Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
CIMBRU Satureja hortensis


CIMBRU Satureja hortensis
CIMBRU    Satureja hortensis

Importanta culturii. Cimbrul se utilizeaza pentru aromatizarea unor preparate culinare si la fabricarea mezelurilor si a muraturilor. Plantele contin uleiuri volatile care au in organism, actiune bactericida, spasmolitica, diuretica si sudorifica, fiind utilizat si ca planta medicinala. Originea si raspandirea culturii. Cimbrul este originar din sudul Europei, fiind utilizat in alimentatie si ca planta medicinala inca din antichitate. In prezent se cultiva in toate tarile. Particularitati biologice. Cimbrul este o planta anuala, erbacee. Radacina este pivotanta, ramificata in stratul superficial de sol. Tulpina este ramificata, formand o tufa de 40-60 cm. Frunzele sunt liniar lanceolate, ascutite la vf, cu suprafata neteda, de culoare verde inchis. Florile sunt mici, de culoare violacee, roz sau albe, grupate cate 3-6 la un loc. Inflorirea incepe din iulie si dureaza pana in octombrie. Fructele sunt mici, ovale, de cul verde cenusiu sau cafeniu inchis. Soiuri. De Moldova. Relatiile cu factorii de vegetatie. Cimbrul are cerinte reduse fata de factorii de vegetatie. Plantele rezista la temperaturi scazute, dar prefera locurile insorite. Nu are cerinte mari fata de umiditatea solului, excesul de apa determinand acumularea unor cantitati mai reduse de uleiuri volatile.

TEHNOLOGIA DE CULTURA. Cimbrul se cultiva in camp, in cultura pura sau asociat cu alte specii. Pregatirea terenului se executa ca pentru marar. Cultura se infiinteaza primavara, din luna aprilie. Se seamana, cate trei randuri pe un strat, la 35-40 cm, urmand ca dupa rasarire sa se rareasca la 20-25 cm intre~plante pe rand. Se folosesc 4-5 kg sem/ha. Cultura se poate infiinta si prin rasad care se produce in rasadnite semicalde. Se seamana in luna    martie cate 3-5 g samanta/m2. Plantarea rasadurilor are loc in mai. Lucrarile de intretinere constau in raritul plantelor pe rand sau completarea golurilor in functie de modul de infiintare a culturii, prasile pentru combaterea buruienilor, udari in perioadele secetoase. Recoltarea se face in perioada infloritului. Se pot rupe lastarii de pe planta, esalonat sau se taie plantele de la baza, apoi se usuca la umbra. Productia este de 10-15 t/ha plante verzi sau 3-4 t/ha plante uscate.

PRODUCEREA SEMINTELOR se realizeaza in mod obisnuit. Din cultura semincera nu se fac recoltari in perioadele de vegetatie. Se elimina plantele slab dezvoltate, cele atacate de boli si daunatori. Plantele semincere se recolteaza la maturitatea fiziologica, se lasa la uscat si se treiera. Productia de seminte este de 150-200 kg/ha.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate