Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Legea penala


Legea penala
Legea penala

Ca izvor de drept, legea penala este actul normativ care cuprinde in continutul sau norme cu caracter penal. Prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi si decrete.

Dupa intinderea domeniului de reglementare, legile penale sunt generale si speciale. Legile generale, constituind ceea ce se numeste dreptul penal comun, sunt inchegate de codurile penale in sisteme de norme penale care stabilesc majoritatea institutiilor de drept penal, cu structura interna coerenta si unitara. Legile speciale cuprind norme ce reglementeaza institutii speciale de drept penal si circumscriu fapte antisociale-tip dintr-un anumit domeniu.

Dupa caracterul lor, legile penale sunt   ordinare (obisnuite) si exceptionale. Codul penal si majoritatea legilor speciale sunt ordinare. In situatii deosebite - stare de razboi, nivel infractional deosebit de mare - intervin legile penale exceptionale, care deroga de la cele ordinare cat sunt in vigoare.

Dupa durata lor de aplicare, legile penale se impart in legi cu durata nedeterminata si legi cu durata determinata. Duratele sunt specificate in chiar textul actului normativ sau nu sunt specificate (au caracter permanent).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Drept
Legea penala
INTERZICEREA UNEI FUNCTII SAU PROFESII
Masuri luate pe plan national pentru combaterea traficului si consumului ilicit de stupefiante
Bigamia: continut legal, subiecti, continut constitutiv
Organizarea de stat a Tarilor Romane in secolele XIV-XVII. Administratia centrala.
Renuntarea la recurs
Consideratii generale. Definirea notiunii de proba. Clasificarea probelor
Caile ordinare de atac
Scopul si principiile procedurii insolventei
Drept penal - partea speciala


loading...