Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Torticolisul


Torticolisul


TORTICOLISUL reprezinta o inclinare a capului si gatului de partea bolnava si rasucirea lor de partea sanatoasa. Apare datorita unei contracturi unilaterale a sternocleidomastoidianului.

Torticolis congenital: se produce in timpul vietii intrauterine si apare datorita pozitiei vicioase a capului in uter si a pozitiei exercitate de cordonul ombilical asupra gatului. El poate aparea si datorita unor malformatii ale vertebrelor cervicale: aplazia, turtirea sau sudarea asimetrica a vertebrelor, aparitia coastelor supranumerar, inegale sau fibrozarea si retractia tesuturilor moi.



Torticolis obstetrical: apare in momentul nasterii si este cauzat de tractiuni brutale sau aplicatii gresite ale forcepsului produce leziuni prin intinderea sau compresiunea sternocleidomastoidianului. Palpatoriu: muschiul este lezat, o forma nodulara ovoida alcatuita din fibre musculare rupte si un mic hematom situat de obicei in 1/3 inferioara a fasciculului sternal al muschiului sternocleidomastoidian.

Semnele torticolisului: fata rasucita de partea sanatoasa; urechea se apropie de umar de partea bolnava; apar asimetrii ale craniului, fetei si gatului; relieful fetei este intins si atrofic de partea bolnava, rotunjit si accentuat de partea sanatoasa; nasul si gura par stramte; ochii si sprancenele sunt asimetrice ("aspect in scara"); sternocleidomastoidianul este contractat si scurtat de partea bolnava; modificari compensatorii ale centurii scapulare si ale coloanei cervicale: umar ridicat, omoplatul este departat si desprins, coloana vertebrala devine scoliotica cu concavitatea de partea sanatoasa.

Torticolis auditiv: la subiectul ce prezinta o surditate inegala ce-l obliga la orientarea permanenta a urechii sanatoase spre directia sursei sonore. Daca surditatea apare in primii ani de viata, aceasta forma de torticolis are forma si caracterele torticolisului general. Torticolis ocular: la subiectii cu deficit unilateral de vedere. Torticolis paralitic: apare prin contractura sternocleidomastoidianului sanatos, opus celui paralizat. Torticolis cicatrical: apare ca sechela dupa arsuri, plagi supurate, adenoflegmoane ale gatului. Torticolis osteoarticular: datorat spondilitei, osteomielitei, traumatismelor cervicale cu fractura-luxatia primelor 2 vertebre cervicale, discopatie cervicala cu hernie de disc.



Tratament:

Tratamentul corectiv: tratamentul, mai ales in cazul torticolisului obstetrical, poate fi inceput ica din primele zile dupa nastere. El consta din pozitii corective mentinute continuu. Dupa cateva luni se pot adauga redresari pasive si manevre usoare de masaj, iar la varsta de 3-4 ani se pot folosi exercitiile corective active. Tratamentul corectiv prin gimnastica medicala si masaj este un tratament conservator.

Tratamentul chirurgical: cu cateva luni inainte de interventie se executa cu copilul o serie de exercitii pregatitoare care au ca scop marirea supletei muschiului bolnav si tonifierea muschiului sanatos, activarea circulatiei si a schimburilor nutritive din tesuturi si invatarea de catre deficient a exercitiilor ce trebuie executate dupa operatie. Tratamentul post-operator are scopuri multiple: sa desavarseasca efectul corectiv al interventiei; sa ajute la stergerea reflexelor de postura gresite; sa dezvolte reflexe noi de atitudine corecta; sa activeze circulatia sangelui si nutritia locala, pentru a reda stabilitatea si elasticitatea tesuturilor.

Tratamentul ortopedic: foloseste o serie de aparate (corsete, paturi, gulere), care sa ajute la corectarea torticolisului sau sa consolideze rezultatele interventiei chirurgicale.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate