Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TUMORILE INTESTINALE


TUMORILE INTESTINALE
TUMORILE INTESTINALE

TUMORILE BENIGNE

Tumorile benigne sunt putin frecvente si greu de identificat cand au dimensiuni mici. Polipii adenomatosi se intalnesc mai rar ca tumorile de provenienta din tesutul conjunctiv: fibroame, leiomioame, mixoame, angioame, lipoame.

TUMORILE MALIGNE

TUMORILE MALIGNE PRIMARE

ADENOCARCINOAMELE INTESTINULUI SUBTIRE - sunt mai rar intalnite ca si leiomiosarcoamele. Initial, ele apar ca lacune cu contur neregulat, insotite de rigiditatea peretelui, apoi cuprind circular lumenul determinand o zona de stenoza excentrica, cu contur neregulat, pliuri intrerupte. Tumora se invagineaza frecvent producand dilatarea ansei si aspectul de "coiled spring". Invaginatia poate fi intermitenta sau persistenta, cand apar semne de ocluzie.

Foarte frecvent, tumorile se necrozeaza aparand ulceratii neregulate mari. CT poate aprecia foarte bine grosimea tumorii.

LIMFOSARCOMUL, in afara de aspectul de mai sus, mai poate imbraca aspectul unor imagini lacunare mici de tip polipoid. Leziunile sunt localizate la nivelul ileonului. Formele infiltrative sunt rare putand lua aspectul de infiltratie difuza a unor segmente multiple si a mezenterului. Clinic produc un sindrom de malabsorbtie.
LIMFOMUL HODGKIN se poate manifesta diferit. Uneori, se intalneste aspectul anular stenotic alteori, ca o masa tumorala lacunara care produce invaginatie, alteori se produce o dilatare segmentara a intestinului subtire.

CT poate decela extensia extraluminala a tumorii precum si alte localizari - hepatice, splenice, ganglionare.

TUMORILE MALIGNE METASTATICE

La nivelul intestinului subtire pot metastaza cancerul mamar, pulmonar, renal, melanomul, sarcomul Kaposi. Prin contiguitate, tumorile ovariene, uterine, vezicale si colice se pot extinde la nivelul intestinului subtire.

Metastazele sunt multiple aparand ca mase polipoide ce produc defecte de umplere. Uneori se necrozeaza central realizand un aspect de cocarda. De cele mai multe ori este infiltrat si mezenterul.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate