Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia? desene, planse, jocuri de copii pentru copii


Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Tadorna ferruginea - califarul rosu


Tadorna ferruginea - califarul rosu




Tadorna ferruginea - califarul rosu

Descrierea. Este o pasare cu habitus de gasca. Culoarea generala este un brun roscat cu capul mai deschis. Remigele si coada sunt negre, tectricele albe si oglinda verde. Masculul prezinta un inel negru in jurul gatului. Ciocul si picioarele sunt negre.

Biotopul. Populeaza malurile unor lagune si lacuri salmastre sau dulci de marime variabila, precum si litoralul, cu conditia unor maluri nu prea inalte si cel putin partial libere de stuf. Imprejurimile pot fi semidesertice, preferabil cu vegetatie scunda. Iarna populeaza malurile unor lacuri intinse sau fluvii cu bancuri de nisip unde este in siguranta. In tara cloceste in cateva perechi in complexul Razelm-Sinoe, dar izolat este posibila clocirea si in zona lacului Albina si in malul Dunarii in aval de Calarasi.

Hrana. Este cautata mai ales pe uscat, din mers, “pascand” vegetatia asemanator gastelor; toamna si iarna consuma si diferite seminte. In proportie mai mica filtreaza apa si malul fie in picioare, in apa putin adanca, fie inot. Hrana este compusa primavara si vara preponderent din plante (Gramineae, Scirpaceae, la care incepand cu luna iulie, se adauga o fractiune redusa de moluste, viermi si artropode. Doar puii se hranesc preponderent cu artropode: ortoptere, crustacei (Artemia salina, Gammarus sp.).

Este asctiva preponderent ziua; doar unde este urmarita devine specie crepusculara sau nocturna.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala la 1-2 ani. Este o specie monogama care se imperecheaza pe termen lung, inca in zonele de iernare.

Are o teritorialitate pronuntata, o pereche aparand in medie 1,25 km de mal. Devine insa toleranta in zonele unde isi cauta hrana, zone care pot fi altele decat cele in care cloceste.

Cuibul se gaseste preponderent in cavitati (in maluri abrupte), vizuini, ruine etc., cat mai profunde, uneori la distanta de cativa metri de apa. Poate ocupa si scorburile unor arbori. Nu aduna material; ouale sunt protejate doar de puful de culoare alba-cenusie.

Ouale, cel mai adesea in numar de 8-13, sunt de culoare alba cu luciu mat. Sunt depuse zilnic,  incepand cu mijlocul lunii mai. Doar femela cloceste timp de 27-30 de zile, incepand dupa depunerea ultimului ou. In acest timp masculul sta de paza. Puii precociali sunt condusi imediat, preferential noaptea, de ambii parinti la apa. Puii formeaza dupa cateva saptamani carduri care cuprind progenitura mai multor familii. Creste un singur rand de pui pe an si poate depune ponte de inlocuire .

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care apare la inceputul lunii aprilie si pleaca timpuriu, in august-septembrie, iernand in Africa de Nord. Sosesc in cursul lunii martie.






Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Animale-pasari




Ciconia nigra - barza neagra
REGULAMENTUL A.Ch.R. DE CRESTERE A CAINILOR DE RASA
Rallus aquaticus aquaticus - carstel de balta
ALIMENTATIA BUBALINELOR . TEHNOLOGIA DE HRANIRE A TURMACILOR DE REPRODUCTIE
Falco subbuteo subbuteo - soimul randunelelor
Importanta producerii furajelor pentru cresterea animalelor
Sistemul locomotor al pasarilor
ANIMALE INFERIOARE DIN TARA
IGUANELE
Aythia nyroca - rata rosie