Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Steatoza hepatica


Steatoza hepatica
Steatoza hepatica

Este o acumulare de trigliceride cu cresterea absoluta intracel.si aparitia de vacuole clare (grasimi) care in timp si in cantitate excesiva duc la ciroza. Etiologia este sistematizata dupa localizarea predominanta a cel.distrofice :

  • (peri)centrolobular : in anorexie, anemie, dupa agresiunea de factori toxici (etanol, benzen, beriliu, cloroform, corticoterapie, fosfor, metan, ciuperci otravitoare)
  • periportal : carente de proteine (globale in DZ sau partiale, de metionina)
  • mediolobulara : staza hepatica cronica

Patogeneza :

aport excesiv de ac.grasi liberi (AGL) in ficat (mari obezi:inanitie; terapie corticosteroida)

pe fondul cresterii sintezei si a reducerii oxidarii de AGL (alcoolism cronic; DZ - lipsa glucidelor impiedica arderea lipidelor; agresiuni toxice)
creste esterificarea AGL in trigliceride datorita cresterii de alfa-glicero-fosfat (otravire cu etanol)

scade sinteza de apoproteine (ortavire cu Cl4, Ph sau in malnutritia protein-calorica)

scade secretia de apoproteine din ficat (etanol, carente proteice globale - "sindr.Kwashiokor", acid orotic)

Macroscopic : ficatul creste in volum si greutate (3-5kg), are margini rotunjite, este moale. La sectiune culoarea este omogen galbuie pe lama cutitului ramanand pic.de grasime, iar la jetul de apa parenchimul dilacereaza.

Microscopic : evidentierea lipidelor doar prin congelarea prelevatelor si colorarea cu Scharlach (rosu), Sudan III (portocaliu), ac.osmic (negru), albastru de Neel (albastrui). Tehnica includerii prelevatelor in parafina si colorarea cu HE evidentiaza hepatocite marite de volum prin vacuole clare (grasimile au fost dizolvate) care imping nucleii la periferie sau il distrug, cu aparitia de chiste grasoase (hepatocite degradate, confluente), surse de emboli grasosi.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate