Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» Proiect modernizare ferma de porci


Proiect modernizare ferma de porci


PROIECT MODERNIZARE FERMA DE PORCI

IN COMUNA ARICESTII RAHTIVANI, SAT NEDELEA, JUDETUL PRAHOVA

A. PARTILE SCRISE

Date generaleDenumirea investitiei

Denumirea investitiei pentru care S.C. DIAMOVIT S.R.L. aplica in cadrul Programului SAPARD este „Modernizare Ferma de porci in comuna Aricestii Rahtivani, sat Nedelea, jud. Prahova, apartinand S.C. DIAMOVIT S.R.L”.

Elaborarea

Prezentul Studiu de fezabilitate este elaborat de un colectiv de specialisti din cadrul S.C. GLOBAL BUSINESS MANAGEMENT S.R.L, cu sediul in Bucuresti, Str.Sold. Latea Gheorghe nr.10, cod unic de inregistrare 17904440, activitate ”Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea”, cod CAEN 7420.

Ordonatorul principal de credite

Ordonatorul principal de credite este S.C. DIAMOVIT S.R.L.

S.C. DIAMOVIT S.R.L este constituita ca persoana juridica romana, avand forma juridica de ”societate cu raspundere limitata” conform prevederilor Legii nr.31/1990, republicata si completata si are capital integral privat.

Societatea este identificata la Oficiul Registrul Comertului Prahova cu nr.J29/1004/2004, Cod unic de inregistrare nr.16418515, atribut fiscal R.

Sediul social al societatii este in comuna Aricestii Rahtivani, sat Nedelea, judetul Prahova.

Conform certificatului de inregistrare la Oficiul Registrul Comertului, obiectul principal de activitate al societatii este “Cresterea porcinelor”, cod CAEN 0123.

Autoritatea contractanta

Autoritatea contractanta este S.C. DIAMOVIT S.R.L.

Amplasamentul

Obiectivul de investitii este localizat in:

Judetul:

Comuna

Sat

PRAHOVA

Aricestii Rahtivani

Nedelea

Proiectul de investitii care face obiectul studiului este amplasat pe un teren in suprafata de 41.146,54 mp – din masuratori, tarlalele 23 si 24, parcelele 99Cc, 124De si 101A, cu numar cadastral provizoriu 1076 si situat in intravilanul Comunei Aricestii Rahtivani, Sat Nedelea, Jud. Prahova.

Terenul este construit in proportie de 12.5 %.

Tema cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii

Avand in vedere oportunitatea oferita de Uniunea Europeana prin Programul SAPARD, Masura 3.1. „Investitii in exploatatii agricole”, conducerea societatii a hotarat initierea si depunerea unui proiect pentru Submasura „Ferme pentru cresterea animalelor si pasarilor”, care va avea ca principal obiectiv functionarea fermei in acord cu legislatia sanitar-veterinara, de igiena si bunastare a animalelor si mediu a Uniunii Europene.

Investitia care se va realiza are 2 scopuri diferentiate:

Investitie in infrastructura;

Investitie in tehnologie;

Investitia in infrastructura presupune modificari ce trebuie facute in ferma fara a fi afectate halele existente. Concret, este vorba de canalizarea exterioara, reamenajarea retelei de apa, precum si lucrarile care trebuie efectuate pentru a solutiona problemele legate de dejectii si construirea unor spatii de depozitare a cerealelor.

Investitia in tehnologie presupune crearea celor mai bune conditii posibile pentru cresterea si ingrasarea porcului. La finalizarea investitiei halele vor fi echipate cu cea mai noua tehnologie pentru cresterea porcilor si vor fi folosite la capacitate optima (dupa standardele Uniunii Europene in relatie cu animals’ wellfare).

Intreaga investitie urmareste respectarea din punct de vedere constructiv si tehnologic a normelor UE, avand in vedere apropiata integrare a Romaniei in structurile europene. Intreaga executie se va realiza pe terenul apartinand societatii, avand toate avizele necesare.

Necesitatea realizarii investitiei identificata pe fluxul tehnologic:

Receptia grasunilor si livrarea porcilor grasi se efectueaza cu ajutorul unei rampe de incarcare-descarcare porci, construita din beton. Dupa fiecare operatiune, se realizeaza dezinfectia rampei.

Furajarea se realizeaza manual in hranitori comune si care au o perioada mare de exploatare, ceea ce implica urmatoarele neajunsuri:

elementele constructive s-au corodat si deprecierile tehnice suferite de hranitoare au facut sa devina neadecvate pentru activitatea de ingrasare a porcilor;

sunt generate pierderi insemnate prin risipa;

cheltuieli suplimentare cu forta de munca.

Buncarele de furaje se afla intr-o avansata stare de corodare si vor fi inlocuite.

Furajele sunt achizitionate de la furnizori si sunt depozitate in spatii cu destinatie speciala.

Asigurarea apei se realizeaza printr-un sistem de adapare cu pipe si nivel constant. Starea avansata de corodare si dificultatile tehnice de asigurare a nivelului constant duc la o risipa considerabila de apa dar si la umplerea nejustificata a canalelor pentru dejectii ceea ce implica de asemenea costuri economice mari.

Evacuarea dejectiilor se realizeaza prin canale de dejectii care sunt intr-o stare buna de exploatare si vor fi mentinute si in continuare. Un inconvenient al acestora este legat de faptul ca dupa golire ramane o cantitate destul de mare de substanta uscata pe fundul canalului care trebuie indepartata manual. Batalurile sunt situate la o distanta mare de ferma, iar dejectiile sunt transportate gravitational, ceea ce conduce la colmatarea traseului.

Prin proiect se propun masuri de modernizare a fermei de porci existente si de incadrare in conditiile privind protectia mediului necesare functionarii in bune conditii a unitatii:

A.     Modernizarea celor 4 grajduri de animale

sistem de hranire - buncar, transportor, hranitori;

sistem de adapare – suzete adapare coloana apa;

sistem de evacuare dejectii – gratare, conducta canale, reabilitare canal;

sistem de ventilatie – ventilatoare, calculator de control, sistem automat de deschidere a geamurilor;

retea de utilitati – iluminat in hala, tablouri electrice;

lucrari pentru modernizare constructiva – inlocuire gratare, reparatii usoare la boxe si inlocuirea usilor de acces si a sistemului de inchidere.

B.     Constructie fosa septica pentru preluarea dejectiilor cu o capacitate de 75mc.

C.     Constructia a 2 bataluri pentru stocare dejectii cu capacitate totala de 3.000mc

D.    Constructii si echipamente pentru producerea si dozarea furajelor complexe

constructie 4 silozuri pentru stocare furaje uscate cu o capacitate de 500–1.000 tone aferente FNC – ului existent;

constructie cabina poarta, pod bascula si laborator;

racord drumuri si platforme;

E.     Constructii pentru asigurarea utilitatilor:

put forat - rezervor tampon de apa

evacuare ape pluviale.

Dimensiunea tehnica a proiectului va satisface cerintele de calitate si igiena impuse de Uniunea Europeana. Astfel, spatiile aferente fluxului de productie se vor realiza in conformitate cu Normele de igiena si tehnologice din Uniunea Europeana, constructiile urmand a fi realizate de companii care respecta tehnologiile si materialele impuse de normele de certificare europene.

Utilajele si echipamentele vor fi achizitionate de la firme de prestigiu din Uniunea Europeana sau tarile candidate, direct sau prin importatori.

Descrierea functionala si tehnologica, inclusiv memorii tehnice, pe specialitati

Descrierea functionala si tehnologica

In prezent, S.C. DIAMOVIT S.R.L. desfasoara activitati de crestere si ingrasare a porcilor cu o capacitate de 2000 porci pe serie, respectiv 6000 porci pe an. Societatea dispune de un teren de 41.146,54 mp in proprietate si de 4 hale cu o suprafata totala construita de 3.994,18 mp. La finalizarea investitiei halele vor fi echipate cu cea mai noua tehnologie pentru cresterea porcilor si vor fi folosite la capacitate optima.

Porcii sunt grupati pe loturi, prin lot intelegandu-se o grupare de porci care se afla intr-un stadiu similar din punct de vedere fiziologic).

Acest sistem beneficiaza de urmatoarele avantaje:

Posibilitatea de a face golire sanitara intr-un spatiu unde se poate aplica sistemul totul plin - totul gol;

Toate operatiunile legate de animale sunt facute de o maniera rationala; acest lucru se datoreaza faptului ca animalele apartinand aceluiasi lot ajung la maturitate intr-o perioada de timp anume;

Creste productivitatea personalului de ingrijire a animalele, ca o consecinta a punctului anterior;

Simplificarea procesului de comercializare a animalelor, deoarece se obtine un grup suficient de mare pentru a fi vandut, cu o anumita periodicitate.

Avantajul practicarii acestei tehnologii il reprezinta posibilitatea imbunatatirii igienizarii compartimentelor rezultand un castig economic cert.

Numarul si marimea loturilor de porci este in general de 750 capete pe transport si astfel se vor proiecta compartimentele la aproximativ 250 capete.

Trebuie fixata o defazare intre loturile existente. Solutia tehnologica adoptata este de 14 zile, avand in vedere ca ciclul de ingrasare este de 3 luni si jumatate. Astfel se reuseste ca un lot de animale sa fie scos catre abator si sa se faca dezinfectia in hala in 4 luni fara decalaje.

Numar de loturi = 3750/750 = 5 loturi

Numar de porci pe lot = 750

Capacitatea de ingrasare va fi de 3.750 locuri.

Pentru ingrasare sunt prevazute 76 boxe in fiecare hala.

Fiecare hala va avea 2 randuri de boxe cu 13 porci pe boxa.

Suprafata totala utila construita va fi de 3840 m².

Suprafata ce revine fiecarei porc este de 0.8 m² (Uniunea Europeana stabileste un minim de 0.7 m² pe animal).

Vor fi instalate boxe din prefabricate de beton, cu dimensiuni de 5 m pe 2,5m. Aceste dimensiuni sunt in conformitate cu Directiva Uniunii Europene nr. 91/960/CEE din 19 noiembrie 1991 (Animals’ Wellfare – bunastarea animalelor).

Solutii pentru asigurarea furajarii:

Hranitoarele vor fi alimentate cu transportor cu spira existand un hranitor multifunctional pentru fiecare boxa. Frontul de furajare va fi impartit in doua zone (cate jumatate de hranitor pe laturile boxei).

Hranitorul este format dintr-un recipient de inox, sistem de dozare si recipient de stocare a furajului de 80 litri si este fixat de podea cu dibluri.

Transportorul de tip spiromat va fi amplasat deasupra aleii de tranzit din fata boxelor si va fi prevazut cu coborari si sistem de inchidere/deschidere pentru fiecare hranitor in parte. La buncar este prevazut cu o cutie de preluare din tabla galvanizata si sistem de vibrare, dupa care se continua cu circuitul din hala. La capat transportorul este dotat cu un motor cu reductor de 1,5 Kw si cutie de capat cu senzor de pornire/oprire. Functionarea echipamentului este automata.

Buncarul de stocare a furajelor are o capacitate de 11 mc si este confectionat din tabla galvanizata si structura de sustinere de asemenea galvanizata.

Solutii pentru asigurarea apei:

Adaparea se va realiza cu ajutorul suzetelor, care au un design special pentru a se reduce pierderile de apa si suplimentarea volumului de dejectii cu apa. Suzetele sunt montate pe o coloana de apa de ¾ din teava galvanizata si coturi reduse de ¾ la ½.

Solutii pentru asigurarea conditiilor ambientale

temperatura-ventilatie,

umiditate relativa

iluminare.

Parametri optimi pentru porc

Greutate (kg)

Temperatura (oC)

Viteza maxima a aerului (m/s)

Umiditate relativa (%)

CO2 max. (%)

NH3 max

(p.p.m.)

Ventilatia va fi de tip mecanic cu ventilatoare de acoperis si de perete de putere medie – 8000 mc/h si va functiona prin depresiune. Ventilatoare vor fi dispuse pe toata lungimea halei si vor fi comandate de calculatoare de microclimat. Admisia aerului se va face prin ferestrele aflate pe peretele opus care vor fi actionate automat de instalatia de control a climatului.

Iluminarea. Pentru a reusi o iluminare echivalenta celei impuse de Uniunea Europeana prin Directiva 91/630/CEE, fiecare grajd va fi dotat cu ferestre ce vor garanta o iluminare optima pentru perioada zilei iar pe timpul noptii se va asigura iluminatul artificial corespunzator.

Evacuarea dejectiilor

Cantitatea anuala de balegar de porc, urina si slam variaza in functie de: categoria de porci, continutul de nutrienti din furaje si sistemul de adapare aplicat, precum si in raport de stadiile de productie cu procesul tipic de metabolism. Lungimea perioadei de productie si raportul furaj/apa sunt factori importanti pentru a observa viitoarea variatie in cantitatea de slam per an. Cu cat greutatea la sacrificat este mai mare, cu atat slamul de balegar este mai mare.

Colectarea dejectiilor (fecala, urina, apa tehnologica) se va face prin canalele cu perna de apa din boxe.

Canalele pentru dejectii sunt prevazute cu preaplin, sub forma de sifon, care preia o parte din suspensiile din canal si le dirijeaza in canalele colectoare.

La suprafata canalelor cu perna de apa, se formeaza o pelicula de sediment fin, sub forma unei cruste semi-solide, sub care loc o fermentatie anaeroba, iar gazele nocive rezultate (NH3,H2S,CH4) sunt retinute la suprafata, sub gratare si prin sistemul de aerare cu caneluri. Oxidarea si neutralizarea lor se realizeaza sub gratar, impiedicand poluarea aerului din compartiment.

Canalele cu perna de apa din compartimente se golesc periodic, la intervale de 50-80 zile si se spala apoi cu apa prin presiune sau prin purjare, pentru indepartarea sedimentelor colmatate.

Dejectiile sunt conduse prin conducte colectoare catre fosa de preluare.

Inainte de a intra in bazinele de decantare, dejectiile trec printr-un camin cu gratare de unde sunt pompate si ajung in bazinele de decantare unde au loc procese biologice de autoepurare naturala biologica dupa care vor fi utilizate pentru fertilizarea terenurilor.

Pentru prevenirea poluarii mediului la nivelul fermei se vor utiliza pentru curatenia mecanica pompe de mare presiune (30 – 50 atm.) cu mare randament iar pentru dezinfectie se vor utiliza dezinfectanti cu spectru larg de actiune care sa inlocuiasca soda caustica si care sa nu ajunga in solul irigat. in prezent exista o gama larga de dezinfectanti autohtoni si de import de tipul Septorom, Fordet, Cloroet, etc. care pot fi utilizati in functie de indicatiile specialistilor si de posibilitatile financiare.

Curatenia si dezinfectia:

Operatiunile de curatenie si dezinfectie si, cand este cazul, masurile de distrugere a rozatoarelor si insectelor sunt efectuate sub supraveghere veterinara oficiala si conform instructiunilor date de medicul veterinar oficial.

Substantele dezinfectante ce trebuiesc utilizate si concentratiile acestora sunt aprobate oficial de catre autoritatea veterinara centrala a Romaniei, pentru a asigura distrugerea virusului pestei porcine clasice.

Eficienta substantelor dezinfectante va fi verificata inainte de utilizare, deoarece eficienta anumitor substante dezinfectante este diminuata de depozitarea prelungita.

Alegerea substantelor dezinfectante si a procedurilor de dezinfectie va fi facuta luand in considerare natura incintelor, vehiculelor si a obiectelor care urmeaza sa fie tratate.

Conditiile in care sunt utilizati agentii de degresare si substantele dezinfectante trebuie sa fie astfel incat eficacitatea acestora sa nu fie alterata. Se vor respecta, in special, parametrii tehnici indicati de producator, cum ar fi: presiunea, temperatura minima si timpul de contact solicitat.

Indiferent de dezinfectantul utilizat se vor aplica urmatoarele reguli generale:

inmuierea minutioasa cu dezinfectant a asternutului si a materiilor fecale;

spalarea si curatarea prin periere si frecarea meticuloasa a solului, podelelor, rampelor si peretilor, dupa evacuarea sau demontarea, daca este posibil, a echipamentelor sau a instalatiilor, astfel incat sa se evite deteriorarea procedurilor de curatenie si dezinfectie;

aplicarea ulterioara a dezinfectantului pentru un timp minim de contact stipulat in recomandarile producatorului;

apa utilizata pentru operatiunile de curatire trebuie eliminata astfel incat sa se evite orice risc de raspandire a virusului si conform instructiunilor medicului veterinar oficial.

Trebuie sa se efectueze spalarea, dezinfectia si distrugerea echipamentelor, instalatiilor, articolelor sau a compartimentelor susceptibile de a fi contaminate.

Consecutiv procedurilor de dezinfectie, trebuie evitata recontaminarea.

Curatenia si dezinfectia solicitate in cadrul normei sanitar veterinare se vor inscrise in registrul exploatatiei sau al vehiculului si certifica de catre medicul veterinar oficial insarcinat cu supravegherea.

Accesul in unitate:

Accesul personalului in zona exploatatiei cu hale de animale se face numai in echipament de protectie si prin filtrul sanitar. Pentru aceasta filtrul sanitar, amplasat la intrarea in zona de exploatatie, va fi prevazut cu sala de echipare-dezechipare pentru hainele de strada si cu sala pentru echipamentul de lucru de interior, aceste incaperi fiind separate intre ele de o sala de dusuri.

Pentru autovehicule accesul in unitate se face numai prin-un dezinfector si numai in zona de protectie pentru puncte speciale cum ar fi rampa de incarcare sau buncare de furaje.

Manipularea cadavrelor:

Cadavrele vor fi adunate zilnic dimineata, intr-un carucior folosit strict numai pentru aceasta operatiune. Vor fi examinate de catre medicul veterinar si dupa stabilirea diagnosticului vor fi incinerate. In caz de suspiciuni, se recolteaza probe conform normelor in vigoare si se trimit la laborator, pentru confirmarea diagnosticului.

Controlul sanitar - veterinar

In vederea asigurarii salubritatii materiei prime, la receptie se verifica: actele sanitar-veterinare, provenienta, conditiile de transport, starea termica, marcarea sanitar-veterinara, salubritatea.

MEMORIU TEHNIC ARHITECTURA

Terenul este amplasat in intravilanul comunei Aricestii Rahtivani, sat Nedelea, jud. Prahova.

Date urbanistice

P.O.T. existent = 12.50 %

C.U.T. existent = 0.13

H maxim existent = 4.50 m

P.O.T. propus = 16.20 %

C.U.T. propus = 0.16

H maxim propus = 20.00 m

Ferma este amplasata in comuna Aricestii Rahtivani, satul Nedelea, jud. Prahova, si corespunde din punct de vedere al criteriilor sanitar-veterinare referitoare la izolarea crescatoriei de porci fata de zonele locuite, asigurand un cordon sanitar nepopulat imprejurul fermei de 500m. S-au avut in vedere caile de acces pentru aprovizionarea cu furaje si alte materiale si in final impactul asupra mediului in functie de colectarea si utilizarea dejectiilor pentru fertilizarea terenurilor aflate in circuitul agricol.

Vecinatati :

La nord – Regia Apelor Romane si Consiliul Local Comunal;

La sud – Consiliul Local Comunal;

La est – S.C. ELIF S.A. si Consiliul Local Comunal;

La vest – Regia Apelor Romane si Consiliul Local Comunal.

Situatia existenta

Constructia halelor pentru cazarea porcinelor a fost facuta tinand cont de criteriile de rezistenta si asigurarea confortului biologic al acestei categorii de varsta si greutate. Exista numeroase variante privind modelele de hala, precum si materialele de constructie necesare dar pentru constructia halelor s-au folosit cele mai indicate si viabile materiale pentru a asigura durabilitatea si mentenanta acestora:

caramida si boltari pentru pereti, cu centuri din beton armat la partea superioara ;

panouri cu acoperis din tabla ondulata si izolat cu vata minerala;

in interior este realizat un tavan fals din gips-carton pentru a asigura o mai buna izolare termica a halelor prin spatiul de aer astfel creat;

tencuieli driscuite si spoite cu lapte de var;

boxele sunt din gratare de beton si necesita reparatii usoare si inlocuirea usilor de acces si a sistemului de inchidere;

reteaua electrica existenta este depreciata, lipsind elemente componente de baza pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a instalatiilor;

ventilatia actuala este realizata in mod natural prin ferestrele cu care sunt dotate halele dar care nu asigura parametri optimi de ventilare si volumele de aer necesare pentru animale;

colectarea dejectiilor se face in canale prevazute partial sub suprafata boxei, care au o panta de aproximativ 4‰ catre capatul halei, unde sunt colectate in reteaua exterioara de canalizare; aceste canale vor fi reabilitate si prevazute in interior cu o tencuiala hidrofuga;

Cladirile propuse spre modernizare sunt, conform planului de situatie anexat, halele C2, C3, C4 si C5.

Regimul de inaltime al halelor este P, cu inaltime maxima la cornisa de aproximativ 4.50 m de la CTA.

Dimensiunile in plan ale cladirilor sunt urmatoarele :

C2 – 9.92 x 100.72 m

C3 – 9.84 x 100.68 m

C4 – 9.95 x 100.68 m

C5 – 9.96 x 100.66 m

Suprafetele ocupate de constructii sunt:

Sc C2 = 999.14 mp

Sc C3 = 990.70 mp

Sc C4 = 1001.77 mp

Sc C5 = 1002.57 mp

Suprafetele utile sunt, conform tabelelor de suprafete din plansele de arhitectura, urmatoarele :

Su C2 = 891.33 mp

Su C3 = 887.97 mp

Su C4 = 893.37 mp

Su C5 = 893.22 mp

Cladirile au destinatia de « hale de ingrasare » pentru purcei, de la o greutate medie de 22 kg pana la greutatea de sacrificare (aproximativ 105 kg).

Se propune modernizarea fermei de porci existente care va consta in:

modernizarea a 4 grajduri de animale (sistem de hranire - buncar, transportor, hranitori; sistem de adapare – suzete adapare coloana apa; sistem de evacuare dejectii – gratare, conducta canale, reabilitare canal; sistem de ventilatie – ventilatoare, calculator de control, sistem automat de deschidere a geamurilor; retea de utilitati – iluminat in hala, tablouri electrice; lucrari pentru modernizare constructiva – inlocuire gratare, reparatii usoare la boxe si inlocuirea usilor de acces si a sistemului de inchidere).

constructie fosa septica pentru preluarea dejectiilor cu o capacitate de 75 mc.

constructie 2 bataluri pentru stocare dejectii cu capacitate totala de 3.000 mc.

constructie 4 silozuri pentru stocare furaje uscate cu o capacitate de 500–1.000 tone aferente FNC – ului existent;constructie cabina poarta, pod bascula si laborator;

racord drumuri si platforme;

constructii pentru asigurarea utilitatilor: put forat - rezervor tampon de apa, evacuare ape pluviale.

Descrierea proiectului

CONSTRUCTII NOI

Fosa septica

constructie ingropata, cu o capacitate de 75.00 mc

dimensiuni in plan de 5.00 x 5.00 m si o inaltime de 3.00 m.

se va realiza din beton armat si va fi prevazuta cu doua pompe – tocator (una de rezerva) pentru evacuarea dejectiilor prin conducte catre cele 2 bataluri

va fi amplasata conform planului de situatie anexat.

Batalurile

se vor construi 2 decantoare radiale concentrice, semiingropate, cu o capacitate totala de 3.000 mc.

vor avea o raza de 12,65 m si o inaltime libera de 3.00 m.

structura de rezistenta va fi din pereti de beton armat, cilindrici, concentrici cu o grosime de minim 30 cm.

fundarea se va face direct pe terenul natural compactat, cu radier general din beton armat

Silozurile

se vor monta 4 silozuri metalice prefabricate, cu o capacitate totala de 500 – 1.000 tone, aferente FNC-ului existent, pentru stocarea de furaje uscate.

un siloz are diametrul de 12,23 m si o inaltime maxima de 19,50 m.

se vor monta pe un radier general din beton armat

Cabina poarta, pod bascula si laborator –

vor fi constructii prefabricate, containere metalice tip ISO montate pe platforme din beton simplu sau din beton armat.

Accesului existent in partea de nord a terenului i se va adauga un acces in partea de sud a acestuia, printr-o poarta metalica din teava rotunda.

Spatiile libere vor fi amenajate cu alei, platforme si spatii verzi.

MEMORIU TEHNIC REZISTENTA

Potrivit Normativului P100/1992, amplasamentul se afla in zona seismica de calcul „D”, caracterizata printr-un coeficient seismic Ks=0.16 si o perioada de colt Tc=1.0 sec. Clasa de importanta a constructiei este III.

In conformitate cu STAS 10101/21-92 privind incarcarile cu zapada, amplasamentul se situeaza in zona „B”. Se va lua in calcul o greutate de referinta a stratului de zapada de 120 Kg/mp, pentru o perioada de revenire de 10 ani.

In conformitate cu STAS 10101/20-90 privind incarcarile din vant, amplasamentul se situeaza in zona „B”, caracterizata printr-o presiune dinamica de baza stabilizata, la inaltimea de 10 m deasupra terenului de 42 Kg/mp, pentru o perioada de revenire de 10 ani

Potrivit „Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanta a constructiilor” aprobat cu HGR nr. 766/1997, constructia face parte din categoria de importanta « C » - cladiri de importanta normala.

Incarcarile care actioneaza asupra cladirilor se stabilesc pe baza urmatoarelor reglementari legale:

evaluarea incarcarilor din exploatare STAS 10101/2A1-87;

greutati tehnice si incarcarile permanente STAS 10101/1-78;

incarcarile date de zapada STAS 10101/21-92;

incarcarile din vant STAS 10101/20-90;

incarcarile din actiuni seismice P100-92;

gruparea incarcarilor STAS 10101/0A-77.

CLADIRI PROPUSE SPRE MODERNIZARE

Cladirile propuse spre modernizare sunt, conform planului de situatie anexat, halele C2, C3, C4 si C5.

Regimul de inaltime al halelor este P, cu inaltime maxima la cornisa de aproximativ 4.50 m de la CTA.

Dimensiunile in plan ale cladirilor sunt urmatoarele :

o       C2 – 9.92 x 100.72 m

o       C3 – 9.84 x 100.68 m

o       C4 – 9.95 x 100.68 m

o       C5 – 9.96 x 100.66 m

Fundatiile sunt de tipul talpi continue din beton simplu, asezate pe doua directii ortogonale.

Structura de rezistenta a cladirilor este realizata din zidarie portanta de caramida sau boltari rigidizata cu centuri din beton armat la partea superioara.

Pardoselile boxelor, in completarea gratarelor, care au ponderea cea mai mare in suprafata, sunt din beton, gratarele fiind deasemenea din beton.

Structura acoperisului este realizata din ferme metalice din teava rotunda cu diametrul de 10 cm, asezate transversal la distanta de 5.30 m interax, pe care sprijina longitudinal pane metalice realizate din profile I sau din grinzi zabrelite asezate la 1.20 m interax.

Invelitoarea este din tabla ondulata pe un strat de vata minerala.

CONSTRUCTII NOI

Fosa septica – va fi o constructie ingropata, cu o capacitate de 75.00 mc.

Va avea dimensiuni in plan de 5.00 x 5.00 m si o inaltime de 3.00 m.

Va fi realizata din beton armat si va fi prevazuta cu doua pompe – tocator (una de rezerva) pentru evacuarea dejectiilor prin conducte catre cele 2 bataluri.

Va fi amplasata conform planului de situatie anexat.

Batalurile – se vor construi 2 decantoare radiale concentrice, semiingropate, cu o capacitate totala de 3.000 mc.

Vor avea o raza de 12.65 m si o inaltime libera de 3.00 m.

Structura de rezistenta va fi din pereti de beton armat, cilindrici, concentrici cu o grosime de minim 30 cm.

Fundarea se va face direct pe terenul natural compactat, cu radier general din beton armat si vute la legatura cu peretii.

Silozurile – se vor monta 4 silozuri metalice prefabricate, cu o capacitate totala de 500 – 1.000 tone, aferente FNC-ului existent, pentru stocarea de furaje uscate.

Un siloz are diametrul de 12.23 m si o inaltime maxima de 19.50 m.

Se vor monta pe un radier general din beton armat.

Cabina poarta, pod bascula si laborator – vor fi constructii prefabricate, containere metalice tip ISO montate pe platforme din beton simplu sau din beton armat.

Pentru calculul de rezistenta, se respecta prevederile din urmatoarele acte normative:

&  Normativ P10-86 pentru calculul si alcatuirea fundatiilor;

&  STAS 10107/0-90 pentru calculul si alcatuirea elementelor structurale;

&  Normativul P2-85 pentru calculul si alcatuirea zidariilor;

&  Normativul P100-92 pentru seism;

&  Normativ C 56-85 pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii;

&  NE 012-99 – „Cod de practica pentru executarea lucrarilor de beton, beton armat si beton precomprimat”

Materialele prevazute:

betonul de egalizare va fi de clasa C8/10 (Bc 10).

betonul armat de clasa C 16/20 (Bc 20) va fi folosit pentru fundatii

betonul armat de clasa C 20/25 (Bc 25) va fi folosit pentru peretii fosei septice si a decantoarelor radiale

armaturi din otel beton PC 52 (armatura de rezistenta) si OB 37 (armatura constructiva, de montaj, etrieri si agrafe)

Grosimea stratului de acoperire a armaturilor va fi de 2 cm la elemente din beton armat tencuite in contact cu lichide neagresive, 3 cm la elemente din beton armat netencuite in contact cu lichide neagresive si 3.5 cm la fundatii.

Asigurarea calitatii

La intocmirea proiectului se respecta toate standardele, normativele si normele de calculul si alcatuire al constructiilor de acest tip.

In vederea asigurarii calitatii in constructii criteriile de verificare a cerintelor esentiale pentru lucrarile cuprinse in proiect sunt A1 conform Regulamentului si Legii privind calitatea in constructii nr. 10/1995.

Din punct de vedere al categoriei de importanta conform HGR/261/94 constructiile se incadreaza in categoria 'C 'si modelul de asigurare a calitatii nr. 3 . Clasa de importanta este III.

Masuri P.S.I.

Normativele avute in vedere la intocmirea prezentei documentatii sunt:

&  Norme generale de prevenire si stingere a incendiilor aprobate cu Ordinul M.I. nr.775/98:

&  Norme generale de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executarii de constructii si instalatii aferente C300/94 aprobat cu Ordinul M.L.P.A.T. nr.20/N din 11.06.94;

&  Normativ de siguranta la foc a constructiilor P118/99;

&  O.G. nr.60/28.02.97 privind apararea impotriva incendiilor si Legea nr.212/16.12.97;

&  Ordinal M.I. 791/02.09.98 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind prevenirea si stingerea incendiilor;

&  H.G.R. nr. 571/98 privind aprobarea categoriilor de constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind prevenire si stingerea incendiilor.

Normele indicate sunt obligatorii atat pentru proiectant, beneficiar cat si pentru executantul lucrarilor, fiecare pe domeniul sau de responsabilitate. In vederea inlaturarii oricarui pericol de incendiu, pe toata perioada de executie si exploatare, executantul si beneficiarul au obligatia sa respecte cu strictete normele P.S.I. si sa adopte masuri suplimentare in situatii deosebite.

Pentru perioada de executie, masurile de prevenire a incendiilor se iau de catre elaboratorul documentatie de organizare de santier si de catre unitatea de executie.

Constructiile realizate in cadrul acestui proiect se incadreaza in categoria cladirilor civile si agrozootehnice. Riscul de incendiu este mic, gradul III de rezistenta la foc.

Programul de verificare a calitatii executiei lucrarilor pe santier

La executarea lucrarilor pentru structura de rezistenta se vor respecta prevederile urmatoare:

&  NE 012-99 pentru lucrarile de betoane

&  C169/88 pentru lucrarile de terasamente

&  C112/86 pentru lucrarile de hidroizolatii

&  C56/85 pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii

Controlul calitatii lucrarilor pe faze determinante se va face in conformitate cu prevederile din Lege 10/95 respectand programul de urmarire si control a executiei lucrarilor din prezenta documentatie.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, se impune ca la realizarea lucrarilor, beneficiarul, de comun acord cu constructorul, sa solicite prezenta proiectantului pe santier, pentru efectuarea verificarilor de calitate a executiei si respectarea intocmai, dupa programul de mai jos:

a. Calitatea terenului de fundare:

dupa deschiderea sapaturilor se va intocmi un proces verbal pentru a confirma calitatea terenului de fundare si a aproba continuarea lucrarilor.

b. Calitatea executiei fundatiilor:

verificarea armaturilor;

verificarea asezarii mustatilor pentru elevatii;

calitatea executiei betonarii tuturor elementelor infrastructurii.

c. Calitatea executiei structurii din beton armat pentru peretii decantoarelor:

cofrarea si armarea peretilor decantoarelor;

calitatea betonarii.

Beneficiarul si constructorul vor asigura conditiile materiale si tehnice necesare desfasurarii fara intrerupere a lucrarilor ce ar putea prejudicia calitatea constructiei.

Constructiile proiectate nu necesita o urmarire speciala a comportarii in timp.

Beneficiarul trebuie sa asigure doar urmarirea curenta, conform legislatiei in vigoare si sa efectueze la timp lucrarile de intretinere si reparatii necesare.

MEMORIU TEHNIC APA-CANAL

Proiectul de modernizare acorda o atentie deosebita privind protectia apelor subterane.

Se vor elimina pierderile de apa prin:

inlocuire sistemului actual de adapare cu sistem de adapare – suzete;

refacerea sistemul de evacuare dejectii – gratare si reabilitarea canalului;

lucrari pentru modernizare constructiva – inlocuire gratare;

constructie fosa septica pentru preluarea dejectiilor (capacitate de 75 mc);

constructie bataluri pentru stocare dejectii (capacitate totala de 3.000 mc);

evacuarea dirijata a ape pluviale;

Prin proiect, evacuarea apelor uzate se va face pe trei circuite diferite:

canalizare pentru evacuarea apelor uzate menajere;

canalizare pentru evacuarea apelor uzate tehnologice;

canalizare pentru evacuarea apelor meteorice.

Situatie existenta

Alimentarea cu apa

Alimentarea cu apa rece se face din sursa proprie de apa, reprezentata printr‑un put adancime (125ml), avand un debit optim exploatabil de cca. 3,0 l/s, cu apa extrasa prin intermediul unei pompe submersibile (pozata la 40,0 m adancime). Apa de consum curent si utilitati secundare, este preluata si distribuita spre consumatori.

Apa este utilizata in urmatoarele scopuri:

Spalarea pe maini a personalului de exploatare

Adapat animale

Preparare hrana animale

Intretinerea curateniei – evacuare hidraulica

Scop igienico-sanitar

Instalatia de canalizare

Colectarea dejectiilor se face in canale prevazute partial sub suprafata boxei, care au o panta de aproximativ 4‰ catre capatul halei, unde sunt colectate in reteaua exterioara de canalizare.

Dejectiile se scurg gravitational catre bataluri. Batalurile existente vor fi dezafectate, nefiind amenajate conform cerintelor actuale.

Gratarele utilizate nu corespund normelor actuale de bunastare a animalelor si necesita inlocuire.

  • Canalizarea pluviala

Apele pluviale colectate de pe platforma fermei se scurg liber.

Situatia proiectata

Alimentarea cu apa rece: consumul de apa

Apa (sau alt fluid) este un element important pentru cresterea porcilor la finisat si are o influenta clara in productia de ingrasamant si a calitatii acestuia. Pentru 25-60 kg greutate in viu, consumul de apa este de aproximativ 4 - 8 litri per cap/zi, crescand pana la 10 litri per cap/zi cu cresterea greutatii in viu. In general productia de balegar creste, dar are loc si o scadere a procentajului de continut uscat din cauza consumului crescut de apa.

Consumul de apa pentru porcii la finisat per kg de alimente ingestate descreste odata cu varsta, dar animalele avand o ratie mai mare de furaje pana la terminarea perioadei de finisare, si consumul zilnic de apa este mai mare. Cu privire la continutul de furaj, nivelurile mici de CP reduc si consumul de apa.

Consumuri de apa si de furaje in functie de greutate:

Tipul productiei de porci

Greutate sau perioada de productie

Ratia apa/furaj(l/kg)

Consum apa(l/zi/cap)

La finisat

25 - 40 kg

40 - 70 kg

70 - final

Consumul de apa per animal este exprimat in litri per kg de furaj si depinde de:

varsta si greutatea animalului in viu;

starea de sanatate;

stadiul de productie;

conditii climaterice;

furaje si structura furajelor.

Necesarul de apa la porcii de finisat este exprimat in l/cap/zi si este raportat la varsta si stadiul de productie.

Raport apa/furaj

Ratie (kg/porc/zi)

Productie balegar (m3/porc/an)

Continut furaj uscat (%)Necesarul de apa curenta

Pentru consumul curent de apa potabila si menajera, in calcule s-a tinut cont de prevederile STAS 1343/1991 si 1478/1990, cu valori medii si maxime ale debitului zilnic, ce au fost determinate astfel

a)      Consumul mediu zilnic de apa s-a calculat cu relatia :

Q n1 zi med =Σ qi x Ni , unde :

qi = debitul specific de apa pe categoriile de consum (q1+q2), respectiv :

-q1 = 180 l/ persoana*zi (apa potabila, menajera si igienico-sanitara)

-q2 = 10l/animal*zi (apa potabila)

Ni =numarul de persoane pe categoria de consum, respectiv :

-N1 = 5 persoane

-N2 = 3750 porci

Prin inlocuire in relatia de mai sus rezulta debitul mediu al consumului zilnic de apa curenta :
Q n1 zi med =180 l/ om*zi x 5 persoane + 10l/animal*zi x 3750 = 38,4 mc/zi= 0,44 l/s

Consumul maxim zilnic de apa s-a calculat cu relatia :

Q n1 zi max =Kn x Qn1 zi max , unde :

Kn = coeficientul de neuniformitate al debitului de apa necesar zilnic (Kn =1,3)

Q n1 zi max = 1,3 x 38,4 mc/zi =49,92 mc/zi = 0,58 l/s

Apa necesara consumului prevazut va fi asigurata din putul propriu existent. Se va monta un vas de acumulare din PEX cu o capacitate de 50 mc si dimensiunile Dxlxh = 3000x7600x3300 mm si un numar de 3 suporti. Acesta se va monta ingropat sau la suprafata. In cazul in care se va monta la suprafata va trebui izolat sau imbracat cu pamant.

Alimentarea consumatorilor se va realiza cu un grup de pompare. Acesta va fi montat ingropat astfel incat pompele sa functioneze inecat. Grupul de pompare va fi alcatuit din 2 pompe de 0.7 l/s si inaltime de pompare 15 mCA, una de rezerva. Distributia se va realiza printr-o conducta din PEID (polietilena de inalta densitate) cu de=32mm, avand o lungime de aproximativ 250 m.

In dreptul fiecarei hale se va realiza un camin de racord, ingropat, in care se va realiza conexiunea la traseul principal. In caminul de racord se va monta o vana cu 2 cai, precum si un contor de apa rece.

Distributia apei in hale se va realiza prin teava de polipropilena cu de=32 mm.

Pentru fiecare va fi nevoie de aproximativ 100 m de teava.

Adaparea se va realiza cu ajutorul suzetelor care au un design special pentru a se reduce pierderile de apa si suplimentarea volumului de dejectii cu apa. Suzetele sunt montate pe o coloana de apa de ¾” din teava galvanizata si coturi reduse de ¾” la ½”.

Pentru zona de birouri alimentarea cu apa se va face cu teava din polipropilena cu de=25mm.

Alimentarea cu apa calda

Se va realiza cu boilere electrice instant ce vor deservi zona de filtru, cabina de prelevare probe si laboratorul. Fiecare boiler va avea o capacitate de stocare de 50 l si putere electrica consumata de 5kW.

Cantitatea anuala de balegar de porc, urina si slam variaza in functie de:

o       categoria de porci;

o       continutul de nutrienti din furaje;

o       sistemul de adapare aplicat;

o       stadiile de productie cu procesul tipic de metabolism.

Lungimea perioadei de productie si raportul furaj/apa sunt factori importanti pentru a observa viitoarea variatie in cantitatea de slam per an. Cu cat greutatea la sacrificat este mai mare, cu atat slamul de balegar este mai mare.

Niveluri raportate la productia zilnica si anuala de balegar, urina si slam pe categoria proci la ingrasat

Categorie porcine

Productie (kg/cap/zi)

Productie in m3/cap

balegar

urina

slam balegar

per luna

per an

porci la finisat1)

1) greutate de finisat 85 - 105 kg

Debitul de ape uzate

Restitutia zilnica de ape uzate s-a determinat cu relatia :

Qu = 0,8 Q n1 zi med (apa curenta )

Prin inlocuire in aceasta relatie, se va obtine debitul mediu zilnic total de ape uzate ce va fi evacuat din incinta utilizatoare:

Qu = 0,8 x 38,4 mc/zi = 30,72 mc/zi = 0,36 l/s .

Colectarea dejectiilor (fecala, urina, apa tehnologica) se va face prin canalele cu perna de apa din boxe. Canalele vor fi reabilitate si prevazute in interior cu o tencuiala hidrofuga.

Canalele pentru dejectii sunt prevazute cu preaplin, sub forma de sifon, care preia o parte din suspensiile din canal si le dirijeaza in canalele colectoare.

La suprafata canalelor cu perna de apa, se formeaza o pelicula de sediment fin, sub forma unei cruste semi-solide, sub care loc o fermentatie anaeroba, iar gazele nocive rezultate (NH3,H2S,CH4) sunt retinute la suprafata, sub gratare si prin sistemul de aerare cu caneluri. Oxidarea si neutralizarea lor se realizeaza sub gratar, impiedicand poluarea aerului din compartiment.

Canalele cu perna de apa din compartimente se golesc periodic, la intervale de 50-80 zile si se spala apoi cu apa prin presiune sau prin purjare, pentru indepartarea sedimentelor colmatate.

Dejectiile sunt conduse prin conducte colectoare din PVC cu de=200mm catre fosa septica. Aceasta va fi o constructie ingropata, cu o capacitate de 75.00 mc. Va avea dimensiuni in plan de 5.00 x 5.00 m si o inaltime de 3.00 m. Va fi realizata din beton armat si va fi prevazuta cu doua pompe – tocator (una de rezerva) pentru evacuarea dejectiilor prin conducte catre cele 2 bataluri.

Inainte de a intra in bazinele de decantare, dejectiile trec printr-un camin cu gratare de unde sunt pompate cu ajutorul pompelor tocator (14 mc/h si 13mCA) si ajung in bazinele de decantare(bataluri), in numar de 2, avand o capacitate de 3000mc, cu o raza de 12.65 m si o inaltime libera de 3.00 m. Structura de rezistenta va fi din pereti de beton armat, cilindrici, concentrici cu o grosime de minim 30cm. Aici au loc procese biologice de autoepurare naturala, dupa care vor fi utilizate pentru fertilizarea terenurilor.

Pentru prevenirea polarii mediului la nivelul fermei se vor utiliza pentru curtenia mecanica pompe de mare presiune (30 – 50 atm.) cu mare randament, iar pentru dezinfectie se vor utiliza dezinfectant cu spectru larg de actiune, care sa inlocuiasca soda caustica si care sa nu ajunga in solul irigat. In prezent exista o gama larga de dezinfectant autohtoni si de import de tipul Septorom, Fordet, Cloroet, etc., care pot fi utilizati in functie de indicatiile specialistilor si de posibilitatile financiare.

Debitul de ape pluviale

Conform STAS 1846/90- art. 2.1.6.2., debitul maxim de ape pluviale din incinta a fost estimat astfel :

Qp = m x S x x I , unde :

-S = 41146,54 m2 (~4,2 ha ), suprafata incintei colectoare ;

-m = coeficientul de scurgere la suprafata ( 0,8 ) ;

-= coeficientul de infiltratie subterana ( 0,1 ) ;

-I = intensitatea medie pluviala locala ( 150 l/s x ha ).

Prin inlocuire, debitul de ape pluviale va fi :

Qp = 0,8 x 4,2 ha x 0,1 x 150 l/s x ha =50,4 l/s = 181,44 mc/h , debit maxim ce va fi partial evacuat din incinta

Apele pluviale din incinta societatii vor fi colectate printr-un sistem separat de canalizare, adunandu-se ape rezultate de pe acoperisul cladirilor si de pe platformele din incinta. Reteaua de canalizare va fi din polietilena de=110mm si va avea lungimea de aproximativ 800m.

Reteaua de ape pluviale va fi preluata de un sistem de canalizare care va duce apele in bataluri, in prealabil fiind trecute printr-un deznisipator. Traseul va fi realizat din teava de polipropilena de canalizare cu diametre cuprinse intre 200 si 300 mm.

MEMORIU TEHNIC TERMICE SI VENTILATII

Situatie existenta

Ventilatia actuala este realizata in mod natural prin ferestrele cu care sunt dotate halele dar care nu asigura parametri optimi de ventilare si volumele de aer necesare pentru animale.

Situatie proiectata

Conditiile optime de microclimat in adaposturile de ingrasare:

Temperatura optima 18-20°C;

Umiditatea relativa 60-70%;

Viteza curentilor de aer:

Vara 1,0 m/sec;

Iarna 0,2-03 m/sec;

Concentratia maxima de gaze nocive:

Bioxid de carbon 3,5%;

Amoniac 0,023%◦;

Hidrogen sulfurat 0,015%◦;

Rata de ventilatie m.c./cap /ora

Vara 180;

Iarna 30.

Ventilatia va fi de tip mecanic cu ventilatoare de acoperis si de perete de putere medie – 8000 mc/h si va functiona prin depresiune. Ventilatoare vor fi dispuse pe toata lungimea halei si vor fi comandate de calculatoare de microclimat. Admisia aerului se va face prin ferestrele aflate pe peretele opus care vor fi actionate automat de instalatia de control a climatului.

In privinta incalzirii grajdurilor se considera ca daca izolarea halelor este corespunzatoare, caldura biologica este suficienta si nu este necesara o incalzire artificiala.

Pentru zona de cabina poarta si laborator se va folosi o instalatie de incalzire cu centrala murala electrica, care va incalzi la parametri 80/60 gr C agentul termic din radiatoarele de otel tip 22 montate in camere in zona ferestrelor

MEMORIU TEHNIC INSTALATII ELECTRICE

Situatia existenta

Reteaua electrica existenta este depreciata, lipsind elemente componente de baza pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a instalatiilor.

Alimentarea se realizeaza dintr-un punct de transformare, ce are o putere de 21,7kWA. Acesta va trebui inlocuit, deoarece pentru noile necesitati nu este suficient.

Instalatia de iluminat si prize din zona de productie este in mare parte in deteriorata.

Modul de pozare al cablurilor este necorespunzator (aparent pe zidarie, neprotejate).

Situatia proiectata

Alimentarea consumatorilor din incinta se va face dintr-un post TRAFO nou, care va avea o putere electrica instalata de 250 kVA. Acesta va fi realizat cu bobinaj din cupru si va functiona maxim 4000 ore/an.

Cablul de alimentare de la postul TRAFO la tabloul electric general va fi din cupru avand urmatoarea sectiune: CYABY 3x 150 + 70 mm.

Tabloul electric general va fi echipat cu baterie automata de condensatoare pentru compensarea factorului de putere.

Circuitele electrice se vor realiza in cabluri de cupru, si cablu de alimentare pentru fiecare hala, precum si pentru FNC este de CYY 4x25mm.

Instalatii de iluminat si prize

Corpurile de iluminat si prizele se vor alege in concordanta cu conditiile de mediu din incaperi.

Pentru fiecare zona de productie se va avea in vedere realizarea unui circuit electric de 2000 W, ce va alimenta 6 prize. Prizele utilizate vor fi de tip industrial cu un grad ridicat de protectie la umiditate si vor avea obligatoriu contact de protectie.

Toate corpurile de iluminat vor fi etanse si cu capac de protectie si vor asigura un nivel de iluminare de 150 lx.

Comanda iluminatului se poate face local, pe zone de interes sau centralizat.

Pe calea de evacuare a personalului se vor prevede luminoblocuri.

Pentru zona de birouri se va asigura un nivel de iluminare de 300 lx.

Instalatii de forta si comanda

Sunt destinate alimentarii si actionarii utilajelor si echipamentelor aferente procesului de productie, precum si a echipamentelor aferente utilitatilor (pompe, ventilatoare, etc).

Instalatii de curenti slabi

Instalatia de detectie incendiu

Nu este cazul.

Instalatia de paratrasnet si priza de pamant

Se va prevede o instalatie de paratrasnet pentru fiecare din cele 4 hale.

Instalatia va fi de tip retea captatoare cu ochiuri de maxim 20 m. Instalatia de captare se va racorda la priza de pamant existenta prin intermediul pieselor de separatie.

Elementele de coborare se vor amplasa pe fatada cladirii din 20 in 20 m.

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant va fi de maxim 1 W

DATE TEHNICE ALE LUCRARII

Suprafata si valoarea juridica ale terenului care urmeaza sa fie ocupat definitiv de lucrare

Prin Contractului de vanzare-cumparare nr.3689/10.05.2005 incheiat intre S.C. DIAMOVIT S.R.L. si S.C. DOMIDENE COM S.R.L, societatea DIAMOVIT intra in posesia imobilului situat in intravilanul comuna Aricestii Rahtivani, sat Nedelea, judetul Prahova, format din teren in suprafata de 41.146,54 mp, identificat cu tarlalele 23 si 24, parcelele 99Ce, 124De si 101A si constructiile aflate pe acest teren in suprafata utila de 5.186,48mp.

Caracteristicile geotehnice ale terenului din amplasament (zona seismica de calcul si perioada de colt, natura terenului de fundare si presiunea conventionala, nivelul maxim al apelor freatice).

Potrivit Normativului P100/1992, amplasamentul se afla in zona seismica de calcul „D”, caracterizata printr-un coeficient seismic Ks=0.16 si o perioada de colt Tc=1.0 sec. Clasa de importanta a constructiei este III.

In conformitate cu STAS 10101/21-92 privind incarcarile cu zapada, amplasamentul se situeaza in zona „B”. Se va lua in calcul o greutate de referinta a stratului de zapada de 120 Kg/mp, pentru o perioada de revenire de 10 ani.

In conformitate cu STAS 10101/20-90 privind incarcarile din vant, amplasamentul se situeaza in zona „B”, caracterizata printr-o presiune dinamica de baza stabilizata, la inaltimea de 10 m deasupra terenului de 42 Kg/mp, pentru o perioada de revenire de 10 ani

Caracteristicile principale ale constructiilor

Pentru cladiri

Hala ingrasare C2 (existenta) :

Dimensiuni in plan : 9.92 x 100.72 m

Deschideri :     1 buc. x 9.55 m ;

Travei :     1 buc. x 24.51 m ;

1 buc. x 24.24 m ;

1 buc. x 3.25 m ;

1 buc. x 24.16 m ;

1 buc. x 24.19 m ;

Suprafata construita : 999.14 mp ;

Suprafata desfasurata : 999.14 mp ;

Suprafata utila : 894.73 mp ;

Regim de inaltime : P (Hliber = variabil);

Volum construit: 2997.42 mc.

Hala ingrasare C3 (existenta) :

Dimensiuni in plan : 9.84 x 100.68 m

Deschideri :     1 buc. x 9.47 m ;

Travei : 1 buc. x 24.51 m ;

1 buc. x 24.24 m ;

1 buc. x 3.25 m ;

1 buc. x 24.16 m ;

1 buc. x 24.15 m ;

Suprafata construita : 990.91 mp ;

Suprafata desfasurata : 990.91 mp ;Suprafata utila : 887.33 mp ;

Regim de inaltime : P (Hliber = variabil);

Volum construit: 2972.73 mc.

Hala ingrasare C4 (existenta) :

Dimensiuni in plan : 9.95 x 100.68 m

Deschideri : 1 buc. x 9.58 m ;

Travei : 1 buc. x 24.51 m ;

1 buc. x 24.24 m ;

1 buc. x 3.25 m ;

1 buc. x 24.16 m ;

1 buc. x 24.15 m ;

Suprafata construita : 1001.77 mp ;

Suprafata desfasurata : 1001.77 mp ;

Suprafata utila : 897.24 mp ;

Regim de inaltime : P (Hliber = variabil);

Volum construit: 3005.31 mc.

Hala ingrasare C5 (existenta) :

Dimensiuni in plan : 9.96 x 100.68 m

Deschideri : 1 buc. x 9.59 m ;

Travei : 1 buc. x 24.51 m ;

1 buc. x 24.24 m ;

1 buc. x 3.25 m ;

1 buc. x 24.16 m ;

1 buc. x 24.15 m ;

Suprafata construita : 1002.77 mp ;

Suprafata desfasurata : 1002.77 mp ;

Suprafata utila : 898.24 mp ;

Regim de inaltime : P (Hliber = variabil);

Volum construit: 3008.31 mc.

Fosa septica pentru colectare dejectii (constructie noua) :

Dimensiuni in plan : 5.00 x 5.00 m

Deschideri : 1 buc. x 5.00 m ;

Travei : 1 buc. x 5.00 m ;

Suprafata construita : 25.00 mp ;

Suprafata desfasurata : 25.00 mp ;

Suprafata utila : 21.11 mp ;

Regim de inaltime : Constructie ingropata (Hliber = 3.00 m);

Volum construit: 82.50 mc.

Batal – decantor radial concentric – 2 buc. (constructie noua) :

Dimensiuni in plan : D = 25.30 m

Deschideri : 1 buc. x 25.00 m ;

Travei : 1 buc. x 25.00 m ;

Suprafata construita : 502.47 mp ;

Suprafata desfasurata : 502.47 mp ;

Suprafata utila : 478.92 mp ;

Regim de inaltime : Constructie semiingropata (Hliber = 3.20 m);

Volum construit: 1859.14 mc ;

Capacitate : 1532.54 mc ;

Silozuri - 4 buc. (constructii noi) :

Dimensiuni in plan : D = 12.23 m

Deschideri : 1 buc. x 12.23 m ;

Travei : 1 buc. x 12.23 m ;

Suprafata construita : 117.41 mp (4 buc. = 469.64 mp) ;

Suprafata desfasurata : 117.41 mp (4 buc. = 469.64 mp) ;

Suprafata utila : 117.41 mp (4 buc. = 469.64 mp) ;

Regim de inaltime : Constructie supraterana (Hmax = 19.50 m);

Volum construit: 2290.00 mc (4 buc. = 9160.00 mp).

Cabina poarta, laborator si pod bascula :

vor fi constructii prefabricate, containere metalice tip ISO montate pe platforme din beton simplu sau din beton armat.

Date urbanistice :

P.O.T. existent = 12.50 %

C.U.T. existent = 0.13

H maxim existent = 4.50 m

P.O.T. propus = 16.20 %

C.U.T. propus = 0.16

H maxim propus = 20.00 m

Retele

Instalatii sanitare

Distributia apei in hale se va realiza prin teava de polipropilena cu de=32 mm.

Pentru fiecare va fi nevoie de aproximativ 100 m de teava.

Adaparea se va realiza cu ajutorul suzetelor care au un design special pentru a se reduce pierderile de apa si suplimentarea volumului de dejectii cu apa. Suzetele sunt montate pe o coloana de apa de ¾” din teava galvanizata si coturi reduse de ¾” la ½”.

Pentru zona de birouri alimentarea cu apa se va face cu teava din polipropilena cu de=25mm, la fel si la laborator, in total folosindu-se 200 m de teava

Instalatii electrice

Cablul de alimentare de la postul TRAFO la tabloul electric general va fi din cupru avand urmatoarea sectiune: CYABY 3x 150 + 70 mm.

Tabloul electric general va fi echipat cu baterie automata de condensatoare pentru compensarea factorului de putere.

Circuitele electrice se vor realiza in cabluri de cupru, si cablu de alimentare pentru fiecare hala, precum si pentru FNC este de CYY 4x25mm.

Instalatii termice si ventilatii

Ventilatia va fi de tip mecanic cu ventilatoare de acoperis si de perete de putere medie – 8000 mc/h si va functiona prin depresiune. Ventilatoare vor fi dispuse pe toata lungimea halei si vor fi comandate de calculatoare de microclimat. Admisia aerului se va face prin ferestrele aflate pe peretele opus care vor fi actionate automat de instalatia de control a climatului.

Structura constructiva

Hale ingrasare C2, C3, C4 si C5:

Fundatiile sunt de tipul talpi continue din beton simplu, asezate pe doua directii ortogonale.

Structura de rezistenta a cladirilor este realizata din zidarie portanta de caramida sau boltari rigidizata cu centuri din beton armat la partea superioara.

Pardoselile boxelor, in completarea gratarelor, care au ponderea cea mai mare in suprafata, sunt din beton, gratarele fiind deasemenea din beton.

Structura acoperisului este realizata din ferme metalice din teava rotunda cu diametrul de 10 cm, asezate transversal la distanta de 5.30 m interax, pe care sprijina longitudinal pane metalice realizate din profile I sau din grinzi zabrelite asezate la 1.20 m interax.

Invelitoarea este din tabla ondulata pe un strat de vata minerala.

Inaltimea la streasina este de 2.20 m.

Colectarea dejectiilor, se face in canale prevazute sub baterii. Canalele au o panta de cca 4‰ catre capatul halei, unde sunt colectate in reteaua exterioara de canalizare. Sunt executate din beton si prevazute la interior cu o tencuiala hidrofuga.

Pardoselile aleilor de circulatie sunt prevazute din ciment sclivit de 2cm grosime.

Usile si ferestrele sunt metalice.

Regimul de inaltime al halelor este P, cu inaltime maxima la cornisa de aproximativ 4.50 m de la CTA.

Caracteristici principale :

caramida si boltari pentru pereti, cu centuri din beton armat la partea superioara ;

panouri cu acoperis din tabla ondulata si izolat cu vata minerala;

in interior este realizat un tavan fals din gips-carton pentru a asigura o mai buna izolare termica a halelor prin spatiul de aer astfel creat;

tencuieli driscuite si spoite cu lapte de var;

pardoselile boxelor, in completarea gratarelor, care au ponderea cea mai mare in suprafata, sunt din beton;

pardoselile aleilor de circulatie sunt prevazute din ciment sclivisit de 2 cm grosime;

usile de acces in hale si dintr-un compartiment in celalalt, precum si ferestrele, vor fi din PVC cu geam termopan;

se vor inchide ferestrele de pe o latura a halelor cu zidarie din caramida tip B.C.A. si se vor mari parapetii de la ferestrele de pe cealalta latura cu 20 cm;

Fosa septica – va fi o constructie ingropata, cu o capacitate de 75.00 mc.

Va avea dimensiuni in plan de 5.00 x 5.00 m si o inaltime de 3.00 m si va fi compartimentata din necesitati biologice.

Va fi realizata din beton armat si va fi prevazuta cu doua pompe – tocator (una de rezerva) pentru evacuarea dejectiilor prin conducte catre bataluri.

Piesele de trecere se vor monta in mod obligatoriu in cofraj inainte de inchiderea acestuia si se va consemna in procesele verbale de lucrari ce devin ascunse.

Va fi amplasata conform planului de situatie anexat.

Batalurilese vor construi 2 decantoare radiale concentrice, semiingropate, cu o capacitate totala de 3.000 mc.

Vor avea o raza de 12.65 m si o inaltime libera de 3.00 m.

Structura de rezistenta va fi din pereti de beton armat, cilindrici, concentrici cu o grosime de minim 30 cm.

Fundarea se va face direct pe terenul natural compactat, cu radier general din beton armat si vute la legatura cu peretii.

Silozurilese vor monta 4 silozuri metalice prefabricate, cu o capacitate totala de 500 – 1.000 tone, aferente FNC-ului ce se va construi, pentru stocarea de furaje uscate.

Un siloz are diametrul de 12.23 m si o inaltime maxima de 19.50 m.

Corpul silozului este realizat din placi de hotel de mare elasticitate. Placile de hotel sunt galvanizate si sunt asamblate prin suruburi de etanseizare.

Stalpii sunt plasati in afara celulei silozului, acestia sunt conceputi pentru a transmite incarcatura verticala catre fundatii. Sunt legati de tabla prin suruburi de inalta rezistenta. Stalpii sunt facuti din otel de mare elasticitate, galvanizat la cald.

Trapa de acces permite accesul in interiorul silozului. Poate fi plasata la orice nivel si include: trapa interna, blocata cand silozul este plin si usa exterioara de etanseizare.

Pasarela este o rampa deschisa din otel galvanizat, conceputa pentru a primi transportor, alee de circulatie cu podea antiderapanta, etc.

Acoperisul este executat din otel galvanizat. Pentru silozurile cu diametrul pana la 10.70 m sunt autoportante, iar pentru silozurile cu diametrul mai mare de 15.00 m, au cadre de rigidizare din profile de otel.

Se vor monta pe un radier general din beton armat dimensionat.

Cabina poarta, pod bascula si laboratorvor fi constructii prefabricate, containere metalice tip ISO montate pe platforme din beton simplu sau din beton armat.

Accesului existent in partea de nord a terenului i se va adauga un acces in partea de sud a acestuia, printr-o poarta metalica din teava rotunda.   

Spatiile libere vor fi amenajate cu alei, platforme si spatii verzi.

Principalele utilaje de dotare a constructiilor

Principalele utilaje de dotare a constructiilor sunt urmatoarele:

Transformatoare de tensiune pentru alimentare cu energie electrica;

Tabloul general de distributie;

Pompe de circulatie a apei;

Pompe incarcare furaje

Motoare de actionare;

Centrala murala termica;

Ventilatoare.

Instalatii aferente constructiilor

Instalatia electrica 

cablul de alimentare de la postul TRAFO la tabloul electric general va fi din cupru avand urmatoarea sectiune: CYABY 3x 150 + 70 mm acesta va avea o lungime de 30 m, si va monta ingropat

tabloul electric general va fi echipat cu baterie automata de condensatoare pentru compensarea factorului de putere.

circuitele electrice de distributie se vor realiza din cabluri de cupru, care vor alimenta fiecare hala, precum si pentru FNC este de CYY 4x25mm cu o lungime insumata de 210m

Instalatii de iluminat si prize

Grajdurile vor fi dotate cu ferestre ce vor garanta o iluminare optima pentru perioada zilei iar pe timpul noptii se va asigura iluminatul artificial corespunzator.

Toate corpurile de iluminat vor fi etanse si cu capac de protectie si vor asigura un nivel de iluminare de 150 lx.

laborator : se vor monta corpuri de iluminat tip casete 4x18W.

zona cabina poarta : se vor amplasa corpuri de iluminat fluorescent 2x36W.

pentru zona acces FNC se vor monta corpuri de iluminat tip casete.

Iluminatul de incinta

Se va prevedea iluminatul incintei prin corpuri de iluminat tip reflector, montate pe cladire, ele alimentandu-se cu energie electrica de la unul din tablourile electrice ale cladirii respective. Aprinderea lor se va face prin senzori de lumina.

Instalatii de alimentare cu apa si canalizare

Distributia apei in hale se va realiza prin teava de polipropilena cu de=32 mm.

Pentru fiecare va fi nevoie de aproximativ 100 m de teava.

Adaparea se va realiza cu ajutorul suzetelor care au un design special pentru a se reduce pierderile de apa si suplimentarea volumului de dejectii cu apa. Suzetele sunt montate pe o coloana de apa de ¾” din teava galvanizata si coturi reduse de ¾” la ½”.

Pentru zona de birouri alimentarea cu apa se va face cu teava din polipropilena cu de=25mm, la fel si la laborator, in total folosindu-se 200 m de teava

Colectarea dejectiilor (fecala, urina, apa tehnologica) se va face prin canalele cu perna de apa din boxe.

Canalele pentru dejectii sunt prevazute cu preaplin, sub forma de sifon, care preia o parte din suspensiile din canal si le dirijeaza in canalele colectoare.

La suprafata canalelor cu perna de apa, se formeaza o pelicula de sediment fin, sub forma unei cruste semi-solide, sub care loc o fermentatie anaeroba, iar gazele nocive rezultate (NH3,H2S,CH4) sunt retinute la suprafata, sub gratare si prin sistemul de aerare cu caneluri. Oxidarea si neutralizarea lor se realizeaza sub gratar, impiedicand poluarea aerului din compartiment.

Instalatii termice si de ventilare

Ventilatie va fi de tip mecanic cu ventilatoare de acoperis si de perete de putere medie – 8000 mc/h

Functionare prin depresiune

Utilitati existente

Alimentarea cu apa

Alimentarea cu apa se va face dintr-un put forat de adancime, prevazut cu un grup de pompare, pentru distributia apei.

Alimentarea cu gaze naturale

Nu este cazul.

Canalizare

Apele uzate tehnologice vor fi colectate in cele 2 bataluri nou construite si de aici, dupa tratare, se vor folosi pentru fertilizarea pamantului.

Apele pluviale din incinta societatii vor fi colectate printr-un sistem separat de canalizare, adunandu-se ape rezultate de pe acoperisul cladirilor. Reteaua de canalizare va fi din polietilena si va avea lungimea de aproximativ 800 m.

Alimentarea cu energie electrica

Alimentarea cu energie electrica se face prin intermediul unui post TRAFO (250 kVA).

DATE PRIVIND FORTA DE MUNCA OCUPATA DUPA REALIZAREA INVESTITIEI

Total personal:

t            Numar total de salariati: 14

Functii de conducere: 1

Angajati in functii de executie:13

DEVIZUL GENERAL ESTIMATIV AL INVESTITIEI

Anexam prezentului Studiu de fezabilitate Devizul General al investitiei si Devizele pe obiect aferente.

PRINCIPALII INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI AI INVESTITIEI

Valoarea totala

Valoarea totala a proiectului, cu TVA, este de Euro, respectiv 2.988.718 RON

Esalonarea

Prima luna de implementare este august 2006.

Durata de realizare

Durata de realizare a proiectului este de 24 luni, din care in primele 5 luni se vor realiza lucrarile de:

Modernizare a celor 4 grajduri de animale

sistem de hranire - buncar, transportor, hranitori;

sistem de adapare – suzete adapare coloana apa;

sistem de evacuare dejectii – gratare, conducta canale, reabilitare canal;

sistem de ventilatie – ventilatoare, calculator de control, sistem automat de deschidere a geamurilor;

retea de utilitati – iluminat in hala, tablouri electrice;

lucrari pentru modernizare constructiva – inlocuire gratare, reparatii usoare la boxe si inlocuirea usilor de acces si a sistemului de inchidere.

FINANTAREA INVESTITIEI

Conform valorilor din devizul general, fondurile necesare realizarii investitiei vor fi din surse proprii si surse atrase.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate