Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Trichineloza


Trichineloza


Trichineloza

Trichinella spiralis este obisnuita la populatia care se alimenteaza folosind carne afumata, incomplet preparata care contine chisturi viabile ale parazitului. La om, larva parazitului este localizata in principal in muschii striati producand dureri musculare generale. In stadiile recente ale bolii sunt invadate si pulmonul, creierul si cordul.

Rezervorul cel mai important ptr.om este porcul. Dupa ingestia de carne contaminata larvele sunt eliberate in stomac prin digestia proteolitica a peretilor chisturilor si apoi acestea ataca ele insele mucoasa duodenului. La o saptamana de la contaminare larvele (larva migrans) penetreaza canalele limfatice si chiar vasele producand leziuni sistemice : la nivelul pulmonului apare edem si hemoragii locale. In unele cazuri apare reactie leucocitara cu nr.mare de leucocite si PME (raspuns alergic). La nivelul cordului apar modificari inflamatorii acute de miocardita acuta (larva nu este inchistata) nespecifica cu predominanta PME-urilor si cateva celule gigante; in final apar cicatrice fibroase. La nivelul creierului apare un infiltrat difuz limfomonocitar in leptomeninge si dezvoltarea de glioza focala si in apropierea capilarelor substantei nervoase infiltrate cu limfocite si PME. Uneori in acesti noduli sunt identificate larve necrozate. Leziunile sistemice determina leziuni celulare. In acest moment parazitul matur moare si se elimina : larvele urmatoare invadeaza musculatura striata scheletica unde creeaza o cavitate optima pentru crestere si maturare. Remarcabila coexistenta biologica a facut ca miocitii sa fie denumiti "celula doica".



Dupa prima saptamana de existenta intramiocitara larvele sunt inconjurate de membrane produse de miociti; acestea pot persista in viata ani de zile. Moartea larvei si a celulei doica incita o reactie inflamatorie din limfocite si PME. In timp, larva moare si se calcifica. Identificarea infectiei la animale si oameni se face prin identificarea la microscop a larvelor din miociti. Cel mai frecvent, parazitii se intalnesc in muschii striati cei, mai activi si bine vascularizati (muschii diafragmatici, laringieni, deltoizi) Biopsia musculara se preleveaza din apropierea tendonului de insertie a muschilor deltoid sau triceps sural. Trichineloza activa este frecvent o degenerare bazofila a fibrelor musculare.

Clinic, perioada de invazie a mucoasei intestinale se manifesta prin voma si diareee intensa cu aspect de "intoxicatie alimentara". In timpul diseminarii hematogene si invaziei musculare, patognomonic este edemul facial si periorbital, cu dureri in miscarea ochilor, nevralgii continui, accentuate de efort din membre si articulatii, si eozinofilie (in 70%din cazuri).

Invazia pulmonara apare cu dispnee si tuse. Invazia SNC duce la dureri de cap, dezorientare, delir, semne de encefalita difuza. Insuficienta cardiaca apare in agresiuni severe.

Rata mortalitatii este scazuta, tratamentul antiinflamator si simptomatic reduce mult din severitatea discomfortului clinic. Odata protejate de celulele doica, larvele nu mai pot fi interceptate de distrugeri imune sau fagocitare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate