Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» CONSILIERE SI ORIENTARE (STUDIU DE CAZ)


CONSILIERE SI ORIENTARE (STUDIU DE CAZ)


CONSILIERE SI ORIENTARE (STUDIU DE CAZ)

            “Cazul” este, de regula, un elev-problema, o clasa-problema, orice subgrup-problema. Si, asa cum problematizarea, ca metoda didactica, presupune o situatie-problema si implicit o abordare aparte, tot asa un elev-problema se incadreaza intr-o anumita situatie educativa aparte si poate face obiectul discutiei in clasa de elevi, la orele de Consiliere si orientare sau oricand este cazul, in sedintele Comisiei metodice a dirigintilor, ale Consiliului profesoral sau ale dirigintelui clasei cu parintii elevilor.

In scoala, cele mai multe “cazuri” se rezolva imediat, prin masuri “ad-hoc” luate de profesorul-diriginte sau de Consiliul profesoral.

Ca metoda de educatie, analiza de caz si decizia se aplica atat pentru rezolvarea “cazului”, dar si pentru antrenarea si implicarea responsabila a celorlalti elevi, urmarindu-se formarea personalitatii tuturor elevilor prin insusirea principiilor si normelor morale, prin formarea unei constiinte civice corespunzatoare.Elevul antrenat in discutia de caz si in luarea deciziei este pus in situatia de a cauta si a gasi solutii prin confruntare cu altii, prin discutie, schimb de opinii, argumentare si contraargumentare, contrazicere etc., ceea ce-i permite formarea si/sau intarirea anumitor convingeri si atitudini morale prin apararea punctului de vedere si eventual acordul celorlalti.

Situatia “cazului” este conflictuala indiferent daca subiectul se abate de la cerinta prin neacceptarea acesteia sau o accepta dar considera dificila realizarea ei. Chiar si numai discutarea unui asemenea caz in grup da nastere la trairi conflictuale, generatoare de evolutie morala.

Starile conflictuale aparute in constiinta subiectilor discutiei sunt determinate de:

Ř     contradictii obiective (intre informatiile oferite de caz si cunostintele anterioare ale subiectului);

Ř     contradictii intre faptele oferite de caz si parerile sau cunostintele subiectului asupra cazului;

Ř     diferentele de opinii ale participantilor asupra cazului;

Ř     diferentele de apreciere valorica a faptelor sau situatiei aparute;

Ř     existenta mai multor posibilitati de actiune in situatia data sau constrangerea subiectului de a actiona in mod necorespunzator;

Ř     complexitatea situatiei;

Ř     existenta unor circumstante favorabile cazului.

Prin consiliere, puterea de influentare si priceperea profesorului de a conduce discutia in grup vor determina trezirea acestor stari conflictuale si depasirea lor in favoarea moralitatii constiente.

Studiul de caz faciliteaza trecerea elevului de la atitudinea spontana de simpatie/antipatie, aprobare/dezaprobare fata de caz la o atitudine constienta, motivata de insasi punctele de vedere exprimate de participanti si confirmate/infirmate de profesor in mod argumentat.

“Cazul”, ca si scopul discutarii lui trebuie sa fie clar intelese de elevi. El trebuie sa fie accesibil, sa incite la reflectii si sa determine atitudini. Nu se discuta un “caz” doar pentru a pune persoana in inferioritate, pentru a critica, ci pentru a invata, pentru a schimba, pentru a da o sansa de reusita, pentru a contura o solutie pozitiva. Si aceasta se poate realiza numai prin forta argumentelor pozitive sau negative (de ce asa?, de ce nu asa?)

Prin modul in care profesorul conduce discutiile, metodele folosite trebuie sa duca la imbogatirea experientei morale, civice si de convietuire sociala, sa formeze convingeri si conduite pozitive, sa declanseze acte moral-civice.

Cele mai discutate “cazuri” sunt evident cele negative, chiar daca nu in viziunea tuturor elevilor (si uneori a cadrelor didactice) acestea sunt dezaprobate, gasindu-li-se adesea “intelegere”.

Spre exemplificare, cazul elevului F.M.P., clasa a VII-a, clasa pe care o conduc ca diriginte:

Elevul F.M.P. a fost in clasa a VI-a la scoala noastra, fiind un elev cu o frecventa buna la ore, destul de inteligent (avand sporadic note de 8 si 9 la discipline precum matematica sau fizica) dar mediocru privind notele si interesul pentru scoala, fara abateri disciplinare.

In clasa a VII-a s-a transferat la alta scoala (Scoala nr.1 Tandarei) unde ramane repetent din cauza absentelor si a abaterilor disciplinare grave. De mentionat ca la aceasta scoala sunt inscrisi un numar considerabil de rromi, rrom fiind si elevul in cauza.

In acest an scolar revine prin transfer la scoala noastra, dar binenteles in clasa a VII-a, alta generatie decat cea cu care mai fusese in clasa cu doi ani in urma.

Nu numai colegii ii sunt noi insa, ci si “deprinderile”. Cu cel putin un an mai mare decat ceilalti colegi, dovedeste acest lucru inca din primele zile de scoala. Absenteaza de cateva ori nemotivat, vine cu telefonul mobil la scoala si-l tine deschis in timpul orelor, vorbeste in timpul orelor deranjand profesorii. Se impune rapid in clasa, mai ales in randul baietilor, care-l simpatizeaza imediat, poate si prin sociabilitatea acestuia, dar si prin experienta superioara elevilor din clasa, datorita varstei. Si chiar prin “nastrusniciile” facute la anumite ore sau in anumite imprejurari care au pus amprenta si asupra altor elevi, pana acum cuminti.

Provine dintr-o familie cu probleme si, odata crescand, poate si acest aspect si-a pus amprenta asupra caracterului si comportamentului elevului. Familia este dezmembrata, mama plecata, 5 frati, s-au mutat in sat in urma cu 2 ani fara sa aiba rude sau prieteni acolo.

Obiective:

§       integrarea unui membru al grupului;

§       schimbarea atitudinii elevului nou venit in colectiv si nu aderarea colegilor la “teribilismul” acestuia, in aparenta atragator.
Principii:

§       normele si cerintele scolii sunt obligatorii pentru toti elevii, nerespectarea lor atragand sanctiunile corespunzatoare;

§       sanctiunile trebuie sa duca la indreptare si nu la distrugerea celui care le suporta;

§       sanctiunea odata hotarata se aplica intocmai;

§       orice sanctiune se ia dupa o atenta analiza a situatiei.

Prezentarea cazului in fata clasei:

§       prezentarea punctuala a abaterilor subiectului;

§       motivatia si dezvinovatirea elevului;

§       opinii favorabile si nefavorabile ale colegilor;

§       acordarea circumstantelor;

§       stabilirea concluziilor in acord cu elevii clasei.

            Chiar daca initial atitudinile noului coleg pareau distractive, majoritatea elevilor isi dau seama acum ca F.M.P. si-a pus puternic amprenta asupra clasei in doar cateva saptamani si nu poate continua aceasta situatie. Ceva trebuie schimbat. Si anume “deprinderile” noului venit.

Discutarea solutiei si luarea deciziei:

    Solutia 1: Elevului i se prezinta Regulamentul de ordine interioara al scolii si acesta se angajeaza in fata colectivului de elevi ca-l va respecta intocmai de acum inainte;

    Solutia 2: Este chemat tatal elevului la scoala si in prezenta elevului si a Directorului unitatii se incheie un “Acord cadru de parteneriat pentru educatie” in care sunt prevazute scopul si responsabilitatile partilor semnatare (scoala, parinte, elev);

    Solutia 3: Se propune scaderea notei la purtare la sfarsitul semestrului;

    Solutia 4: Dirigintele hotaraste ca la prima abatere sa i se scada nota la purtare la 6, urmand exmatricularea elevului, iar pentru abaterile anterioare, in baza promisiunilor elevului in fata clasei, sa fie complet iertat si ajutat sa se integreze in colectiv fara nici un fel de discriminare.

Ceva s-a schimbat. Au trecut trei saptamani fara nici o abatere. Un elev model. A fost argumentul? Puterea de influenta pozitiva a grupului? Clementa acordata? Motivatia? Frica? Sau poate putin din fiecare.

Diriginte,         loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Didactica


Gradinita
Poezii cantece


CONSILIEREA INDIVIDUALA SI DE GRUP
Tipuri de omonime
PROIECT DE LECTIE CLASA A VIII –A - Studiu dupa natura
PROIECT DE LECTIE CLASA : a IV-a Educatie fizica - Joc dinamic pentru dezvoltarea indemanarii si aruncarea la tinta
PROFILUL PSIHOLOGIC AL CONSILIERULUI
COMUNICAREA si ABILITATILE SOCIALE
SURSE SI RESURSE DE RELATIONARE A CONSILIERULUI SCOLAR CU ELEVII CICLULUI GIMNAZIAL
PROIECT DE LECTIE Clasa: a V-a Limba si literatura romana BASMUL „Praslea cel voinic si merele de aur”
Principalele categorii de roluri in invatamant
Sunetul și litera m – Metoda Ciorchinelui
loading...