Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» PUCCINIOTOXICOZA


PUCCINIOTOXICOZA


PUCCINIOTOXICOZA

Pucciniotoxina este elaborata de fungi din genul Puccinia (rugina plantelor), cu numeroase specii: la grau - P. recondida (rugina bruna la grau). P. striformis, P. glumarum (rugina galbena) si P. graminis (rugina neagra); la ovaz si la alte diferite plante - P. coronate (rugina coronata); la orez - P. bordei (rugina bruna); la porumb P. sorghii etc.

Tot sub denumirea de rugina este cunoscut si fungul Uromyces, care face parte, ca si Puccinia, din ordinul Uraedinales, speciile mai frecvente fiind U. trifolii (rugina trifoiului) si U. Striatus (rugina lucernei).



Micotoxinele actioneaza iritant asupra tegumentelor, la animale. Plantele contaminate masiv cu rugina au produs intoxicatii la cabaline, rumegatoare si porcine. Toxinele determina iritatii locale si sunt neurotoxice.

Anatomoclinic se observa tulburari motorii si senzitive, inflamatii ale cai1or respiratorii, pneumonie, faringita, tulburari digestive (stomatite, glosite, colici, diaree, enterita hemoragica) si urinare (nefrita, cistita), prurit generalizat, paralizia trenului posterior, decubit, avorturi etc. Ficatul are culoare galbena verzuie.

In cazurile grave, moartea are loc in cateva ore. In forma cronica, animalul ajunge in stare de casexie inaintata, cu anemie, disfunctii, diverse tulburari digestive (diaree si constipatie), edeme subcutanate etc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate