Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Faza exudativa a inflamatiei: activarea celulara si fagocitoza


Faza exudativa a inflamatiei: activarea celulara si fagocitoza
Faza exudativa a inflamatiei: activarea celulara si fagocitoza

0) Activarea leucocitara:

.         Indusa de fenomene de pe suprafata celulei

.         Care stimuleaza receptori din membrana

.         Ex:dupa legarea slaba de endotelii

.         Semnalele de la suprafata activeaza PLC (fosfolipaza C).         Care produce DAG si IP3=> cresc Ca citosolic

.         DAG=Diacilglicerol. IP3=Inozitoltrifosfat

.         Ca are rol de pivot al activarii celulare

Consecintele activarii:

.         1. Se exprima molecule de adeziune: (ICAM, VCAM: mai multe, au afinitatea mai mare)

.         2. Schimbari in citoschelet: polimerizarea si redistribuirea microtubulilor (tubuline) si a microfilamentelor (act. si miozina) Þ D formei PMN: rotunda / plata Þ amoeba (pseudopode) / cu formarea de vacuole de endocitoza

.         3. Degranularea

.         Continutul granulelor citoplasm. ale PMN se varsa: a). in vacuolele de fagocitare => digestia bacteriilor fagocitate

b). in spatiul extracelular cu efect pe matricea extracelulare / m. b. usurand penetrarea leucocitara in tesuturi

.         4. Activitatea oxidativa: se produc radicali liberi bactericizi

.         5. Sinteza proteica: se refac depozitele de proteine consumate prin degranulare si a celor folosite ca urmare a cresterii activitatii celulare.

1)Activarea LT:

- in timpul fagocitozei , macrofagele prelucreaza componentele antigenice ale materiilor straine din vacuole. Macrofagele "prezinta" antigenul prelucrat LT impreuna cu complexele majore de histocompatibilitate de pe suprafata macrofagelor. Aceasta prezentare combinata a antigenelor procesate si a complexelor majore de histocompatibilitate este necesara in sinteza si activarea LT.
- macrofagele elibereaza IL-1 , o substanta care stimuleaza LT cu eliberarea de catre ele de IL-2 care permite completa activare a LT cu proliferarea variatelor subseturi de LT.

2) Activarea macrofagelor:

- LT activate determina mobilizarea si activarea metabolica a macrofagelor eliberand variate limfokine( mediatori nonimuni care pot activa si ei macrofagele, fiind gasiti in componente ale formarii cheagului sin in cascada complementului); odata activate, macrofagele ataca si digera organisme fara a depinde de echipamentul antigenic.

- macrofagele activate prelungesc procesul inflamator si determina distrugeri tisulare cu eliberarea de enzime inalt iritative, cu functie protectoare, amplificand RI.

3) Activarea LB:

- are legatura si cu macrofagele cu toate ca rolul acestora din urma nu e esential.

- activarea LB necesita IL-1 (secretata inclusiv de macrofage)

- LB activate sunt necesare deoarece anticorpii de pe suprafata LB se armonizeaza cu antigenele specifice care se gasesc pe suprafata macrofagelor.

- activarea LB este ajutata de prezenta LTH (prolifereaza in raspunsul la IL-2, care la randul sau este indus de IL-1).

Fagocitoza:

Este procesul prin care fagocitele recunosc si digera corpii straini. Recunoasterea unor particule fagocitate dezvolta pe suprafata celulelor receptori care atrag opsoninecare imbraca particulele. PMNurile au pe suprafata receptorilor portiuni de Fc din IgG si pentru C3b care actioneaza ca opsonine in fagocitoza.

Actiunea de fagocitoza se desfasoara in felul urmator: un fagolizozom este format cand membrana citoplasmatica a fagocitului se extinde in jurul particulei atasate formand o vacuola care se conecteaza cu lizozomii. Fagozomii sunt insotiti de eliberarea de peroxidaze si enzime hidrolitice in spatiul extracelular care poate rezulta in unele agresiuni in tesutul inconjurator. Hidrolazele acide sunt eliberate in fagolizozomi. Calciul si magneziu sunt necesare pt digestia particulelor.

Degradarea :

-         mecanisme oxigenodependente - activitatea bactericida este mediata de oxidaze care, de la nivelul membranei celulare transforma oxigenul in hidrogen peroxid ce se combina cu MPO si ioni clorid in fagolizozomi. Radicalii liberi superoxizi sunt stimulati in timpul metabolismului oxidativ, sunt independenti de MPO si au activitati bactericide.

-         mecanismele oxigenoindependente in activitatea bactericida includ: anumite proteine( lizozim care hidrolizeaza peretele glicopeptidic al bacteriilor ; proteine cationice, lactoferin care e o proteina bogata in fier), ioni de hidrogen care sunt eliberati in fagolizozomi creand un pH acid cu supresia cresterii bacteriene.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
OBEZITATEA
ALCOOLISMUL
FIZIOLOGIA CONTRACTIEI MUSCULARE
PATOLOGIA PULMONARA A PERSOANEI DE VARSTA A TREIA
PATOLOGIE LIMFATICA SI EDEM
Traumatismele cranio-cerebrale. Traumatismele coloanei vertebrale. Politraumatismele
ANTIALERGICE - TEST GRILA
MUSCHII LIMBII
DIURETICE - TEST GRILA
DIABET ZAHARAT