Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DIAGNOSTIC RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR VEZICALE, PROSTATICE SI URETRALE


DIAGNOSTIC RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR VEZICALE, PROSTATICE SI URETRALE
DIAGNOSTIC RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR VEZICALE, PROSTATICE SI URETRALE

Metode de investigatie

Radiografia renala simpla pune in evidenta calculi vezicali, calcificari prostatice, corpi straini radioopaci intravezicali.

Cistografia ascendenta, descendenta si prin punctie suprapubiana

Examinarea cu substanta de contrast se poate face cu Odiston 75%, in timpul urografiei i.v., sau cu Odiston 30% sau cu iodura de potasiu 10%, prin instilare retrograda transuretrala. Astazi, se utilizeaza preferential substantele de contrast iodate, hidrosolubile, nonionice.
Anatomia radiologica normala a vezicii urinare

Pe radiografia simpla vezica urinara nu se vizualizeaza.

Cistografic, ea realizeaza o imagine opaca de forma ovala avand, la femei, amprenta uterului pe conturul superior.

Ultrasonografic si CT, ea apare ca o imagine transonica sau hipodensa cu valori lichidiene, omogena cu un perete subtire de ≤4mm.

MODIFICARI RADIOIMAGISTICE IN BOLILE VEZICII URINARE, PROSTATEI SI VEZICULELOR SEMINALE

Malformatiile vezicii urinare

- Agenezia vezicala - este asociata cu sindroame plurimalformative

- Hipoplazia vezicala - vezica urinara este mica, cu pereti subtiri.

- Duplicatia vezicala - poate fi completa, incompleta sau aspectul de vezica septata.

- Megavezica - vezica urinara mare cu capacitate de peste 1000 ml, cu pereti subtiri. Se asociaza cu megadolicocolonul congenital. Se diferentiaza de vezica neurogena.

- Diverticulii vezicali congenitali - apar ca plusuri de substanta de contrast pediculate. Se vor diferentia de diverticulii castigati, mai ales in evolutia adenomului periuretral.

Fig. 296. Diverticul vezical

- Ureterocelul - este o dilatatie chistica a ureterului terminal, intra sau extra vezicala; determina retentie cronica de urina si uropatie obstructiva.

- Valva uretrala posterioara - se observa un pliu mucos care produce obstructie joasa cu retentie urinara cronica. Uretra prostatica este dilatata deasupra valvei. Vezica urinara este destinsa, cu hipertrofie musculara si trabeculatie accentuata. Ureterele sunt dilatate si se produce extravazarea urinei la nivelul rinichilor, uneori subcapsular.

- Chisturile vezicale - se localizeaza superior median (chisturi de uraca) sau trigonal. Se pot evacua fie in vezica, fie prin ombilic.

Cistitele inflamatorii determina, la cistografie, aparitia unui contur neregulat, anfractuos sau dublu.

Papilomatoza vezicala se exprima prin numeroase lacune, neregulate, uneori grupate in ciorchini, legate de perete, care protrud intravezical.Fig. 297 Papilom vezical

Cancerul vezical produce imagini lacunare, neomogene, cu contur neregulat, cu semitonuri si pinteni marginali, aspecte tipice pentru orice tumora vegetanta care se dezvolta intr-un organ cavitar. Uneori, tumora poate invada ostium-ul ureteral, iar la urografie se va obseva uretero-hidronefroza sau rinichi mut, care coexista cu imaginea lacunara vezicala homolaterala.

 

Fig. 298 Cancer vezical-ecografie, respectiv cistografie

Hipertrofia de prostata si adenomul periuretral se recunosc pe urografie prin amprenta inferioara caracteristica pe vezica urinara, de forma ovalara, cu contur net. Aceasta are modificari radiologice de cistita cronica, cu diverticuli vezicali si reziduu postmictional important. Ureterele pelvine sunt alungite si deformate 'in carlig de undita'. Deseori se evidentiaza calculi vezicali primitivi. In cazurile vechi, exista si aspecte tipice de uropatie obstructiva, cu uretero-hidronefroza si leziuni de PNC. Uneori se vad si calcificari in aria de proiectie prostatica (pe simfiza pubiana), mai ales daca este si un proces prostatitic cronic asociat. Diagnosticul direct, de certitudine, se pune prin ecografia transabdominala, transperineala sau endorectala, aceasta din urma permitand si diagnosticul diferential cu cancerul de prostata (se localizeaza in lobii laterali, pe cand adenomul periuretral este situat in lobul median).

La nivelul uretrei prostatice se pun in evidenta stenoze prin compresiune extrinseca datorata unui adenom periuretral sau unui cancer prostatic.

Stricturile uretrale, consecinta unor infectii, se vizualizeaza foarte bine la uretrografie permictionala descendenta sau retrograda.

Calculii, tumorile si malformatiile congenitale uretrale (hipo- sau epispadias) sunt foarte rare, fiind depistate de asemenea, prin uretrografie.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Faza exudativa a inflamatiei: activarea celulara si fagocitoza
ANURIA, ANTIDIUREZA
TEHNICA FOTOGRAFICA
VOMA (VARSATURI)
DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM (BOTHRIOCEPHALUS LATUS)
ANESTEZICE LOCALE DE SINTEZA
VINDECAREA PER SECUNDAM INTENTIONEM
Sindromul astenic si al oboselii cronice
AFECTIUNI CARDIACE CONGENITALE
SULPHUR IODATUM


loading...