Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
» ANALIZA CONTABILA


ANALIZA CONTABILA


ANALIZA CONTABILA

Analiza contabila

Analiza contabila este un procedeu metodic, deosebit de important, folosit in contabilitate in mod obligatoriu, inainte ca tranzactiile economice sa fie inregistrate. Nici o tranzactie economica nu trebuie inregistrata, decat dupa ce in prealabil a fost supusa analizei contabile. Ea se bazeaza pe trecerea de la general la particular, in cadrul careia, din inlantuirea logica a unor judecati, rezulta in mod necesar o judecata noua, sub forma de concluzie, prezentata intr-o forma caracteristica, numita formula contabila.

Analiza contabila se realizeaza prin parcurgerea a patru etape, dupa ce fenomenul economic, sau tranzactia economica au fost consemnate in documente de evidenta caracteristice.

Prima etapa a analizei contabile consta in cunoasterea tranzactiei economice ce urmeaza a fi inregistrata in contabilitate, a drepturilor si obligatiilor pe care aceasta le genereaza, deci in general, modul cum aceasta tranzactie economica afecteaza patrimoniul unitatii. Inca din aceasta etapa, trebuie sa se aiba in vedere ca orice tranzactie economica, afecteaza cel putin de doua ori patrimoniul. In cadrul acestei etape noi vom identifica elementele patrimoniale, respectiv conturile care se modifica in urma tranzactiei economice efectuate.



A doua etapa a analizei contabile pretinde cunoasterea modului cum operatia economica modifica bilantul unitatii patrimoniale, cu precizarea posturilor bilantiere afectate si a modului cum sunt afectate. Trebuie avut in vedere si de aceasta data, faptul ca operatia economica genereaza una dintre cele patru tipuri de modificari posibile, respectiv modificarea de structura in activ, modificare de structura in pasiv, modificare de volum, in sensul cresterii si modificare de volum in sensul scaderii. Practic, dupa ce am identificat conturile, le analizam si stabilim functia lor contabila. Apoi, stabilim cum se modifica, in sensul cresterii sau al scaderii si ce tip de modificare bilantiera implica aceasta.

A treia etapa a analizei contabile consta in precizarea conturilor corespondente, a sensului si valoarea cu care acestea sunt afectate. In conditiile dublei inregistrari a tranzactiilor economice in conturi, in etapa aceasta trebuiesc precizate cel putin doua conturi corespondente. Sunt insa si tranzactii mai complexe la care participa mai mult de doua conturi corespondente. A treia etapa, stabileste practic regula de functionare a conturilor, care se aplica in cazul elementelor identificate.

A patra etapa a analizei contabile consta in prezentarea solutiei contabile, intr-o forma originala, specifica numai contabilitatii, care se numeste formula contabila.

Practic, scopul final al analizei contabile a fiecarei tranzactii economice sau financiare il constituie stabilirea corecta, rationala a formulei contabile.

In practica, prin repetarea a acelorasi tranzactii economice, se ajunge la a se sari peste anumite etape, trecandu-se direct la scrierea articolului contabil. Aceasta nu inseamna renuntarea la analiza, ci presupune unele etape ale sale.

Efectuarea analizei contabile implica un grad inalt de pregatire profesionala, motiv pentru care este efectuata de specialisti cu cea mai mare experienta.

Spre exemplificare, sa luam inregistrarea in contabilitate a unei facturi prin care primim materii prime de la furnizori, in valoare de 4.000 lei. Analiza contabila a acestei tranzactii economice se face astfel:

Etapa 1 Tranzactia consta in achizitionarea de materii prime de la furnizori, ceea ce va face sa creasca in patrimoniu cantitatea de materie prima de care dispune unitatea si concomitent creste si obligatia fata de furnizori.

Etapa 2 In bilant tranzactia genereaza o modificare de volum in sensul cresterii, de forma:

A + X = P + X

in care:

+ X din activ este reprezentat de postul bilantier "Materii prime"

- X din pasiv este reprezentat de postul bilantier "Furnizori".

Etapa 3 Conturile corespondente sunt:

Contul "Materii prime", care fiind un cont de activ este afectat in sensul cresterii si pe baza regulii a doua de functionare a conturilor se va debita.

Contul "Furnizori", care fiind un cont de pasiv este afectat in sensul cresterii si pe baza regulii a doua de functionare a conturilor se va credita.

Etapa 4, deci formula contabila va fi:

301 = 401 4.000 lei

"Materii prime" "Furnizori"

Analiza contabila ocupa un loc deosebit in teoria si practica contabila, reprezentand modul de formare a gandirii contabile. Desi constituie un procedeu metodic valoros si indispensabil, analiza contabila are si anumite limite, ce provin tocmai din faptul ca ea se realizeaza dupa ce activitatea economica s-a desfasurat si nu se mai poate interveni asupra ei.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate