Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANTIASTMATICE, ANTITUSIVE, EXPECTORANTE - TEST GRILA


ANTIASTMATICE, ANTITUSIVE, EXPECTORANTE - TEST GRILA




ANTIASTMATICE, ANTITUSIVE, EXPECTORANTE - TEST GRILA

1. Bronhodilatatoarele adrenomimetice cu durata lunga de actiune se caracterizeaza prin :

a). debut tardiv la 10 - 20 min

b). au ca reprezentant salbutamolul

c). au ca reprezentany salmeterolul

d). se utilizeaza in criza de astm

e). se utilizeaza in profilaxia de lunga durata a astmului bronsic



Raspuns : a, c, e - pag. 331

2. Din punct de vedere farmacocinetic orciprenalina se caracterizeaza prin :

a). biodisponibilitate scazuta per os

b). biodisponibilitate buna per os

c). metabolizare hepatica de catre MAO

d). metabolizare hepatica de catre COMT

e). metabolizare hepatica de catre cytocromul P450

Raspuns : b, c - pag. 331

3. Indicatiile beta - adrenomimeticelor sunt :

a). in profilaxia imediata a crizelor de astm bronsic

b). in tratamentul crizei de astm bronsic

c). in tratamentul de fond al astmului bronsic persistent moderat

d). in tratamentul de fond al astmului bronsic persistent sever

e). cu ora-1 ora inaintea expunerii la alergen in astmul bronsic alergic

Raspuns : a, b, c, d - pag. 333

4. Tratamentul astmului bronsic persistent moderat se caracterizeaza prin :

a). tratament de fond cu un antiinflamator corticoid inhalator

b). tratament de fond cu un antiinflamator nesteroidian

c). tratament simptomatic cu un bronhodilatator cu durata scurta de actiune

d). tratament simptomatic cu un bronhodilatator cu durata lunga de actiune

e). tratament simptomatic cu expectorante mucolitice

Raspuns : a, c - pag. 326

5. Farmacoterapia crizei de astm bronsic se face cu :

a). bronhodilatator beta 2 adrenergic cu durata scurta de actiune

b). antiinflamatoare corticosteroidiene de uz intravenos

c). antiinflamatoare corticosteroidiene de uz oral : prednison

d). bronhodilatator beta 2 adrenergic per os cu durata scurta de actiune

e). oxigenoterapie

Raspuns : a, b, c, e - pag. 327

6. Printre reprezentantii bronhodilatatoarelor beta adrenomimetice nu se numara :

a). salbutamolul

b). ipratropium

c). fenoterolul

d). orciprenalina

e). ketotifenul

Raspuns : b, e - pag. 325

7. Bromura de ipratropium se caracterizeaza prin :

a). este un compus cuaternar de amoniu

b). este un beta 2 simpaticomimetic

c). nu traverseaza bariera hematoencefalica

d). se elimina hepatic si renal

e). se administreaza per os

Raspuns : a, c, d - pag. 336

8. Printre efectele adverse ale bromurii de ipratropium nu se numara :

a). uscaciunea gurii

b). hipersalivatie

c). retentie urinara

d). tahicardie

e). bradicardie

Raspuns : b, e - pag. 336

9. Mecanismul de actiune al bronhodilatatoarelor musculotrope este :

a). blocarea receptorilor beta2 adrenergici

b). blocarea receptorilor beta1 adrenergici

c). inhibarea fosfodiesterazei si cresterea concentratiei AMPc

d). antagonist al adenozinei

e). stimularea fosfodiesterazei si scaderea AMPc

Raspuns : c, d - pag. 338

10. Teofilina

a). este un alkaloid xantinic

b). in forma microcristalina anhidra are hidrosolubilitate crescuta

c). este un bronhodilatator beta 2 adrenergic

d). are un efect iritant tisular

e). are T la adult scurt de 2 - 3 ore

Raspuns : a, b, d - pag. 339

11. Efectul antiastmatic al teofilinei se datoreaza urmatoarelor actiuni fiziopatologice :

a). bronhodilatatoare

b). antiinflamatoare

c). imunomodulatoare

d). antialergica

e). expectoranta mucolitica

Raspuns : a, b, c - pag. 340

12. Reprezentantii antileucotrienelor sunt :

a). nedocromilul

b). montelukastul

c). zileutonul

d). zafirlukastul

e). pranlukastul

Raspuns : b, c, d, e - pag. 343

13. Montelukast se caracterizeaza prin :

a). biodisponibilitate orala foarte buna, 90%

b). T de approximativ 5 ore

c). se utilizeaza in tratamentul de fond al astmului bronsic cronic

d). se poate asocia cu bronhodilatator beta 2 adrenomimetice

e). nu se asociaza cu alte medicamente

Raspuns : b, c, d - pag. 345, 346




14. Cremonele sunt reprezentate de :

a). acidul cromoglicic

b). ketotifen

c). ketoprofen

d). cromoglicatul sodic

e). nedocromilul sodic

Raspuns : a, d, e - pag. 347

15. Efectul antiastmatic al ketotifenului se realizeaza prin urmatoarele actiuni :

a). inhiba eliberarea histaminei din mastocite

b). stimuleaza biosinteza de leucotriene

c). inhiba efectele PAF

d). antialergica

e). antiinflamatorie

Raspuns : a, c, d, e - pag. 350

16. Care dintre reprezentantii de mai jos sunt corticosteroizi antiastmatici :

a). beclometazona

b). dexametazona

c). fluticazona

d). budesonidul

e). mometazona

Raspuns : a, c, d.- pag. 351

17. Glucocorticoizii inhalatori sunt ineficienti in urmatoarele situatii :

a). starea de rau astmatic

b). criza de astm bronsic

c). astmul bronsic cronic sever, corticodependent

d). in tratamentul de fond al astmului bronsic cronic moderat

e). astmul bronsic infectat

Raspuns : b, c.- pag. 353

18. Codeina :

a). prin metabolizare hepatica se transforma in morfina

b). are eliminare urinara predominant sub forma activa

c). are efect antitusiv la doze de 15 mg

d). creste secretiile bronsice

e). are durata de actiune de 4 - 6 ore

Raspuns : a, c, e - pag. 357

19. Avantajele dextrometorfanului sunt :

a). efect antitusiv cu durata medie de actiune 3 - 6 ore

b). efect antitusiv cu durata lunga de actiune 10 - 12 ore

c). nu are actiune analgezica

d). nu deprima respiratia

e). nu are risc de dependenta

Raspuns : a, c, d, e - pag. 357

20. Oxeladina :

a). este un expectorant

b). este un antitusiv opioid

c). este un antitusiv neopioid

d). nu deprima SNC

e). nu provoaca somnolenta

Raspuns : c, d, e - pag. 359

21. Contraindicatiile guaiafenezinei sunt :

a). in ulcerul gastro - duodenal

b). in astmul bronsic

c). la pacientii varstnici

d). in miastenie

e). la conducatorii auto

Raspuns : a, d, e - pag. 363

22. Acetilcisteina :

a). este un expectorant secretolitic

b). se administreaza cu prudenta la astmatici

c). este contraindicat in mucoviscidoza

d). se poate asocia cu antibioticele de tipul eritromicina / tetraciclina

e). este antidotul in intoxicatia cu paracetamol

Raspuns : a, b, e - pag. 364

23. Bromhexinul :

a). este stabil la lumina

b). este un derivat sintetic de la vascina

c). se leaga puternic de proteinele plasmatice

d). nu are metaboliti activi

e). se elimina pe cale urinara

Raspuns : b, c, e - pag. 364, 365

24. Ambroxolul :

a). este metabolitul activ al bromhexinului

b). are o biodisponibilitate orala foarte buna

c). este un stimulant al secretiei de surfactant pulmonar

d). este contraindicat in sarcina (primele 3 luni)

e). ca reactii adverse produce greata, voma, epigastralgii

Raspuns : a, c, d - pag. 365

25. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate :

a). acetilcisteina interactioneaza cu fierul

b). bromhexinul se administreaza cu prudenta la astmatici

c). carbocisteina are T lung

d). ambroxolul se elimina in majoritate digestiv

e). ambroxolul in asociere cu amoxicilina scade concentratia pulmonara a antibioticului

Raspuns : a, b, - pag. 364, 365, 366






Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina




MALFORMATIILE CONGENITALE ALE DIAFRAGMULUI
SUBIECTE PROTETICA DENTARA FIXA
Hiperplazia
MENINGITELE
RADIOSCOPIA TORACICA
URTICARIA
Peritonitele
PNEUMONIA, BRONHOPNEUMONIA
Influenta unor substante medicamentoase asociate cu socul termic si extracte vegetale asupra diviziunii celulare la Allium cepa
Infarctul miocardic: localizare anatomo-clinica