Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Valplast - proteze partiale flexibile si estetice


Valplast - proteze partiale flexibile si estetice


Valplast - proteze partiale flexibile si estetice

Indicatii:

Proteze totale Valplast fara metal;Combinatie de Proteze Partiale Valplast si Vitallium 2000;

Proteza partiala unilaterala Valplast cu sau fara metal

Contraindicatii:

Lasand la o parte numeroasele beneficii ale Valplast, exista unele contraindicatii specifice care pot fi rezolvate mai bine cu o proteza partiala traditionala turnata pe cadru din metal. De exemplu:

Daca spatiul interocluzal in zona posterioara este mai mic de 4 mm (pentru proteza numai din valplast) sau 6 mm (pentru proteza din vitallium/valplast);

Daca avem extensii distale bilaterale cu capat liber cu creste ascutite sau torusuri linguali mandibulari;

Daca avem extensie distala bilaterala cu capat liber pe maxilar cu atrofie extrema a crestelor alveolare;

Cazuri de overbite adanc (4 mm sau mai mult), unde dintii anteriori pot fi deplasati in miscarile de excursie.

Ca multe alte subiecte in scoala stomatologica, protezele partiale mobile au fost considerate de cei mai multi dintre noi intr-o maniera mai curand dogmatica. S-a pus accent pe model si functiune, dupa cum si trebuia de altfel, dar pentru cea mai mare parte a cazurilor, problemele legate de estetica au fost ignorate. Crosete oarecum vizibile, cum ar fi barele "I", au fost amplasate pe cuspizii maxilari, fara a se acorda prea multa importanta modului in care acest procedeu ar afecta opinia si increderea pacientului in proteza.

Fig. 1 Pacienta s-a prezentat cu dorinta Fig. 2 Noul Valplast RPD se imbina intr-un

de a inlocui vechea RPD cu Valplast mod mai natural cu tesuturile

pentru a elimina barele I-metalice inconjuratoare si dintii restanti

La intrarea in practica privata, multi dintre noi am invatat ca pacientii ar refuza uneori pur si simplu sa poarte proteze partiale inestetice. «In acele prime zile, am taiat din lucrare mai multe bare "I" decat imi place sa-mi aduc aminte si a trebuit sa le inlocuiesc cu un croset sudat, care nu functioneaza la fel de bine, dar nici nu poate fi vazut de la 50 m cand pacientul zambeste», declara autorul.

O data cu progresul rapid in domeniul materialelor estetice, si tehnicilor in domeniul proteticii fixe, nu este de mirare ca pacientii care solicita proteze mobile se asteapta de la stomatologi sa obtina rezultate estetice la inlocuirea dintilor absenti.

Fig. 3 O proteza partiala cu baza metalica    Fig. 4 Crosetul Valplast este in mod sigur

utilizeaza diferite tipuri de crosete cum ar translucid, fapt care permite transparenta

fi crosetul Akers culorii tesuturilor

Pacientii partial sau total edentati includ aproape jumatate din populatia in varsta, iar acest grup este de asteptat sa se tripleze pana in anul 2010, ceea ce ne asigura ca protetica va continua sa fie parte a practicii restauratorii a stomatologului generalist inca multe decenii.

Recent, autorul a tratat un pacient caruia ii lipseau doi molari primi inferiori. Pacientul nu avea amplasate implanturi si nici unul dintre cei doi, stomatolog si pacient, nu agrea ideea de a prepara cei doi dinti integri limitrofi spatiilor edentate. Prin urmare, s-a decis ca o proteza partiala mobila ar fi cea mai buna optiune pentru nevoile pacientului. Pentru scopuri ilustrative, s-au fabricat trei proteze partiale estetice: un cadru turnat Vitallium®2000 cu crosete ThermoflexT si o proteza partiala totala din Valplast.

Fig. 5 Thermoflex reprezinta o alta optiune Fig. 6 Crosetul Thermoflex este realizat

pentru crosetele partiale estetice care pot astfel incat sa se potriveasca cu

fi utilizate in locul crosetelor metalice culoarea marginii dentare

Fig. 7 Combinarea crosetului Valplast cu Fig. 8 Toate protezele partiale Valplast ofera

Vitallium arata intra-oral imbinarea un bun aspect estetic prin imbinarea

potrivita cu dintii vecini perfecta cu dintii vecini

Fiecare proteza partiala este indicata si din vedere al ocluziei, pentru a se demonstra adaptarea conectorului principal la tesut.

Fig. 9 Beneficiile utilizarii combinatiei Fig. 10 Dintr-o vedere ocluzala, proteza partiala

Vitallium-ului cu Valplast constau intr-o bara Valplast pare a fi estetica si lustruita pe

mica linguala si un suport extraocluzal versantul lingual al acestuia

Pentru cazurile unde este necesar sau de dorit un cadru turnat, majoritatea medicilor stomatologi nu sunt constienti de faptul ca crosetele Thermoflex si Valplast pot fi utilizate in acest mod. Pentru cazurile in care nu sunt necesare barele turnate, protezele partiale Valplast primeaza prin estetica. Intr-o vedere faciala total retractata a cazului precedent, este vizibil ca o partiala Valplast este imbatabila din punct de vedere estetic.

Mai mult, in special pentru cei care poarta pentru prima data o proteza partiala, nu exista o proteza mai buna, disponibila in majoritatea cazurilor decat Valplast.

Inca de la introducerea ei in anii 1950, Valplast a satisfacut atat stomatologii, cat si pacienti din punctul de vedere al unei alternative estetice mai bune, si totusi pe deplin functionala, la protezele partiale mobile traditionale, bazate pe metal turnat. Valplast este o rasina flexibila ideala pentru protezele partiale sau restauratiile unilaterale. Naylonul biocompatibil si rasina termoplastica Valplast furnizeaza un grad ideal de flexibilitate si stabilitate atunci cand sunt procesate si finisate la grosimea recomandata.

In plus, culoarea, forma si designul protezelor partiale Valplast se combina cu aspectul natural al tesuturilor gingivale, proteza devenind aproape invizibila. Crosetele durabile, dure, se inchid in mod sigur si confortabil in jurul danturii si gingiei naturale existente. Din moment ce rezistenta rasinii Valplast nu reclama un cadru metalic, elimina gustul metalic de care numerosi pacienti se plang. De asemenea, permite fabricarea protezei partiale cu o grosime suficient de mica pentru a fi utilizata cu crosete nemetalice. Aceasta evita senzatia inconfortabila, adeseori asociata cu protezele partiale metalice traditionale, inestetice.

In cazul protezelor partiale Valplast, este nevoie sa ne asiguram ca exista un clearance ocluzal suficient intre arcade pentru amplasarea dintilor. Spre deosebire de protezele partiale acrilice traditionale, care realizeaza o legatura chimica intre dinti si baza protezei, Valplast se bazeaza in exclusivitate pe retentia mecanica pentru a mentine dintii. O regula de bun simt si utila este sa existe intre dinti si creasta antagonista cel putin 5 mm clearance ocluzal, in vederea maximizarii retentiei dintilor.

Fig. 11 Acesta este un exemplu de spatiu Fig. 12 In cazurile existentei unor spatii edentale

interocluzal mai mic de 4 mm, caz in intinse, majoritatea sistemelor de crosete,

care Valplast este contraindicat cum sunt Valplast, nu sunt indicate

Spre deosebire de protezele partiale traditionale, bazate pe metal, pentru fabricarea protezelor partiale Valplast este nevoie de putina preparatie, ori chiar deloc. Uneori, se utilizeaza compozit pentru a se crea o amplasare mai buna a crosetului sau o enameloplastie la planele paralele de ghidaj, pentru crearea unei cai mai facile de insertie si furnizare. Tehnicianul proiectant de proteze partiale poate furniza un model care sa identifice in mod clar zonele de preparatie si poate furniza optiuni pentru utilizarea metalului.

Unul dintre aspectele atragatoare ale protezelor partiale Valplast este acela ca pot fi construite cu ajutorul a doua amprente sau modele bune, o relatie de ocluzie precisa si nuanta dorita. O amprenta de alginat buna, cum ar fi Accu-Dent® de la Ivoclar-Vivadent, este materialul ideal pentru cazurile cu proteza partiala si totala.

Sistemul Accu-Dent include portamprente special confectionate si o seringa de livrare cu model unic. Alginatul Accu-Dent a fost in mod obisnuit formulat cu un sistem cu doua vascozitati. Gelul pentru portamprenta are o vascoziztate foarte mare, conferind consistenta necesara pentru a ajunge in zonele sulculare fara a se scurge. Gelul de seringa are o vascozitate mai mica si, prin urmare, este capabil de a inregistra precis surpafata de tesut.

Fig. 13 O seringa speciala cu alginat este plasat Fig. 14 Alginatul prezinta avantajul unei

peste dinti pentru amprentarea detaliilor amprentari rapide si de acuratete acazurilor

fine ale acestora cu edentatie partiala

Hidrocoloidul ireversibil este inca cel mai bun material pentru a preleva amprenta majoritatii tesuturilor, datorita naturii hidrofile (atrasa de apa) a acestui material. Amprentele din polivinil siloxan si polieter sunt si ele amprente acceptabile pentru Valplast. Avand modele didactice precise, tehnicienii se pot concentra pe analiza si proiectarea pozitionarii ideale a crosetelor Vlaplast, profitand de avantajul zonelor retentive naturale. Pentru cazurile cu intindere distala, este imperativ sa posedam fie margini de proteza din ceara care au fost utilizate la verificarea dimensiunii de ocluzie, cat si o inregistrare a ocluziei pentru acel pacient, sau sa procedam la realizarea unei machete din ceara. Desi va trebui sa furnizam o nuanta de dinte care sa se potriveasca nuantei danturii naturale, materialul Valplast este translucid si se va combina cu zona gingivala inconjuratoare. Valplast este disponibil intr-o gama de nuante individuale, care permit realizarea corespondentei cu nuantele etnice.

Desi este recomandabil sa se realizeze o macheta din ceara si un test cu aceasta in timpul confectionarii protezei partiale din Valplast pentru cazurile cu sa anterioara sau cu capat liber, majoritatea stomatologilor prefera sa treaca direct la etapa de finisare a acestor proteze. Din moment ce materialul este termoplastic, ca natura, puteti, si chiar trebuie, sa amplasati partial Valplast in apa calda timp de cateva minute anterior amplasarii sale in cavitatea orala a pacientului. Aceasta permite automodelarea materialului pana la adaptarea la anatomia specifica pacientului. Pe masura ce materialul Valplast se raceste, se va intari in aceasta noua forma, ceva ce alte proteze partiale nu pot face. De aceea este redusa ajustarea dureroasa postoperatorie, ori chiar este eliminata, in cazul utilizarii Valplast.

Daca este necesar, se pot realiza ajustari la materialul Valplast in cabinetul privat, si, datorita naturii materialului, aceste ajustari sunt realizate mai bine fie cu pietre, fie cu perii din cauciuc. Periile din cauciuc si pietrele pot da cea mai neteda suprafata, in special daca se ajusteaza marginile periferice ale restauratiei. Periile din cauciuc sunt ideale pentru accesarea zonelor retentive. Nu se recomanda sa se utilizeze freze cu carbid sau freze acrilice pe Valplast, pentru ca acestea vor avea tendinta de a topi materialul in loc de a-l taia. O trusa de ajustare cu periile recomandate, pietrele si o solutie speciala de curatare pentru Valplast este disponibila pe piata. Solutiile de curatare a protezelor nu sunt recomandate pentru Valplast.

Glidewell Laboratories au realizat peste 103.000 de proteze partiale Valplast in 12 ani de cand le-au introdus pe piata si au avut o rata refacere/returnare cu 20% mai scazuta decat cea pentru protezele partiale turnate bazate pe cadru metalic. Exista o garantie neconditionata de 1 an la rupere la fiecare partiala Valplast fabricata in laboratorul mentionat.

Experienta autorului din ultimii 14 ani a aratat ca "curba de invatare" a pacientului pentru adaptarea la o noua proteza partiala este mult mai rapida pentru o proteza Valplast decat pentru protezele partiale traditionale bazate pe metal.

In special pentru purtatorii de proteze partiale incepatori, nu exista o proteza partiala mai buna, disponibila in majoritatea cazurilor, decat Valplast. Natura estetica a unei proteze partiale Valplast, in special cand este perceputa prin comparatie cu o proteza partiala traditionala din metal, ajuta la obtinerea admiterii restaurarilor din partea pacientilor, si, in ultima instanta, la obtinerea satisfactiei lor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate