretinerile tehnice zilnice si intretinerea periodica Ip-1, in plus executandu-se urmatoarele operatii:

se face inlocuirea uleiului din carterul motorului, uleiul proaspat introdus trebuie sa fie curat si de calitatea prescrisa pentru tipul de motor respectiv;

se inlocuiesc elementii filtranti de ulei de la motor si de la instalatia hidraulica a tractoarelor prevazute cu acest tip de filtre;

se curata si se spala rasuflatoarele de carter;

se verifica starea tehnica a alternatorului si a electromotorului de pornire, periutele trebuie sa aiba o lungime mai mare de din lungimea initiala, iar colectorul sa nu fie oval;

se face verificarea starii tehnice a releului regulator de tensiune si in caz de nevoie se fac reglajele corespunzatoare;

se verifica si se regleaza jocul dintre supape si culbutori, care la rece trebuie sa aiba urmatoarele valori: 0,25 mm la supapele de admisie si evacuare la U-445, 0,40 mm la admisie si 0,45 mm la evacuare la U-650M;

la tractoarele pe senile se face golirea eventualului ulei din carterele ambreiajului principal si ambreiajele laterale;

se verifica cursa libera a pedalei ambreiajului si franelor.

8.4 Revizia tehnica Rt -

Ea cuprinde efectuarea tuturor lucrarilor prevazute la intretinerea tehnica zilnica si intretinerile periodice, in plus executandu-se urmatoarele lucrari:

Se face o constatare generala a starii tehnice a tractorului, in care se consemneaza cantitatea de motorina consumata de la ultima interventie, cantitatea de ulei consumata de motor in ultimul schimb, dupa care se face o verificare a starii tehnice fara demontare, verificare in cadrul careia se consemneaza:

timpul de scadere a presiunii in fiecare cilindru de la 18-20 daN/cm la 10-15 daN/cm, timp care nu trebuie sa fie sub 17 secunde;

se masoara cantitatea de gaze scapate in carterul motorului, la turatia maxima si regim termic optim de functionare a motorului, in timp de 5 minute nu trebuie sa depaseasca 240 dm;

se masoara presiunea uleiului in rampa de ungere la temperatura uleiului de 90-95, nu trebuie sa depaseasca 2,7 daN/cm, la turatia nominala;

se masoara debitul pompelor hidraulice la turatia de regim a motorului, care nu trebuie sa fie mai mic de 65% din debitul initial;

se controleaza presiunea de declansare a fiecarui sertar al distribuitorului hidraulic si presiunea de declansare a supapei de siguranta.

In urma acestor constatari privind starea tehnica a tractorului se trece la efectuarea operatiilor de intretinere si remedieri:

se face schimbarea uleiului din toate carterele tractorului, inlocuirea tuturor elementilor filtranti din hartie filtru si spalarea filtrelor metalice;

se face revizuirea generala a intregului echipament electric;

se executa revizuirea instalatiei de alimentare prin demontarea pompei de injectie, injectoarelor si pompei de alimentare, facandu-se verificarea si reglarea acestora pe bancul de reglare si incercari;

se verifica starea tehnica a lagarelor paliere si manetoane, a arborelui motor, demontandu-se baia de ulei si cate doua capace ale lagarelor paliere si manetoane;

se verifica modul de angrenare al grupului conic si se regleaza in asa fel incat jocul intre flancurile dintilor pinionului de atac si coroanei diferentialului sa fie de 0,2 mm;

se verifica si se regleaza convergenta rotilor directoare.

Dupa efectuarea tuturor remedierilor prevazute in cadrul reviziei tehnice se face controlul si receptia tractorului. Controlul consta in verificarea functionarii normale a motorului, a aparaturii de bord, a instalatiei electrice, etanseitatea sistemelor de alimentare, racire, ungere, instalatiei hidraulice, precum si a comenzilor motorului.

Dupa acest control efectuat in prezenta beneficiarului, tractorul se preda acestuia.

Normele de intretineri tehnice la tractoare este prezentat in tabelul 8.1.

Tabelul 8.1

Denumirea tractorului

Felul interventiei

Periodicitatea interventiilor

-Litri motorina-

Nr. De interventii pe ciclu nou sau de reparatie

Timpul de imobilizare

Ore

Zile

U-445

V-445

L-445

Ip-1

Ip-2

Rt

U-650M

U-651M

U-650Super

Ip-1

Ip-2

Rt

SM(SV)-445

Ip-1

Ip-2

RtS-650

Ip-1

Ip-2

Rt

8.5 Ungerea tractorului

Ungerea tractorului constituie una din cele mai importante operatii in cadrul intretinerilor tehnice, fapt pentru care este necesar a I se acorda atentia cuvenita.

Operatia ca atare este simpla, usor de executat. Inainte de a trece la efectuarea operatiei propriu-zise este necesara curatirea atenta a fiecarui ungator precum si dupa terminarea ungerii, pentru evitarea acumularii prafului.

Se recomanda ca folosirea si manipularea lubrifiantilor sa se efectueze in conditii optime de curatenie, precum si folosirea lubrifiantilor corespunzatori fiecarui subansamblu in parte.

In functie de numarul de ore de functionare, ungerea se face dupa cum urmeaza:

Dupa fiecare 60 de ore de functionare:

ungerea rulmentilor ventilatorului si pompei de apa;

ungerea axului oscilant al osiei din fata;

ungerea rulmentilor conici de la rotile din fata;

ungerea rulmentilor de la pivotii fuzetelor;

ungerea articulatiilor sferice ale barelor de directie si a cuplajelor cardanice ale comenzilor directiei;

ungerea axului cu brate al ridicatorului hidraulic;

la U-445 se unge rulmentul mansonului de decuplare a ambreiajului, axul pedalei ambreiajului, a axului pedalelor franelor si maneta de comanda a distribuitorului auxiliar.

Dupa fiecare 120 de ore de functionare:

ungerea rulmentului din roata volanta;

ungerea rulmentului de presiune a ambreiajului principal;

ungerea articulatiei pedalei ambreiajului si pedalelor de frana;

ungerea articulatiei manetei de comanda a franelor prizei de putere, a rulmentului axului prizei de putere si a axului parghiei intermediare a comenzii prizei de putere.

8.6 Reguli de protectie, securitate a munci si P.S.I. la lucrul cu tractoarele.

In scopul evitarii accidentelor de munca la lucrul cu tractoarele se va folosi numai personal calificat in ceea ce priveste cunoasterea si exploatarea tractorului si masinilor agricole, personal care este instruit periodic pentru protectia muncii si norme de P.S.I.

In acest sens se prezinta principalele reguli de protectia muncii si P.S.I. specifice conducerii si lucrului cu agregatele tractor + masini agricole:

La pornirea de pe loc si la efectuarea virajelor, personalul din preajma agregatului va fi avertizat (sonor si acustic);

Nu se urca sau coboara in timpul mersului tractorului;

Este interzisa conducerea tractorului de catre mecanici agricoli aflati in stare de oboseala avansata sau sub influenta alcoolului.

Toate interventiile in vederea remedierilor anumitor deranjamente la tractor se vor face cu motorul oprit;

Conducerea tractorului cu mai multe persoane in cabina decat cele prevazute, sau in remorca pe incarcatura este interzisa;

Deplasarile tractoarelor pe timp de noapte pe terenuri necunoscute se va face numai dupa o recunoastere prealabila si o marcare a locurilor periculoase;

Nu se lasa tractorul sa functioneze in spatii inchise, pentru a nu se provoca intoxicatii cu gazele arse.

La efectuarea virajelor se reduce viteza tractorului si se franeaza treptat cu pedalele de franare blocate. La intoarcerea pe loc se foloseste viteza de deplasare minima posibila si se franeaza treptat cu pedala din interiorul virajului.

La deplasarile pe panta si pe drumurile publice este obligatorie folosirea pedalelor de frana cuplate, verificandu-se totodata daca franele actioneaza in mod egal asupra ambelor roti.

Urcarea sau coborarea pantelor se face utilizand numai treptele de viteze I-a sau a-II-a, schimbarea acestora efectuandu-se inainte de angajarea in urcare sau coborare.

In caz de rasturnare, cabina de rezistenta protejeaza tractoristul, acesta fiind obligat sa se tina de volan.

Nu se va desface busonul radiatorului la motoarele supraincalzite, iar desurubarea se va face treptat pentru a depresuriza treptat circuitul. Completarea cu lichid se va face cu motorul oprit.

Remorcarea tractoarelor ramase in pana, se va face numai cu bara rigida, a carei lungime minima trebuie sa fie de 4 m.

Toate organele in miscare de rotatie trebuiesc prevazute cu aparatori de protectie.

Personalul care lucreaza cu tractorul in agregat cu masinile agricole actionate de la priza de putere, va fi echipat corespunzator, cu imbracamintea bine stransa pe corp.

Agregarea masinilor agricole tractate sau purtate se va face cu dispozitivele speciale destinate acestui scop si cu asigurarea impotriva decuplarii.

In timpul lucrului daca este necesara cuplarea sau decuplarea masinii agricole la tractor, aceasta va fi facuta numai cu priza de putere decuplata.

In cazul     reglarilor sau repararii masinilor agricole suspendate, acestea vor fi asigurate cu suporti rezistenti, iar motorul tractorului va fi oprit.

Cand agregatul nu se afla in lucru, masina agricola va fi coborata pe sol.

La suspendarea masinilor agricole se interzice intrarea sub masina sau in spatiul dintre masina si tractor.

Folosirea tractorului pentru transport se va face numai dupa verificarea directiei, franelor, rotilor si instalatiei de semnalizare.

Se vor feri si proteja mainile, pielea si ochii de actiunea electrolitului din bateria de acumulatoare si a produselor petroliere.

Este interzis fumatul sau utilizarea flacarilor deschise in apropierea rezervorului cu combustibil.

Alimentarea cu combustibil se va face numai cu motorul oprit.

Se interzice incalzirea motorului si a baii de ulei, in scopul usurarii pornirii pe timp rece, cu flacara.

Daca un tractor necesita reparatii in atelier, rezervorul de combustibil trebuie golit complet.

La lucrarile de recoltari, toba de esapament a motorului, trebuie prevazuta cu captator de scantei.

In cazul aprinderii combustibilului, stingerea focului nu se va face cu apa, ci, folosind extinctoarele cu praf si CO2 .

Transportul persoanelor in remorci care nu au platforme amenajate in acest scop, este interzis.

Pentru persoanele care manipuleaza marfurile, accesul acestora in remorca se va face pe o scara fixata de oblon.

Remorcile vor fi inzestrate in spate cu doua triunghiuri reflectorizante pentru avertizarea in cazul stationarii pe timp de noapte, decuplate de la tractor.

La transportul sarcinilor cu volum mic si greutate mare, acestea vor fi ancorate cu atentie, pentru a evita accidentele, datorita deplasarii sarcinii.

Pe oblonul din fata, se va fixa stingatorul de incendiu al remorcii.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate